:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,216,023
Активни 77
Страници 4,976
За един ден 1,302,066

Чужди служби се опитали да купят енергийни фирми и медии

Има опасност от създаване на логистични депа на терористични организации в България
Службите за сигурност са установили засилен интерес към България от чужди разузнавателни централи. Те са направили опит да придобият фирми, имащи отношение към енергийната сигурност, както и медии. Това е записано в годишния доклад за състоянието на националната сигурност през 2015 г., одобрен от правителството.

"Констатирани са конкретни действия за създаване и разширяване на разузнавателни позиции за влияние и въздействие, разузнавателно проникване и придобиване на класифицирана национална или чуждестранна информация", пише в документа. Традиционен обект на интерес на чуждите разведки били "процесите в политическата, икономическата, социалната, културната, религиозната и военната сфера". До този момент не е установено изтичане на секретни данни. Службите са засекли един опит за достъп до чужда секретна информация. Отнети са 30 разрешения за работата с тайни.

"В отделни случаи са налице опити за "изнасяне" на вътрешни проблеми към България. Проявиха се опити с участие на чужди специални служби за придобиване у нас на стопански обекти със стратегическо за страната ни значение (включително с отношение към енергийната ни сигурност), медии и др.", се посочва в анализа, но по-конкретни детайли не се дават.

Констатираните опити за намеса на чуждите служби са пряко свързани и с т. нар. хибридни и киберзаплахи, на които също се отделя сериозно внимание в документа. През 2015 г. са осъществени множество пробиви в информационната сигурност на ключови структури от централната и местната администрация. Това се дължи най-вече на липсата на практика как държавата трябва да реагира на национално ниво при кибератака. Дават се за пример атаките срещу ЦИК и сайтове на държавни институции по време на изборите през 2015 г.

Като основни заплахи пред страната през миналата и тази година в документа се посочват големият брой конфликт в Близкия изток, както и ситуацията в Украйна. Заплахата от ситуацията в Сирия, Афганистан, Ирак и Северна Африка е свързана най-вече с преминаване на чуждестранни бойци, организиране на терористични актове и клетки на българска територия. През 2015 г. службите са проверили 17 130 чужденци. За 181 лица е имало данни, че може да са заплаха за националната сигурност. Те са били експулсирани от страната и им е забранено да влизат в България. През миналата година не е постъпила категорично потвърдена информация за участие на българи в бойни действия на страната на терористични организации. Данни обаче е имало и спецслужбите са ги проверявали.

Прогнозите в доклада не са никак успокоителни. Според авторите му "не следва да бъде изключена вероятността от организиране на терористични актове на територията на България и срещу български интереси в чужбина. "Предвид терористичната активност в региони в близост до страната е възможно на територията на България да бъдат създадени логистични центрове за осигуряване дейността на терористични групировки", посочват още те.--------------------------

3-3,5 млн. живеят навън

Към края на 2015 г. българите, живеещи извън територията на страната, са приблизително 3 - 3,5 милиона, сочат данните в доклада за националната сигурност. В тази бройка влизат временно или постоянно пребиваващи в чужбина, както и представителите на историческите български общности. От тях два милиона са лицата с българско гражданство, като около 700 000 живеят в държавите от ЕС.

28
7790
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
08 Юни 2016 19:37
Смешно е, когато служби за сигурност се правят на служби за сигурност. Тоя доклад май е правен по материали от печата.
08 Юни 2016 19:52
Тенденцията е ясна,набутване на България във никакакъв вид война с Русия,името не е споменато,но е ясно,имам чувство,че най вече трябва да се пазя от полицията и така наречените служби за сигурност,последните 20 години не съм чул службите за сигурност как са повишили нашата сигурност,май произвеждат по вече скандали,шефовете им изчезват и се появяват,съдят някакви,други пророкуват,поне един шпионин да хванат,дори и бай Местан шпионинът от осмият етаж проспаха.
08 Юни 2016 19:52
Тенденцията е ясна,набутване на България във никакакъв вид война с Русия,името не е споменато,но е ясно,имам чувство,че най вече трябва да се пазя от полицията и така наречените служби за сигурност,последните 20 години не съм чул службите за сигурност как са повишили нашата сигурност,май произвеждат по вече скандали,шефовете им изчезват и се появяват,съдят някакви,други пророкуват,поне един шпионин да хванат,дори и бай Местан шпионинът от осмият етаж проспаха.
08 Юни 2016 19:53
Форумът, ако се захване - за една вечер може да стъкми по-адекватен доклад
08 Юни 2016 20:14
ДАНС, сериозно ли, ве?
Ама по материали от фактор.бг и дневник.бг ли сте правили доклада?
Или от иво.бг?

На такива източници ми мяза...
08 Юни 2016 20:14
Абе той, форумът, ако се захване, веднага ще бъде обяснено, че сме 51-ви щат и тутакси трябва да станем задунайская губерния...
08 Юни 2016 20:16
За сутрешното кафе само, каква ти вечер.
08 Юни 2016 20:18
Тенденцията за интерес на чужди служби.Това се вижда добре от доклада.Интересно защо някой от коментиращите се опитва да омаловажи!
08 Юни 2016 20:53
Форумът, мила Соля, може да спретне рипорти, единствено достойни за Jahrbuch fur Psychoanalyse ... и така е далеч отдавна веч ...
08 Юни 2016 21:09
Констатираните опити за намеса на чуждите служби са пряко свързани и с т. нар. хибридни и киберзаплахи


От самолет се вижда, че става дума за савецките служби за сигурност, които (под)куп(у)ват български медии, за да си водят хибридната война тук. А чрез Троянски кон и Троя (Брюксел) може да бъде превзет.
08 Юни 2016 21:35
"... Проявиха се опити с участие на чужди специални служби за придобиване у нас на стопански обекти със стратегическо за страната ни значение (включително с отношение към енергийната ни сигурност), медии и др."
Опити за построяване на АЕЦ Белене, ЮП, ТБА?
Или в медиите - П. Волгин се опита неуспешно да оглави БНР?
08 Юни 2016 21:44
Те са направили опит да придобият фирми, имащи отношение към енергийната сигурност, както и медии.

Първо, не разбирам кои са българските фирми, имащи отношение към "енергийната сигурност" на републиката. Някой да подскаже? Второ, това, което чета по българските медии, ме кара дяа мисля, че отдавна са купени.
Накрая, не ми става ясно, тая ДАНС изобщо занимава ли се с тоталната и груба намеса на турция в българското стопанство и българската политика. Осмалиите дори и служби не им требват за това.
08 Юни 2016 21:57
Първо, не разбирам кои са българските фирми, имащи отношение към "енергийната сигурност" на републиката.
Е, как кои?
ЧЕЗ - България, Енерго Про, ЕВН - България, AES - България.

Ще питаш ли кои са българските медии?
08 Юни 2016 22:03
Накрая, не ми става ясно, тая ДАНС изобщо занимава ли се с тоталната и груба намеса на турция в българското стопанство и българската политика.
А да не би в доклада да се намеква именно за Турция?
08 Юни 2016 22:11
Много завоалирано бре, личи си брюкСелската школовка.
Много хибридно, личи си козяшкия тертип.

Абе при положение, че граници дефакто нямаме, чужди бази без паре сме дали, чужди самолети "охраняват" небето ни, посланици се разхождат и заплашват на турски, премиер си признава публично, че е провалил изгодни за България енергийни проекти в угода на чужда държава, ДАНС-инг старс какво разбират под национална сигурност.
08 Юни 2016 22:18
ДАНС-инг старс какво разбират под национална сигурност
националната сигурност на господаря от козяк
08 Юни 2016 22:20
А чрез Троянски кон и Троя (Брюксел) може да бъде превзет.
Значи конят е БрюкСелски.
09 Юни 2016 06:09
Самият факт, че Местан изтичка в турското посолство, за да "търси закрила" за мен е показателен.
За какви тайни говорим, когато разведки на чужди държави явно отиват да снасят държавни тайни директно, без дори да се прикриват.
Не пишете детски смешки и вицове.
09 Юни 2016 06:54

Чужди служби се опитали да купят енергийни фирми и медии

Ах, нима? И чак сега се разбра? БНТ е получила стотици хиляди долари от "Америка за България", видно от официалния сайт на фондацията. Двете марици са чуждоземски и имат подписани за десетилетия договори, които нямат нищо общо с т.нар. пазарност, обаче втората марица е на мушката. Две от ерепетата, чиито единствени инвестиции са във все по-умни електромери, са чуждоземски. В МС има министри и зам.-министри, служители в чужди държавни институции. В четири военни бази пребивават безплатно войници на чужда държава и българия за първи път след двете световни войни е на практика окупирана от чужда армия.
И чак сега се усетихме? Петстотин годин` ще ни стигнат ли отново да си уточним усещанията? Боя се, че в съвременния динамичен свят не разполагаме с толкоз много годин`.
09 Юни 2016 08:58
"Като основни заплахи пред страната през миналата и тази година в документа се посочват големият брой конфликт в Близкия изток, както и ситуацията в Украйна."


Не съм много съгласен с класацията. Мисля, че най-голямата заплаха за Бг е свързана със социално-икономическата криза в страната. Обедняване, изпростяване, маргинализация, деградация и т.н. Този процес продължава толкава години, че вече не ни прави голямо впечатление. Лошото е, че не се вижда светлина в тунела.
На второ място (не ми се смейте) - природните бедствия, за които си говорим всяка пролет. представете си стотиците хорица, които нямат доходи и разчитат само на това, което си произведат в градините. Мине градушка и ги обрича на глад. Завали по-силно и къщите им се наводняват. Не знам как чистят коритата на реките и контролират язовирите, но всяка година е едно и също. Дано Господ да ни опази от силно заматресение, че тогава не ми се мисли...
Чак на трето място - това, че България е заклещена между две проявления ( в БИ и Украйна) на един и същи геополитически конфликт. Оттук и посочените в документа заплахи - миграционен натиск, рискове от тероризъм и др.
09 Юни 2016 11:14
Традиционен обект на интерес на чуждите разведки били...
Упс... демаскираха обекта...

09 Юни 2016 11:38
SvSophia
09 Юни 2016 13:27
09 Юни 2016 14:57
KOSguns 09 Юни 2016 08:58

И аз така мисля.
09 Юни 2016 15:21
Св.София, и медиите и те на същите разведки. Че и "пенсионират" неудобни водещи.

Много добре казано - България е окупирана територия, а моделът е проигран многократно през миналия век в Латинска Америка и карибите, вкл. и с поставянето на еднличен диктатор, сложил ръка върху икономиката. Управляваш само един обект вместо цели партии и движения.
09 Юни 2016 15:27
Та, тия за които говорим (службите де и техните производни) " да се укспулсират от страната и да им се забряни да влизат" както пише в статията.
09 Юни 2016 17:39
А турците ги държат като резервна карта, ако ситуацията се скофти да цакат с нея, ама турчулята от ДПС много си повервАха, занесоха се на завоя също като Ердоганя.
09 Юни 2016 17:52
Или в медиите - П. Волгин се опита неуспешно да оглави БНР?


То пък едно радио
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД