:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,697,420
Активни 216
Страници 4,682
За един ден 1,302,066

"Дядо Йоцо гледа" и "Чичовци" отпадат от учебните програми

Българските автори ще са представени с по-малко творби, "Декамерон", "Дон Кихот" и "Хамлет" слизат в осми клас
Тотално разместване на литературни произведения, добавяне на нови автори и по-малко български творби очакват родните гимназисти в следващите няколко години. Това показват черновите на новите учебни програми по литература за 3-ти, 4-ти, 7-и, 9-и, 10-и, 11-и и 12-и клас, публикувани вчера от просветното министерство.

"Вариантите се публикуват сега в отговор на искането на учители, социални партньори, родители и издатели да се представи цялостната визия за обучението по съответните предмети. Същинското обществено обсъждане ще започне, когато се публикуват проектите за учебни програми за тези класове", застраховаха се от ведомството на Меглена Кунева, уточнявайки, че това ще стане в началото на 2017 г.

До момента са утвърдени нови учебни програми за пет класа. От тази есен новостите влизат в сила за първи и пети клас, макар и със старите учебници. Учениците от 2-ри, 6-и и 8-и клас следва да се образоват по нови програми от учебната 2017/18 г. За останалите класове промените влизат поетапно - за 3-ти, 7-и и 9-и клас - през 2018/19 г., за 4-ти и 10-и клас - през 2019/20 г., и т.н.

Промените в програмата по литература за 7-и клас са минимални - съдържанието остава подчертано българско, тъй като в края на този клас вече ще се завършва основно образование (а не в 8-и, както досега), а и заради предвиденото тогава национално външно оценяване. Седмокласниците и занапред ще изучават "На прощаване" на Хр. Ботев, "Немили-недраги" и "Една българка" на Ив. Вазов, както и по едно произведение на Славейков, Йовков, Яворов и Елин Пелин. Новото тук е, че седмокласниците ще учат емблематичните творби на Д. Чинтулов - "Стани, стани, юнак балкански" и "Вятър ечи", които според първоначалния вариант на бившия министър Тодор Танев отпадаха от програмите. Екипът на Кунева е решил също да остави "Опълченците на Шипка" в 7-и клас, както и "До Чикаго и назад", но творбата на Ал. Константинов остава не с главата "Ниагара", а с друг откъс. За Бай Ганьо пък младежите вече ще научават не от главата "На гости у Иречека", а от "Бай Ганьо пътува", както предложи Танев.

Между 9-12-и клас разместването е драстично. Много от темите, които в момента изучават сегашните деветокласници, слизат в 8-и клас, например - сюжетът за Прометей и Едип, Евангелието от Матея, "Илиада" (Омир), "Антигона" (Софокъл), "За буквите" (Черноризец Храбър) и др. Други обаче отпадат завинаги - "Шестоднев" (Й. Екзарх), "Беседа против богомилите" (Презвитер Козма), "Ходене на Богородица по мъките" и др. Добавят се и чисто нови творби - представители на различните епохи. Просвещението например е представено с откъс от "Пътешествията на Гъливер" на Дж. Суифт, а романтизмът - с "Лека нощ" (Из "Странстванията на Чайлд Харолд"), "Тя иде като нощ красива" на Дж. Байрон, както и две творби на Пушкин - "На А. П.Керн" и "Аз своя паметник сградих - неръкотворен". Деветокласниците ще учат за епохата на реализма от "Дядо Горио" на Балзак, което досега се учеше в 10-и клас, от "Мадам Бовари" на Г. Флобер, а символизмът ще се изучава със "Сплин" на Ш. Бодлер, както и с "Униние" и "Есенна песен" на Пол Верлен.

"Изворът на Белоногата" на Славейков също "слиза" от 10-и в 9-и клас, където се появява и Предисловието от "История славянобългарска", което разбуни духовете с изпадането си от програмата за 6-и клас. Пет стихотворения на Хр. Ботев, които в момента се изучават в 11-и клас, също се преместват два класа по-надолу - "Майце си", "Моята молитва", "Обесването на Васил Левски" и др. Останалите стихотворения на Ботев са включени в препоръчителен списък, от който младежите могат да изберат две, в които да "различават отличителни за Възраждането светогледни идеи".

Десетокласниците също ще бъдат "сюрпризирани" - за този клас отново е предвидена изцяло българска програма заради националното външно оценяване. Сегашните "Декамерон", "Дон Кихот" и "Хамлет" слизат в 8-и клас, а много от другите чужди произведения отпадат изцяло - "Тартюф", "Робинзон Крузо", "Граф Монте Кристо", "Бел ами", "Шинел" и др. Добавят се редица български автори, които сега се учат в 11-и клас, но в доста по-окастрен вид - Славейков например е представен само със "Сърце на сърцата", а в момента се учат "Сън за щастие", "Псалом за поета" и т.н. Яворов ще се изучава само с "Обичам те", "Две хубави очи" и "Маска", а другите му творби, като например "Сенки" или "Ще бъдеш в бяло", която м. г. се падна на матурата, остават препоръчителни. Вазов пък е представен с "Епопея на забравените" и отделни глави от "Под игото", но без "Пряпорец и гусла", "Линее нашто поколение" и др. Неговият "Дядо Йоцо гледа", който сега се учи в 11-и клас и според варианта на Танев отиваше в 10-и клас, според варианта на Кунева изчезва безследно от учебните програми. Същото се случва и с "Българи от старо време" на Каравелов, както и с "Чичовци" на Вазов и фейлетоните на Ал. Константинов (сега в 11-и клас). В 10-и клас се добавят и две нови произведения - "Дърво без корен" на Н. Хайтов и "Нежната спирала" на Й. Радичков. "Тютюн" също слиза в 10-и клас от 12-и, където се учи в момента.

В последните два класа на средното образование също е наблегнато на българската литература. Единадесетокласниците занапред ще учат "Железният светилник" на Д. Талев (досега в 12-и клас), "Криворазбраната цивилизация" на Д. Войников (досега в 10-и клас), както и по едно-две произведения на Петко Славейков, Яворов, Смирненски, Вапцаров и др. (досега се учеха доста повече). За дванадесетокласниците пък са предвидени съвременни автори като Е. Багряна ("Потомка"), Хр. Фотев ("Колко си хубава"), Б. Христов ("Честен кръст"), В. Пасков ("Балада за Г. Хених") и др. Предвиденото във варианта на Танев произведение на Блага Димитрова "Любов" отпада от проекта на Кунева. Другата част от съвременна българска литература, която сега се учи в 8-и клас ("Тихият пролетен дъжд" на Н. Лилиев, "Крадецът на праскови" на Е. Станев или пък "Японски филм" на В. Петров"), също не се появява в никой от останалите класове.
79
6522
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
79
 Видими 
26 Април 2016 20:11
Ми то почти няма БДЖ...Правилно е отпаднал и дядо Йоцо
..и една абревиатура, дето и на Бокачо ще му почервенеят ушите
26 Април 2016 20:16
Правилно! Няма да озадачават мозъците със сложни мисли.

Току виж, че някой отвърнал поглед от чалгата, фейса, курвите,лова на балъци за издръжка и правенето на пачки чрез кражби и продажби
26 Април 2016 20:17
Декамерон в 8 клас. Добра идея. Например да напишат за домашно къде е мястото на дявола и кога му се полага да бъде въдворяван там. Или пък какво се вижда и не се вижда от дървото и под дървото.
26 Април 2016 20:22
Осмокласниците могат да си организират един самодеен училищан театър по мотиви от Бокачо. Не е задължително Рустико да е момче или Алибек да е момиче.
26 Април 2016 20:23
Какъв Декамерон бе, човек? Ти усещаш ли какво пишеш? И какво очакваш!
26 Април 2016 20:24
Не вярваш на очите си или на ушите си?
26 Април 2016 20:27
Декамерон слиза от 10 клас в 8 клас. Не че и 10 е кой знае колко добра идея.
26 Април 2016 20:28
Е как си представяш, закърмените с екшъни, вампирски саги, порно и публистично порнографско намилане на мозъци да разберат Декамерон? Единственото, което може да им направи впечатление таме колко "остарели" техники за секс за ползвали хората. И ще се подразнят, че не са описани подобаващо
26 Април 2016 20:39
Българските автори ще са представени с по-малко творби

Свине
26 Април 2016 21:03
Представяте ли си как щяха да се затруднят децата над "Дядо Йоцо"? Особено знаменитото: "И дядо Йоцо стана свободен - казаха му го"...
--------------------
Сайтът на Генек
26 Април 2016 21:16
Вазов пък е представен с "Епопея на забравените" и отделни глави от "Под игото", но без "Пряпорец и гусла", "Линее нашто поколение" и др. Неговият "Дядо Йоцо гледа", който сега се учи в 11-и клас и според варианта на Танев отиваше в 10-и клас, според варианта на Кунева изчезва безследно от учебните програми. Същото се случва и с "Българи от старо време" на Каравелов, както и с "Чичовци" на Вазов и фейлетоните на Ал. Константинов (сега в 11-и клас).

Останалите стихотворения на Ботев са включени в препоръчителен списък, от който младежите могат да изберат две, в които да "различават отличителни за Възраждането светогледни идеи".

И-Д-И-О-Т-И!
26 Април 2016 21:18
Декамерон на 14 години? Не знам, май е раничко.
26 Април 2016 21:48
Той дедо Вазов е веднага забранен и заклеймен след 9 септември.
Като великобългарски империалист и шовинист...
26 Април 2016 21:50
Той дедо Вазов е веднага забранен и заклеймен след 9 септември.
26 Април 2016 21:50
Той дедо Вазов е веднага забранен и заклеймен след 9 септември.
Като великобългарски империалист и шовинист


Аз съм го учила цяла една година само него. А по рано - всяка по нещо. Сигурно, щото не съм живяла като тебе по тракийско

Ае дръж се по-сериозно, щото и шутовщината има някаква граница
26 Април 2016 22:25
Съгласен съм напълно!

Свалете Целия Вазов от Учебните програми!
И Алеко Константинов!
И Димитър Талев!
И Димитър Димов!
И Елин Пелин!
И Йордан Йовков!

Махнете всички български класици- вие като не сте ги чели и не ги разбирате, защо трябва децата да ги учат?!?
Не позволявайте аршинът да е над кухите ви глави- има риск някой да разбере колко са кухи.

Сложете Декамерон.
Добавете Лолита;
Месарят на Алина Рейес;
Аз дотук свършвам, но вие знаете какво да добавите.

В часовете по музика- Преслава, Азис, Уста някаква.... какво ще учат децата за Моцарт, Любомир Пипков, Чайковски, Верди, Вагнер....няма сми.
Да не би да пеят "Хор на робите" в чалготеките?!? За к'во им е този Верди?!?

Ха да ни е на хаирлия, честито на всички!
26 Април 2016 22:40
А Данте и неговият "Ад" ще се изучават ли?
26 Април 2016 22:41
Аз съм го учила цяла една година само него.

Това през 45-та, ли. Бравос, как сама си издаде годините...
26 Април 2016 22:47
Ruja
26 Април 2016 22:40
А Данте и неговият "Ад" ще се изучават ли?


Не, защо да се затормозяват чиновници депутатини и министри с перспективата си в отвъдното?!?

Първи кръг – Преддверието на Ада – Добродетелните неверници
Втори кръг - Похотливите
Трети кръг - Чревоугодниците
Четвърти кръг – Прахосниците и алчните
Пети кръг - Гневните и oтчаяните
Шести кръг – Градът на отрицанието - Еретиците
Седми кръг – Насилниците
Осми кръг – Малеболгата - Измамниците, Злосторниците и Сводниците
Девети кръг – Кокит - Предателите

Та всеки от тях е достоен за минимум 5 кръга...
26 Април 2016 22:53
Баси, националното ни падение дано няма
Ще перифразирам един неуважаван от мен форумец:"Умерени патриоти в рамките на закона."

Интересно кога ли ще ни забранят да се наричаме българи?!?!
26 Април 2016 22:56
В учебниците по история за десети клас ще попадне още комунистическият режим и характеристики на тоталитарната държава.

Според работните планове на учебните програми ще се изучават и примери за зависимостта на българската външна политика от СССР.

Десетокласникът ще описва чрез изображения от периода характерни белези на култа към личността в периода 1945-1989 година. Ученикът ще трябва и да обяснява механизмите за контрол на комунистическия режим върху интелигенцията.
И след има няма 20-тина години:
В учебниците по история за десети клас ще попадне още режимът на псевдодемокрация и характеристики на олигархичната държава.

Според работните планове на учебните програми ще се изучават и примери за зависимостта на българската външна политика от МВФ и СВ.

Десетокласникът ще описва чрез изображения от периода характерни белези на култа към толерантността и мултикултурализма в периода 2007-2027 година. Ученикът ще трябва и да обяснява механизмите за контрол на режима на финансовата олигархия върху интелигенцията.
26 Април 2016 23:10
Бульонска система. Образованието се ликвидира и то не от вчера и днес. За да се правят пари в България образование не е необходимо, а нищо друго няма значение.
Интересно кога ли ще ни забранят да се наричаме българи?!?!
А, това вече е готово,по въпроса, има няма няколко седмици, излезе решение на ВАС;"" съдии от ВАС са участвали съдопроизводство и са „установили“ в крайна сметка преди няколко дни, че всеки който се нарича „българин“ дискриминира по член 6 от Конституцията всички останали етноси и народности""
26 Април 2016 23:16
Това....сериозно ли?!?!
26 Април 2016 23:20
Това....сериозно ли?!?!


http://afera.bg/%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0-2-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD.html
26 Април 2016 23:27
Ами сериозно, колкото и да не е за вярване, ето тук:
http://bultimes.com/nikolaj-markov-iskam-da-predupredya-naj-seriozno-vsichki-sadii-ot-vas-che-shte-napravim-vsichko-vazmozhno-sreshtu-tyah-da-zapochne-protsedura-za-darzhavna-izmyana-i-tarsene-na-nakazatelna-otgovornost/
26 Април 2016 23:28
Неговият "Дядо Йоцо гледа", който сега се учи в 11-и клас ... според варианта на Кунева изчезва безследно от учебните програми
EUглената върши зулуми и не иска дядо Йоцо, баба Илийца и т.н. да гледат и чуват. Сега е така – по-добре без свидетели.
26 Април 2016 23:30
О,немилостиви богове
26 Април 2016 23:34
подп. Николай Марков

1. Първо тричленката – ГАЛИНА ХРИСТОВА и състава й ТАНЯ КУЦАРОВА (докладчик) и ПЛАМЕН ПЕТРУНОВ от 3-то отделение във ВАС, с определение по по адм. дело № 12221/2014 на гражданката на САЩ Анжела Зарбханелян заличават в правния мир българите като законно съществуващо ентическо понятие защото „Понятието българин“ у нас „не може да се тълкува с оглед неговото етническо съдържание“ понеже било дискриминационно и представете си противоконституционно в България (?!) .

2. След това на прокурорския паркет ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ от ВАП като подкрепя Нурджихан Гюнери (Нурджихан Талят Тефик), род. 31.05.1949 г. в гр. Добрич живуща в Република Турция, гр. Чорлу, Силахтараа махаллеси №3,представлявана от адвокатска кантора Есен Фикри, Сениха Рюстем и пр. оспорващи решението на съда, че българите са българи, а турците не са българи, този прокурор формулира и отстоява шокиращата теза, че: „Съдът погрешно е приел, че за да е едно лице от български произход, то поне един от родителите му следва да е от българска народност и език. Поставянето принадлежността на дадено лице към даден етнос, при условие, че родителите му са били български граждани, създава предпоставки за неравностойно и и дискриминационно прилагане на закона.“ (Протокол от заседание на 12.10.2015 по Дело №3888/2015)

3. Пак същите ГАЛИНА ХРИСТОВА и състава й ТАНЯ КУЦАРОВА и ПЛАМЕН ПЕТРУНОВ от 3-то отделение във ВАС, основавайки се не на ясните дух и буква на българския закон, а на собственото си решение най-горе, постановяват със свое решение № 11634/04.11.2015 по дело №3888/2015 буквално че :
„понятието „българин“, с оглед конституционната уредба на основните начала в държавата, не може да се тълкува с оглед неговото етническо съдържание“ и то „е в противоречие със забраната за дискриминация“ т.е. правното понятие етнически българин е антиконституционно в България и предвид случая сякаш тричленкатна е Конституционен съд или Парламент отменя правото на „понятието „българин“ като „етническо съдържание“ както и смисъла на закона, конституцията и въобще на държавността в България като държава, на българския народ !!!

4. Капака слага нишестоящата на посочените от върховната тричленка РАЛИЦА РОМАНОВА на която е разпределено да вземе правилното решение като правораздаваща в 16-ти състав на 3-то отделение на „Административен съд София град“ Тя практически копира записаната от тричленката абсурдна СЪДЕБНА ЗАБРАНА НА „ПОНЯТИЕТО „БЪЛГАРИН“ КАТО „ЕТНИЧЕСКО СЪДЪРЖАНИЕ“ в правната му употреба защото водело дискриминация и излиза антиконституционно както виждаме според определението й от 8 април 2016 г. по образуваното дело № 2101 по опис на 2016 г. за Нурджихан Гюнери (Нурджихан Талят Тефик), род. 31.05.1949 г. в гр. Добрич живуща в Република Турция, гр. Чорлу, Силахтараа махаллеси №3,представлявана от адвокатска кантора Есен Фикри, Сениха Рюстем и пр.


5. Резултатът е, не просто че „понятието българин“ в България „не може да се тълкува с оглед неговото етническо съдържание“ защото било дискриминационно според горепосочените длъжностни лица и следователно противоконституционно, а че от тук нататък всички турци, арнаути, цигани, арменци, евреи, руснаци, чехи и пр. предшествениците на които някога, дори за кратко, са били поданици на Княжество България, на Царство България, на Народна република България и на Република българия не са турци, албанци и пр., тези вероятно над 5 000 000 чужди небългарски граждани стават българи и получават български паспорти и избирателни и всякакви права, а българите като реално съществуващо в закона ентическо понятие изчезват!
27 Април 2016 00:31
Аз съм за "Декамерон" да бъде представен още в първи клас, та да има за какво да питат децата до края на гимназията. Интерес да има към изкуствто.
Ся, Дядо Йоцо ги видя децата накъде тръгнаха, а и чичовци все по-малко останаха, та...
27 Април 2016 00:43
Тютюн в 10 клас, много ще му се сетят пъпчивите пубери! Ботев - Моята молитва - в 9 клас! Хамлет - в 8, ми да го свалят в 5, Декамерон също! Боже, прибери си вересиите!
27 Април 2016 00:50
Пропуснали са Карл Май, Винету I, II и III. Да се разпределят по години и изучават подробно. Непростим грях, Кукунева - взимай се в ръце! Любимата МУ детска книга е това!
27 Април 2016 01:38
Смирненски и Вапцаров въобще трябва да се махнат!
27 Април 2016 03:09
веднага забранен и заклеймен след 9 септември.


И преди, и преди. Дядо Вазов е трън в очите на всички режими и управления. И на сегашния "режим на Борисов" тож. Сами ще се сетите защо се отнемат баш "Чичовци" и от какво точно се дразнят туземните новосветовни редоваци - Нашингтонски назначенци!
27 Април 2016 03:36
Смирненски и Вапцаров въобще трябва да се махнат!


Ахъм, щото са прекалено актуални и студентите са влюбени във Вапцаров, та трябва на всяка цена да им го изземем, изобщо да не са чували за него!
Докога ще "пропускаме" ту едни, ту други български поети и писатели, докога ще хлопваме все повече кепенци на българската литература в угода на чуждоземни диктатури, които непрекъснато си самонатрисаме! Или има петимни у нас да се превърнат (себе си и децата си) в хохолски зомбита с по три новоязки лозунга в речника си, дето щели били да си превеждат Гогол на хохолски, щото тоя последният, като по-назадничав от тях, писал на руски (включително вече "сваления" "Шинел", от който прочее про(из)хожда цялата велика по-сетнешна руска литература според Достоевски) - че то така хич бива ли?!
27 Април 2016 06:47
Декамерон на 14 години? Не знам, май е раничко.


Ба, раничко!
Застани в топъл ден край входа на някое основно училище, та да видиш как са се издокарали момичетата.
По-точно, как са се разсъблекли.
27 Април 2016 07:08
ТТ 26 Април 2016 22:25
Съгласен съм напълно!

Свалете Целия Вазов от Учебните програми!
И Алеко Константинов!
И Димитър Талев!
И Димитър Димов!
И Елин Пелин!
И Йордан Йовков!

Махнете всички български класици- вие като не сте ги чели и не ги разбирате

Много добре ги разбират, затова ги и махат. Българската литература от Ботев до Вапцаров е крайно неполиткоректна - революционна една, демократична, с централна фигура - бедния и малкия човек, с крайно бунтовни социални и политически идеи, бе изобщо не разбирам що още не са я забранили изобщо.
П.П. Романтизмът ще го учат по Байрон (нищо лошо), а са загърбили отдавна "Клетниците", ако Юго официално да поставя началото на романтизма. Мъ кво ще пълнят главите на децата с разни лузъри кат Фантина, Козета, хеле пък с тоз вандалин от "Безсънен Париж" Гаврош, с доживотни каторги заради един хляб, особено последното, след като в реалния живот се сблъскахме с тригодишна присъда заради кражата на 11 кебапчета... Само недоумявам - щото няма информация - даскалите как ще преподават "Децата на града" от Смирненски ("Уличната жена", "Братчетата на Гаврош" и пр.) без очеизвадните отпратки към Юго, ако изобщо е останал в програмата, де.
П.П.П. Фейлетоните на Алеко не трябва да се учат, Гео Милев трябва да се забрани, Вапцаров - забрави. Щото някое по-окомуш дете може да вземе нещо да прочете и не само да прочете, но дори да се замисли и да направи паралели с днешния ден. УжасТ, дами и господа.
П.П.П. Прочее в задължителната програма до момента великата руска литература присъстваше с "Шинел" и "К Анне Петровне Керн". Сега гледам, че и "Шинел" отпада...
И т.н.
И пак в анонимност са "експертите", предложили тез промени.
27 Април 2016 07:11
С керемида да се издерете, класическата българска литература по своя генезис и развой си е демократична, патриотична, бунтовна и сиромахомилска. За да се успокоите, най-добре я забранете.
27 Април 2016 07:19
Тоест, "окупационната власт" се е захванала още по-сериозно с пре- програмирането на децата. Да се надяваме все пак, че вкъщи или някъде другаде, ще могат да ги прочетат "забранените" произведения.
27 Април 2016 07:21
За да угодите на господарите си, оставете само „Аз живях социализма. 171 лични истории“ (2006) и „Инвентарна книга на социализма“ (2006). Да не си помислите, че преди това в България е имало литература.
27 Април 2016 07:28
Ей тва е класика, щото е винаги-вече актуална. И хак й е, че по таз причина ще отпадне от учебните програми, а ако случайно я пропуснат, без да искат, ще се учи, съпроводена с изключително политкоректен коментар в изключително политкоректните нови учебници:
ЕЛЕГИЯ


Кажи ми, кажи, бедний народе,
кой те в таз рабска люлка люлее?
Тоз ли, що спасителят прободе
на кръстът нявга зверски в ребрата,
или тоз, що толкоз годин ти пее:
"Търпи, и ще си спасиш душата?!"

Той ли, ил някой негов наместник,
син на Лойола и брат на Юда,
предател верен и жив предвестник
на нови тегла за сиромаси,
нов кърджалия в нова полуда,
кой продал брата, убил баща си?!

Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!
Глухо и страшно гърмят окови,
не чуй се от тях глас за свобода:
намръщен само с глава той сочи
на сган избрана - рояк скотове,
в сюртуци, в реси и слепци с очи.

Сочи народът, и пот от чело
кървав се лее над камък гробен;
кръстът е забит във живо тело,
ръжда разяда глозгани кости,
смок е засмукал живот народен,
смучат го наши и чужди гости!

А бедният роб търпи и ние
без срам, без укор, броиме време,
откак е в хомот нашата шия,
откак окови влачи народа,
броим и с вяра в туй скотско племе
чакаме и ний ред за свобода!
27 Април 2016 07:36
И само още един детайл: Според визията на Тодор Танев и Меглена Кунева специалност "Българска филология" не е приоритетна за България специалност. Срещу което нещо възразиха ректорите на 5-те най-големи държавни университета. И ето къф апендикс се появи в Постановлението на МС за приема:
За висшите училища, които обучават по
професионално направление „Филология“, министърът на
образованието и науката може да предлага на Министерския съвет
за утвърждаване и по-голям брой на приемани за обучение
студенти от определения по реда на чл. 5, когато предлаганият
по-голям брой студенти е за обучение по специалност „Българска
филология“ и е над броя на приетите за обучение студенти през
учебната 2015-2016 г. по същата специалност, умножен по
коефициента за професионално направление „Филология“ на
съответното висше училище, който се определя по методиката
съгласно приложение № 1.

Според кефа на министъра, умножен по коефициент, но в никакъв случай не и държавен приоритет. Понеже "Знание за всички", разбирай "Америка за България", разбирай... ясно кво, подготвя за пет седмици специална програма за "лидери", които да стават учители, а в основата на обучението е залегнал корпоративният принцип, тоест най-важното е второкласниците да се научат да работят в екип, а първокласниците - да формират семеен бюджет и да са пазарноориентирани, а всички вкупе да се оценяват чрез тракери непрекъснато по време на урока... и т.н., гнус ме е да обяснявам.
И понеже думите ми не стигат да изразя тревогата си за бъдещето на българското образование, на децата и на България, препращам ви обратно към Ботевата "Елегия".
27 Април 2016 07:58
А кога ще се изучават задочните репортажи на Георги Марков?
27 Април 2016 08:03
задочните репортажи на Георги Марков

За сведение на поданичките: репортажите са публицистичен, а не литературен жанр. Поради което мястото им е във факултетите по журналистика, а не в обучението по литература в българските училища.
27 Април 2016 08:13
Или кога ще се изучават книгите на Богомил Райнов..
кога ще се изучават задочните репортажи на Георги Марков
Вие тия репортажи кога сте ги изучили - и какво сте разбрали от тях?
По тоя повод има още нещо интересно. Искал е да се връща обратно в НРБ.. и съответно, взели че го убили.
27 Април 2016 08:46
Пък то може и "Тибетската книга на живота и смъртта" да почнат да изучават..

И също, не малка част обаче от младото (мъжко) поколение, е доста "разстроено". Наблюдавал съм го на 17- 18 годишни.

А кой как мисли - защо и с каква (психологическа, педагогическа) цел се вкарват "отгоре" такива произведения?
Какво е съдържанието в тях - какъв е смисъла - и що за човек трябва да се формира по тоя начин?
27 Април 2016 08:55
Тук се спори за някакви задължителни книги..... Ако се чака на задължителните, и то на откъси от тях, простотията и невежеството ще са тотални. Има още два куфара с книги, които трябва да прочетеш, за да станеш Добър Човек.
27 Април 2016 09:33
чичовци е най сполучливата книга на вазов. трябва да се изучава.
сега българия изживява период на всестранен колтурен икономически и духовен подем, на небивал разцвет. така както и след освобождението когато за нула време страната е кръстосана от железопътни линии и пътища. днес се строят ударно нови магистрали. сърцата на пенсионерите се изпълват с гордост и радост така както на дядо йоцо. и те умират като дядо йоцо позравявайки нова българия. българия на свободата демокрацията благоденствието благородството светлите просторно жилиша мерцедесите и бананите и портокалите. ето защо дядо йоцо гледа трябва да се изучава.
27 Април 2016 10:04
... И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,


Каквито и програми да правят не могат да изтрият вече на писаното.
27 Април 2016 10:13
Декамерон в осми клас е добра идея.Особено разказа за момата,излязла да спи на балкона и хванала славея в ръката си.
27 Април 2016 10:14
ТЯ четири блока на АЕЦ закри, че едно образование ще и се опре!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД