:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,577,067
Активни 118
Страници 1,291
За един ден 1,302,066
Анализ

За какво ни е такова управляващо мнозинство?!

Едно президентско вето върху текстовете в Изборния кодекс за гласуването в чужбина щяло да бъде съдбовно за съществуването на сегашното мнозинство. Но има ли това съществуване някакъв смисъл
Ясен Бояджиев
Каквото и да обясняват с пяна на уста разни разпалени политици патриоти за националната сигурност, за "националното предателство" и "сатанинското дело" на "псевдобългарския президент", колкото и да увъртат разни други политици, изпаднали в тежка зависимост от патриотите, нещата около президентското вето върху Изборния кодекс са пределно ясни и еднозначни.

Също толкова ясно и еднозначно в Конституцията е казано, че "всички граждани са равни пред закона", че "не се допускат никакви ограничения на правата" им и че "гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция". Тъй че текстовете в кодекса, които дозират тези права според местожителството на българските граждани, освен че са недемократични и ретроградни, са еднозначно противоконституционни. Съответно - президентското вето е напълно обосновано, закономерно и навременно.Ето как се управлява БългарияНа пръв поглед политическият въпрос на деня сега е свързан с предстоящото гласуване на ветото, което някои определят като съдбовно за съществуването на управляващото мнозинство. Всъщност по-важният въпрос е друг: има ли въобще това съществуване някакъв смисъл? С много голяма степен на сигурност този въпрос вече има своя отговор.

Преговорите около ветото не са публични, но изтеклата от тях информация, противоречивите изявления на някои от участниците и самият факт, че цяла седмица не им стигна на умуващите да решат какво ще правят, осветяват като мощен скенер състоянието на управлението и дават ясна прогноза какво може и какво не може да се очаква от него.

То и досега не се отличаваше с кой знае каква последователност в преследването и отстояването на предварително заявените си намерения и политики, а всевъзможни малки и големи компромиси бяха негов постоянен спътник. Днес обаче очевидно е изпаднало в пълна безпринципност, щом с такава лекота успява да прекрачи и Конституцията. При това тази диагноза не зависи от гласуването на ветото - тя ще е валидна и при двата варианта.

По-вероятният засега е управляващите да отхвърлят ветото, след което да преправят оспорените текстове "по своя инициатива". Това напълно ирационално решение няма да навреди с нищо на публичния образ на инициаторите си патриоти. Но пък ще постави останалите две съставни части на мнозинството (както и всички други, които биха го подкрепили) в крайно комичната ситуация на героя от онзи стар соцвиц, който имал свое мнение, но не бил съгласен с него. С което ще заличи и малкото останали им основания да претендират за някакво политическо приличие.

От гледна точка на принципите и Конституцията, вторият вариант (да одобрят ветото) не се отличава от първия. Защото идеите за "омекотяване" на текстовете, които се въртят в главите на умуващите, и в двата случая, всъщност, се свеждат до едно и също: пак да се попречи на българските граждани в Турция да гласуват. Какъвто и "хитроумен" начин за това да се измисли обаче, той ще е точно толкова противоконституционен, колкото и гласуваният вече "твърд" текст. Никакъв "среден" (по определението на премиера) вариант не съществува.

Въобще, управляващите се борят с Конституцията като прасе с тиква и единственият начин да успеят е, като изядат тиквата. Тоест, ако искат българските граждани в Турция да не гласуват, трябва да променят Конституцията - например да отменят всички или някои от следните текстове: за равенството на всички граждани пред закона; за това, че гражданите имат всички права, независимо от това къде се намират; че български гражданин по рождение не може да бъде лишен от българско гражданство (за да могат да ги лишат); и че всеки български гражданин има право да се завръща в страната (за да не могат да идват да гласуват тук). Сега не искат или не могат да го направят, но знае ли човек - някой друг път, в някоя друга конфигурация може да узреят и за тази идея.Взаимен рекет и безсмислициКакво обаче можем да очакваме от тях в непосредствена перспектива? Основният фактор, определящ поведението на партньорите в управлението в момента, е притеснението от ненавременна загуба на властта. А оттам - страхът от предсрочни избори, за които те, по една или друга причина, не са готови. Затова можем да очакваме много по-често, отколкото досега, да се рекетират един друг, заплашвайки се с напускане на коалицията. Въпросът е "кой ще мигне пръв", а отговорът - който го е по-страх. В това отношение най-облагодетелствани са патриотите, понеже имат най-малко за губене - те, например, нямат министри, които знаят, че втори път едва ли ще се докопат до такъв пост. Затова е и толкова трудно да се отклонят исканията на патриотите, като в случая с Изборния кодекс.

Не можем да очакваме някакви смислени, дълбоки и дългосрочни реформи, каквито и досега трудно си пробиваха път. Вместо това ще зачестят безпринципни и популистки искания, носещи бързи дивиденти, или пък откровени дивотии и безсмислици. Пример за това са пак промените в Изборния кодекс, които (с малки изключения, повечето така и неприети) бяха или недемократични и вредни, или просто безсмислени - понеже не решават нито един от съществените проблеми на избирателния процес. Накрая нищо чудно и цялото упражнение с гласуването в чужбина да се окаже безсмислена загуба на време и енергия, ако бъде отменено от Конституционния съд (вероятно заедно с т.нар. задължително гласуване).

С две думи: предстои успешна борба с бурките, но не и, примерно, с корупцията.

Кое е по-опасно?

Може да се очаква и все по-силна арогантност. След "мотаенето в краката", "безродните псевдосънародници" и "стига с тая демокрация" последваха "националното предателство" и "сатанинското дело" на "псевдобългарския президент". Миналата седмица пък министър-демократ обяви, че му е "омръзнало от някакви борци за справедливост и за свобода".

Съществуването на такова управляващо мнозинство няма особен смисъл. Нещо повече - то може да се превърне в много по-голяма опасност за националната сигурност от гласовете на българските граждани в Турция, които не му дават мира.
Снимка: БГНЕС
От това мнозинство не можем да очакваме някакви смислени, дълбоки и дългосрочни реформи, каквито и досега трудно си пробиваха път. Вместо това ще зачестят безпринципни и популистки искания, носещи бързи дивиденти, или пък откровени дивотии и безсмислици.
14
2537
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
17 Май 2016 19:26

Сигурен бях, още откак зърнах заглавието в Медиапул...
17 Май 2016 19:32
Ясен Бояджиев
17 Май 2016 20:17
Още един абонамент... Друго обяснение няма...
------------------------------
Сайтът на Генек
17 Май 2016 20:23
Още един абонамент... Друго обяснение няма...

17 Май 2016 22:21
Не че "Дойче веле" са били някога добри, но сега с това
"прасе с тиква" направо са жалки.И какво казва автора - това
дето и за тиквата дори е ясно.Или визира Тиквата.Ниска топка.
17 Май 2016 22:23
и какво ще излезе - бате джимо веднъж на две седмици, този особа - всяка. смех! има да четем масали в стил ранен сдс от рода на:
С две думи: предстои успешна борба с бурките, но не и, примерно, с корупцията.
Кое е по-опасно?
и други.
p.s. и в предния матреал на тази особа се сравняваха ябълки и круши. което много помага за прокарване на прегърнатата теза, но също и за уязвяване на мислещите различно от автора.
17 Май 2016 22:33

Днес Александър Велев стана шеф на БНР. Имам чувството, че Бояджиев се е засегнал много, ама много от този феномен.
Яшу, помниш, нали?
17 Май 2016 22:48
Имам чувството че сме в някакъв оруелов свят където всички твърдят че две и две е пет но изведнъж пристига далечно съобщение (от Ясен Бояджиев) опитващо се да убеди местните мислители и активисти че две и две всъщност е четири.
18 Май 2016 10:50
Лично мнение: "За какво ни е такова управляващо мнозинство?!" - ами сигурно достатъчно точен отговор на този въпрос, би трябвало да дадът тогавашните политически инженери, които сътвориха преди време това управляващо мнозинство - те, между другото, доста точно навремето прогнозираха и съответните резултати в Република България от тогавашните парламентарни избори. Предполагам, че такива предизборни и изборни аритметики, и прочие подобни сметки, се вършат навсякъде.
18 Май 2016 11:41
Г-н Боджяиев щом се вглежда така в Конституцията, да пише и по други теми, за които в Конституцията е казано еднозначно. Ето и една идея (цитат от Конституцията): "Държавата закриля здравето на гражданите". Ще ми е интересно да нещо от него по този въпрос.
18 Май 2016 11:48
Съботния наблюдател с жалък и елементарен материал. Сега и сряда ли?
18 Май 2016 12:38
Не че ни трябва, ама друго засега няма.
18 Май 2016 14:01
за статията.
18 Май 2016 18:43
Материалът не е особено глупав, но предъвква многократно изговорени тези, без да им даде някаква нова обосновка. Сиреч - скучновато повторение с опити за остроумничене.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД