:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 361
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И МОН пусна "пищови" ден преди матурите

Само електронните изпити могат да ликвидират измамите, смятат бивши образователни министри
Диян Стаматов
Просветното министерство продължава да пробва различни начини, включително и екстравагантни, за да обезсили търговията на държавните зрелостни изпити. Ден преди първата задължителна матура по български език зам.-образователният министър Диян Стаматов публикува в профила си във "Фейсбук" откъси - "подсказки" от български произведения, "включвайки" се в наддаването в социалните мрежи кой ще се падне на матурата.

Сред посочените творби са "Косачи" на Елин Пелин, "Ралица" на П. Славейков, "Цветарка" на Хр. Смирненски, "Бай Ганьо у Иречек" на А. Константинов, "Епопея на забравените" на Ив. Вазов, "Песента на колелетата" на Й.Йовков и т.н., и т.н. В списъка на практика влизат почти всички от 15-те автори, които биха могли да се паднат на матурата.

"От сутринта качих различни откъси от произведения, от различни автори, които биха могли да се паднат утре (днес - бел.ред.) на държавния зрелостен изпит! Целта ми е да покажа колко са несъстоятелни всички провокации в мрежата на хора, които твърдят, че знаят кой ще се падне! НЕ ЗНАЯТ!!! Може да се падне всеки автор, за което отдавна предупредихме!!!", пише в обръщението си Стаматов до всички зрелостници. Коментарите под хрумването му пък бяха в двете крайности - от "Това си е живо подсказване, срам!" до "Евала, шефе! Добра фейс постановка! Най-искрено ти се кефя!".

Въпреки драконовските мерки срещу преписването, предприети тази година от МОН, измамите няма как да се изкоренят напълно, признаха и експерти от ведомството, и бивши просветни министри. "Може би пак ще се използват", коментира Лазар Додев, шеф на дирекция, демонстрирайки пред Нова ТВ различни варианти на пищови, заловени на миналогодишните матури. "Това е бизнес, тези пищови се продават готови в книжарниците, има цели учебници, написани с дребен шрифт на печатни машини" обясни Додев. По думите му въпреки видеокамерите, квесторите и претърсването на санитарните възли вечерта преди матурата, ако зрелостник отиде в тоалетната и използва скритите си хартиени пищови, това няма как да се хване.



НАХАЛОСТ

"Миналата година взехме много крути мерки - проблемът е, че колкото по-крути са мерките, толкова повече ще са хората със слаби оценки и толкова повече е общественото недоволство", коментира бившият просветен министър Тодор Танев пред бТВ.

"Технологиите вървят преди нас. Както и да ги затварят (експертите от МОН - бел. ред.), както и да ги разместват (отговорите и зрелостниците - бел. ред.), докато изпитът не се вкара в XXI век, винаги ще има проблеми", заяви и Сергей Игнатов. Той припомни, че през 2010 г. е бил поръчан софтуер с 12 млн. комбинации от въпроси. Чрез него всеки зрелостник, влизайки с име и парола, би могъл да получи персонализиран тест, след решаването на който може да види веднага оценката си. "Софтуерът се нуждаеше от минимално подобрение, защо не се е развивал след това?", попита той. Макар че, докато бяха на власт, не въведоха е-матури, сега и Танев, и Игнатов горещо ги препоръчаха като единствено спасение от измамите.
9
5210
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
17 Май 2016 19:47
До къде я докарахме за 25 години риформи
17 Май 2016 20:16
написани с дребен шрифт на печатни машини

Производителите на "пищови" нямат ли компютри под ръка, та "пишат" на "печатни машини"? Или "шефовете на дирекции," в МОН така си приказват?

Проблемът е, че колкото по-крути са мерките, толкова повече ще са хората със слаби оценки..."

С една дума, според горното куку е важно не какви са знанията, а колко са на брой слабите оценки? Звначи матурите са поредното имитиране на дейност? Да ги отменят тогава.
Боже, и тоз идиотин беше министър на просвещението, че и продължават да го търсят за мнение!
18 Май 2016 07:51
Въпросите от тестовете са малоумни. За да минеш теста ти трябва специална подготовка за теста, а не знания. Няма по добър изпит от писането на разсъждения по даден въпрос. Там можеш да видиш прилагането на знания и умения, логика, мислене и всичко друго за което училището трябва да подготвя ученика. При теста се проверява способността да се запомнят дефиниции, което няма никакво приложение в живота. На когото и да дадете един тест, веднага ще се убеди, че теста е малоумие. Тестовете обаче дават много добър бизнес на фирми за подготовка за дадения тест. Подобни фирми винаги разполагат с вътрешна информация и нелоялна свързаност с изпитващата администрация.
18 Май 2016 10:23
проблемът е, че колкото по-крути са мерките, толкова повече ще са хората със слаби оценки и толкова повече е общественото недоволство
След като цяла седмица ни заливаха с информация за взетите "драконови мерки", най-после някой си призна, че царя е гол!
Най-заинтерисовани от преписване ще се окажат даскалите и директори на училища? Това ли се опитва да ни каже "лирическия герой"?
18 Май 2016 13:18
Най-заинтерисовани от преписване ще се окажат даскалите и директори на училища? Това ли се опитва да ни каже "лирическия герой"?


Квесторите застават под камерите, за да не могат да ги зафиксират, и подсказват.
18 Май 2016 14:51
С една дума, според горното куку е важно не какви са знанията, а колко са на брой слабите оценки?

Най-заинтерисовани от преписване ще се окажат даскалите и директори на училища?

Най-важни са оценките за едни многобройни, невежи тълпи от родители, които живеят с принципа "не ме занимавай с глупости и не ми досаждай, че ще ти перна една левачка", когато стане дума за образованието на децата им.... а в същото време в къщи търсят високи оценки от своите неграмотници ... и сигурно щедро финансират "въоръжаването" на отрочетата за изпитите...
18 Май 2016 16:45
МОН да бъдат така добри да си сложат в ред сайта. Ако не могат-да пуснат верните отговори на странните тестове из медиите, ние /родителите/ ще се погрижим за разпространението им.
18 Май 2016 16:54
Най-важни са оценките за едни многобройни, невежи тълпи от родители

Това, че съм родител прави ли ме задължително невежа?
А това, че бих се радвала детето ми да получи висока оценка за положения труд сигурно във Вашите очи ме превръща и в еталон за арогантност?
18 Май 2016 17:02
Медиите търсят скандални новини за да си вдигнат тиража. МОН им се връзват на приказките и изтерясват, та чак изперкват по темата. В крайна сметка потърпевши са учителите и всички заангажирани с изпитите. (Тази година във всяко училище трябваше да има и родители на ученици, на които им бе вменена ролята да проверяват даже и тоалетните за пищови.)
Ние защо им обръщаме внимание?
Квесторите застават под камерите, за да не могат да ги зафиксират, и подсказват

И защо да го правят?! Квесторите са от училища различни от зрелостниците - да подсказват на учениците означава, че вдигат "рейтинга" на друг учител за сметка на своя собствен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД