:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Министър прехвърли на КС отговорността за референдумите

Екатерина Захариева
Правосъдният министър Екатерина Захариева прехвърли на Конституционния съд решението по какви въпроси може да се предизвикват референдуми и по какви не. Идеята й обаче не срещна одобрение от КС. Според члена на съда Румен Ненков, за да има решение на КС, трябва да има въпрос, свързан с конкретен акт. Подобно е и мнението на бившия конституционалист Емилия Друмева.

Захариева обаче обяви пред БНТ, че ако КС веднъж завинаги реши проблема, няма да се пилее енергията на избирателите да участват в допитвания, от които след това не произтича нищо. "КС трябва да се произнесе веднъж завинаги принципно може ли да има референдуми по бюджетни въпроси, по въпроси, които са от компетенцията на Велико народно събрание и т.н., независимо дали една политическа сила е "за" или "против" намаляването на броя на депутатите. Хората не бива да се подвеждат. Ако въпросът е свързан със свикване на ВНС, а ние нямаме такова, какво правим? Добре е да има референдуми, но енергията на избирателите не бива да се пилее", обясни министърът. И припомни, че парламентът не е дал подкрепа на два от въпросите на президента Росен Плевнелиев на последния референдум, а преди дни безпроблемно пусна всичките шест въпроса в подписката на "Шоуто на Слави".

В парламента мненията по темата са нееднозначни. Депутати от Реформаторския блок коментираха пред "Сега", че по-скоро не биха се присъединили към питане до КС по поставените на референдум въпроси, макар че смятат инициативата на Слави Трифонов за популистка. Мотивът им е, че не искат да вървят срещу желанията на близо 700-те хиляди граждани за пряка демокрация. Не така смятат от ДПС, които вече подготвят конституционна жалба по три от въпросите - за задължителния вот, за намаляването на депутатите и за прекия избор на областни полицейски шефове. Според депутатите на движението тези теми са от компетенцията на ВНС. Социалистите подкрепят сезирането на КС по същите въпроси, но настояват към тях да се добави и този за е-вота, който според тях противоречи на предишни тълкувания на съдиите по темата.

-----ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ

Преди няколко дни от ГЕРБ обявиха, че ще дадат въпросите от референдума на "Шоуто на Слави" на КС. Президентът Росен Плевнелиев се закани, че ако депутатите не се обърнат към съда, той ще го направи. "Тепърва в България могат да тръгнат референдуми - кой няма да се съгласи заплатите да са 3000 лв., пенсиите - 1000 лв., лекарствата да са по-евтини? Но това е най-сигурният начин да злоупотребим и да вкараме много популизъм в системата", обоснова се Плевнелиев. Подкрепи го и премиерът Бойко Борисов.
892
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД