:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,446,531
Активни 63
Страници 4,400
За един ден 1,302,066

Кабинетът знае само едно решение на проблемите - нови заеми

Всички хитроумни схеми за харчене рано или късно се озовават на опашката за още държавен дълг
...
Решението на Народното събрание да одобри държавна гаранция в размер на 600 млн. евро по два заема в полза на Фонда за гарантиране на влоговете в банките добавя нов щрих към растящата склонност на българското правителство да решава проблеми чрез дългове. То бе и своеобразен тест за възпиращата роля на българския парламент, гражданско общество и медиите срещу решения, които не са в обществен интерес. Тестът не бе преминат - с изключение на няколко гласовити депутати, които привлякоха внимание към темата, мнозинството одобри новия дълг, без да задава въпроси.

Това не е изненада. Миналата година финансовият министър Владислав Горанов упорито твърдеше, че са му нужни 16 млрд. лева нов заем за рефинансиране, и депутатите, след малко срещи при закрити врати, повярваха в тези сметки (неверни). Затова е разбираем опитът на МФ да продължи да търси лесното решение - щом предложенията му не срещат особена съпротива или поне смислена критика.

Вярно е, че заемът не е за държавата - тя е гарант, а е за Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Наистина държавният дълг е 30% от БВП, което все още е устойчиво ниво и е по-ниско от задълженията на повечето страни в ЕС. И да, лихвите в момента са безпрецедентно ниски, което изглежда създава изкушения за финансовите министри.Но има и няколко сериозни проблемаПърво, и този път държавата не е изчерпала всички възможности да запълни финансовите дупки, преди да поиска от парламента да одобри поредното натрупване на дълг. В конкретния случай заемът за ФГВБ бе взет, за да се капитализира фондът, който бе почти изпразнен, след като покри гарантираните влогове в КТБ. Имам сериозни съмнения, че властите - не толкова МФ, колкото правоохранителните органи и законодателят, са направили всичко възможно, за да се възстановят парите, похарчени заради КТБ.

В момента ФГВБ има задължения към МФ в размер на 1.7 млрд. лева, които той може да покрие частично с двата заема (преди или след стрес тестовете). Но откъде фондът ще върне парите на новите си кредитори съгласно погасителния план? Да, предвиден е сериозен гратисен период, но през 2025 г. ще дойде време да се връща новият дълг. Очевидно фондът не може да разчита само на периодичните вноски на банките, без да застраши способността си да изпълнява ролята, с която е създаден - на гарант. За целта синдиците на КТБ трябва да съберат достатъчно от активите, раздадени като кредити на близки и далечни компании.

Но колко е достатъчно? Според доклада на AlixPartners събираемата сума в едногодишен период - тоест до септември 2016 г., е 800 млн. лева. С оглед на резултатите до моментадори 800 млн. лева изглеждат оптимистичен сценарийДали синдиците ще съберат повече, зависи от изхода на битката за БТК. КТБ разполага с поне 600 млн. лева под формата на ценни книжа (налага се да гадаем точно колко, тъй като тя спря да публикува отчети). Предстои синдиците да продадат и дъщерната банка "Виктория". Така, ако не през тази, то през следващите години синдиците може би ще върнат на фонда примерно 800 млн. лева (ФГВБ не е единственият, комуто банката дължи пари). Възстановяването на пълната сума на държавно гарантирания заем, както и на остатъка от заема на МФ е бъдещо несигурно събитие.

Разбира се, няма как парите от заема да бъдат похарчени във връзка с предстоящите президентски избори, както смело твърди депутатът от БСП Румен Гечев. Но опасенията на Гечев и на други народни представители, че бюджетът ще бъде засегнат, не са безпочвени. След като няма сигурен източник за връщане на двата заема в пълен размер, тежестта ще падне върху банките, чиито вноски захранват фонда. Ако те не я поемат, има риск от активиране на държавната гаранция, което ще увеличи още задълженията на държавата. А те и без друго растат с темпове, които изпреварват ръста на икономиката.

Бързото увеличаване на държавния дълг е само един повод за тревога. Другият е, че все още умереното му ниво (29% от БВП към април 2016 г.) не отразява всички ангажименти на държавата. Възможни са много неблагоприятни развития, които биха довели до взривно нарастване на държавния дълг. Това е свързано с т. нар. квазифискални дефицити.Именно това е най-важният въпросв момента и заемът за ФГВБ е само повод да го поставим. Темата не е напълно нова. Международните институции често предупреждават, че квазифискалните дефицити, натрупвани от държавните предприятия, или генерирането на дефицити по сметките на общините може да предизвикат неблагоприятни фискални последици. Такъв източник на несигурност са проблемите на БДЖ, както и неотшумялата заплаха, че може да се наложи спасяване на НЕК. Въпреки че БЕХ успя да договори заема и да се разплати с ТЕЦ "Марица- изток" 1 и 3, недостигът в системата не е изчистен, само преразпределен.

Освен това висят поредица дела срещу държавата, която е съдена за минали решения в енергетиката - от делото на "Атомстройекспорт" заради спиране на проекта за АЕЦ "Белене" до делата, водени от ЕРП-тата.

Източник на бюджетни дефицити с отложено действие са проблемите на общините и НОИ. Програмата за "безплатно" саниране на жилищни блокове на стойност 1 млрд. лева - както е записано в постановление на МС от 2015 г., в крайна сметка също ще бъде платена от държавния бюджет, а ББР е само транзитна гара.

В крайна сметка, всички хитроумни схеми за харчене рано или късно се озовават на опашката за още държавен дълг.
ЮЛИЯН САВЧЕВ
Финансовият министър Владислав Горанов твърди, че положението с държавния дълг е под контрол.
16
3782
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
12 Юни 2016 19:07
Кабинетът знае само едно решение на проблемите - нови заеми

Такава е системата в която сме се завряли.
Шефовете и те са затънали в заеми и нови правят. Натрупали са трилиони заеми и демонстрират висок стандарт с това.
12 Юни 2016 19:12
Финансовият...............твърди,че положението е под контрол!Демек не ги теглят(заемите) безконтролно!А кой всъщност ги контролира?
12 Юни 2016 19:15
Така се прави
12 Юни 2016 19:17
Ще теглят, естествено ! Като не можем колективно да им теглим една ПМ, ще теглят ! Прост народ, бедна държава
12 Юни 2016 19:22
***
12 Юни 2016 19:47
***
12 Юни 2016 21:45
Трябва да се напомня, но по другите медии почти не се чу Така се увеличават шансовете един ден да се събудим изненадани докъде ни е докарало доброто момче дето все се сърди на лошите. ХУИ-тата осигуриха спокойствието на Пеевски и подобните и сега няма нужда от тях.
13 Юни 2016 00:31
Пирамида, сър, Хеопсова, че и по-голяма...
13 Юни 2016 08:42
Премиера постоянно говори колко милиарда Той бил хванал от контрабанда.
Не може да не Му се вярва, Той не би излъгал.
Само се чудя защо не съм чул за един задържан контрабандист или защо при такива приходи в милиарди всеки месец правителството Му тегли заеми в милиарди?
13 Юни 2016 08:42
И каква е тази статия точно на рождения Му ден ? Той не тегли, Той дава !...асфалтира, строи и води за ръчичка руски туристи
13 Юни 2016 08:55
Само едно не мога да си эобясня ,защо разкапаната държава тегли заеми да гарантира влоговете в банките които печелят по 100 милиона на месиц и могат всеки момент да откраднат отново за кои ли път без да има последствия за крадците !!!!
13 Юни 2016 10:40
Същият този вестник и същият този форум, със същият този ентусиазъм само преди четири - пет години дружно плюеха по министър Симеон Дянков, когато правеше точно обратното - не вземаше заеми, вдигаше кредитният рейтинг на страната, разплащаше стари задължения.
Сега пак недоволни. Аслъ като гимназистките, не знаете какво искате ...
13 Юни 2016 11:28
emilbnk 13 Юни 2016 08:42
Премиера постоянно говори колко милиарда Той бил хванал от контрабанда.
Не може да не Му се вярва, Той не би излъгал.
Само се чудя защо не съм чул за един задържан контрабандист или защо при такива приходи в милиарди всеки месец правителството Му тегли заеми в милиарди?
13 Юни 2016 11:30
ludo-mlado 13 Юни 2016 10:40
Същият този вестник и същият този форум, със същият този ентусиазъм само преди четири - пет години дружно плюеха по министър Симеон Дянков, когато правеше точно обратното - не вземаше заеми, вдигаше кредитният рейтинг на страната, разплащаше стари задължения.
Сега пак недоволни. Аслъ като гимназистките, не знаете какво искате ...

Има се предвид открадният ф. резерв и ограбената Здравна каса?
13 Юни 2016 11:31
Отдава "кабинетът Му" не знае какво точно прави, освен показното харчене ( разбирай от наши хора! ) на пари!
13 Юни 2016 18:10
Помните ли как живееха румънците при Чаушеску, когато връщаше заемите на Румъния?
Помнете, помнете...
----
А тези които не помнят - не е зле да прочетат какво е било.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД