:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,897,495
Активни 78
Страници 14,781
За един ден 1,302,066

Събирачи на дългове и миньори са сред най-търсените кадри у нас

Почти 70% от българите нямат елементарни цифрови умения, твърди доклад на ЕК
...
Най-търсените кадри в България в момента не са програмисти и инженери, а събирачи на дългове, строители, миньори, оператори в кол центрове, банкови и други служители. Това изненадващо разкритие прави нов доклад на Европейската комисия, който анализира недостига и уменията на работната сила в страните от ЕС. ЕК обръща специално внимание на браншовете, където работните места и търсенето на подходящи хора за тях се увеличават най-бързо. Именно изброените професии се оказват "най-бързо растящи" в България.

"Програмистите са само върхът на айсберга, видимата част, а глад за кадри у нас има навсякъде", коментира пред "Сега" Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч". Очевидно проблемите на IТ компаниите наистина са по-видими заради голямата ножица между търсене и подготвени специалисти. Драматичното несъответствие не остава незабелязано и в доклада на Брюксел - там се посочва, че 69% от българите на възраст 16-74 години нямат елементарни цифрови умения, т.е. не могат да работят с интернет, компютри и смартфони. Средно за ЕС делът на компютърно неграмотните е доста по-нисък - 41%.

България е далеч под средното европейско равнище по почти всички показатели, засягащи пазара на труда, разкрива още докладът. У нас 54% от фирмите трудно намират подходящи кадри - при 40% средно за ЕС. В същото време 1/3 от нашия бизнес инвестира в обучение на персонал, докато в ЕС 66% от компаниите пращат работници и служители на курсове.

Докладът на ЕК е много интересен, защото показва освен несъответствията и кои отрасли са във възход и отварят работни места. Оказва се, че картината във всяко кътче от ЕС е съвсем различна и твърде специфична.

В Румъния например има бум на търсенето на продавачи, чиновници и служители в транспорта, а в Полша хит са електротехниците, следвани от хигиенисти и охранители.

В Гърция има дефицит на сервитьори и бармани, на медицински сестри и на домашни помощнички и гледачки, а в Португалия - на продавачи и работници в кожарски и текстилни фабрики.

В Унгария и в Испания очевидно селското стопанство е в разцвет, защото в челото на "растящите" са фермери и рибари.

Във Великобритания най-много работни места се отварят за лекари и медицински сестри, а също и в строителството, само че докато у нас се търсят работници, там - началници, мениджъри.

На Север работодателите търсят повече учители, специалисти по пиар и маркетинг, здравни работници. В Швеция се роят позициите за административен персонал и начални учители. Апетитът за IT експерти се увеличава най-вече във Финландия и Италия, а в Холандия особено търсени са юристите и социалните работници.

Като цяло в ЕС най-бързо се увеличават нуждите от начални учители, от софтуерни специалисти и от финансисти, констатира ЕК.ДЕФИЦИТ

Гладът за програмисти сега е най-голям в Германия, но в края на десетилетието търсенето ще е най-голямо във Великобритания. До 2020 г. броят на свободните места за програмисти в Европа - основно в Западна, ще достигне 756 хиляди души. От тях 160 хил. ще са във Великобритания, 150 хил. в Германия и 135 хил. в Италия.СРЕБРО

България се нареди на второ място в ЕС по спад на безработицата, похвали се наскоро социалният министър Зорница Русинова. Това е добра новина, но тя предвещава и проблем - защото намирането на подходящи свободни хора за работа ще става все по-трудно.41
5145
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
12 Юни 2016 19:02
събирачи на дългове, строители, миньори, оператори в кол центрове, банкови и други служители.


За доставка на първите се трудят бая фитнес центрове.

Строители, миньори - що тия хора не искат да бачкат без пари тук, ами ходят да печелят по чужбината?

Останалите - нали уж икономическите университети бълваха кадри без реализация?

Ало, работодателите, най-вече СГО-тата им, нещо пак излъгахте. Май не знаете как да изкарате пари, че и не щете да плащате. Шегичка, де младежите и образованието са виновни. Вие, въобще не сте тъпи, и въобще не знаете само как да приватизирате, имате и друг непроявен потенциал, ама кофти мат'риал. Да, де, лошата държава я забравихме.
12 Юни 2016 19:09
Събирачи на дългове? Така ли наричат бирниците, вече?
12 Юни 2016 19:41
Колектори
Като ония тръби, дето събират разни работи...
12 Юни 2016 20:53
елементарни цифрови умения


Какво значи това?
12 Юни 2016 20:59
Ако беше продължил още малко с четенето, МИК, щеше да разбереш какво значи еврочиновническото "цифрови -или дигитални - умения"
12 Юни 2016 21:23
Почти 70% от българите нямат елементарни цифрови умения

Като са били четвъртокласници на Орешарски, така ще е.
12 Юни 2016 21:31
Ми писал го е някой, да отбие номера, без много да се задълбочава е решил, че тука живеят диваци, които разделят времето си между бухалката и варията, затова най-търсени трябва да са миньори и мутри, а за компютър почти никой не е чувал.
12 Юни 2016 21:39
Е, как ще има търсене на кадри? Нали няма работа? Нали този рев го чуваме постоянно, вкл. и тук във форума? Безработица, та безработица. Най - голямата лъжа. Не го пиша за първи път, Кайли пак липсва с коментар тук, никой не иска да се бори с мързела на безработните. В същото време стотици хиляди лежат на социални помощи
12 Юни 2016 21:54
Драматичното несъответствие не остава незабелязано и в доклада на Брюксел - там се посочва, че 69% от българите на възраст 16-74 години нямат елементарни цифрови умения, т.е. не могат да работят с интернет, компютри и смартфони.
това е някаква лъжа или най-малкото грозна и подла манипулация, най-малкото щото е трудно хем
По данни на НСИ през 2014 г. над 56% от домакинствата в България ползват широколентов достъп до Интернет

Натисни тук
, хем 25 от тез 56% да си плащат нета и да не го ползват. отделно, че да навреш 16 и 74 тодишни в една група и да ги обобщаваш е като свинското със зеле.
12 Юни 2016 21:59
това е някаква лъжа или най-малкото грозна и подла манипулация

56% от домакинствата не са неппременно 56% от населението.
Има домакинства от един, има домакинства с 15 члена.
12 Юни 2016 22:04
Нали няма работа? Нали този рев го чуваме постоянно, вкл. и тук във форума? Безработица, та безработица. Най - голямата лъжа.
и кое е лъжа, слава? има ли безработица - има. значи пишман работодателите не са достатъчно в търсенето на работна ръка. защо си мислиш, че безработният трябва да е съгласен на всичко? от къв зор?

толкоз като са на зор чорбаджиите - да вдигнат малко офертите в частта за възнагражденията. да обучават по-добре наетите. прочете ли, че
В същото време 1/3 от нашия бизнес инвестира в обучение на персонал, докато в ЕС 66% от компаниите пращат работници и служители на курсове.
да ти преведа ли? нашите пишман чорбаджии са:
1. стиснати, защото не се грижат за повишаване квалификацията на персонала си
2. глупави, защото лежат под палмата и чакат банана да падне, сиреч работникът сам да ги намери, вместо да се потрудят да изградят у този кадър способностите, които им трябват.
3. от 1 и 2 следва, че нашенските чорбаджии в голямата си част са некадърни, и точно затова
У нас 54% от фирмите трудно намират подходящи кадри - при 40% средно за ЕС.


ама като си спомниш, че
Над 80% от работодателите у нас са с ниско образование /Натисни тук/
и те нещата почват да се изясняват
12 Юни 2016 22:06
56% от домакинствата не са неппременно 56% от населението.
да бе, а каква част от населението има поне по един телефон? щото и това е цифрово умение

те половината старци са с мобилни телефони, маскирани като домашни
12 Юни 2016 22:24
onzi
12 Юни 2016 22:04

Прочете ли колко % в Европа учат и се квалифицират/преквалифицират постоянно и колко в България? Как искаш да ги назначат, че и с висока заплата, след като са пълни кютуци?
12 Юни 2016 22:27
Е, как ще има търсене на кадри? Нали няма работа? Нали този рев го чуваме постоянно, вкл. и тук във форума? Безработица, та безработица. Най - голямата лъжа. Не го пиша за първи път, Кайли пак липсва с коментар тук, никой не иска да се бори с мързела на безработните.

Не ги разбираш нещата.
За да ти просветне малко, трябва да имаш поне базово разбиране.
Записвай си, моля:
1/ В обществото има два вида проблеми - важни и маловажни
2/ Всички важни проблеми могат да се решат само от държавата
3/ В цивилизованите страни за важните неща се грижи държавата
4/ В дивите територии като България са оставени на бизнеса
5/ Естествено, бизнесът се проваля. Не е виновен, толкова си може
6/ Пазарът на труда е сред най-важните проблеми
7/ Оставен на бизнеса, в България е доведен до катастрофа
8/ Резултатът е едновременна липса на работна ръка и висока безработица
9/ Решението е в т. 2 и т. 3 по-горе
10/ За т. 2 и т. 3, е нужна смяна на провалилата се политическа система у нас
12 Юни 2016 22:30
слава,

на теб май трябва да ти се обяснява повече от веднъж. имаме работодатели, дето реват като вдовица за..., че нямат кадри. и в същото време чакат кадрите да им паднат наготово. не си дават труда да наемат човек с примерно две от необходимите три умения и да го обучат на липсващото. за заплатите, които са на ръба на оцеляването, няма да пиша - там е ясно.

в европа са много по-гъвкави, щото там са се научили. по трудния начин. нашите могат да се научат по-лесно или по-трудно. но не могат да не се научат.
12 Юни 2016 22:30
За да се търсят хора - кои са българските предприятия, какво произвеждат - и къде се продават тия продукти? Май няма такива.
12 Юни 2016 22:33
владигео,

държавата се грижи по малко, основно с повишаването на минималната заплата. това от една страна. от друга, същата тази държава прави всички възможно да ореже останалите без работа, като им поставя какви ли не пречки, като така пречи и на евентуалната им преквалификация /ако са регистрирани безработни, могат да отидат на курс по преквалификация безплатно. иначе не/.
12 Юни 2016 22:35
Прочете ли колко % в Европа учат и се квалифицират/преквалифицират постоянно и колко в България?
Този въпрос не е към мен, но съм изкушен да коментирам. Прочетох.
И съм наясно, че българите отиваме в Европа - каквото и колко да ни струва. Там се обучаваме и преквалифицираме, когато е необходимо - струва си усилието. Не сме ние кютуците - без особено желание ще отбележа, че кютуци са едни люде, които винаги искат да бъркат в медеца... много слушкат, много папкат... дебелички, глуповати, безпардонни - не мога да ги мисля и тях сега.
12 Юни 2016 22:35
кои са българските предприятия, какво произвеждат
то си пише - най-много се произвеждат дългове /неплатени/ и, ако има хора, въглища и руда.
12 Юни 2016 22:39
Прочете ли колко % в Европа учат и се квалифицират/преквалифицират постоянно и колко в България?
не, не и в тази статия. ти прочете ли какво коментираш? в тази статия иде реч за некадърието на българските чорбаджии и чорбаджийчета да намерят подходящи хора.
12 Юни 2016 22:46
2/ Всички важни проблеми могат да се решат само от държавата
3/ В цивилизованите страни за важните неща се грижи държавата

Да допълня. Например, cамолетния производител еърбус - е създаден с помощта на държавата. немската и френската. С данъчни, държавни пари. Докато в България след кап. преврата, се унищожи каквото предприятие беше останало - а не се разви и усъвършенства останалата база. Но и от друга страна, по онова време руския пазар е бил съвсем западнал. В смисъл - и там е бушувала същата буря, както и у нас. Само че там тя малко отмина, докато в България унищожи каквото беше - и не създаде нищо ново. Но също и, на "западняците" не са им били необходими нови конкуренти. Никой няма да си даде пазарите - за да губи. А ще унищожи конкуренцията - в смисъла, тогавашната българска - за да печели.
12 Юни 2016 22:57
2/ Всички важни проблеми могат да се решат само от държавата
3/ В цивилизованите страни за важните неща се грижи държавата

А някой знае ли, колко български левове на година, може да емитира българската държава - и може и изобщо?
12 Юни 2016 23:36
onzi, не е достатъчно да четеш. Трябва и малко разбиране на това, което си прочел.
България е далеч под средното европейско равнище по почти всички показатели, засягащи пазара на труда, разкрива още докладът. У нас 54% от фирмите трудно намират подходящи кадри


Това да ти го подчертая ли? У нас 54% от фирмите трудно намират подходящи кадри А какво е "подходящи кадри" да обяснявам ли? Същевременно можеш да се обърнеш към статистиката за броя на безработните, поне тези, които са регистрирани в Бюрата по труда.
13 Юни 2016 06:48
"нямат елементарни цифрови умения, т.е. не могат да работят с интернет, компютри и смартфони. "

Според това определение, и Питагор е нямал "елементарни цифрови умения".
13 Юни 2016 07:56
А какво е "подходящи кадри" да обяснявам ли?
Не беше ли "евтина работна ръка"? Като ония филипинки-масажистки, докарсни със съдействието на Масларова, и шест месеца по-късно избягаха поради липсата на "подходящи чорбаджии"? Или като тайландските овчари, които един "подходящ чорбаджия" (от Радомир) ги беше взел за стругари?
Да не би "подходящи кадри" да го отнасяте за парламента?
13 Юни 2016 09:13
slava,

ако въобще си прочела статията, то
Трябва и малко разбиране на това, което си прочела.
участието ти в тази тема до момента е, най-меко казано, не съвсем адекватно. първо влетя с вопъла, че
Безработица, та безработица. Най - голямата лъжа.
после се опита да ме пратиш към нещо, което го няма в материала:
Прочете ли колко % в Европа учат и се квалифицират/преквалифицират постоянно и колко в България?
и чак при третия опит намери за нужно да цитираш част от статията, а именно
У нас 54% от фирмите трудно намират подходящи кадри
като цяло се мъчиш не съвсем кадърно да преместиш темата от некадърността на работодателите да си намерят персонал към някакъв митичен мързел на безработните. митичен, защото досега не си успяла да докажеш наличието на такъв.

сега си направи труда да прочетеш и коментарите. може би ще забележиш, че третият ти цитат е коментиран от мен още вчера /onzi 12 Юни 2016 22:04/. може би ще направиш поне опит за препратка към материал за процентите, дето се преквалифицират в европа и у нас.
А какво е "подходящи кадри" да обяснявам ли?
да, хубаво ще бъде да го обясниш и то така, че да се разбере какво е подходящ кадър за германски, белгийски, испански австрийски и нашенски работодател. та да видим има ли разлика в дефинициите и оттам затруднението в намирането на кадри. ще можеш ли, че ми е съмнително?
13 Юни 2016 09:46
Аз пък се чудя как държави, които реват, че безработицата им е висока в същото време търсят работници. Не може ли местните мързели да си вдигнат задниците и да се заемат с тази работа или смятат, че им е под достойнството да работят непрестижна работа, предназначена за имигранти?
Изглежда има нещо много сбъркано в социалната политика на тези държави.
13 Юни 2016 09:48
И отново няма коментар или незабавни мерки за справяне с най ужасната за историята ни катастрофа-ДЕМОГРАФСКАТА!
13 Юни 2016 10:09
на теб май трябва да ти се обяснява повече от веднъж. имаме работодатели, дето реват като вдовица за..., че нямат кадри. и в същото време чакат кадрите да им паднат наготово. не си дават труда да наемат човек с примерно две от необходимите три умения и да го обучат на липсващото. за заплатите, които са на ръба на оцеляването, няма да пиша - там е ясно.


На хартия е много лесно, и на монитор също. Как да го обучава, като заплатата му е на ръба на оцеляването и тоя, като се обучи, ща го награбат всички, дето ревели като вдовица за..., че нямали кадри и чакали. И все някой ще може да му даде повече, щото има малко по-печеливш бизнес.
13 Юни 2016 10:17
Как да го обучава, като заплатата му е на ръба на оцеляването и тоя, като се обучи, ща го награбат всички, дето ревели като вдовица за..., че нямали кадри и чакали.
има си начини. знаеш ли например как здравната каса обучи ит-тата си да работят с бази данни и юникс? прати ги на курсове, платени от нея /касата/. но преди това те подписаха някакви документи, че ако напуснат по-рано от 5-6 години след курсовете, трябва да възстановят стойността им. а тя беше някакви хиляди. и те седяха.

не казвам, че това е единствения начин - това е един от тях, на който съм бил свидетел. със сигурност има и други. навремето беше успешен, щото като тръгваше касата беше малко трудно да се намери ит в монтана, видин или смолян с юникс и оракъл освен задължителния уиндоус.
13 Юни 2016 10:21
Аз пък се чудя как държави, които реват, че безработицата им е висока в същото време търсят работници. Не може ли местните мързели да си вдигнат задниците и да се заемат с тази работа или смятат, че им е под достойнството да работят непрестижна работа, предназначена за имигранти?
кои точно държави имаш предивид? германия? англия? франция? статията е за нашенско и ми е много интересно, ако все пак коментираш нашенската ситуация, коя точно е работата, "предназначена за имигранти"?

или и ти като слава ще засвириш на тънката струна за местните мързели, без да си прочел текста? всъщност какво "ще", ти изпълнението вече го подкара
13 Юни 2016 10:26
коя точно държава имаш предивид? германия? англия? франция? статията е за нашенско и ми е много интересно, ако все пак коментираш нашенската ситуация, коя точно е работата, "предназначена за имигранти"?

Май че ти не си прочел статията, защото не е само за нашенско.
А и по нашенско работа се намира. Моите, пък и на моите близки и приятели децата всичките са се изучили и работят.
13 Юни 2016 10:35
Обучението им трябва да е било някакво ограничено и специфично, щото и аз имах един колега, който го пратиха да учи подобни неща, ама обучението струваше доста повече. Дойде за два-три дена, колкото да си оформи документите и да плати неустойката и напусна. Сега е в Канада и е добре, човекът, поканил ме е да се убедя лично, на негови разноски. След това обучихме още един и когато и той напусна, макар че се оказа по-почтен, изкара почти два месеца, се отказахме от цялата система. А заплатите при нас не са лоши за България.
13 Юни 2016 12:39
Какво значи "заплати не лоши за България"? 700-800 кинта чисто за 6 часова работна седмица? И глоби за щяло и не щяло във вредни условия на труд?
13 Юни 2016 13:08
преди това те подписаха някакви документи, че ако напуснат по-рано от 5-6 години след курсовете, трябва да възстановят стойността им

А аз си мислех, че сме отменили робовладелството...
13 Юни 2016 13:11
@хикса 13 Юни 2016 10:35

Основният критерий за подбор на персонал трябва да е доколко човекът насреща е почтен и трудолюбив. Сичко останало се научава, другите критерии са пълен bullsh.t.
13 Юни 2016 15:21
В доста фирми и предприятия, на интервю се явява един ЧР (евентуално) и собственика/управителя. Често интервюто се върти само около заплата. И обещание "ела сега, след 6 месеца вдигаме заплатата" остава утопия. Е, това е некоректността на работодателя.
В останалите, неголям процент (предимно по-големи компании), ЧР е псохолог, мениджърът е работил в сферата и научава какво можеш и знаеш от интервюто. После се пресяват кандидатите (заедно с въпросния психолог, който преценява неслужебните качества), и се избира най-подходящият.
Ако някой отива с голямата кошница, но няма знания и умения, вече е некоректност на кандидатите.
Така че, нещата са размити...
13 Юни 2016 18:43
onzi
13 Юни 2016 09:13

Няма безработица, има мързел, защото работа има. Няма желаещи да я работят, по - техни си причини. Ако има, то те всички искат зад бюро, цял ден да се подпират и накрая да приберат 1000 лв. Именно такива не мога да нарека безработни, а мързеливи. Нямат и желание да се преквалифицират, за да отговорят на динамиката на трудовия пазар. За да те изпрати на курс работодателят, първо трябва да прецени, че в теб има потенциал, второ - ти самият трябва да имаш желание да се развиваш. В този вестник имаше статия за не желаещите да работят младежи. защото за 400 лв. не си заслужавало. А какво предлагат те с/у тези пари, какви умения имат, каква подготовка и пр. Безработица има, когато има желаещи да работят, а няма работа. По - ясно от това не бих могла да ти обясня.
13 Юни 2016 19:01
слава,

ама такава каша ти е в главата, че не е истина просто айде едно по едно:
Няма безработица, има мързел, защото работа има. Няма желаещи да я работят, по - техни си причини.
ти като отидеш в магазина за хляб и видиш три вида, кой от кой по-смачкан, ще си купиш ли или ще изчакаш производителите да оправят офертата, която ти отправят /цената на стоката, написана на етикета, е оферта. приемаш = купуваш/. живеем в свободна страна, всеки има право да отказва предложенията, дето не го кефят.
Именно такива не мога да нарека безработни, а мързеливи.
какво можеш и какво не - ти си знаеш, ама за безработен, както и за мързелив, си има определения. полезно е да се придържаш към тях, а не да витаеш в некви си твои собствени вселени.
В този вестник имаше статия за не желаещите да работят младежи. защото за 400 лв. не си заслужавало. А какво предлагат тези с/у тези пари, какви умения имат, каква подготовка и пр.
не си ти човекът, който ще прецени. ти преценяваш за себе си. очевидно за преобладаващата част от безработните 400 лв не е достатъчно. ако т.нар. работодатели искат да намерят хора, трябва да се понапънат. простичко е, ама ти го обяснявам поне за трети път: когато има договор, има и договарящи се страни. на теория равноправни. когато и двете страни са съгласни - има сделка. очевидно едната страна /работниците/ не е съгласна с офертата на другата, което пробужда твоя титаничен гняв. след като няма съгласни, логично е да се попромени офертата, не ли? или според теб трябва да отидем, да ги цапнем тез нахалитети с един голям чук по канчето и да ги оковем на работните места - да бачкат и да мълчат, нихната мама мързелива?

налага се да се повторя:

като цяло се мъчиш не съвсем кадърно да преместиш темата от некадърността на работодателите да си намерят персонал към някакъв митичен мързел на безработните. митичен, защото досега не си успяла да докажеш наличието на такъв.

13 Юни 2016 19:51
Когато родни чорбаджии и политици недоволстват от народа си, хулейки и обиждайки го. все се чудя: ми що не го зарежат тоз некачествен народ/матрял, па да идат у чужбинско, дет има по-добри народи, да покажат на какво са способни, пък ний шъ им следим кариерите с жив интерес и даже ще им ръкопляскаме -на успехите, де
14 Юни 2016 17:14
очевидно едната страна /работниците/ не е съгласна с офертата на другата, което пробужда твоя титаничен гняв. след като няма съгласни, логично е да се попромени офертата, не ли?


onzi, съжалявам, но ти не искаш да приемеш, че маса народ в България не започва работа, защото НИЩО не умее, а ИСКА заплата поне 1000 кинта. Хайде сега, ти, като работодател, понеже не намираш кадърен, читав работник за 500 - 600 лв., да вдигнеш офертата на 1000 и тогава той ще се навие. А мързеливецът, вместо да се понаучи, да се преквалифицира, лежи и вика - няма работа. Има. Но той не става. На всички съседи и приятели децата им завършиха висше образование и работят. Част от тях - в София. Защото са кадърни и защото искат да се развиват. Някои започнаха с 600, но след няколко години работа са с над 1000лв заплата. Всички са на възраст 30 и под 30 г.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД