:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,784,878
Активни 59
Страници 27,840
За един ден 1,302,066

Проектът за адвокатската тирания е лобистки и абсурден

Новоизлюпени юристи замърсиха правното пространство и пишат нелепи закони, твърди изпълнителният председател на БСК Божидар Данев
снимка: Юлиян Савчев
Божидар Данев
- Господин Данев, БСК излезе с унищожителна критика срещу законовите промени, които предвиждат фирми и граждани да общуват с държавните ведомства и общинските служби само чрез адвокат. Какво би се случило, ако тези предложения влязат в сила?

- За всеки контакт с администрацията - даване на заявление, пускане на данъчна декларация, искане на справка за имотно състояние или свидетелство за съдимост, кандидатстване за нещо - неизменно ще ви трябва адвокат. Това е пълен абсурд - защо да пращате адвокат в НАП, при положение че си имате счетоводител, който ви движи всички данъчни въпроси и книжа. В самата НАП не й трябват адвокати, а счетоводители, с които да говорят на един език. Включването на нов, излишен посредник създава рискове за забавяне на документи, неспазване на срокове и т.н. Освен това в повечето случаи документите се изпращат с електронен подпис - защо трябва да е е-подписът на адвокат. Повечето фирми, особено по-малките, имат договори със счетоводни къщи, които ги обслужват. Значи счетоводната къща подготвя всички документи, но когато се стигне до подаването им, тя трябва да намери адвокат, който да ги препрати в съответната институция. За което фирмата му дължи пари. Ако е необходимо одобрение от общината на архитектурен проект, отново трябва да се търси адвокат. Всичко това затруднява и оскъпява комуникацията, без да подобрява нейното качество.

- Становището на БСК е, че проектът погазва интересите на много други професионални групи - не само счетоводители, но и нотариуси, фирми за управление на имущество, консултантски дружества?

- Веднага ще дам примери. В много случаи юрист, който дълги години е работил в областта на енергетиката, дава консултации в тази област, в която малцина са компетентни. Сега излиза, че няма да може да консултира, освен ако не се впише в адвокатурата, за което е необходимо да има познания в областта на семейното, наследственото право и т.н. Или, ако искате да дадете на някого да управлява ваш проект, имот, пак ще ви трябва адвокат - например ако става дума за договор с компания, която управлява етажна собственост. Изобщо опитват се да се вклинят навсякъде и да вземат хляба на консултантски фирми, на счетоводители и т.н.

Всъщност това е поредно проявление на опасна тенденция, която вече се превръща в национално зло. Редица съсловия и браншове се опитват чрез законодателство да създават монополизъм и картелизация - такива са законите за виното, за строителната камара, за архитектите. Виждаме какви са резултатите - в строителството има смазване на конкуренцията и развитие на корупцията. Браншовата камара обслужва основно четири големи компании, които имат 90-97% успеваемост в спечелването на обществените поръчки. Друг лобистки закон - за архитектите, определя минимални цени. Това го има и в действащия Закон за адвокатурата. Пълен абсурд е в пазарна икономика да се спускат ценови прагове. Това работи срещу конкуренцията. Сега се готви нов закон за земеделските производители, променя се законът за автомобилните превози. Във всички тези случаи авторите обясняват, че го правят за доброто на всички в бранша, а всъщност обслужват определени кръгове, които искат да овладеят този бизнес. Пореден връх в това настъпление са промените в закона за адвокатурата - откровено лобистки, откровено обслужващи адвокатското съсловие.

Предприемачите, а и гражданите търсят този, който може да свърши най-добре работата на най-добра цена. Явно има причини да се обръщат към консултантски фирми, а не към адвокати. Адвокатите трябва да помислят дали имат полза от минималните цени, или трябва да станат по-гъвкави в определянето на хонорарите си.

- От адвокатурата твърдят, че правят всичко в името на клиента и за благото на обществото.

- Това са празни думи. Очевидно е, че го правят за себе си. Има свръхпредлагане на адвокатски услуги и ето че сега се прави опит да им се отвори пазар. Правните факултети, които се нароиха в България, бълват всяка година по 2000 прависти. Тези новоизлюпени юристи замърсиха правното пространство, част от тях влязоха и в Народното събрание, в правната ни система. И виждаме до какво води настъплението на този "елит". Този закон е в крещящо противоречие с политиката на ЕС за намаляване на бюрокрацията за фирми и граждани. И досега административното "чудовище" у нас пъди инвеститорите, а днес се предлага още по-голямо утежняване и нов вездесъщ посредник, който не разбира нито от трудови отношения, нито от инвестиции, търговия и счетоводство, но ще трябва да присъства навсякъде по силата на този мракобесен проект.

- А колко ще струва на фирмите и на гражданите тоталното присъствие на адвокатите? Появиха се изчисления, че разходите на бизнеса ще се увеличат с близо 1 милиард лева годишно?

- Това е поредният проектозакон, внесен без никаква оценка на въздействието. Български парадокс е, че най-големите нарушители на законите са самите законодатели, парламентът. В закона за нормативните актове категорично е казано, че не може да се разглежда закон без оценка на въздействието. Но правната комисия в НС разглежда и одобрява. Това е смразяващо! Срещу промените в Закона за адвокатурата има 33 отрицателни становища с много тежки критики, а те го одобриха на първо четене с уговорки, че щели да го поправят за второто четене. Какво по-ясно доказателство, че законът е лобистки и че членовете на правната комисия, които са все адвокати, бранят интереса на собственото си съсловие!

- И Министерството на финансите критикува авторите на проекта, че създават огромна финансова тежест за фирми, граждани и дори за бюджетните организации...

- Да, защото университети, държавни болници, училища, БАН и др. също имат контакти с институции и ще трябва да ползват адвокатски услуги. Училището, ако иска да контактува с Министерството на образованието, ще трябва да си вземе адвокат.

- Възразявате срещу идеята адвокатите да правят заверки на документи като нотариусите. Но един адвокат ви контрира задочно така - селските кметове могат да заверяват, защо ние да не можем?

- Само че селските кметове са служители, на тях им е делегирана власт, както и на нотариусите, да действат в обществен интерес, без да взимат страна. А адвокатите не са служители, тях клиентът ги наема, те действат в частен интерес. Точно затова е опасно да им се дават прекомерни и неприсъщи права.

- Защо според вас този проект трасира нов бум на кражбите на фирми?

- Знаете, че и сега има огромен проблем. А когато част от работата на нотариусите се прехвърли на адвокатите, може да се окаже, че някои злоупотребяват с правомощията, които им се предоставят. Те ще могат да заверяват подписи на документи, договори, пълномощни и др. А въз основа на договор с нотариално заверени подписи може да се извади изпълнителен лист, с пълномощни могат да се правят разпоредителни сделки с имущество. Понякога изходът на едно дело зависи от наличието или липсата на нотариално заверен документ.

Нотариусът е независим и се подчинява само на закона, а адвокатът действа в интерес на клиента си с всички законни средства. Това предпоставя конфликт на интереси и възможност публичните функции да бъдат употребени в нечий частен интерес.

- Предвижда се адвокатските колегии да станат наказателни отряди и да глобяват със 1000-10 000 лева юристи, които не са вписани при тях, а вършат адвокатска работа. И всеки, който види такова нарушение, трябва да докладва за случая!

- Това противоречи на конституцията, там никъде не се казва, че адвокатите могат да пишат наказателни постановления и да прибират глоби. Те са професия, уредена в конституцията, защото трябва да защитават правата на гражданите, а не за да ги контролират и санкционират. Скандално е, че се опитват да вменят задължения на чиновници, на съдии, на нотариуси, съдебни изпълнители, граждани, буквално на всички, да "информират" съответната адвокатска колегия за нарушения. Това е опит със съсловен закон да се управлява цялото общество, в интерес на една гилдия. Дори в законите, призвани да охраняват националната сигурност, няма подобни задължения за "донасяне".

Това е адвокатска тирания. Надявам се, че все пак мнозинството в Народното събрание ще прояви разум и ще отхвърли този мракобеснически проект.

42
4341
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
29 Юни 2016 19:57
Ей, веднъж да видим общ враг...
---------------
Сайтът на Генек
29 Юни 2016 20:02
Аз друго знам...
Който е тръгнал да кълне Свещеник, Лекар и Адвокат (в тази последователност - като съсловия) - не е прокопсвал!
29 Юни 2016 22:52
.
Сън ли е или реалност ?
Дори за условията на Тиквостан тава е абсурд.
.
30 Юни 2016 07:14
- Тате, да ти се похваля, приключих това дело дето ти не можа за 20 години.
- Ех сине, нали с това дело ти купих къща, кола и те изучих.
Т.е майната ви търтеи......
30 Юни 2016 07:55
И за плащане на ДОД ли трябва да наемам адвокат? По-добре хич да не си взимам хонорарите.
30 Юни 2016 07:57
Божидар Данев Казал е всичко!
Надявам се, че все пак мнозинството в Народното събрание ще прояви разум
Но не споделям надеждите му за наличие на разум точно там.
Нагли, по-нагли, депутати, адвокати, депутат-адвокати!
30 Юни 2016 07:58
Който е тръгнал да кълне Свещеник, Лекар и Адвокат (в тази последователност - като съсловия) - не е прокопсвал!


Не съм тръгвала, но не съм и дип много прокопсала. Може пък да съм направила една несъзнателна стъпка - ще се върна назад с две.

А за Политик важи ли?
30 Юни 2016 09:50
За глупости- протести бол. Срещу този закон- кога?
30 Юни 2016 09:58
Срещу този закон- кога?


Проектът отдавна е известен. Трябва незабавно! Разрешавам на Орлов мост милионен митинг, но без тъпани и вувузели, само духов оркестър за маршове и валсове - пиано, пианисимо, в никакъв случай фортисимо.
30 Юни 2016 10:15
Тези новоизлюпени юристи замърсиха правното пространство, част от тях влязоха и в Народното събрание, в правната ни система.


БОЖКО, за позицията като цяло
Но какво ще кажеш за новоизлюпените инженери, възпитаници на МЕИ като тебе ?
Кога си виждал ти заводски портал и с чия силна ръка се тактиса на несменяемия си пост в БСК ?
Или искаш, като при Бай Тошо, юристи да се произвеждат само в СУ и то с препоръки от кварталния партиен секретар ?!
30 Юни 2016 10:16
Надявам се, че все пак мнозинството в Народното събрание ще прояви разум
Народно събрание? Мнозинство? Разум?
Хайде, стига смешки!
В началото на новия век, мой познат твърдеше, че няма да се оправим, докато не се сбием! Спорихме дълго...
Сега вече мисля, че и за това вече е късно!
30 Юни 2016 10:16
само духов оркестър за маршове и валсове

Проектът е на Софийска адвокатска колегия. И е симптоматичен за жълтопаветната дебилност, за която няма друго обяснение освен инцест (между властите , както и НПО-тата) и то поколения наред. Като изключим коментари на адвокати в "прованса" : "Софиянци много изгладняха- дори не могат да си платят вноските в колегията ,ако не станат министри от РБ..." , се задават и други въпроси. Смущаващо реални по селата, но явно в паралелният софийски свят не могат да си ги представят. Като факта че има общини без съд и по тази причина наличните юристи са в администрацията, не в колегия . А гражданите, макар и селяни, подават декларации, правят справки, въртят някакъв бизнес-дори и да не им се вярва в София - не винаги свързан с усвояване. Та в този ред на мисли - предлагам вдъхновителят на това безумие да бъде въдворен в община Черноочене до второ нареждане, дето да работи pro bono publico .
30 Юни 2016 10:30
да бъде въдворен в община Черноочене до второ нареждане, дето да работи pro bono publico


Мисля, че не разбираш проблема. Проблемът не е в това, че ще е про боно. Проблемът е в това ... да работи.
30 Юни 2016 10:49
това е виц: хората продължават да вярват, че не може да се роди човек от анален секс. но това не е вярно. ако беше - нямаше откъде да се пръкнат адвокатите.
30 Юни 2016 10:52
Проблемът е в това ... да работи
Ако намеквате да пратим софийска адвокатска да копа канал Тутракан -Дулово-Шкорпиловци - тоже вариант.
30 Юни 2016 11:03
Колко закономерно...
Организираната престъпност се стреми да завладява администрацията и управлението на държавата.
А когато успее - налага на държавата своите ценности и методи на работа.
Ето, гледаме как РЕКЕТА се въвежда официално, за една цяла професионална група.
На ред е отвличането и изнудването за откуп. Плащаш такса спокойствие - децата ти сами ходят на училище. Не плащаш - водиш ги лично...
30 Юни 2016 11:19
Г-н Данев да си гледа БСК(не знам точно колко обществено полезна е тази камара, но не виждам българския бизнес "да е цъфнал и вързал". Българинът е доста самонадеяна порода, която мисли, че от всичко разбира, само, че в голямата си част даже не може да попълни една декларация, примерно по чл. 14 от ЗМДТ, да не говорим за заявление за регистрация или промяна на търговски дружества или по някоя от процедурите по Закона за устройство на територията.
Много често ми се случва да присъствам как общински или държавни чиновници(като знаем колко са общителни и отзивчиви българските) колкото и да обясняват насреща все едно, че е теле в железница, дори и когато става въпрос за елементарни на пръв поглед неща. Всичко това бави административното обслужване, връщат се преписки за допълване или корекции, правят се откази и пр.
30 Юни 2016 11:28
само, че в голямата си част даже не може да попълни една декларация, примерно по чл. 14 от ЗМДТ, да не говорим за заявление за регистрация или промяна на търговски дружества или по някоя от процедурите по Закона за устройство на територията.
Преглеждайки данните за демографията следва да отбележа че Българинът и с правенето на деца лошо се справя. Коя гилдия ще назначим да оножда , че и да и плащаме?
30 Юни 2016 11:33
Danibus, като си толкова печен(а), търси си клиенти, като хората с други професии, а не с рекет!
30 Юни 2016 11:34
Много често ми се случва да присъствам как общински или държавни чиновници(като знаем колко са общителни и отзивчиви българските) колкото и да обясняват насреща все едно, че е теле в железница, дори и когато става въпрос за елементарни на пръв поглед неща.

Аналогичен случай в наше село - един адвокат взе да пише изречение и се получи тема от кандидат-студентски изпит.
30 Юни 2016 11:36
"В самата НАП не й трябват адвокати, а счетоводители, с които да говорят на един език."

Точно и ясно.
30 Юни 2016 11:46
Дребен, несъществен въпрос. При общуване с е-правителството е-адвокат ли ще трябва? И що неспособността на администрацията да се справи с генерираните от нея, обикновено безмислени, процедури се вменяват като вина на гражданина, та и се принуждава да плаща диш-хакъ на "инвестиралите" в адвокатски изпит? Как идеята за рационална администрация стигна до цеховият монопол, еснафа с кондиката, фашите - явяващи се бегликчии ?


Може да ви се виждат прекалено отвлечени въпросите, дами и господа адвокати от София, ма само за изясняване на принципите питам.
Управленската логика, един вид.Философията.
30 Юни 2016 11:50
Божидар Данев Кайзер Созе 30 Юни 2016 10:16
30 Юни 2016 12:12
Този човек е от малкото, които си позволяват да говорят истината и да критикуват с ясни аргументи и примери!
"Сега", пускайте по-често интервюта с него!
30 Юни 2016 12:20
Да обобщим дискусията...

Ако в това "интервю" Адвокатите навсякъде се замести с "бизнесмените", назначени за милионери и милиардери, то всъщност ще се разбере, че Адвокатите са непорочни девици в сравнение с мастите "бизнесмени", към които, без никакво съмнение, принадлежи и Божидар Данев.

Вглеждайки се внимателно в т.нар. демократично законодателство ще се убедим, че между 99.99% до 100% от него е изцяло лобистко и абсурдно и в полза на назначените милионери и милиардери.

Ненавистта на назначените за милионери и милиардери към Адвокатите е разбираема, т.к. Адвокатите защитават правата и интересите на Суверена, които масово се газят от назначените за милионери и милиардери.

------
заб. иначе да се задължават Гражданите да ползват адвокатски съвети/услуги в този му вариант е пълна тъпня, но последният в Република да се произнася е БД и сродните нему назначени милионери и милиардери, които за една нощ се обърнаха от държавно-партийни функционери в милионери и милиардери, а друга част от тях (по-младите) натрупаха престъпните си състояния в комбина с политическото гюбре.

---------
Една от причините все още да не съм напуснал този форум може да разберете от това съобщение - лъзгат ви по нанадолнището непрекъсното, лашкат ви постоянно в неправилна посока, и на мен се падна тоз тежък жребий да ви браня...
30 Юни 2016 12:57
.
Ганий, Ганий,
Милионерите и милиардерите, дори и тези от
тях, които са назначени, са строителите на
Нова България. Знам, че звучи еретично, но
го казвам искрено, а не заради покачване на
градуса във форума.
Последното нещо, от което имаме нужда, е те
да фалират не заради липса на
конкурентоспособност, а заради рекета,
превърнат в държавна политика.
.
30 Юни 2016 12:58
Gringo
30 Юни 2016 12:57

Държавата е тяхна, т.к.

Ганий
Вглеждайки се внимателно в т.нар. демократично законодателство ще се убедим, че между 99.99% до 100% от него е изцяло лобистко и абсурдно и в полза на назначените милионери и милиардери.
30 Юни 2016 13:11
За милиардерите не се тревожа. Виж - бакалите си го отнесоха. В момента 18 годишни ми обясняват че държавната заплата е мечтата им. Сигурното било сигурно.

За тоталитарните нагласи 25 години "преход" направиха повече от 45 години "социализъм".

Не съм специалист и ми е трудно да дам определение чо за режим е днес. Маркс разглежда капиталистическите производствени отношения и дава някакви рецепти, при Ленин се появява и Капитализмът, като лозунг описващ режима по времето на Маркс и се създаде СССР, отговаряйки на Благоевото "що е социализъм и има ли почва у нас". Там пак останахме при капиталистически производствни отношения но при съветска власт, електрификация , копиране на стари американски технологии (докато се появиха и редица оригинални - включително и български) , плюс германска (прусашка) дисциплина (муншровка) . Днес не знам къде сме. Демокрацията (във всичките и форми )от 5 дена се оказа вредна, производствените отношения ги няма - щото няма производство.... Май пак се върнахме към Танзимата.

Чудна работа. Уж Историята била прогрес, пък пак сме на прага на национални и буржоазни революции.

Тоя ферман просто е част от пейзажа.
30 Юни 2016 13:18
Кайзер Созе 30 Юни 2016 13:11
Там пак останахме при капиталистически производствни отношения но при съветска власт, електрификация

Значи, таковата...
Вече имах един път възможността да отразя, че прочутата "съветска елекрификация", с която толкова се бъзикат платените проробовладелски писари, е изпреварила същия процес в Голяма Британия, като най-обсъжданият и наболял въпрос в обществото и парламента на Голяма Британия е бил въпросът за "голямобританската електрификация"...

Справка: Джон Голсуърти - "Сребърната лъжица" (ако не се бъркам къде точно се описва)...
30 Юни 2016 13:56

‘Frankly, sir,’ said Michael, ‘we thought you’d like to be on the committee of appeal, because in my uncle’s policy there’s electrification of the kitchens; we must have someone who’s an authority on that and keep it to the fore.’


И
Come down to the House. Parsham’s Electrification Bill is due. We may get some lights on Unemployment.’


Или от "Сребърната лъжица", или от "Бялата маймуна".
30 Юни 2016 14:05
Ленин го е казал "американски техмологии" . Къде тук има някаква Британия?
30 Юни 2016 15:06
Не съм юрист, още по-малко ще адвокатствам на адвокатите. Но и много от казаното от господина Данев не съответства на реалността (напр. все още не е определено кои документи ще подлежат на заверка от адвокатите). Да ви разкажа от днешният ми опит на свидетел по дело. Женицата обжалва акт на КАТ за ПТП. Аз съм свидетел, като потърпевш. От 10 въпроса към мен, съдията допусна 1 и 1 префурмулира (съжали я). Накрая и на мен ми стана жал, та се наложи тихичко да подсказвам, "госпожо не може да ме питате за неща, които на мен не са ми известни, няма как да знам защо полицаите са направили нещо си ..." Но иначе всички сме разбирачи ПО ВСИЧКО. И накрая, има ли поне 2 от оплюващите, собствено да са прочели промените?
30 Юни 2016 15:13
префурмулира
Поне донякъде трябва да сме грамотни. Не е задължително "юридически"!
30 Юни 2016 15:18
кокарачо.Явил си се в съд. Не говорим за това. При тежки състави е предвидено задължително и адвокат. За акта си носиш риска. Питам- как от е-правителство и минимум бумаги стигнахме до трудоустройване на още една гилдия за сметка на гражданина? Щото чиновниците нямали време да пренасят папки, а адвокатите ,внесли закона, досега е трябва да станат министър и да правят конституционна реформа че да изкарат пари да си платят вноската в колегията. Щото са толкова кадърни че освен за НПО не стават.
30 Юни 2016 15:26
Пенчо бре 30 Юни 2016 15:13 Виновен

Кайзер Созе 30 Юни 2016 15:18 Не заемам страна по темата. Не съм сигурен, до колко и кои от текстовете са лобистки и кои не. Но когато има спор, "експерти" като г-н Данов, словоблудстващи с аргументи и факти, мътилката става още по-голяма.
30 Юни 2016 15:27
Освен това- преглеждайки тарикатския законопроект, местейки запетайки и поправяйки думи, са ограничили ,май, правото на професор по право да пледира в съд, щото не си е платил на адвокат. Освен това гилдията ограничава (слага бариера) пред назначените на щат юристконсулти да вършат за каквото са наети. Прегледай закона. Има районни съдилища без дори нотариус в района (няма кандидати) , Очакваме адвокати да представят гражданите там по всеки банален въпрос. трябва ли буля ти Пена - фризьорката в Малко Търново, да търси освен счетоводител ами и адвокат за да си внесе годишната декларация че е изкарала под минималната заплата? Пример. Или бай ти Хасан - крупен тютюнев магнат с 20 дк земя , но регистриран като ЕТ за да получи премията за тютюна, да търси адвокат из чукарите покрай Ардино?
30 Юни 2016 15:39
Да ме извинявате, ама как ще стане: адвокат, който не е специалист по данъчно право, да ми представя данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО например, в офис на НАП? Добре, аз ще си я попълня и ще я пратя по електронен път, ама ако се наложи да подам коригираща декларация, данъчният инспектор ще потърси мен, щото си разбираме от жаргона, а не адвоката, който хабер си няма що е туй данъчни временни разлики примерно, така ли е? То не че и тези, които са специализирали данъчно право, вдяват от данъци и особено от счетоводство, ама хайде да не ставам дребнав.

30 Юни 2016 15:41
.
Внасянето на законопроекта, само по себе си, е
върховна наглост.
А това, че е минал през правна комисия, означава, че
живеем в Тиквостан.
.
30 Юни 2016 15:49
В тая правна комисия, където всички са бивши или бъдещи адвокати, а не знам дали не са си оставили право да са и настоящи, няма ли нещо като конфликт на интересни? Не сте прави! И майките ви не са прави... И лелините ви... не са прави!
30 Юни 2016 16:00
.
Нищо лично към Тиквата и Цвъки, но управлението
на една държава не е за прости хора. Поредното
доказателство.
.
01 Юли 2016 12:08
Сега масово хората неразбират за какво става въпрос, но щом го усетят ще .... Това камъче ще обърне каруцата! По брутален закон не съм чувал! Това минава всякакви граници на здравия разум!!!
01 Юли 2016 12:09
Сега масово хората неразбират за какво става въпрос, но щом го усетят ще .... Това камъче ще обърне каруцата! По брутален закон не съм чувал! Това минава всякакви граници на здравия разум!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД