:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 236
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Договорът за "Летище София" може да остане за 2017 г.

"Райънеър" заплаши да сезира ЕК за неправомерна държавна помощ за "България Ер"
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Транспортният министър Ивайло Московски каза след заседанието на кабинета вчера, че договорът за концесията на софийското летище може да се сключи догодина. Приходите от концесията обаче вече са заложени в тазгодишния бюджет и финансовият министър Владислав Горанов може спокойно да разреши те да бъдат похарчени.
Договорът за концесиониране на "Летище София" вероятно ще бъде сключен през 2017 г., въпреки че правителството се надяваше това да стане през тази година. Така в хазната няма да постъпят планирани 600 млн. лв. еднократно плащане по концесията. Разходите срещу тези приходи обаче вече са одобрени и нищо не спира кабинетът да похарчи парите въпреки отлагането на самите постъпления за година по-късно.

Това се разбра след вчерашното заседание на кабинета, на което министрите дадоха зелена светлина за концесиониране на аеропорта. Очаква се обявлението за концесията да бъде публикувано в официалния вестник на ЕС до 10-тина дни. До тогава транспортното министерство отказва да дава детайли за условията, за да не поставя кандидатите в неравностойно положение. Министър Ивайло Московски обаче вече на няколко пъти разяснява отделни изисквания по концесията.

Държавата очаква да получи общо 1.2 млрд. лв. за 35 години от концесията на аеропорта, обяви Московски. Като минимум за еднократна първоначална вноска се залагат 570 - 580 млн. лв. Отделно от концесионера ще се иска да плаща и годишна концесионна такса, като досега е обявяван размер от 2% от приходите. Бъдещият концесионер ще трябва да се ангажира и с инвестиции в летището в размер на 300-350 млн. лв.

Офертите по процедурата ще се събират до края на септември, обясни вчера Московски. В същия срок се очаква и Европейската комисия да се произнесе по поискано от България позволение да предостави държавна помощ на БДЖ, които имат дългове от около 450 млн. лв. Идеята е с еднократния приход от концесията да се платят задълженията и да се инвестира в покупка на нови вагони. Московски вчера обяви, че интерес към концесията проявяват всички големи европейски оператори, както и оператори извън ЕС. Вече се появи списък на заинтересовани, като в него според Московски попадат летищата Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Ванси, Лион, Дъблин, инвестиционният фонд зад "Хийтроу", интерес е заявен и от Катар и Китай.

"С изчакване на сроковете за обжалване самият договор може да бъде факт през 2017 г. В този случай и в бюджета за 2017 г. ще бъде изрично записано, че приходите от концесията не отиват за Сребърния фонд, с цел да се използват за БДЖ. Такъв текст има и в бюджета за 2016 г.", коментира Московски.

Правителството трябва да подходи внимателно при взимането на решение за избор на инвеститор и да не допуска да спечели офертата на фирмата, която предложи най-много пари на държавата. "Парите ще се похарчат бързо. По-важно е да се изиска достатъчно голям пътникопоток, който да осигури бъдещи печалби. В противен случай при висока първоначална цена ще се повишат таксите на летището, от което ще се увеличат и цените на билетите за пътниците", коментира след решението на кабинета Дейвид О`Брайън, търговски директор на нискотарифната компания "Райънеър". Компанията планира да открие своя база в София от септември и ще лети по нови 21 маршрута.

ЖАЛБА

Жалба срещу България може да подаде "Райънеър" в Европейската комисия, обяви още Дейвид О`Брайън. Негодуванието на превозвача идва от факта, че всички авиокомпании редовно плащали таксите към софийското летище. Изключение била "България Ер", която дължала 30 млн. евро на летището, а си е позволила да разпредели дивидент. "Защо държавата допуска това?", попита той. "Предпочитаме да не се стига до такава жалба, но искаме да покажем, че не сме доволни от такава несправедлива ситуация", обясни търговският директор. До редакционното приключване на броя вчера "Сега" не получи отговор от летището.

1
1114
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
18 Май 2016 11:52
Не знам Московски как мисли, че ще вземе толкова много пари за летището. Ако успее евала, но едва ли някой е склонен да даде толкова пари за това дружество. Имайте предвид, че Истанбул имат огромно летище, което засенчва нашето, арабите наляха милиарди за изграждане на инфраструктура за летището в Белград и ще се конкурира с турското и в тяхната сянка се намира летище София. Искрено ще се радвам, ако греша, за да видим как голям оператор управлява летището, как се ремнтора Терминал 1, как се увеличава пътната мрежа и как летището просперира. А за райънеър(нарочно е с малки букви) бих казал само, че никой не ги взима насериозно. Те имат лоша практика в света и тяхното самочувствие е безпочвено. Не смятам, че дългът е големият проблем. Все пак той се изплаща, но отношението на Райън към конкуренцията и клиентите винаги е такова. Надявам се да преустановят тази практика, защото иначе биха се сбогували с пътникопотока, който и без това сега е малък.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД