:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,349,441
Активни 86
Страници 32,096
За един ден 1,302,066
СБЛЪСЪЦИ

Кредити не се ловят с доклади

Къде е Пеевски, защо Цветан Василев вижда "двойно" и кой трябва да лови изчезналите милиарди от КТБ
...
След публикуването на дългоочаквания доклад на AlixPartners ("Аликс") вече няма никакво съмнение, че сагата КТБ заприличва на библейски епос. В нея всеки може да открие потвърждение на предварителните си нагласи. Истеричното очакване, че този доклад ще разкрие всички тайни на КТБ и ще върне парите, показва, че механизмите за решаване на проблемите са сбъркани на най-високо ниво.
Затова не се учудвайте на вестникарските заглавия, излезли с няколко дни разлика, които твърдят, че зад КТБ има работещи бизнеси за 2.25 млрд. евро, но че могат да се спасят максимум 800 млн. лева. Второто число е от доклада на "Аликс" и върви с уговорката, че това е оценка за сумите, които могат да бъдат събрани през първите 12 месеца, и то без да се брои БТК. Първото число е твърдение на Цветан Василев, който в гневна статия представи списък с оценките си на кредитираните от КТБ компании. Ако вярното число е 800 млн. лева, ще бъдат върнати едва 17% от активите на банката в допълнение към онези около 10%, които вече са налични (да не забравяме, че КТБ разполагаше с портфейл държавни и корпоративни ценни книжа). Ако обаче Василев е прав, вложителите и Фондът за гарантиране на влоговете ще могат да си върнат значителна част от парите.
От самото начало

за КТБ се сблъскват две тези

- че банката е била източена и че банката е била съсипана и едва ли не насила фалирана. Обикновено истината се оказва по средата, макар че одиторският доклад, който през 2014 г. препоръча обезценки на стойност 4.2 млрд. лева, измести тежестта в посока на първата теза. Докладът на AlixPartners допълва тези аргументи. В него се описват подробно транзакции от една фирма към друга, направени често с цел да се погаси по-стар кредит, превъртане на пари през различни фирми, за да се оркестрира увеличение на капитала, съмнителни емисии облигации, липсващи обезпечения, кредити за фирми без дейност и за капак липси на пари в брой.
Голяма част от тези схеми вече са известни, не бяха известни детайлите. За съжаление докладът оставя впечатлението, че виновник за фалита на банката е само Цветан Василев, и не допринася много да се разбере как изобщо един-единствен човек е успял да надхитри Системата. Наистина за разлика от други констативни документи този път не е спестена истината за тъмната роля на БНБ и на одиторите от КПМГ. От "Aликс" дори не крият учудването си. Но докладът добавя малко полезна информация за тези, които искат да разберат: кой друг освен Цветан Василев е виновен за фалита на КТБ, измел богатство за милиарди левове; кой освен Цветан Василев се е облагодетелствал от кредитите, отпускани от банката; кой (очевидно не Цветан Василев) се облагодетелства от активите, изградени с тези заеми, след затварянето на банката; какво прави държавата, за да възстанови средствата; какво трябва да се направи, за да не се повтаря историята.

Липсват и пари, и... имена на политици.

Наивната надежда, че в доклада ще се намери потвърждение на подозренията, че банкерът Василев е плащал на политици, се изпари още щом документът бе представен в секретното деловодство на парламента. Но се потвърдиха други подозрения - за липсващи пари в брой. Докладът обаче окончателно разсейва мита около онези 206 млн. лева, които според бившия управител на БНБ Иван Искров са изнесени в чували на 19 юни 2014 г., преди поставянето на банката под особен надзор. Според "Аликс" става дума за несъответствие между описаната и фактическата касова наличност. Това са пари, които са изнасяни от 2011 г., а преди влизането на квесторите на тяхно място е оставено писмо от "Бромак" с дата 19 юни 2014-а, в което са описани тегления в брой. Подписите на управителя на "Бромак" Иван Стойков и на Цветан Василев върху това писмо са фалшифицирани, твърди самият Василев. Банкерът допълва, че фалшифицирането е извършено от основния свидетел на прокуратурата. В доклада на "Аликс" се говори за значителни тегления в брой през декември 2011 г. (95 млн. лв.), както и през 2013 и 2014 г. При някои фирми кредитополучатели също се споменава за големи суми, изтеглени в брой. А парите в брой, както знаем, са непроследими.
Преди да обвиняваме международната компания за това, че не е отговорила на общонародните очаквания да се разбере веднъж завинаги цялата истина, са необходими няколко уточнения. На първо място, не е публикуван целият доклад - заличени са важни пасажи, за да не се разбере какви съвети за съдебни дела и прочие са дадени на синдиците. Това е добре от гледна точка на адвокатите на банката, но не е много хубаво, че няма възможност да се следи каква част от препоръките се изпълняват.
Второ, имаме основания да смятаме, че това не е всичко, което от "Аликс" са предоставили на синдиците. В раздела за "Петрол", например, пише: "Подробните преразглеждания на кредити, включени в този Доклад, се отнасят за "Алфа Кепитал" и "Корект Фарм". Освен това пълни проучвания и проследявания има на разположение на Синдиците и по отношение на кредитите на "Арвен" и "Нафтекс Петрол".
Част от критиките към AlixPartners все пак имат основание. Доста от информацията е неясна и/или неточна и това май не се дължи само на превода. Прословутото понятие "групи за търговия с главници" (вероятно става дума за основни търговски групи) и някои странни наименования (като "Куп Саут", което всъщност е холдингът "Кооп Юг") са грешки от бързане - синдиците разполагаха с една седмица за превода на доклад от 575 страници. Но твърдението, че членовете на УС и НС на КТБ са напуснали на 27 май 2014 г. (а те бяха лишени от представителна власт с решението на БНБ на 20 юни), или липсата на информация за това, че даден голям длъжник е в производство по несъстоятелност към датата на доклада, са необясними пропуски и грешки за компания от такова ниво. А пропуски като неотразеното прехвърляне на "Инфраструктурна компания" на оформящия се нов играч "Ботса" ООД, извършено месец преди приключването на доклада, хвърлят съмнение и върху актуалността на препоръките на "Аликс".
Това все пак са детайли. Големият проблем е, че докладът като цяло не дава очакваните отговори. Това е проблем на заданието към международната компания, но не само. Оформящата се инициатива за поредни законодателни промени, които да разсекретят и заданието, няма да помогне много. Наистина "Аликс" бе наета само за проследяване на активите, а не и за втората фаза - възстановяването им. Това решение има своите основания за критика, най-вече защото аргументът, че парите са тук и не са изнесени в чужбина, очевидно не е съвсем верен.
Но трябва да се има предвид, че обхватът на заданието по начало е ограничен от Закона за банкова несъстоятелност. В самия закон има текст, който не допуска проследяването на активите след затварянето на банката. А това, кой знае защо, не се коментира. Заданието стъпва на този текст: "да извършват действия по проследяване и да препоръчват на синдика действия за запазване и връщане в имуществото на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и/или когато даденото значително надвишава полученото, както и в случаите на отпуснати кредити при недостатъчно или липсващо обезпечение или на свързани лица, когато тези сделки или транзакции са довели до влошаване на нейното финансово състояние".
Международната компания е наета, за да подпомогне работата на синдиците в подготовката на гражданскоправни искове - завеждане на дела за несъстоятелност, атакуване на прихващания, изпълнителни дела, отменителни и установителни искове. И тя се отчита пред възложителя си, не пред обществото.
Нейното задание не включва и няма как да включва заместване на прокуратурата или наказателна репресия спрямо виновните. Не е работа на "Аликс" да установява кой е виновен и да въздава правосъдие. За тази цел се плаща на скъпоструващи магистрати, включително чрез таксите по делата, които води КТБ (има такси по искове, които надхвърлят хонорара на "Аликс").
Не е работа на "Аликс" и да препоръчва какво следва да се направи, за да се демонтира моделът КТБ. Това е работа на политиците и регулаторите.
Публичността е само едно от условията, които биха подпомогнали гражданския контрол при решаване на сложни задачи като тази с КТБ, но само тя не е достатъчна.

КАРЕТА

Защо Пеевски липсва

По-голямата част от заемите за компании, свързани пряко с Делян Пеевски, например за "Булгартабак Холдинг", бяха рефинансирани преди фалита на КТБ. Остана обаче задължение на "Принт Трейдинг" (чрез лизинговото дружество "Партнер лизинг"), което не е разгледано много подробно в доклада. Придобиването на друго предприятие, свързвано с депутата - "Техномаркет", бе осъществено след затваряне на банката. А докладът не проследява много подробно процесите след фалита на КТБ за дружества, които са били свързани с Цветан Василев към 2014 г.
В доклада обаче присъства Ирена Кръстева, майката на депутата и контролираните от нея Балканска медийна компания, Нова българска медийна група и (преди затваряне на банката) ИПК "Родина". В доклада се посочват редица трансфери - например от ТЦ-ИМЕ. Но докато подобни трансфери към компании, свързани с Василев, са оценявани с оглед на потенциала за граждански искове срещу него и това стана факт чрез иска на КОНПИ за отнемане на негово имущество, няма яснота дали е правена подобна оценка с оглед искове срещу медийната империя, финансирана със заеми от КТБ. Схемите на придобиване не се различават.
..........................................

Каналите за финансиране - априори отписани?

Редица дружества са отнесени към т.нар. канали за финансиране, за които "Аликс" оценява шансовете за възстановяване като много малки. ("Тези заеми обикновено имат много ограничен, ако изобщо имат такъв, потенциал за възстановяване, тъй като повечето от кредитополучателите имат неработещи предприятия, има малко/невалидни обезпечения и кредитните схеми често са били използвани, за да се погасят или обслужат други кредити към КТБ, за предоставяне на допълнителен капитал на Банката от втори ред, или предоставяне на кредитиране на лица, които не са клиенти на Банката.)
Може да има претенции към компанията заради това групиране, макар че отново е трудно да се правят изводи, без да е ясно заданието и кореспонденцията със синдиците.
Какво имам предвид? Критерият за разделяне на кредитополучателите на основни търговски групи (БТК, Петрол и т.н.), компании на Василев и канали за финансиране, както и по-малки кредитополучатели стъпва на състоянието на кредитния портфейл през 2014 г. Според доклада на "Аликс" в "каналите на финансиране" попадат и компании, които отдавна вече не са под контрола на Василев. Сред тях са някои големи кредитополучатели като "Евробилд 2003", "Интегрирани пътни системи", "Инфраструктурна компания", "Кооп Инвестмънт". "Евробилд 2003" например, което е в несъстоятелност, притежава сградата на КТБ и прехвърли някои от най-ценните си активи. Тук има и добра новина - опитът за завземане на знаковата сграда се натъкна на съпротива, след като в края на април синдикът отхвърли претенциите на появил се от нищото кредитор на "Евробилд 2003", който ипотекира сградата в своя полза.
....................................
Раздувките на Василев

"Продължавам да твърдя, че обемът на активите (пазарна цена, стойност на инвестиция, оценки и др.) към 31 май 2014 г. е бил достатъчен (както е изброено в приложението по-долу) да покрие всичките задължения на фирмите, поставени в групата "Василев" и "група за търговия с главници", т.е. над 2 млрд. евро", написа мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев в блога си след публикуването на доклада.
Дори оценките да са верни, те отдавна не са актуални. Например оценката на Василев за "Авионамс" е 40 млн. лева, а то бе продадено на търг на Държавната консолидационна компания за 29 млн. лева. Оценката за "Странд" е 40 млн. евро, а молът не можа да намери купувач на пореден търг за 12 млн. лева.
Оценката на "Петрол" в таблицата на Василев е 300-400 млн. евро, но предложението на Гриша Ганчев и "Енсорсия" до синдиците е било за 120 млн. евро.
Все пак от 2014 г. измина много време, а и ликвидационната стойност почти винаги е по-ниска.


архив "СЕГА"
Знаковата сграда на КТБ на столичния площад "Гарибалди".
 "В играта на пинг-понг между прокуратурата, НАП И Комисията за конфискуване на имущество бе включен нов международен играч - АликсПартнърс Сървисиз. Целта остава същата - да ме обвинят и линчуват публично, за да оправдаят вандалската атака от май - юни 2014 г.", написа на личния си сайт банкерът Цветан Василев след публикуването на доклада.
БГНЕС
През лятото на 2014 година жертвите на аферата "КТБ" вдигаха лозунги за арести и присъди на виновните за сгромолясването на банката. Осъдени все още няма.
 Делян Пеевски и Ирена Кръстева
3
2468
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
17 Май 2016 19:55
Наистина за разлика от други констативни документи този път не е спестена истината за тъмната роля на БНБ и на одиторите от КПМГ. От "Aликс" дори не крият учудването си.

Липсата на разследване за изясняване тъмната роля на БНБ и КПМГ, не е ли е доказателство за политически "чадър" над кражбата на века?
18 Май 2016 09:12
Като гледам какво пише в доклада, на Аликс е била поставена задача да се занимава само с авоарите на Цветан Василев и свързаните с него ФЛ и ЮЛ и да не припарва до чувстгвителни персони като Пеевски, мамка му Ирена, бачо Ментата и т.н.

А, и тук се сетих, каккво става с онзи - ицето Бисеров, дето не пере пари...
18 Май 2016 18:10
Булшит!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД