:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 530
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Казус

Французин съди фирма за... скучна работа

Мъжът иска обезщетение от 360 000 евро, защото получавал заплата, без да се е потрудил за нея
Снимка: mirror.co.uk
Фредерик Денар твърди, че се поболял от скука на работното си място и затова иска обезщетение от 360 000 евро.
Французинът Фредерик Денар даде на съд фирма, недоволен, че работата му в нея била много скучна. Мъжът, който се трудел в престижната компания за парфюми Interparfums, иска от бившия си работодател обезщетение в размер на 360 000 евро. Делото е заведено в парижки съд, занимаващ се с трудовоправни спорове. Решението се очаква да бъде произнесено през юли.

44-годишният ищец Денар твърди, че не му било разрешено да изпълнява мениджърските функции, за които бил нает, а му възлагали скучни задачи, според него водещи до затъпяване. Това продължава цели четири години - от 2010 до 2014 г. Денар е назначен за "мениджър услуги", но по-висшестоящите от него го наричат "момчето" и му възлагат да изпълнява техни лични задачи, сред които да взема децата им от спортни тренировки. Той няма какво да прави във фирмата и често е изпращан от прекия си ръководител да се прибира вкъщи. Винаги обаче трябва да е готов да пристигне в офиса веднага след като го извикат. Телефонът никога не звънна, пише Фредерик Денар в исковата си молба.

От компанията Interparfums не приемат обвиненията, отправени от бившия служител. "Отхвърляме всички тези твърдения", заяви Сирил Леви-Пе от фирмата. Според него Денар никога не е наричан "момчето" или с други обидни имена на работното си място. "Той изобщо не беше мотивиран за работа, въпреки няколкото години, които изкара във фирмата, и опитите ни да му възлагаме сериозни задачи. Отсъства повече от 6 месеца... и затова беше уволнен през 2014 г.", допълва Леви-Пе.

В молбата си до съда парижанинътописва скучната работа като "коварно пропадане в ада, кошмар",докарали му сериозни здравословни проблеми. Фредерик Денар твърди, че получил "епилепсия, язва, проблеми със съня и тежка депресия". Той бил изолиран, след като компанията губи голям договор и се налага да бъде преструктурирана. "Изпаднах в депресия. Срамувах се да получавам заплата за това, че на практика не върша нищо", споделя Денар. Месечното му възнаграждение e 3500 евро. Според него най-лошото било, че никой не вярва на думите му и не се впечатлява от страданията му. Ищецът e уволнен през 2014 г., след като в продължение на няколко месеца му се наложило да ползва болнични. Тогава той завежда дело срещу Interparfums, като настоява, че компанията е виновна за здравословните му проблеми. Решението на магистратите обаче е в полза на компанията. Съдът нарежда на Денар да плати 1000 евро за оклеветяване на фирмата. Според магистратите ищецът е "вдъхновен от чувство на лична неприязън" срещу бившия си работодател, убеден, че фирмата е виновна за "съсипването на здравето", въпреки че няма доказателства за това.

Сега Фредерик Денар настоява бившият работодател да му плати обезщетение в размер на над 360 000 евро за нанесени щети и пропуснати бонуси, сред които заплащане за извънреден труд в почивните дни, както и за това, че е пропуснал потенциална възможност да бъде повишен. По време на първото заседание на парижкия съд за трудовоправни спорове адвокатът на ищеца Монтасе Шарни заяви, че целта на компанията Interparfums била

да отегчи клиента му до смърт, за да може да го уволни,без да е необходимо да му изплаща обезщетение за това, че съкращава позицията му, или друг вид компенсация в зависимост от начина, по който реши да го отстрани от работното място.

Защитникът на парфюмерийната фирма Жан-Филип Бенисан отбелязва в съдебната зала, че съществуват големи несъответствия в твърденията на Денар, за които той "не може да представи доказателства". Според юриста бившият служител на Interparfums в миналото се е оплаквал, че е прекалено изтощен от многобройните задачи, които му се възлагат, и няма време за почивка. Бенисан смята, че ищецът този път е решил да смени тактиката си. "Той никога не е споделял, че се чувства отегчен от работата си през тези четири години. И ако действително не е правил нищо през този период, защо не го е споменал?", добавя юристът на компанията, ответник по делото.

Терминът "скука на работното място" не е включен във френското законодателство, обяснява специалистът по трудово право Силван Ниел. Върховният съд на Франция е разглеждал 244 случая на работници, които са били"съзнателно лишени от задълженията, които са били наети да изпълняват"Върховните магистрати са на мнение, че това е равносилно на "морален тормоз". Според френско проучване около 30% от служителите в страната страдат от скука на работното си място, съобщава радио "Франс инфо". Жан-Клод Делжен, чиято компания е специализирана в оценка на риска за служителите, обяснява, че до подобна ситуация се стига, когато работник се чувства объркан, но не поема риска да смени работното си място при настоящите тежки условия на френския трудов пазар.

Казусът "Фредерик Денар" не е първият, когато скуката в резултат на липсата на работа заема челните страници на печатните издание във Франция. Миналата година стана ясно, че компанията оператор на железниците SNCF е плащала на свой служител месечно по 5000 евро в продължение на 12 години заедно със специални бонуси за извънреден труд, въпреки че той не се е явил на работа нито един ден през този период. Служителят дори поискал да получи компенсация от 500 000 евро за пропусната възможност за повишение.

Снимка: Архив
Адвокатът на ищеца Монтасе Шарни твърди, че целта на компанията Interparfums била да отегчи клиента му до смърт, за да може лесно да го уволни.
Снимка: Архив
Денар показва документите, с които разполага срещу бившия си работодател.
Снимка: Архим
Съдът по трудовоправните отношения в Париж , който гледа делото "Фредерик Денар срещу Interparfums".
12
3036
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
24 Май 2016 18:59
Според френско проучване около 30% от служителите в страната страдат от скука на работното си място

Леле ! Какво ли пък ще стане, когато дойде бленуваният ББД
24 Май 2016 22:20
Будала!
Абсолютна будала!
24 Май 2016 22:55
Абе, този французин да заповяда при мен. Ще го излекувам. Завинаги.
24 Май 2016 23:09
Хем мързеливи, хем и нагли.
Забелязал съм, че има екземпляри, които винаги смятат, че са подценени и заслужават нещо по-добро, но всъщност едва ги търпят на работа заради мързел.
Френското трудово законодателство наистина се нуждае от сериозни реформи...
24 Май 2016 23:22
Френското трудово законодателство наистина се нуждае от сериозни реформи...
Като един Левски - оправи българското и отива да оправи нещата в другите страни с поробени работодатели
25 Май 2016 09:34
А ти прочете ли за какъв случай става дума по-долу:
Миналата година стана ясно, че компанията оператор на железниците SNCF е плащала на свой служител месечно по 5000 евро в продължение на 12 години заедно със специални бонуси за извънреден труд, въпреки че той не се е явил на работа нито един ден през този период. Служителят дори поискал да получи компенсация от 500 000 евро за пропусната възможност за повишение.

Фирмата е държавна, а назначеният дори не се е явявал на работа.
25 Май 2016 09:43
Миналата година стана ясно, че компанията оператор на железниците SNCF е плащала на свой служител месечно по 5000 евро в продължение на 12 години заедно със специални бонуси за извънреден труд, въпреки че той не се е явил на работа нито един ден през този период. Служителят дори поискал да получи компенсация от 500 000 евро за пропусната възможност за повишение.


Егати нахалството!
Добре де, тоя юнак не е ли имал някакви началници, все пак?
Те не са ли го потърсили за нещо през тези 12 години?

25 Май 2016 11:38
По време на първото заседание на парижкия съд за трудовоправни спорове адвокатът на ищеца Монтасе Шарни заяви, че целта на компанията Interparfums била да отегчи клиента му до смърт, за да може да го уволни, без да е необходимо да му изплаща обезщетение за това, че съкращава позицията му, или друг вид компенсация в зависимост от начина, по който реши да го отстрани от работното място.


Че това БАН го практикува от доста години, обаче научните сътрудници са доста жилави и няма как да бъдат просто отегчени от някаква си скука и мързел.
25 Май 2016 13:12
Във Франция се вихрят протести срещу промените в трудовото законодателство.
Дали пък публикуването на такива екзотични случаи на които се хващат нашите познавачи на френското законодателство от Патагония (Патагонец, здравей!) не се преекспонират за да се създадат съответните нагласи?
Все пак, мисля си че Франция ще бъде по-трудно наклепана от Гърция.

п.п.
Някъде бях споменал, че освен елинофил съм и американофил и т.н.
Американофил заради правото на оръжие и т.нар. "американска мечта", според която "бачкай здраво и другото ще се нареди само"
Последното, чувам вече не важи...

Най-пошлото в неолибералната философия е обезсмислянето на труда. Труда сам по себе си отдавна не е повече от гаранция за мизерно съществуване. Нещо повече - опитите са, да бъде направен принудителен (сещам се идеите на Хърсев в този вестник)
И съвсем нормално е последствието хората да се опитват да го избягнат.
25 Май 2016 13:20
Бе какви са напоследък тия идеи, че на работа не трябва да ти е скучно и трябва да се забавляваш? Като слушам по радио и телевизия как някой се забавлявал с някакъв проект, направо ми става лошо! Работата е натоварване и отговорност, не забавление!
25 Май 2016 13:57
Този французин ако се беше опитал на скучното си работно място да понаучи малце немски език, то той щеше да разбере, че Arbeit macht frei! Уж комшия с немците, пък бъкел не вдява от комшийските мъдрости и от езика им...
25 Май 2016 16:12
Рядко ми се случва, но ... онемях
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД