:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Турция все пак е приела 11 бежанци от България

Снимка: Панайот Ангарев
Право да поискат договор ще имат чужденците, получили убежище или статут у нас след 1 януари 2014 г.
При 314 молби за обратно приемане на 437 мигранти от Турция южната ни съседка е приела 11 души, показва статистиката на МВР за юни. От месец не е ясно дали е в сила споразумението за приемане обратно в Турция на незаконно пребиваващи хора от България. В средата на юни премиерът Бойко Борисов обяви: "Факт е, че от 200 мигранти, които сме върнали, имаме 200 отказа". Сега се оказва, че все пак има приети обратно 11 души.

В началото на май България и Турция подписаха протокол за прилагане на споразумението между Брюксел и Анкара за реадмисия от края на 2013 г. Така България стана първата държава - членка на ЕС, с която Турция подписа документа за обратно приемане на незаконно пребиваващи хора. Преди месец обаче се заговори, че Турция е прекратила едностранно споразумението с България. Официално информацията не беше потвърдена и от двете страни, но министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че Турция се въздържа от изпълненията си по споразумението заради отношенията и процесите, които текат в разговорите й с Европейския съюз.

Общините трябва да поемат грижата за интеграция на бежанците, а кметовете ще сключват споразумение с всеки, който желае да остане у нас за минимум година. Право да поискат сключване на такъв договор ще имат чужденците, получили убежище или статут у нас след 1 януари 2014 г. Крайният срок за подаване на документите е три години след предоставяне на статута, става ясно от проект на наредба, публикуван на сайта на МВР. С 5 години закъснение и въпреки че до момента почти никой не е изявил желание да остане у нас, държавата се сети, че трябва да интегрира чужденците със статут.

Според проекта местната власт ще подава бройките на чужденци в агенцията за бежанците. По силата на споразумението общините се задължават да настаняват чужденци и семействата им в жилища и да им отпускат пари за основни битови нужди. В наредбата не са посочени суми, това се уточнява в индивидуалния интеграционен план на всеки един.

Кметството ще плаща здравните осигуровки на всеки чужденец, докато си намери работа, ще организира обучение по български и ще плаща таксите за детска градина на децата. Друг вид помощ от местната власт ще бъдат регистрация в бюрото по труда, избор на личен лекар, регистрация в дирекциите за социално подпомагане и подаване на заявление за български лични документи.

За финансиране на всички тези дейности ще се разчита предимно на европари, става ясно от наредбата. Националните източници са посочени чак на четвърто място, а преди тях са фондове като "Убежище, миграция и интеграция", оперативни програми, Норвежкият финансов механизъм и др. "Средствата за изпълнение на проектите за интеграция се превеждат целево на общините след подписване на споразумение съобразно броя на чужденците", пише в наредбата.



ИНТЕРЕСИ

Тенденцията за масово напускане на центровете за бежанци у нас се запазва. Само за седмица оттам са си тръгнали 404 души. Според най-актуалната статистика на МВР за периода 16-23 юни статут у нас са получили 12 души. В същото време задържаните същата седмица са 250.
3
805
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
03 Юли 2016 22:59
Малииии,много бе!Сигурно някой от микробусите дето сноват денонощно е спукал гума и по-близкия гумаджия е бил при комшийте
03 Юли 2016 23:06
Заглавието цепи мрака. Откога България "произвежда" бежанци? Да не е станала гражданска война в БГ?
04 Юли 2016 08:21
Плащат здравни осигуровки и жилища на арабите, а за българите- нищо. Погрижете се за българите, не за чужденците.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД