:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,711,999
Активни 211
Страници 1,571
За един ден 1,302,066

Съд потвърди глоба за високи цени на лечение по морето

Районният съд в Несебър потвърди глоба, наложена от агенция "Медицински одит", на медицински център в Слънчев бряг заради прекалено високи цени на лечение, съобщи Дарик радио. Проверката на държавната агенция е след оплакване на пациент от високата сума, поискана за гипсиране на крак.

След като решението на съда беше публикувано, се оказа, че цената за гипсиране на крак според официалния ценоразпис е 540 лв., 400 лева се плаща за гипсова шина на ръка, също толкова за обездвижване на крайник, наместването на фрактура е 200 лева. Прегледът пък стартира от 80 лева. Медицинският център, подобно на повечето по морето, не работи със здравната каса и пациентите плащат само кеш или със застраховка. Според агенция "Медицински одит" с подобни цени са нарушава Законът за здравето, според който лечението трябва да е достъпно, а наложената глоба е 1000 лв.

Съдът в Несебър е потвърдил, че има нарушение, но е намалил глобата на 500 лв., тъй като се касае за първо нарушение. Според съда са нарушени икономическите права на оплакалия се пациент, тъй като в издадената фактура не е посочено какви видове дейности са включени в понятието "медицински услуги", каква е стойността на всяка една от тях и на отделните медикаменти. "По този начин правото на пациента да разбере дали основанията за извършеното от него плащане за отделните манипулации съответстват на утвърдения ценоразпис, дали посочената във фактурата цена не надвишава тяхната стойност и дали е следвало въобще да ги заплаща по силата на закона, при условие че тези разходи или част от тях следва да се покрият от НЗОК, е нарушено съществено", посочват магистратите в решението си.

3
1350
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
24 Май 2016 21:38
НЗОК ще заплаща,ако пациента е представил т.нар. направление№3,което е твърде съмнително,и ако това платежно нареждане към НЗОК липсва,тогава тя няма нищо общо с предоставената мед.услуга.Ясно е,че обявената цена е висока за Бг,но като е имало обявен ценораспис,трябва просто да се установи кой е по-луд.
24 Май 2016 22:36
Според агенция "Медицински одит" с подобни цени са нарушава Законът за здравето, според който лечението трябва да е достъпно, а наложената глоба е 1000 лв.Интересно - Агенция "Медицински одит" иска да глоби частен медицински център, който не работи с НЗОК, че не предлага достъпно лечение, защото е скъпо?!!!
Нали има Спешна помощ, държавна болница в Бургас - какво по-достъпно от това?

Впрочем в закона за здравето пише

Чл. 81. (1) Всеки български гражданин има право на достъпна медицинска помощ при условията и по реда на този закон и на Закона за здравното осигуряване.
(2) Правото на достъпна медицинска помощ се осъществява при прилагане на следните принципи:
1. своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ;
2. равнопоставеност при оказване на медицинската помощ с приоритет за деца, бременни и майки на деца до 1 година;
3. сътрудничество, последователност и координираност на дейностите между лечебните заведения;
4. зачитане правата на пациента.
(3) Условията и редът за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ по ал. 1 се определят с наредба на Министерския съвет.


Никъде не се казва, че трябва да евтина.

Наредбата, която се споменава, пък е за "правото на достъп до медицинска помощ на задължително здравноосигурените лица в Република България и на лицата, които пребивават в Република България и за които се прилагат правилата за координация на системите за социална сигурност по смисъла на § 1, т. 22 от допълнителната разпоредба на Закона за здравното осигуряване." - т.е. отнася се за тези пациенти, чието лечение се праща от здравната каса.
24 Май 2016 22:43
посочват магистратите в решението си
Това не може да са магистрати. В съдебната система има много по-голям проблем от корупцията и това е некомпетентността.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД