:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 249
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

Убиват стадо заради болна крава. А ако ви е болно детето...?

Няколко щриха от проблема с болестта по кравите нодуларен дерматит
Стадата свободно се разхождат из родопските села и е спорно доколко мерките за ограничаване на вируса са ефективни.
На 10 май 36-годишният Елмаз Таиров от село Абланица, община Хаджидимово, проплаква. Влизат ветеринари и избиват 30 крави, 17 от които много скоро трябвало да родят теленца. Плачат съпругата, децата, съседите. Унищожено е цялото му стадо. Причината е нодуларен дерматит - остро заразно заболяване, безопасно за хората, но огромен проблем при говедата. Идва от юг, пренася се най-вече от комари и кърлежи (може и от човек). При откриване на заболяло животно се унищожават всичките.

От гледна точка на 36-годишния Елмаз историята изглежда така: "От 2009 г. се занимавам с крави. Стопанството ми беше малко, не отговаряше на евростандартите, исках да го направя хубаво. За да си помогнем, с жена ми отидохме през 2010 г. в Англия. Работихме 5 години - ягоди, земеделие... труд. Имам три деца, момичета, гледа ги майка ми. Парите от Англия ги влагахме в кравите и сградата - обор, прокарване на ток, вода, мандра.... Исках да е по европейските стандарти, да правя честен бизнес. Подбирах си кравите, селектирах ги. Работата тръгна - правех сирене и кашкавал, изнасях за Белгия.... Идваха хора и купуваха.

Миналия септември ни предупредиха за нодуларния дерматит, но не дадоха ваксина. Нищо кой знае какво не ни казаха, не бяха взети мерки. Започнах всяка седмица да давам по 50 лв. за пръскане срещу кърлежи и комари. Препаратът е с 15 дни трайност, аз пръсках през 2-3 - за по-сигурно. 3-4 месеца така, държава, община - никой нищо. Изведнъж сега, през април, откриха огнище в Хасково и ни дадоха лекарство да пръскаме. Смешно е - това е най-елементарното лекарство, нетрайно, не става. Площи, речни корита - никой нищо не е пръскал, вероятно ще изпишат пари, без да се свърши работата. Всеки ден говорех с ветеринарния лекар, веднага след като дойдоха ваксините тук, имунизирах животните. На 28 април дойдоха, на 29-и се обадих -



първи бях с ваксина в селото



Проблемът стана след няколко дни. Видях на вимето образувание, помислих мастит - от апарата, появяват се такива неща след доенето. Обадих се веднага на лекарите, не съм крил, исках всичко да е честно. Дойдоха, взеха проби и се оказа... нодуларен дерматит.

Но знаете ли, за мен кравата ми нямаше нодуларен дерматит. А и пред мен нищо не доказаха. На листовката на ваксината пише, че от 10 до 21 дни изгражда имунитет животното. А те на 13-ия ден ги убиха, не позволиха да изградят имунитет, може би вече са имали... Пред мен не са го доказали. Резултати аз не съм виждал. Нито референтни стойности, нищо... Нито някой ми е казвал това животно е болно, това здраво...На листовките бяха описани други признаци. Е, добре - нямаме право да си разберем резултатите, нямаме право на обяснения, нямаме право да разберем защо ни убиват кравите... Защо всичките? Казват ти: такива са европейските изисквания. Добре де, тия изисквания кой ги е приел? Някой, който не различава коза от овца?! Идват при мен и ми казват - кравата ти е болна, трябва да избием цялото стадо. Идват у вас и ти казват, че детето ти е болно и трябва да избият цялото семейство...".

Елмаз проплаква и сега, в момента на разговора. При идването на ветеринарите съседите му правят жива верига и не искат животните му да бъдат избити, но е дръпнат на страна: "Виж, кажи им да се разотидат... Ще дойде полиция, ни обезщетение ще вземеш, ни субсидията..." След което Елмаз ги убеждава да не пречат. Той иска да каже и друго:

"Съмнявам се, че заразата идва с комари. Ако бяха комари, трябваше първо при нас да удари и на турската граница. А пламна първо Хасково, почти в центъра на България. Защо? Лично мое мнение е, че това е всичко измислено, големите фирми искат да установят монопол в сектора. Айде да видим, след един-два месеца, когато всичко утихне, дали една голяма фирма ще е поразена... При нас се случва, дребните, а не тези, които са с по 2-3 хиляди животни... А може и да е заради европейските средства - разпределят се на глава добитък, по-малко глави, повече пари за някои хора.... 90% за себе съм сигурен, че това всичко е измислено и умишлено - да съсипят сектора, да стане 3 лв. млякото, 30 лв. месото и да правят каквото си искат с простия народ. Защото всички фирми, тия дето са с по 2-3 хиляди крави, са все на някого горе в парламента.



Голяма мафия, голямо нещо - няма значение кой коя партия,



всички са такива. Съсипват народа отвсякъде - тютюн, строителство, сега и животновъдството... И какво му остава на народа - айде пак в чужбина, децата да стоят при бабите. Дойдоха телевизиите, снимаха, казах всичко това, но го изрязоха."

Финансовата загуба на Елмаз трудно може да се изчисли. На ден губи по 150 лв. от млякото. Отделно са щети от неродените телета (около 300 лв. продажна цена едното), губи пазара в Белгия, вътрешните клиенти... 6 месеца сега не може да гледа крави, оборът ще е затворен. Компенсацията уж трябва да е по 1000 лв. на животно, обаче после се оказва, че е на килограм. "Рекоха, че ще е по 1.95 лв. на кг. Получавам сега протокола - 1.75. Сметнете на 1 тон примерно колко пари са, колко много ни ощетяват. Но защо ме обезщетяват с пари? Да ми дадат пак крави! Върнаха ме в първи клас, това е", заявява мъжът. И добавя: "В Гърция, говорил съм с колеги, при такива като моя случай убиват едната крава, другите ги остават. А по документи пише, че огнището е потушено. Ние обаче нали сме най-изпълнителните.... От честността си си изпатих. Първи се ваксинирах, първи се обадих за мастита, исках всичко да е порядъчно - пишман станах."

Има и още по-голям проблем. Елмаз разказва, че поради страх от унищожаване на всички крави стопаните вече не викат ветеринарните лекари - разболее се животно, заколят го, без да е ясно от какво, заровят го, или пък съхраняват месото и го изяждат след термична обработка. В разговори със "Сега" хора от Южна и Северна България съобщиха същото.

Събеседниците ни споделят, че пръскане върху големи площи не е извършвано предварително, макар времето рано да се стопли. "Трябваше животните да се ваксинират още септември", посочва Елмаз най-ефективната превантивна мярка. "Не може. Трябва да има огнище, за да се ваксинира. Не може предварително", заяви пред "Сега" шефът на Агенцията по безопасност храните Дамян Илиев.



"Разболяваш се от СПИН, после те лекуват",



казва иронично по повод правилата Елмаз. При ваксинирането има една особеност, което вероятно е причина да се подхожда предпазливо към него - ограничава се търговията. Стопаните казват, че до 3 години не може да се продава извън страната стока от ваксинирана крава. "Не е правилно да се обобщава, зависи от спецификата на производството. Борим се за промяна на европейските регламенти", коментира Илиев. В момента държавата ни се опитва да намали загубите. Всъщност за официалните лица България е взела нужните мерки, версията им, очаквано, е различна от тази на Елмаз. "Действаме адекватно, ние сме първата европейска страна, която до 2 седмици ваксинира всичко около огнището", заяви Илиев. Ваксините се внасят на партиди, а на места в страната избухват протести (преди няколко дни в Кюстендил) заради забавянето им. Илиев повтори, че се действа адекватно, имало фази, етапи и процедури, които следва да се изминат при доставката.

Това бяха няколко щриха от проблема с нодуларния дерматит, разбира се, не всичките. А огнищата се увеличават... Елмаз от Абланица бе върнат в първи клас, а ние всички, покрай случващото се, не знаем в кой точно клас се намираме.
 "Върнаха ме в първи клас", казва Елмаз Таиров.
4
6698
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
24 Май 2016 18:52
Изобщо не се съмнявам, че всичко е с определена цел - да се удари и малкото, което имаме. Наскоро разговарях с един ветеринар - питах го защо така изведнъж дойде тоя дерматит. Според него обяснението е просто - забранена е основната ваксина, която е ползвана до момента. Изискване някакво на ЕС. И естествено - животните започват масово да боледуват. Сега папайте немско и полско сухо мляко!
24 Май 2016 20:17
Геноцид. Обичайните престъпления на ЕС и нашите вариклечковци с изплезени езици, търсещи евроass.
25 Май 2016 09:01
седящите зад бюро еврозелки не мога да си представят трагедията на тези хора. По-лесно е да отпуснат от джоба ни още някой милиард за Гърция.
25 Май 2016 13:13
Ужасно! В таз държава всичко се прави за да се смачкат малкото хора, които вършат нещо! И като гледах по телевизията как жените плачеха за кравичките, не беше като за пари, ами като за близко същество.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД