:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

По пътя

Димитри Иванов
Карахме по пътя към Мейн, най-североизточния щат, слънцето ми блестеше в очите, исках да си купя бейзболна шапка с козирка, видяхме надпис Sale и спряхме. Вместо бейзболна купих си за един долар каубойска и я нахлупих. По-нататък по пътя до една бензиностанция едни бая одъртели рокери се засмяха: Хей, каубой, къде ти е конят? Come over for a ride. Те караха "Харли-Дейвидсън", които - четиритактови, боботят басово, флегматично, с дискретна мощ и рокерите, easy riders седяха на тях като във фотьойли, а не сгънати напред, както ездачите на двутактовите японски машини, които ускоряват с истеричен вой.

Поврага, Джак Керуак дори автомобил не можел да кара, камо ли мотоциклет, возели го приятелите му, пък той написал "По пътя" (?On the Road).

Още си нося старата каубойска шапка. Прокъсала се е от въртенето в пералнята, но аз забождам дупките с безопасни иглички и с всякакви значки - Мишлен на френските гурмета, Royal Yachting Club, св. св. Кирил и Методий, Стара планина. Всекиму мога да кажа "Тия ги разправяй на старата ми шапка" или "Дръж ми шапката".

Престанах да карам кола, щото имам естетически задръжки. На 84 години съм, некрасиво е старец на волана. Мотоциклет? Жоро Кузмов, като видя как завистливо го гледам, стана от неговата японка с водно охлаждане и неразбираеми за мен джаджи по нея да си направя мотокрос. Чак като седнах, се сетих, че само велокрос мога, никога през живота си не съм карал мотор, само са ме возили, в България Петко Бочаров на неговата италианска Джилера, в САЩ дъртите рокери на техните "Харли-Дейвидсън". "Ох, сецнал съм се в кръста", излъгах Жоро, макар че нищо ми нямаше на кръста. "Друг път тогава", каза той.

За разлика от мен парламентарната спикерка Цецка Цачева няма естетически задръжки. Не вижда, че е некрасиво тя, бившата партийна секретарка, да се изтъпанва да обяснява, че Ботев бил европеец, мечтаещ за демократичен свят. Изкара го бележит неин предшественик.

Публицистът и полемист Владимир Бобошевски навремето написал: "Добре, че Ботев падна убит, ние щяхме да го убием, разкъсвайки го, чий е Ботев, наш или ваш."

Росен Плевнелиев, държавната глава не престава да е глава, изричаща глупости, особено външнополитически. Той/тя главата е бивша комсомолска деятелка и импулсивна говорячка, както има импулсивни клептоманки, които не могат да се сдържат и посягат. Предишните президенти посегнаха на Левски, кипрейки се под портрета му. Той/тя и на Ботев. Кой/коя си ти бе? Дръж ми шапката. Ама интелектуалците мълчели. Е ми мълчат, щото не могат да вземат думата от разни плевни и цецки. А има кооптиращи се интелектуалци като Андрей Пантев и Стефан Цанев, които могат да кажат нещо десетократно по-кратко и стократно по-смислено от учебникарските словоизлияния на цецките и плевните.

Един билюк устати жени навлязоха в политиката. Няма лошо. Но се обърквам. Мая Манолова омбудсманка ли е, или е омбудсуманка? Меглена Кунева, като договаряше присъединяването ни към ЕС, йесменка ли беше, или йесуманка?

По пътя е Орхание. От там излезли Ботеви четници, правилно го преименували на Ботевград през 1934 г. По нататък по пътя е Осиковица. И там има забележителни жени и мъже, както в On the Road на Jack Kerouac. На 19 декара, езеро и дъбрава от коркови дъбове Мирослав и жена му Ева направили изложба под открито небе на скулптурите на Павел Койчев. Окосили тревата, иде ти да се изтегнеш гол/гола на моравата. Ева ми даде буркани крокмач. Не зная как се прави. Чувал съм, че се прави в късна пролет, когато овчето мляко е най-гъсто, потапяш в него нажежен камък, подсирваш млякото с агнешко сирище. Знам само, че крокмачът е по-вкусен от всичките 520 вида френски, швейцарски и италиански сирена. Пък Миро се подписал МирО в интересната книга, която написал.

Ах, как искам, а не мога да обходя всички български пътища. За утеха имам вкъщи керамична миниатюра оригинал от Жоан Миро, подари ми я една друга Ева, тя беше словачка.



Послеслов



Някогашните теолози казали "Еди-кой си е по-католик от папата". Някогашните политолози казваха "България е най-верният сателит на Москва". Народът ни го казваше по-простичко: "Когато в Москва пръднат, в София се насират". Държавната глава Плевнелиев, бивша комсомолска деятелка/деятел, не престава да се насира външнополитически. Освен това на 24 май той ни обясни какво били направили св.св. Кирил и Методий. Пропусна десетки възможности да си държи устата затворена.

Едни момичета правят по радио "Хоризонт" "Закуска на тревата". Момичета, не седете голички на тревата, че ще ви настинат яйчниците. По-добре научете ударенията в българския език и в другите езици.

Не пия early morning tea, нито five o'clock tea, не съм англичанин я. Не ща нито Earl Grey tea, нито Gunpowder tea, искам мурсалски чай. Казва се и алиботушки, щото е от една билка самораслячка в ливадите под Алиботуш. Въх, свършил съм го! Иван Бакалов, който ме возеше по пътя, трябва да ми купи още заради сантименталното за мен пътешествие. С дъртите US рокери се деряхме да пеем срещу вятъра песента на Дорис Дей Johnnie makes a Sentimental Journey.



DI copyright











 Изложбата под открито небе на Павел Койчев
 Керамична плочка подписана от Жоан Миро
 Книгата на Миро
 "Закуска на тревата" от Едуар Мане
140
43387
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
140
 Видими 
07 Юни 2016 19:52
Hit The Road Jack
07 Юни 2016 19:56
Мейн - Нова Англия щата на Стивън Кинг ( за момент се уплаших че Джимбо и там е бил)

Керуак

Ботев казал вън руския ботуш от БГ

Японска кола

Ърл грей
07 Юни 2016 19:57
По-добре научете ударенията в българския език и в другите езици.

Ха дано, ама надали.
07 Юни 2016 20:01
Държавната глава Плевнелиев, бивша комсомолска деятелка/деятел, не престава да се насира външнополитически.

Авторе, когато вълкът остарее, става за т*шак на кучетата.
(Сори за цинизма, но в Конституцията пише, че президентът е символ на държавността, дори и да не е русофил, както на някого му се иска. Така че посоченият от мен цитат си е чиста проба простащина, което някога не беше характерно за този автор. Жалко, много жалко).
07 Юни 2016 20:08
kenneth
2016-06-07 19:56:00
Мейн - Нова Англия щата на Стивън Кинг ( за момент се уплаших че Джимбо и там е бил)

Керуак

Ботев казал вън руския ботуш от БГ

Японска кола

Ърл грей
***
Toва го копирах (за съжаление без палчетата) след всяка безсмислица. И се питам тоя кенет от кое село е?
07 Юни 2016 20:13
"искам мурсалски чай. Казва се и алиботушки".
Аз си го знам като пирински чай, на Пирин съм го видял и брал. Другите названия миришат на възродителен(протурски) процес.
07 Юни 2016 20:13
То отдавна няма хора.от.село.бре вече само в градове.се.раждат
07 Юни 2016 20:15
Шаман
2016-06-07 20:01:16


Авторе, когато вълкът остарее, става за т*шак на кучетата.
***
Старият вълк може да си позволи да вие, докато кучетата могат най-вече да джафкат... По-голям цинизъм от това бивш партиец да стане антикомуняга няма!
07 Юни 2016 20:16
kenneth
2016-06-07 20:13:42
То отдавна няма хора.от.село.бре вече само в градове.се.раждат

***
Ясно, раждан си из Мейн.
07 Юни 2016 20:21
Имаше хубав детски филм "Закуска на тревата" с чудесни песнички...
А задължение да уважаваш някого, защото седял върху нам ква си табелка, в законите няма. Да не говорим, че който няма реноме, се хвърля да го брани...
Колцина днес уважават цар Александър - Искендер, коронясан син на цар Иван Шишман?
------------------------------
Сайтът на Генек
07 Юни 2016 20:22
Интересното е че Дорис Дей е кака на Джимо .
С 10 години по-голяма от него.
И досега е много витална и активна.
Мисля че съм я зървал край хотела й.
Непоколебима Републиканка.
07 Юни 2016 20:24
Когато слънцето остави Америка и застана на полу-разрушения речен кей,загледан в източеното далеч към Ню Джързи небе, аз усещам цялата сурова земя,необхватна твърд, протегнала се чак до западния бряг, и си представям пътя,който се разгъва , и всички мечтаещи хора в безкрайната шир, и чувам как в Айова децата плачат, защото в тая земя оставят децата да плачат на воля, и съм уверен , че звездите ще изгреят тази нощ - а знаете ли, че бог е плюшено мече? - че Вечерницата ще надвисне над прерията, ще заблести и ще се стопи в нея тъкмо преди благословената непрогледна нощ да обгърне земята , да почерни реките, да забули върховете и закъта най-далечния бряг , и никой,ама никой не ще знае какво друго те очаква освен безнадеждните дрипи на старостта; тогава си мисля за Дийн Мориарти , мисля си дори за стария Дийн Мориарти, бащата, когото така и не намерихме, мисля си за Дийн Мориарти.

Любимата ми книга!
07 Юни 2016 20:27
Жалко, че няма снимка на каубойската шапка, исках да видя как изглежда след пране в пералнята. Ако пералната е руска навярно вече не можеш да я различиш от каскет. То всичко минало през руска пералня заприличва на каскет.
07 Юни 2016 20:27
Сори за цинизма, но в Конституцията пише, че президентът е символ на държавността, дори и да не е русофил


Протестна мрежа, РадаК с петимата си дупетата и Ивчо Прокопиев каква нация са, бе челеби ?
07 Юни 2016 20:35
че президентът е символ на държавността
aвторитет се печели с личен пример, не се "полага по Конституция", това което имаме като президент се насра (многократно) и вътрешнополитически

По-голям цинизъм от това бивш партиец да стане антикомуняга няма!


и за Джимо този път
07 Юни 2016 20:35
За разлика от мен парламентарната спикерка Цецка Цачева няма естетически задръжки. Не вижда, че е некрасиво тя, бившата партийна секретарка, да се изтъпанва да обяснява, че Ботев бил европеец, мечтаещ за демократичен свят. Изкара го бележит неин предшественик.

Ти не си баш, ама тия са направо уроди!
Цецка и Христо Ботев! Боже каква гавра с историята ни.
07 Юни 2016 20:38
И накрая ДИ, от живопис не разбираш и изобщо... Дано не клекна във фризеро!
07 Юни 2016 20:39
По-голям цинизъм от това бивш партиец да стане антикомуняга няма
Глупости. По същата логика не може бивш член на нацистката партия да стане антифашист, така ли? Дори и след като види какви ги вършат техните?
А цялото съветско ръководство, което за един ден от сталинисти станаха антисталинисти?
07 Юни 2016 20:47
Държавната глава Плевнелиев, бивша комсомолска деятелка/деятел, не престава да се насира външнополитически.

07 Юни 2016 20:50
Майсторе!Хвала!
07 Юни 2016 20:58
aвторитет се печели с личен пример, не се "полага по Конституция", това което имаме като президент се насра (многократно) и вътрешнополитически

Сега ще си обясняваме като на малки деца. Има авторитет на личността и авторитет на заеманата позиция. Връх на простащината е да срещнеш директора на фирмата, в която работиш, да го удариш по гърба и да попиташ: "Пич, довечера с какво ще се напиеш?"
Той може и да не те накаже. Може и да е слаб директор (според теб, понеже у нас всеки разбира от всичко). Но длъжността му изисква уважение.
Аналогично - може да мислиш, че всички в съдебната система са корумпирани. Но не може да те призоват като свидетел и ти да кажеш на съдията: "Хайде бе, дърт мошеник такъв, казвай какво те интересува!"
Дотук ясно ли е? Има уважение към позицията или в случая към институцията. При това президентът е избран пряко съобразно предпочитанията на болшинството от народа, който не се състои само от форумни "специалисти" и тролове.
Що се отнася до уважението към личността, аз например не храня особено уважение към нито един от досегашните ни президенти, а някои подозирам в определено интригантство срещу българските интереси. Това си е мое право, но не е мое право да пиша как този "се осрал политически", а оня "усмърдял ефира с изказванията си". Това е език под нивото на бай Ганьо и ако форумен трол може да си го позволи, то човек с претенции да възпитава по-младите - не може.
Тоест - и да не уважаваме лично някого, това не ни дава правото да го квалифицираме по най-просташки начин в опит да се харесаме на .... как да го кажа? ... най-лумпенизираната част от публиката.
Това е личното ми мнение и не карам никого да го споделя. Разни хора, разни идеали.
07 Юни 2016 21:06
Жоан Миро

Това Хуан Мирó ли е, или бай Миро от Младост, който има адет да черпи с чужди пари?
07 Юни 2016 21:08
Джимо
С твое разрешение "Ърл Грей", с капка "Метакса", само капка. Наздраве! А Жорко ти Кузмов, по молба на татко му, великолепният карикатурист, чичо Тошо Кузмов, го пазех от циганетата в махалата.
07 Юни 2016 21:18
Вместо бейзболна купих си за един долар каубойска и я нахлупих.

Бравос.
Водещите офицери от ДС са били връло доволни...
07 Юни 2016 21:30
Както обикновено забавно, поучително... и за мислещите, по странен според мен начин, колеги - възмутително, което си заслужава

Това е личното ми мнение и не карам никого да го споделя. Разни хора, разни идеали.
Много мило и любезно си го написал. И аз така любезно ще се опитам да отговоря - не го споделям, а идеалите ти ми остават крайно неясни... нещо култ към институциите ли, незнам? Да не са те наплашили полицаите на някой митинг?
07 Юни 2016 21:34
https://www.youtube.com/watch?v=PUw125JMVFI

Що не си пускате саундрака, бе колегите?
07 Юни 2016 21:37

07 Юни 2016 21:39
Г-н Иванов

Когато личността се окаже не на нивото на обществената си длъжност, обществото е длъжно да реагира, ако иска да се съхрани.

Фактът, че реагира само вербално на личността е израз на уважение към институцията.
07 Юни 2016 22:24
Noblesse oblige! Простичко казано - след като "За" Плевнелиев са гласували повече от тези "Против" него - приема се като медицински факт: уважават се институцията и олицетворяващият я. До след следващия избор, когато се избере нов президент/ка/! Дължи му се институционално уважение! Злословието по адрес на президент е за пред кръчмарските аркадаши и акрани...
"Крокмач" - може да е някакъв диалектизъм български. ІМНО е по-правилно "кутмач" или "котмач" - по Родопите е така, наред със "сюндурме" - "...царевично брашно, захар и специално приготвено сирене от специално подквасено кисело мляко, в което се пускаше нагорещен "мандраджийски камък". Тази халва бе чудно хубава, с особен аромат на прясно кисело млеко и горска шума и вечерта, когато...." От личен опит - овче мляко се изварява, докато се изпари водата и се получи мноооого гъсто млеко. Това се подслажда с нещо сладко - мед, петмез и т.п. Не е за всеки сто_мях...
07 Юни 2016 22:29

On The Road again
07 Юни 2016 22:38
Крокмач" - може да е някакъв диалектизъм български.


Точно така се казва. И не е по-правилно това, което Вие си мислите. Подобно на катък, ама не съвсем в Ловешко и Плевенско и е точно това, което Д.И. е описал
07 Юни 2016 22:38
Жоан Миро

Това Хуан Мирó ли е, или бай Миро от Младост, който има адет да черпи с чужди пари?
Жоан Миро и Фера. Каталунец щото.
07 Юни 2016 22:40
Па тия в Москва да спрат да пърдят, че тука вонята не се трае вече.
07 Юни 2016 22:51
Дължи му се институционално уважение!
Личи си доброто възпитание и послушание! По време на соца така уважаваха генералния секретар и разни люде около него. Време... с институционално уважение... и други екстри?
Злословието по адрес на президент е за пред кръчмарските аркадаши и акрани...
В Турция - пишат, че доскоро било така, а вече и пред тях не можело.
07 Юни 2016 22:58
... По време на соца така уважаваха генералния секретар и разни люде около него...
- Верно е. Щото е нямало президент, та да не плюят по генсека ли?...
07 Юни 2016 22:59
Шаман

07 Юни 2016 20:39

По-голям цинизъм от това бивш партиец да стане антикомуняга няма
Глупости. По същата логика не може бивш член на нацистката партия да стане антифашист, така ли?

***
Шами с това последното ме лиши от дар слово. Та се въздържам от по-нататъшни забележки. Явно си повлиян от метаморфозата на БГ-прехода. Откъде да се вземат демократи при толкова партийци (забележка - не говоря за комунисти!)? Щото последните комунисти измряха преди и около чейнджа? Днес в най-дорбия случай останаха обърни лопати, като Кеворк дето покрай истините за нашето минало и вашето настояще не пропускат да си измият ръцете.
07 Юни 2016 23:01
Единствено заради г-н Иванов влизам в осмърдяната одая...

И още нещо:
- Когато няма припокриване между авторитета на държавния пост и заелата го фигура, се стига или до изгонване на злосторника или до масово снишаване. Второто е местен специалитет.
07 Юни 2016 23:06
днес писаницата не ми хареса.
07 Юни 2016 23:35
Аре стига бе,капка метакса му наливаш само на човека.
Бат Джимо
Смел човек си,и си сипвай колкото ти душа сака.
Да илядиш,че виждаш каква простотия е наоколо.
07 Юни 2016 23:41
То че всеки ще си пее неговата песен, ама като е станала дума за Мейн та да си разкажа незабравимите впечатления, които макар и краткотрайни ще си останат в паметта ми. Ще започна с това, че съдбата ми отреди да видя и дворци и колиби, но Мейн има своето запазено място измежду 2-та група. Та, приземявам се в Манчестър (Ню Хемпшър - за привържениците на "миньорите" от Юнайтед и Сити), вземам един Фокус под наем и отпрашвам за Кенибънкпорт (известен курортен център в Мейн според местните понятия). Магистралата минава през горите на Купър и аз с трепет очаквам на пътя да изскочи я Ловецът на Елени, я някой елен преследван от него. За (не)щастие се разминавам с това. Сезона май беще зимно-пролетен или есенно-зимен - вече не помня. Най-известната сграда е някаква бивша вила превърната от предприемчиви американци в хотел дето се провежда мероприятието за което съм прелетял по-голямо разстояние от това до Европа. Поради закъснение ме настаняват в някаква близка сграда в която нощите са толкова студени, че с труд успявам да се бръсна рано сутрин. Както и да е, хотела е на брега на океана и гледката без изключение за цялата околност е дива негостоприемна природа , гъсти гори и възможно най-черната морска вода, която някога съм виждал. Самият градец впечатлява с уличките си. които всъщса малки шосета из гората и тъй като става тъмно твърде рано и още по-бързо единственото което издава наличието на къщичка (извън пощенската кутия) са светлинки измежду боровете някъде в дълбочина. Типични за канадско-американското исевероизточно крайбрежие природа и населени места. Въпреки, че Мейн е известен като един от най-бедните щати поне има красива природа. Не мога да кажа същото за Пенсилвания, за която споменавам по асоциация с един друг Ловец на Елени (дето няма нищо общо с Купър, но повече с Де Ниро).

В заключение (писането на този компютър е мъка) българската природа е невероятна, но този факт бива осъзнат късно или никога. Не за пръв път се чудя на Алеко.
07 Юни 2016 23:48
Хр_Атанасов

07 Юни 2016 22:24



Noblesse oblige!

***
Не спа?! Ама вий туй сирьозно ли? Какъв ноблез, какви пет цента?
08 Юни 2016 00:34
***
08 Юни 2016 00:36
DI, поклон!
Благодаря ти, че не ни забравяш!
08 Юни 2016 00:39
Майсторе,
Ако и да позалиташ тук-таме в оценките си, си оставаш майстор!

Гледам тук, че някои колеги са взели да гледат под лупа написаното от Джимо и да му връзват кусури .
Ще им пожелая да стигнат нивото му и лазарниците му, да не говорим за видяното и преживяното, и тогава да опитат да пишат в неговия стил.
Не искам да се басирам, но и тогава няма да им се получи.


Както казваше дядо ми към 80-тата си година, ядейки кюфтета и сладолед "на корем", и пиейки "панаше"-та (смес от твърди алкохоли с малко лимонада): "Няма вече за кога да се пазя!"
Едва доживя до 100 и малко, мир на праха му!
Същото ти желая и на теб, Майсторе! А като надхвърлиш стоте, пак ще говорим как ще я караш нататък!
Сега - наздраве за теб!
08 Юни 2016 00:54
Цецка Цачева няма естетически задръжки.


Не само!
Старите са рекли:.....Кокошка почне ли да кукурига и се реже главата!
А това управлява "Съвета на старейшините"!
08 Юни 2016 01:26
Шаман

07 Юни 2016 20:58

Сега ще си обясняваме като на малки деца. Има авторитет на личността и авторитет на заеманата позиция. Връх на простащината е да срещнеш директора на фирмата, в която работиш, да го удариш по гърба и да попиташ: "Пич, довечера с какво ще се напиеш?"
Той може и да не те накаже. Може и да е слаб директор (според теб, понеже у нас всеки разбира от всичко). Но длъжността му изисква уважение.
Аналогично - може да мислиш, че всички в съдебната система са корумпирани. Но не може да те призоват като свидетел и ти да кажеш на съдията: "Хайде бе, дърт мошеник такъв, казвай какво те интересува!"

***
Шаман-а е създал матрял за дисертация на тема: "Има ли логика в аналогиите?" Ама нящо на първо четене бърка уважението с възпитанието и преклонението пред наложените стереотипи. Пък Ботев и Левски така - вместо да се кланят на султана, тръгнали да го свалят очаквайки подкрепа в страната на шаманите. Наверно затова адресатът се е нарекъл и шаман, очаквайки че никой няма да каже на шамановите бълнувания: "А бе я ми дръж шапката..."
08 Юни 2016 02:31
Г-н Иванов Жив и здрав да сте още много години! Не знам дали хората остаряват като катедрали или като цървули ( приписва се на Нушич), но някои творци остаряват като хубавото вино - става все по добро!
08 Юни 2016 02:42
Майсторе... малко останахте...
08 Юни 2016 05:01
На Алиботушкия чай гърците му казват гръцки , понеже расте и от другата страна на Алиботуш !
08 Юни 2016 05:08
Сидеритис или айрънуорт !
Има го почти навсякъде където се продават гръцки стоки и във всеки гръцки дом , гърците го обожават !
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД