:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,938,761
Активни 92
Страници 6,418
За един ден 1,302,066
Писмо от “България”1

Божиите кучета

Димитри Иванов
От младежките години на Ангела Меркел в Източна Германия е лафът: Геносен, да обърнем повече внимание на нашия хумор, хуморът е сериозно нещо. А в хитлеровия Райх един искал да се преименува, понеже се срамувал от името си, казвал се Адолф Шайсе. Искал да е Ханс Шайсе. Друг влязъл в мюнхенско бирхале през октоберфест и казал: "Няма да седна, аз съм против октоберфест. - Тогава защо дойдохте? - За да кажа, че съм против бирариите."

Имал причина човекът. Биреният пуч през 1923 г. започнал в най-голямото бирхале в баварската столица - "Бюргербройкелер", предвождан от Ерих Лудендорф и Адолф Хитлер от Националсоциалистическата германска работническа партия. Те подражавали на Мусолини, който през 1922 г. взел властта в Италия.

Mi casa es su casa. Моята къща е ваша къща. Моята маса е ваша маса. Добре дошли! Сядайте. Вижте ме, купих си фланелка с надпис Climbing Expedition на гърдите. Защото хабер си нямам от алпинизъм. Всеки говори за каквото не разбира, та и аз. Който хабер си няма от демокрация, се бие в гърдите, че е демократ.

Йезуитският орден е известен и като Обществото на Исус (на латински: Societas Iesu, S.J. и S.I.; на италиански Compagnia di Gesu, "Исусова дружина"). Основан е от Игнаций Лойола и негови съмишленици в Париж и е одобрен в Рим с була на папа Павел III.

В колежа в часовете по катехизис, тоест вероучение, еврейчетата ги пускаха от клас и те ритаха топка на двора. Затова се писах еврейче. "Колкото повече, толкова по-весело, the more the merrier", каза Еди Емерсон, колежанският първенец по английски. Еврейчетата не ме издадоха. Българчетата ме издадоха. Стана дандания, викаха родители да се установи кой лъже. Българчетата бяха казали истината. Еврейчетата също - никой не ги беше питал какъв съм. Аз останах единственият лъжец. За провинението трябваше да платя с много темоаняж, а нямах толкова. Темоаняжите бяха жълти, червени и виолетови билетчета от 5, 10 и 20 bon points. Ако направиш диктовката без грешка, ако решиш успешно задачите по алгебра и геометрия, получаваш темоаняж, с който се откупваш от наказание. Ако нямаш темоаняж - префектът по дисциплината пръсва на пода шепа царевица, ти коленичиш на царевичните зърна, които ти убиват на коленете, стоиш с разперени ръце. Като отмалеят и отпуснеш ръцете, заиграва пръчката. Тази система те принуждаваше да си добър ученик. Но имаше недостатъци. Билетчетата темоаняж не бяха поименни, а с дата - важеха до края на учебния срок le trimestrе. Ако дотогава не си си платил за магариите с temoignage и не си продал темоаняжа на съученик, правиш магария, за да не ти отиде темоаняжът на вятъра. По тази причина веднъж пуснахме жабешки бомбички в параклиса с разпятието. Католическият Христос е прикован с четири пирона и е скулптиран, православният с три и е изографисан. Защо католиците се кръстят огледално - дясното ляво, лявото дясно на православното кръстене - не знам.

Най-силните ученици с най-много темоаняж бяха някои еврейчета и от тях Берто Ешкенази набра темоаняж, за да ме спаси от наказание. Милият ми приятел Берто. Той беше от първите, които заминаха за Палестина, и от първите, които загинаха.

Откупих се с темоаняж. Но доминиканските падрета ме накараха да се покая на всичко отгоре. Покаях се. Колко искрено няма да кажа, то си е моя работа. Няма пред вас да се изповядвам я. Не съм поет, че да пиша изповедално, никога не съм писал стихове. Предпочитам да чета вместо да пиша поезия.

Anno Domini е средновековен латински. Съответства на "Лето Господне". Падретата бяха йезуити, което значи войни на Исус. Доминиканците са монаси от френски католически орден, основан от свети Доминик през 1215 г. Но ние си знаехме, че доминиканци идва от "домини канес", "божии кучета" (watchdogs).

Комунистите закриха френския колеж и аз продължих учението си в софийската Пета мъжка гимназия. Там по линия на UNRRA The United Nations Relief and Rehabilitation Administration се получаваха от САЩ варели от пресован картон, на които пишеше UNRRA. В тях имаше мляко на прах и какао. Всички момчета си носеха канчета, тропаха с тях отдолу по чиновете, когато биеше звънецът за голямото междучасие, нямаха търпение да се юрнат за кифла и мляко с какао в канчето. Галин Малакчиев и аз не си носехме канчета. На нас не се полагаше закуска, понеже неговият баща беше уволнен царски офицер, моят - национализиран, реши СНМ, Съюзът на народната младеж, който после се преименува на ДСНМ - на Димитровската младеж и после на Комсомол. По едно време тричленката от СНМ се омърлуши и престана да ходи на закуска. Тричленката, контролираща варелите, крадяла от доставките на UNRRA, забърквала си шоколад в една голяма тенджера и я хванал страшен запек. Не се смейте, представяте ли си какво е 20 дни да не ходиш по голяма нужда. Не се смейте, защото от такива произлязоха сетнешните партийци и управленци. Президентът Плевнелиев не е преродена ирландска пастирка, а мутант от комсомолското котило, премиерът Борисов е бил комунист като млад.

После тричленката трябваше да изключи от СНМ Галин Малакчиев и мен; спуснали й две бройки за прочистване на младежките редици от класовия враг. Изключиха само Галин. Молиха ме - влез ни в положението, Джимо, трябва да изключим двама, ако не теб, трябва да изключим Гошо, той ти е приятел, ще става строителен инженер, ще му съсипеш бъдещето; тебе няма да те пуснат в университета, нищо не губиш. Бях непреклонен. Казах пред събранието на гимназията, че за да ме изключат, първо трябва да ме приемат, а те не можеха да ме приемат, понеже бях син на народен враг.

Хваля се с моята йезуитска казуистика, понеже тогава никой не беше чувал за "Параграф 22". Книгата на Джо Хелър Catch 22 излезе 15 години по-късно, чак през 1961 г. Изключиха Гошо и той се разплака, но баща му, началник в министерство на строежите, се разтърча и оправи работата. Галин излезе от салона с наперена войнишка стъпка.

Обичната ми Варна бе първа в простотията "банкови пирамиди". София я прескочи с корпоративната банка. Онзи ден помислих, че любимият ми Пловдив ще прескочи София в простотиите, там се подвизава поп Николай, пък и нали пловдивчанци разрушиха непоправимо тютюневите складове. Но софиянци прескочихме себе си. Радио "Хоризонт" покани сюрия илюминати, един обясни, че няма "Българският Великден" на Тончо Жечев, понеже Великден не е български, а на богочовека. А Тончо имаше седмична рубрика "Понеделнишка проповед", в която говореше смислени неща. В нула нула часа, когато се пее "Христос воскресе из мертвих" - гръм и трясък, фойерверки, феерична простотия, "инициирана" от един поп в Светия синод и военния министър Николай Ненчев.

Ало, пловдивски майни, докъде сте с велоалеите? Щото ние стигнахме до кривата круша. Спря ни Змеят крилати от шоплука. Ама си имаме шопска песен "По софишко равно поле едно дзвънче дзвънка/ Eй го иде Свети Георги со велисопедо/ Наръчка го, намушка го, ептен го утрепа/ И накрай он прегази го со велисопедо/ Педо, педо, со велисопедо!"

Велосипедът на приятеля ми Митко Ганев няма "дзвънче", щото е от карбон и титаний, максимално олекотен. Митко живял в Япония, научил, че less is more. Минимум тегло, максимална цена. Аз по същия принцип в Япония си купвах най-евтиното Suntory whisky. Защото Реймънд Чандлър казал: There is no bad whiskey. There are only some whiskeys that aren't as good as others. А ако искам бърбън - "Джак Даниелс". Правят го в Линчбърг Тенеси. Не слушайте, че Швейцария е най-демократичната заради референдумите. Съдът на Линча е по-демократичен и е по-пряка демокрация от швейцарската. В Линчбърг не линчуват, но чрез пропагандно-информационната си и военна машина US линчуват хора и държави.

Бог не е демократ, Той не е избран с гласуване. "Не ти, що си в небесата/, а ти, що си в мене, боже/ мен в сърцето и в душата", написал Ботев в "Моята молитва".

НАТО Божие куче ли е? Трабантът на Соломон Паси, "мъж" изклинчил от войниклъка, музейна реликва ли е?

DI copyright Това е реликва, останала от мой прапрадядо. Тя е от девети век. Тя е вкъщи на масата. А моята маса е ваша маса и Mi casa es su casa, както пееше Пери Комо...
 Реймънд Чандлър
 "Параграф 22"
183
49163
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
183
 Видими 
10 Май 2016 20:05
Аз по същия принцип в Япония си купвах най-евтиното Suntory whisky.

И аз съм го пил в Япония. Много е гадно, каквото и да разправя Чандлър. Той едва ли е пил Black Ram.
10 Май 2016 20:06
Майсторе,наздраве!
10 Май 2016 20:10
Моята къща е ваша къща. Моята маса е ваша маса. Добре дошли! Сядайте.
Благодаря ти Майсторе за писаницата и масата!
Наздраве DI!
10 Май 2016 20:18
Последните три изречения са пришити непохватно към останалата писаница и стоят нелепо, като пъпка на носа на манекенка.Може би това е платата, за да ти дадат да сервираш на тази маса.
10 Май 2016 20:23
"Това е реликва, останала от мой прапрадядо. Тя е от девети век."

Нещата при маестрото очевидно излизат от контрол.
10 Май 2016 20:25
Игнаций Лойола

Често го цитирам по други форуми:

Ignatius of Loyola: "That we may be altogether of the same mind and in conformity with the Church herself, if she shall have defined anything to be black which appears to our eyes to be white, we ought in like manner to pronounce it to be black."

Майсторе
10 Май 2016 20:32
Демократи са хората, които първи са казали, че са демократи. Останалите не са съгласни с тях и затова са антидемократи.
Истинска демокрация е имало само в древна Атина. 10 000 души в града - и всички с равни права. Е, да - и жени без права, и няколко пъти повече роби хептен безправни. Но те не се броят, защото не са демократи.
А Сократ е убит от демокрацията. Просто количеството е надделяло над качеството. Почти всички не са можели да разберат философа. И затова са решили, че нещо, което ТЕ не разбират - това е вредно нещо. Защото за демократа всичко е ясно - дотолкова е опростено. Сложното е недостъпно, значи лошо. "Не философствай!" - правят забележка най-големите дървеняци. За тях философията е глупост, тъй като не носи пари. Тук и веднага...
За днешното есе -
---------------------------------------
Сайтът на Генек
10 Май 2016 20:32
А ако искам бърбън - "Джак Даниелс".

Всеки, който разбира поне малко от уиски, знае отлично, че "Джак Даниелс" не е бърбън.
Никога не е бил. "ДД" е Tennessee whiskey .
А за да не се объркват и най-несведущите в материята, в Щатите има и законова разпоредба - алинея 22, член 5, глава 1 на Кодекса на Федералните разпоредби - която изрично казва, че Tennessee whiskey не е бърбън
10 Май 2016 20:33
"Целта оправдава средствата" - казват йезуитите. А мислещите се питат: "Кое оправдава целта?"...
----------------------------------------
Сайтът на Генек
10 Май 2016 20:38
Христос Воскресе , Майсторе!Беше ни разглезил всяка сряда , та сега като пескачаш ни е малко чоглаво, но дето казваше бай Ибрям , който палеше печките в адвокатските кантори през шейсетте години и нямаше възраст: Йоктан идър! Демек , от нищото по-добре!Сега като ме накара да си спомна за него ... наистина бай Ибрям нямаше възраст имаше топла,груба ръка.
Кучета Господни!!!Сигурно са били такива щом казваш. Аз ти вярвам.
10 Май 2016 20:39
Комунистите закриха френския колеж и аз продължих учението си в софийската Пета мъжка гимназия. Там по линия на UNRRA The United Nations Relief and Rehabilitation Administration се получаваха от САЩ варели от пресован картон, на които пишеше UNRRA. В тях имаше мляко на прах и какао.

Ехх, мъченик е наш Бачо.
Или агент Стефан.
Камунистите му закриха колежа.
Закърмен с американско млеко и какао.
А на пресовония картон е пишело името на водещио офицер от ДС.
Тамо у картотеката за жълти стотинки...
10 Май 2016 20:47
Добра писаница!
10 Май 2016 20:48
"Джак Даниелс" не е бърбънЕстествено че не е. Срамота е дърта пиянка със сигурно над 50-год. стаж да се излага така. Класически бърбани са " Jim Beam" и " Four Roses". Сериозна популярност напоследък добива и доста по-добрият от тях "Bulleit bourbon". Въобще успехът на Джак-а ми е абсолютно необясним - огромен принос за имиджа му имат непрежалимият Леми Килмистър и Слаш. Когато си отказал завинаги тази гнъс "Coca Cola", той се превръща в последния алкохол, за който би се сетил.
10 Май 2016 20:49
ДИ
10 Май 2016 20:53
Бог не е демократ

Бог е баш демократ.
И отсипва на сички по равно, преди да се представят пред него.
По два кубика пръст. Нема изключения.
Е, има и прокълнати мумифицирани грешници по разни площади.
Та да има пред кой да се кланят чукундурите с будьоновки и петолъчки...
10 Май 2016 21:07
Без да сме били в Япония ние тук си пиехме Suntory Gold Whisky - производство на Винпром София -цех Павлово

щурчо
10 Май 2016 20:53


10 Май 2016 21:14
ДИ

Аз по същия принцип в Япония си купвах най-евтиното Suntory whisky.

Японското уиски е добро, към много добро, към супер, според зависи.
Най-евтиното японско уиски по магазините е Connemara Peated Irish Single Malt, произведено в Килбеган Дистилъри, собственост на Beam Suntory, Inc*
------------------
*Beam Suntory, Inc. is an American manufacturer of spirits headquartered in Deerfield, Illinois. It is a subsidiary of Suntory Beverage & Food Ltd, which itself is a subsidiary of Suntory Holdings of Osaka, Japan. -------------------->японско отсекъде и много добро, бие малко на Лафройг.
10 Май 2016 21:19
Щуравия,с риск отново да отида във фризера, ти казвам, че "не си прав и целият ти род не е прав"!
10 Май 2016 21:22
Бате Джимо, тук си абЦолютно прав: "Президентът Плевнелиев не е преродена ирландска пастирка, а мутант от комсомолското котило, премиерът Борисов е бил комунист като млад"
10 Май 2016 21:25
премиерът Борисов е бил комунист като млад"

като млад, премиерът Борисов е бил протопремиер, тоест нещо като ларва на премиер, която след преминаването си през разни фази, се развива в това, на което сме свидетели към настоящия момент.
10 Май 2016 21:25
Писаниците на Джимо са вече в графата "Манастирско Шушукане"
10 Май 2016 21:29
Японското уиски е добро, към много добро, към супер, според зависи.


И не просто японското, а именно Suntory.
То може да бъде Hibiki SUNTORY и да обира с това име първите награди по света
http://www.suntory.com/brands/hibikiwhisky/
или
Suntory Hibiki 12 Year Old
Алк.: 43 %
Зашеметяващ 12-годишен бленд от Hibiki, някои от които са отлежавали в бъчви, в които е имало сливов ликьор. Уискито е получило най-голямата награда в своята категория на World Whisky Awards 2010.
Цена: 114.90лв.
или
Suntory Yamazaki 18 Year Old
Един чудесен пример на японско уиски. Изключително гладко, с голяма сложност и прекрасен баланс на плодове, копринен малц и нотка на дим.
Алк.: 43%
Награди: Silver Medal Winner (The Malt Maniacs Awards 2009)
Цена: 244.00лв.
или
Hibiki 17 Years Old Japanese Blended Whisky
Фантастичен японски бленд от малцови и зърнени уискита от Suntory, което е наградено със Злато и наградата "Editor's Choice 'от специализираното издание Whisky Magazine, а също и получило най-голямата награда в своята категория на World Whisky Awards 2010 и 2012-та.
Цена: 238.00лв.
10 Май 2016 21:35
мноо стръмни цени за блендед, аригато годзаимащай ми ги от погледа.
10 Май 2016 21:36
.... Но ние си знаехме, че доминиканци идва от "домини канес", "божии кучета" (watchdogs). ...
- Не зная защо, но в паметта ми веднага изплуваха Pink Floyd c Dogs of War Натисни тук - тежък материал, а тук са словата от песента Натисни тук А пък приравняването на доминиканците с " "божии кучета" (watchdogs)"." - си е нагло ученическо остроумие, за което наказанието е заслужено възмездие... BTW: "Watchdog" - божие куче ли е? Метафора някаква?
10 Май 2016 21:43
Рики Еповери 10 Май 2016 21:25
Писаниците на Джимо са вече в графата "Манастирско Шушукане"


Рики е приключил темата...
10 Май 2016 21:43
Католическият Христос е прикован с четири пирона и е скулптиран, православният с три и е изографисан.

Ohhh... нали не е верующ, а агностик - сиреч знаещ... ще му го припишем това на трите вагона...
10 Май 2016 21:43
Не знам дали НАТО са Божи кучета.
Но на американските морски пехотинци прякора им е
Devil dogs
10 Май 2016 21:45
ВладиГео, сал си забравил, че:
"Нема, нема
на овой белий свет,
по-Убава ичкия
от моята ракия?"
10 Май 2016 21:52
Въобще успехът на Джак-а ми е абсолютно необясним - огромен принос за имиджа му имат непрежалимият Леми Килмистър и Слаш. Когато си отказал завинаги тази гнъс "Coca Cola", той се превръща в последния алкохол, за който би се сетил.

Не бих пил Джак и даром
10 Май 2016 21:54
Speyside single malt
10 Май 2016 22:08
мноо стръмни цени за блендед, аригато годзаимащай ми ги от погледа

Хай, домо, домо
Лично аз много харесвах един евтин (в смисъл колкото джони) бленд отпреди двайсе и неколко години - Сантъри Голд Лайт. След като решиха да налагат сантъри хибики и сантъри ямазаки, с "голд лайт" почнаха да промотират бирата си
10 Май 2016 22:19
Чандлър, по-скоро пише за Chivas Regal, като за добро whiskey.
Заради него си го купувах от Costco по $20. За 12 годишното "blended". Използвам минало време, защото е вече по $28.
10 Май 2016 22:29
Хайде и аз да се "исходя" по въпроса за уискитата. Има доста Jack Daniels, но само произведеното в Тенеси има право да сложи на етикета си "Sour Mash"! А само произведеното в Кентъки уиски има правото да се обозначи като "burbon" на етикета.
На здраве!
10 Май 2016 22:47
Suntory Holdings of Osaka, Japan

Suntory са голяма фирма. И произвеждат чудесно уиски.
През 80-те имаха най-хубавия японски ресторант в Лондон, на Сейнт Джеймсиз Стрийт. Симфония от вкусове !!!
А на отсрещният ъгъл на витрината на магазина на "Давидофф" един стар, мустакат кубинец правеше пури на витрината. Хората стоят и го гледат, той невъзмутимо си работи. И, слава Богу, не ги отъркваше в бедрото си.
10 Май 2016 22:47
Ако не е скотско, не е уиски. Царевичните меланжи от далечния край на голямата локва не фърфят.
10 Май 2016 22:57
Пожелавам на всички разбирачи от качествени уиските и бърбъни да започнат да отбират и от качествена политика. А на Джимо ще припомня, че повечето картонени варели с "американско" сухо мляко бяха австралийски.
10 Май 2016 22:58


Не разбирам от уиски, предпочитам качествени водки, но текстът е отново любопитен и приятен

10 Май 2016 23:14
Форума пак стъпи на килимчето. Кой от кой по-познавач на уиски. Дори и уважавани от мен покрай тотлано неуважаваните не могат да се въздържат да изкажат мнение. Аз пък се сещам за старата приказка: "Всеки се бори за това дето му липсва!" Тук му е мястото кросфита да ни припомни за героичните си надпивки с разни англета из Бейкърсфийлд.

Господи, защо наказваш автора с такава аудитория?!

П.С. Не мина и без изключения (ама то за да бъде потвърдено правилото, че неканените на масата даже и уиски не са пили заради агента йезуит).
10 Май 2016 23:19
Drug,
На много места съм запивал ша знайш
10 Май 2016 23:22
Не си падам по пражоли, та реших да не искам.
Що да пишат за Хелър или Чнадлър, като всички са пили уиски - кой в Бейкърсфийлд, кой в Осака...
10 Май 2016 23:22
Всички знаят, а тези дето все още не знаят едва ли останат дълго в неведение.
10 Май 2016 23:43
Drug,
Пак си начумерен, да не са те налегнали грижи нещо?

Не си падаш по "пражоли"???
Да не си вегетарианец брато.
Щото ако си-- тва ти е проблема, затова си такъв начумерен

10 Май 2016 23:53
Хайде!
Забравяме уискито.
И продължаваме с Ботев.
.
Следващ стих:
.
Не ти, комуто се кланят
калугери и попове
и комуто свещи палят
православните скотове.
.
Повтарям :
...православните скотове..
.
Някой да коментира Ботев и Паси ?
Путин ?

.
Трабанчето има място в музея !!!
10 Май 2016 23:54

Жив да си бачо !
10 Май 2016 23:57

"Последните три изречения са пришити непохватно към останалата писаница и стоят нелепо, "Ще има пак звезди
И кучета ще има виещи към тях като преди ...
П. Пенев
10 Май 2016 23:59
Бат Джимо
За вискито.Аз не обичам уиски,купувам само за гости,определено царевичака не ми харесва.Харесва ми Chivas Regal,12 г.
11 Май 2016 00:44
Последните три изречения са пришити непохватно към останалата писаница и стоят нелепо, като пъпка на носа на манекенка.Може би това е платата, за да ти дадат да сервираш на тази маса.

А може би това е необходимото и достатъчно условие една определена част от форума да ти дигне палче и да подчертае колко голям майстор си... не знам. Може би си струва Джимо да напише две проатлантически статии с откровена критика към Русия и да видим пак ли ще бъде Майстор... Обаче не е толкова луд.

...А освен това не само най-големият ни американофил - Соломон Паси, но и най-големият ни русофил - Волен Сидеров - също не е ходил войник. Може би такива ги избират.
И като куриоз - наскоро в зала "Армеец" ще има концерт на ЛЮБЕ: Вокалистът им Николай Расторгуев, който винаги пее във военна униформа, също не е ходил войник.
11 Май 2016 01:08
Димитри Иванов

11 Май 2016 01:19
"Може би си струва Джимо да напише две проатлантически статии с откровена критика към Русия и да видим пак ли ще бъде Майстор... "

***
Тогава ще е майстор за шаманите, щурчовците, ревизорите и останалата демократична форумна сбирщина. Има си недоказани нещица Димитри, но или ги пази за спец случаи или не е разбрал, че не може да не разлае кучетата. За разлика от други обаче НЕ е ренегад. Затова някои го харесваме дори когато не сме съгласни с него.
11 Май 2016 01:51
Тов. Drug громи империализЪмо и ренегадите.
От слънчева Калифорния
Е тва е анти-империялист в най оптимизирания му вид
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД