:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всеки трети седмокласник има двойка по математика

Сривът в знанията е безпрецедентен за последните 7 години
Близо 34% двойки по математика на задължителния модул и почти 18% слаби оценки по български език и литература. Това е стряскащата равносметка от тазгодишното национално външно оценяване след седми клас. То показва безпрецедентен срив в знанията на младежите за последните 7 г. Слабото представяне е факт въпреки понижението на скалата за оценяване с 2 т. в сравнение с 2015 г. Никой от просветното министерство не се ангажира да назове причините. "Тъжният резултат показва проблеми в подготовката на седмокласниците", коментира лаконично зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. "Това са сурови данни, не ни се сърдете, че те са такива. Анализът ще се прави тепърва", каза пък просветният министър Меглена Кунева.

Едно от малкото положителни неща в тазгодишното национално външно оценяване е, че около 5% повече младежи са се явили и на втория модул за разлика от м.г., когато решилите да се пробват на него намаляваха.

Най-тревожни за поредна година са резултатите по математика, които продължават да спадат. Ако през 2015 г. средният брой точки на учениците по първия задължителен модул бе 29.4 т. (от 65 възможни), то през 2016 г. точките стават 26. Подобно е положението и при втория модул, който е вход за елитните гимназии - от 8.2 т. тук резултатът пада на 7.5 т. (от 35 възможни). Общо за двата модула средният брой точки на 7-класниците се срива от 45.7 на 40.8 т., равняващ се на оценка "добър 4".

От 53 хиляди ученици, явили се на националното външно оценяване по този предмет (т.е. на първия модул), слаби оценки са получили близо 18 хиляди, което е почти 34% двойки. Миналата година те бяха 27%. Децата се затрудняват най-много със задачите, изискващи моделиране на алгебрична или геометрична ситуация, по-лесно им е разчитането на графики, чертежи и мрежи, както и най-простите задачи от първо познавателно равнище.

От МОН коментираха, че 18-те хиляди двойки по математика не са краен резултат, защото имало случаи на ученици, които са получили "слаб 2" на първия модул, но са писали и по втория модул (получили са няколко точки дори заради правилно направен чертеж), благодарение на който са получили по-висока оценка. Така броят на двойкаджиите по математика, работили и по двата модула, излиза доста по-малък - 3881. И така обаче учениците с двойка на двата модула са драстично повече от миналата година, когато броят им бе 2100.

Рекордно слабите оценки по математика са факт, въпреки че тази година на седмокласниците бе разрешено да ползват лист с формули. Още по-притеснителното в случая е, че скалата за оценяване тази година бе занижена с 2 т., т.е. за тройка тази година са нужни 16 точки, докато за м.г. бяха необходими 18 т. Зам.-министър Диян Стаматов обясни, че скалата се определя всяка година след проверка на работите на учениците, т.е. тя се занижава или завишава на база на средното постигнато ниво. Според него обаче е погрешно да се твърди, че скалата сега е по-ниска и на тази основа да се съпоставят випуските - по-правилно било да се каже, че "нивото на отговаряне на задачите съответства на определената т.г. скала".

Другото оправдание бе, че тази година е имало смяна на формулировката на въпросите, които били синхронизирани с PISA, т.е. по-практично насочени и съответно по-трудни за осмисляне. "Практическите задачи за мислене се учат едва в 7-и клас, преди това в пети и шести клас децата се готвят по различен начин", бе странното обяснение на министерството. Според трактовката на Кунева би било твърде "първосигнално" да се твърди, че по-трудните задачи са довели до по-слаби резултати. Като цяло обаче още след изпита коментарите на деца и родители бяха, че задачите са били трудни.

Зле е положението и при българския език и литературата. Тук двойките на първия модул са малко над 9 хиляди, което от 53 хиляди явили се прави близо 18% слаби оценки. През 2015 г. двойките по този предмет бяха 15% от всички оценки. Общо по двата модула "слаб 2" са получили 759 деца. Сривът в средния брой точки общо за двата модула по български е сравнително малък - от 58.6 на 57.8 т., което отново значи оценка "добър 4" (м.г. този брой точки бе на границата между "добър" и "много добър").

Масово седмокласниците не могат да извличат информация от текст, особено когато не е пряко повторена, а е необходим анализ на внушението, констатират експертите. Много деца не се справят в разпознаването на видовете сложни изречения по състав, куца им пунктуацията, срещат трудности при съвместяване на глаголните времена и наклонения, все още има и необосновано пропускане на епизоди или сбито предаване на съдържанието при преразказа.

Четворките и шестиците по математика (общо от двата модула) намаляват за разлика от много добрите оценки ("петица"), които бележат незначителен ръст. По български език пък учениците с оценки "добър", "много добър" и "отличен" намаляват, а тези със среден резултат са пренебрежимо малко повече от м.г. Само един ученик е изкарал максималния брой точки - 100 т. - по български език, а 37 имат пълна шестица по математика.

От МОН не коментираха какви са причините за отчайващите резултати с мотива, че са ги получили в 9 ч., а са ги представили в 10:30, т.е. е твърдо рано за анализи. Според Стаматов част от причините могат да се търсят в масовото пътуване на родители зад граница, които оставят децата си сами или на баби и дядовци. "Нищо не бива да се приема фаталистично, ще помогнем там, където има нужда", заяви министър Кунева. Как точно ще се помага обаче, тепърва ще се умува. Мерки трябвало да вземат на регионално ниво - всяко училище да анализира резултатите си и да представи ясен план за повишаване на оценките, както и на национално чрез промяна в начина на оценяване на учениците. Зам.-министър Стаматов обясни, че е нужен "положителен поглед" на оценяване, защото сегашният бил негативен. Затова вместо оценки занапред тийнейджърите щели да получават точки, което действало по-обнадеждаващо.РЕГИОНАЛНО

За разлика от м.г., когато от МОН предоставиха подробни данни кой регион с колко точно е подобрил или занемарил представянето си, тази година данните по области бяха доста по-оскъдни. София-град (38 т.), Смолян, Търговище, Габрово и Варна се нареждат на първите 5 места по среден брой точки по български език, а като най-зле се открояват резултатите в Сливен (26 т.), Враца, Плевен, Монтана и Ямбол. По математика в челната петица влизат София-град (33 т.), Варна, Търговище, Кърджали и Бургас, а най-назад са Шумен (21 т.), Враца, Видин, Перник и София-област. Миналата година нито един регион не бе повишил резултатите си от 2014 г., като най-сериозно бе изоставането при Велико Търново, Видин и Разград.ЧЕТВЪРТИ КЛАС

Учудващо, спад в оценките има и при четвъртокласниците, които традиционно се представят много добре, въпреки че от МОН твърдят, че резултатите от националното външно оценяване при тях са съпоставими с м.г. Средният брой получени точки е по-нисък от 2015 г. по 3 от 4-те предмета - български, математика и "Човекът и природата", за разлика от "Човекът и обществото", където общото представяне се подобрява значително (м.г. пък то се влошаваше). Шестиците и петиците по български т.г. са 69.5% при 80% отлични оценки за м.г. По математика много добри и отлични оценки получиха 65.1% от четвъртокласниците, а м.г. процентът им бе 75%. От догодина оценките от изпитите след 4-ти клас може да служат като вход за природо-математическите гимназии след 5-и клас, подобно на изпитите след 7-и клас, съобщи зам.-министър Диян Стаматов.
84
7664
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
84
 Видими 
03 Юни 2016 18:47
Всички тези стадиони, дето ги построиха, защо не ги ползват по предназначение? В Китай, с много по-малко стадиони, чудеса направиха.
03 Юни 2016 18:49
ноо зле.
03 Юни 2016 18:55
Преди няколко години бяха правили проучване в ЕЛИТНИТЕ софийски гимназии и установиха, че 20% от учениците не знаят стойността на числото "Пи".
03 Юни 2016 19:07
Очакван и логичен резултат - следствие от прилаганата стратегия за унищожаване на образованието.
Чудесно е описана тук от Дмитрий Сандаков:
http://obrazovanie.by/sandakov/kak-razvalit-obrazovanie.html
Натисни тук
03 Юни 2016 19:23
Ако всеки трети е двойкаджия, представете си другите две трети....
03 Юни 2016 19:59
Да, образованието деградира - учителите, програмите, но деградират и самите ученици. Пътувам с градски транспорт и всеки ден гледам ученици да се държат безобразно, без никакъв самоконтрол и капка свян и уважение към когото и да било - стари хора, майки с дечица и пр. - е, как да очакваме такива отрочета да се занимават с часове всеки ден с фини и трудни неща като математика и литература?
Не е само училището - деградират хората у нас.
03 Юни 2016 20:07
.
В държавата на тефтерчетата, кога трябва
някой "да се удари", работата може да бъде
свършена от всеки, стига да е правилен
човек, поставен от власт имащия човек.
Няма нужда от образование. Всичко, което
е необходимо, е да може да разпознава
едни инициали в тефтерчето.
.
03 Юни 2016 20:44
Казват му прагматизъм. В живота тези, които знаят математика, да не би да са прокопсали?
03 Юни 2016 21:00
Не са прокопсали много тези които знаят математиката но не са и тези които не я знаят.За да "прокопсаш" тук и сега са нужни друг тип знания.Но тъй като повечето от тях са подробно описани в Наказателният кодекс за да ги практикуваш е нужна и съответната протекция.
03 Юни 2016 21:00
В живота тези, които знаят математика, да не би да са прокопсали?


Тънките познавачи на Възрожденската ни литература пък хептен.
03 Юни 2016 21:11
Унищожаването на образованието е планомерно подхваната работа и има знайни и незнайни инициатори, бащи и "герои"! И още, че това се случва не само тук, в този вилает...

Едно скандално положение е наличието на множество учебници за всеки един клас, по всеки един предмет?! Пишат се от някакви конкуриращи се "колективи", печатат се на хромова хартия или поне да е достатъчно тежка - а като следствие:
- Колкото повече (учебници), толкоз по малко знания! И с "печалба" в прибавка - изкривени гръбнаци от мъкнене на тежки, много килограмови, чанти!!

Преди, по време на "гадния комунизъм" се полагаха многократно по-добри грижи за образованието, както и за извънучилищната заетост на учениците. Да изреждам ли множеството кръжоци, спортни занимания, художествена самодейност?! Демонократите унищожиха всичко това! И съвсем естествено простащината нарастна главоломно. Тя не е само в необразоваността, а избива през всяка пора на социума и т.нар. "общество", така, че младите хора са истински продукт на "демокрацията"...

И преди съм писал как бе закрит Института по образованието, как в ерата на ДПС доминацията в правителствата, в многострадалното Просветно министерство бяха нагъчкани неграмотници от техните квоти - имам както лични впечатления през годините, така и достатъчен обем информация от самото министерство. Освен това имам в къщи двама ученика - сега са за 8-ми клас и съответно за 9-ти клас. Слава богу, те са с мн.добър успех и пр. и пр. Така знам какво им дават за учене, какви са учебниците, защото ходя по родителски срещи и се сблъсквам с мизерията дори в "елитните" училища.

Един ужасен проблем е невъзможността учителите да налагат нужната дисциплина. А от дисциплината зависи как ще се усвоява преподаваното - колкото и големи отстъпления в качестото на материала за преподаване да има. Но така или иначе, целокупният плебс се тласка умишлено, на всякакво ниво и линии на живота в предстоящата Скотобойна или в най-добрия случай към деградация.

Така, че на този фон трагедията на образованието губи своята значимост за пред тълпата!! И не очаквам някакви кардинални подобрения...
03 Юни 2016 21:13
Даааа Сухар!
Фърлянето на къчове с щракане на пръсти в чалга клубовете, както и десетките реалити формати по ТВ-тата носят по-прагматичен заряд за подрастващите.
Щяли да направят изводи от МОН... Смях. Абе овчи глави слънчасали, всеки родител вижда посредствеността в програмите по математика. Залагате на тройката или малко повече, а не на аналитичните текстови задачи. Ама там трябва да се мисли, анализира , а това не е модерно сега. Необходи ви ви са деца от типа ЙЕС.
Е тогава не трябва да се ядосвате.
03 Юни 2016 21:14
Казват му прагматизъм. В живота тези, които знаят математика, да не би да са прокопсали?

Зависи какво разбирате под "прокопсали". Не познавам знаещи математика, за които прокопсията е "квото успееш да 'апнеш, пийнеш, .бнеш", нито пък да окрадеш каквото можеш от ближните.
03 Юни 2016 21:18
Един ужасен проблем е невъзможността учителите да налагат нужната дисциплина. А от дисциплината зависи как ще се усвоява преподаваното - колкото и големи отстъпления в качестото на материала за преподаване да има.

Така е. Без дисциплина и самодисциплина нищо не може да се научи като хората. Ами днес децата едно стихотворение не знаят - толкова вече им е трудно да седнат и да се концентрират, да положат усилие. А учителите не им го и искат.

ПП И родителите им не им го искат.
Всичко се очаква да е както повтарят рекламите - "Без усилие!"
03 Юни 2016 21:27
Поколението което при идването на Народната Власт през 2009 година постъпи в първи клас, сега завърши 7 клас.
Продължаваме!
03 Юни 2016 21:35
Жалко,
Изпратихме преди дни др.Дража Вълчева. Тя можеше да ви анализира положението , на вас от МОН.
Дежурния,
точен си мамка му ! И годината закова.
03 Юни 2016 21:44
М-да. Има нужда от 30 000 ИТ специалисти.
03 Юни 2016 21:51
Има нужда от 30 000 ИТ специалисти.

Пълни глупости ! Обикновено ги ръси оня от парка/инЗите/. Виж за износ - може.
03 Юни 2016 22:05
aver4e
03 Юни 2016 21:51
Има нужда от 30 000 ИТ специалисти.

Пълни глупости !


ОК, корекция. България има нужда от 30 000 специалисти по история на изкуството.
03 Юни 2016 22:36
Чета и плача!Но,докато ние умуваме във форума,избраните от нас дебили опросточват и покваряват децата и младежите.Май си останахме само с надеждите...?!
03 Юни 2016 22:54
Какво искаме от децата, след като днес слушах по радиото многократно един заместник министър на образованието, който дословно с думи произнасяше 3881 двйки така: "три хиляди осемстотин и ЕДИН двойки". Да си зам. министър и да не можеш да осъзнаеш, че двойка е от ж.р.!!!
03 Юни 2016 23:11
избраните от нас дебили опросточват и покваряват децата и младежите.

'Начи ако сте оставили децата и младежите си на народните избраници, сами сте си виновни.
03 Юни 2016 23:22
9и81,
оценка за зам . министъра - между Е и ПИ.
Та, 30 000 софтуетни спеца и... дръпваме, или ставаме по-богати.... Да, ама ако тези спецове работят за нашата , българска икономика и създават принаден продукт тук. Ама не.
Но 90 % работят софтуер за чужди фирми, получават 5 пъти по-малко ако работят там, и тук остава само заплатката им. Нищо друто! Или това са висококвалифицирани българи от типа ЙЕС. Ако ние правим наш продукт и ни са необходими за това тези софтуерни специалисти, тогава ДА. Те ще са двигател на нещо Нашенско,Българско.
А сега е поредна измама за хвърляне на много пари в наш акъл за чужди проекти и нищо повече. Зомбиране на на лаиците от страна на управляващите.
03 Юни 2016 23:26
ние правим наш продукт и ни са необходими за това тези софтуерни специалисти,

С 30 процента двойки по математика, няма да се получи.
03 Юни 2016 23:40
То показва безпрецедентен срив в знанията на младежите за последните 7 г.
Няма срив, знанията на явилите се на матура са се увелили. Има само "изоставане в усвояването на фондовете" от възрастните и текущите "демократични ценности".
Поколението което при идването на Народната Власт през 2009 година постъпи в първи клас, сега завърши 7 клас.
А-а, забравяш "народната любов" към децата как децата били претоварени в училище и как трябва да имат "специални права" за да неучат. "Народната власт" може да се смени, но "народната любов" ще продължи дава плодове винаги.
ноо зле.
Кое е зле? Че от 66.5 хил. родени през 2002 г. са се явили 53 хил. на матура? И след пет години, при редукция от по хиляда на година, няма да има мат'риал за запълване на безбройните университети?
04 Юни 2016 00:11
Чичо Петко 03 Юни 2016 18:55

Преди няколко години бяха правили проучване в ЕЛИТНИТЕ софийски гимназии и установиха, че 20% от учениците не знаят стойността на числото "Пи".
че кой е този, дето знае стойността на π? те досега са разгадали къде един трилион цифри след десетичната точка и продължават...
04 Юни 2016 00:24
Ами то и на журналистите от статията им вижте нивото:

Сривът в средния брой точки общо за двата модула по български е сравнително малък - от 58.6 на 57.8


Може ли да се напише за една такава нищожна промяна думата "срив" !
04 Юни 2016 00:34
тази година е имало смяна на формулировката на въпросите, които били синхронизирани с PISA
Тоест, синхронизацията с "пиза" е довела до прогресиращо и масово объркване на децата? Случайности тука няма - и не може да има. Не става дума за единични случаи - а за "държавна" програма. Или програма на тия, които са я измислили.
04 Юни 2016 03:50
за "държавна" програма.

"Новата програмата", както вече беше писано по Кастрево-Танево време (в изпълнение на онзи таен доклад на Световната банка за съсипване на образованието не само у нас, а и в останалите бивши соцстрани). Най-чинно си се изпълнява и вече берем "плодовете на просвещението" по световнобанкянски, както и в областта на железопътния транспорт и на всичко останало.


Обаче тъдява не е Франция, нито дори Хърватия и никой не протестира с месеци.

04 Юни 2016 06:59
Това е стряскащата равносметка от тазгодишното национално външно оценяване след седми клас.

Какво точно й е стряскащото?
То си е естествен резултат от девиза "Парите следват ученика" и най-вече от самата философия, стратегия и тактика на нестихващите образователни "реформи":
То показва безпрецедентен срив в знанията на младежите за последните 7 г.

И от ежегодните опити да се замаже този резултат. И с държавните зрелостни изпити е същото, ако не и по-лошо:
Слабото представяне е факт въпреки понижението на скалата за оценяване с 2 т. в сравнение с 2015 г.
04 Юни 2016 07:07
През 2002 г. започна тоталното реформиране от първи клас нагоре (синът ми започна първи клас именно тогаз, та имам напоителни наблюдения чак до дванадесети).
Вместо да се изчака да завършат поне няколко випуска, да се анализират, мъ не от Емил Джасим, резултатите от реформирането и внимателно да се коригират недостатъците клас по клас и предмет по предмет, да се направят съвещания с учителите и техните забележки да бъдат взети под внимание, Игнатовци, ВаниКрастеви, анонимни "експерти", Таневци и Куневици продължиха да реформират и реформират... програми, изисквания, формати на тестове (аман от тестове, кой им каза, че това е начин да се проверяват стабилни знания и умения?!). Некви госпойци Дамянови се опитаха да налагат нов закон, но не им стигнА просто времето в първия Му мандат, та го наложиха в сегашния. Цирковете с "реформирането" наесен тепърва предстоят, а "старт" срещу два милиона ще им се даде в Арена "Армеец" на 14 юни... Очевидно в МОН имат ясни представи само за две неща: 1) Убедени са, че образованието е шоо; 2) Въобразяват си че образованието е експериментално поле, а българския ученик е опитно зайче.
04 Юни 2016 07:12
Лошото е, че тез същите тихомълком - никой по същество освен маргинализираните вопли на една деканка не коментира публично - от тази година тръгнаха да дореформират и държавното висше образование. Управляващи и опозиционери в НС в мълчаливо съгласие "реформираха" ЗВО, предстоят втори промени... Вместо да разкарат безобразието ЗРАСРБ и да назначат комисии, които да преразгледат раздадените по туй Игнатово недоносче доцентски и професорски титли, както направиха в съседна Румъния, сега ще го променят - вече и пак тихомълком. Мъ кво да искаш от Цвети Караянчеви.
04 Юни 2016 07:15
И всички тез реформи, под предлог за някакво си качество и нуждите на "бизнеса", просто спешно изпълняват директиви на Световната банка за заТриване на масово средно и висше образование. Което не в чак толкова далечна перспектива ще затрие България и българите.
04 Юни 2016 07:16
Казват му прагматизъм. В живота тези, които знаят математика, да не би да са прокопсали?


Общество, социум, народ наречи го както щеш, ако спъва, а не подпомага владеещите математика да прокопсат, то "прагматиците" не след дълго, ще ядът трици. Не може да си прагматик, ако не дадеш път на този, които може и знае повече от тебе.Само с гол "прагматизъм" не става, защото, ако няма кой да твори съвсем скоро няма да има какво да "прагматизираш".
04 Юни 2016 08:21
Може пък това да са истинските резултати от един реалистично поставен и справедливо труден тест, а при предишните тестове задачите да са били по-лесни.
Ако не знаеш математика, значи си тъп. Който не знае закона на Ома, да си ходи дома.
На квадрат хипотенузата -
(Туй го знае и детето)
Е равна на квадратите
На двата катета
(Бр. Нушич)
Една трета тъпаци в едно общество - струва ми се дори оптимистично. Ако приспаднем броя на преписвачите, вероятно двойкаджиите ще са около 2/3, което си е една реална цифра
04 Юни 2016 08:51
Уважаеми форумци, всеизвестен факт е, че колкото прост е мат*ряла по-лесно се манипулира и управлява.Така,че опростачването и неграмотността в образованието е целенасочена ДЪРЖАВНА политика независимо от партията, която е била на власт в последните 26 години.
04 Юни 2016 08:58
Това е начин и цел да се създаде някакъв псевдоелит от мамини синчета завършили в чужбина, които след завръщането си в татковината поемат кормилото на властта от бащите си.Примери колкото щете.
04 Юни 2016 08:59
Расте електорат..
04 Юни 2016 09:10
Казват му прагматизъм. В живота тези, които знаят математика, да не би да са прокопсали

Абсолютно! За пример: Бил Гейтс, Иван Костов...
04 Юни 2016 09:21
Може пък това да са истинските резултати от един реалистично поставен и справедливо труден тест, а при предишните тестове задачите да са били по-лесни.

ай ся теста бил труден. това нито обяснява, нито оправдава двойките.
04 Юни 2016 09:24
ай ся теста бил труден. това нито обяснява, нито оправдава двойките

Горецитираните дискурсивни и книжовнонормативни практики поставят под съмнение основанията на цитирания да се произнася по въпроса, тъй като успеваемостта му по дадения тест е под необходимия брой точки.
04 Юни 2016 09:26
Можем само да се надяваме, че е не е участвУвал в съставянето на тестовете, програмите и философията на поредната образователна "реформа". Но ако не той, то някои подобни нему очевидно.
04 Юни 2016 09:48
явно сте от двойкаджиите.
04 Юни 2016 09:51
Видими резултати!
04 Юни 2016 09:51
Гриша Ганчев не беше ли завършил математика?
Що да не е прокопсал?
04 Юни 2016 09:57
С такъв премиер - толкова. Очевидно стратегията е да се превърнат българските деца в някакви ритнитопковци, че да е по-лесно на Тиквата да си общува на терена с тях. И защо не? Вучката беше някакво футболистче, но пък работи на летището (където заплатите на чистачките са двойно по-високи от тези на учителите), само трябва да порита 1-2 пъти в месеца с гусин премиера.

"Локомотив" (Горна Оряховица) вече се настройва за участие в новия формат на А група след посещението на министър-председателя Бойко Борисов в града. Там премиерът обеща държавата да помогне с 1,7 млн. лв. за ремонт на местния стадион - за терен, осветление и трибуни.


Кога ще обещае и даде милиони за библиотека, училище, читалище?
04 Юни 2016 10:41
Аз не се изненадвам от резултатите на седмокласниците по математика. Сложете големия процент циганчета, прибавете децата от селските училища, където има смесени паралелки и ще получите резултата. Според мен не трябва да има смесени паралелки, такива училища трябва да се закрият, децата да се извозват до големите селища, където училищата са хубави и чисти, учителите квалифицирани и да се наблюдават от отделите "образование" към съответната област.
04 Юни 2016 10:44
С тотално неграмотни управници- г-жа министершата редовно казва БУКВАР С ударение на У как децата да са грамотни. масово по тв и вестници се бърка и тговорене и писмен български. Срам за министрите в това министерство на НЕзнанието. Хубаво ще е да има оставки за НЕКАДЪРНОСТ!!
04 Юни 2016 10:58
Масово седмокласниците не могат да извличат информация от текст, особено когато не е пряко повторена, а е необходим анализ на внушението, констатират експертите.


Поколението "копи-пейст" , чиито родители се прлехласват пред компютърните му "умения".
Няма страшно, утре ще се изнижат от Терминал 2, ще косят ливади и ще подмиват старци на Запад /за това жокер им не требе !/, а родните строители на Нова България, ще се тюхкат как сме изтървали талантливите си деца в чужбина.
04 Юни 2016 11:04
Казват му прагматизъм. В живота тези, които знаят математика, да не би да са прокопсали?


Ама да, точно те са от прокопсалите. Но понеже ти си от непрокопсаните, и няма как да знаеш това. За теб то е дълбока и мистериозна тайна и загадка.

Абе няма ли край вече тая Кали юга бе, то много се проточи. И сега таман е най Кали юга


П. П. Ама моля ви се, наскоро разбрах, ще и по литература писменото изпитване било тестово, това в гимназия!
Изумително! И никакво стихче наизуст, било вредно. И дори Ботев. Потресаващо какви кокошки се занимават със стратегии в образованието
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД