:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,474,777
Активни 121
Страници 924
За един ден 1,302,066

Частните фондове искат втората пенсия да се наследява

Сега се налага солидарност, без ние да я избираме, коментира икономистът Петър Ганев
Втората пенсия да може да се наследява, а осигурените да могат свободно да избират как и в какъв размер да я получават. За това настояват частните пенсионни фондове в обща позиция по промените в Кодекса за социално осигуряване, предложени от финансовия министър Владислав Горанов. Основен момент в тях е прекратяване правото на собственост върху парите в индивидуалната партида след навършване на пенсионна възраст. Тогава те се вливат в т.нар. технически резерви, или общ пул, и няма да могат да се наследяват. Целта е да се покрият пенсиите на хората, които надживеят прогнозите, както и евентуални лоши инвестиционни резултати на фондовете. Горанов е готов да оттегли предложенията си, ако мненията "против" надделеят, но предупреждава, че проблемите ще останат. Той обаче не дава никакви финансови разчети за какъв дефицит става дума.

Фондовете настояват промените да бъдат отложени, докато станат ясни резултатите от стрес тестовете, които трябва да покажат реалното състояние на системата. Все още няма позиция от социалното министерство. В социалните мрежи социалният министър Ивайло Калфин съобщава, че "в момента тече обществено обсъждане, а експертите на МТСП анализират законопроекта".

"Пенсионните дружества настояват задължително в закона да се регламентира свободен избор на българските граждани и към момента на тяхното пенсиониране да им се предостави право сами да преценят и изберат дали искат да им се изплати наведнъж част или всички натрупани до момента средства по индивидуалните им партиди, дали искат да получават пожизнена пенсия или срочна пенсия с гарантиран или с променлив размер, включително платима от индивидуалната партида до нейното изчерпване. Настояваме и за лицата, избрали да получават пожизнена пенсия, да се уреди в закона възможността за нейното унаследяване", пишат от асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Според промените, предложени от МФ, когато човек се пенсионира, ще получава пожизнена пенсия без право на избор. Наследяване е възможно при определени условия. Ако парите по индивидуалната му партида не стигат да се получава пенсия над 40% от социалната пенсия за старост (тоест 46 лв. на месец), човек ще може да получи цялата си сума веднага или разсрочено. Ако пък парите му позволяват да получава над 115 лв., т.е. 100% от социалната пенсия, тогава сумата над този праг ще може да остане по индивидуалната партида и тя ще се наследява, но не и втората пенсия, която задължително отива в общия пул. В КСО в момента съществува текст, според който наследниците имат право да получат остатъка от втората пенсия, ако човек почине, преди да е изчерпал средствата по партидата си. Този текст в предложенията на МФ го няма.

"Абсурдно е по такъв начин да се губи наследствеността на индивидуалната партида. Трябва да има избор, но сега се налага солидарност, без ние да я избираме", коментира пред бТВ икономистът Петър Ганев.ИЗКЛЮЧЕНИЯ

Ранната пенсия от професионалните фондове, която се изплаща само докато човек навърши общата пенсионна възраст, ще може да се наследява и занапред. Има и още някои изключения - например, ако човек е с трайна неработоспособност над 90%, ще може да получи наведнъж или разсрочено цялата натрупана сума по индивидуалната му партида. Сега има право да вземе накуп само половината.
2
1347
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
27 Април 2016 15:18
Втората пенсия да може да се наследява, а осигурените да могат свободно да избират как и в какъв размер да я получават. За това настояват частните пенсионни фондове в обща позиция по промените в Кодекса за социално осигуряване, предложени от финансовия министър Владислав Горанов.


Простете, откъде се появи тази приказка, че парите няма да се наследяват? Предложението на Министерство на Финансите е следното:

§ 59. Член 170 се изменя така:
„Права на наследниците
Чл. 170. (1) При смърт на осигуреното лице натрупаните средства по индивидуалната му партида се изплащат съгласно Закона за наследството еднократно или
разсрочено на неговите наследници.
(2) При смърт на лице, което не е упражнило правата си по чл. 168а, ал. 3, запазената сума по индивидуалната му партида се дължи съгласно Закона за наследството на неговите наследници.
(3) При смърт на лице, на което се изплащат разсрочено средства в случаите по чл. 131, ал.2, чл. 168а, ал. 3, т. 1 и чл. 172, остатъкът от средствата по индивидуалната му партида се дължи съгласно Закона за наследството на неговите наследници.
(4) При смърт на пенсионер преди изтичане на срока на пенсионния договор за изплащане на срочна пенсия за ранно пенсиониране на неговите наследници се изплаща настоящата стойност на поетите задължения към пенсионера за оставащия срок на договора.
(5) Когато в случаите по ал. 1 – 4 няма наследници по завещание и по закон,
дължимите средства се прехвърлят в държавния бюджет.”

Сега действащият текст е следният:

Права на наследниците

Чл. 170. (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2003 г.) (1) При смърт на осигуреното лице на наследниците, преживелия съпруг, низходящите или възходящите, се изплащат еднократно или разсрочено натрупаните средства по индивидуалната му партида, като се спазват редът на наследяване и размерът на наследствените дялове, съгласно Закона за наследството.
(2) При смърт на пенсионер на универсален или професионален фонд на наследниците по ал. 1 се изплаща остатъкът от средствата по индивидуалната му партида.
(3) Когато осигуреното лице или пенсионерът няма наследници по ал. 1, натрупаните средства по индивидуалната партида в универсален фонд се прехвърлят в пенсионния резерв, а натрупаните средства по индивидуалната партида в професионален фонд се прехвърлят в държавния бюджет.
27 Април 2016 16:21
Простете, откъде се появи тази приказка, че парите няма да се наследяват?

чл 167 (4)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД