:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 157
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И магистрала "Струма" влезе в капана на жалбите за отчужденията

България може да подаде в ЕК новия вариант за трасето през Кресна едва догодина
СНИМКА: БГНЕС
Зрелищните катастрофи, които затварят изцяло пътя, са обичайни за Кресненското дефиле. Това няма да се промени и в следващите няколко години.
Довършването на магистрала "Струма" в района Кресна влезе в капана на обжалванията от собствениците на отчуждени имоти. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол в края на миналата седмица.

До момента са връчени отчуждителни документи на над 5000 собственици, през чиито терени трябва да мине трасето на участъка от Кресна до Сандански. Според министър Павлова този проект е готов и има избран изпълнител, но за съжаление "някои от обжалванията са насрочени за пролетта на 2017 г. да бъдат гледани като дела". Според работата по отсечките, по които няма дела и е постигнато съгласие със собствениците, строителите могат да започнат работа до края на август.

Строежът на почти всяка магистрална отсечка е съпътстван от тежки отчуждения и спорове със собствениците. Най-големият проблем от последните вече завършени обекти беше северният скоростен път на София. Там закъснението дойде от ниските оценки на имотите. Проектът се "отпуши" едва след стотици съдебни дела и след като обезщетенията за собствениците бяха вдигнати значително.

Оставащата част от магистралата до Гърция между Благоевград и Сандански от общо 62 км е разделена на 4 подучастъка. Благоевград-Крупник е с дължина от 12.6 км, предвиденият тунел при с. Железница е около 2 км, Крупник-Кресна е с приблизителна дължина 21 км (през Кресненското дефиле), а Кресна-Сандански - 23.6 км.

Най-тежкото трасе - това през Кресненското дефиле, няма шанс да се строи преди 2018 г. Дотогава предстои да се разработят четири варианта за трасе, да се направят проучване и оценка за въздействие върху околната среда. Следват обществени обсъждания и проектиране на окончателно избраното трасе. Павлова се надява повечето задачи да се изпълнят до края на тази година, така че догодина да се направят проектите.

Междувременно България трябва да съгласува избрания вариант за това откъде ще премине магистралата в дефилето с Европейската комисия (ЕК). Той ще бъде изпратен в Брюксел догодина. Това се налага, защото финансирането по довършването на магистралата е по оперативна програма "Транспорт" за периода 2014 -2 020 г. "Предвидени са 673 млн. евро, или 1.3 млрд. лева за всички отсечки", увери Лиляна Павлова. Според нея до началото на строежа през Кресненското дефиле би трябвало да се завършат другите 3 подучастъка.

Първоначалният вариант за дълъг 15 км тунел през Кресна отпадна и беше предложен проект с редуващи се къси тунели и виадукти. Една от възможностите за преминаване на движението е платната на магистралата в двете посоки да се разминат. Затова Павлова обясни, че четирите варианта включват част от сегашното трасе на път Е-79, успоредно на това шосе, "под него или встрани от ската".



МЕРКИ

Спешни мерки за пътна безопасност предприемат регионалното министерство и КАТ в района на Кресненското дефиле заради многото катастрофи. Предвижда се поставянето на нови знаци и живо патрулиране в района, съобщи Лиляна Павлова. В отговор на депутата Настимир Ананиев от РБ обаче тя обясни, че вариантът с поставяне на разделителни колчета и фрезоване на асфалта не е одобрен от експерти по пътна безопасност - създавали повече рискове и биха спрели преминаването на линейки.
6
1561
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
11 Юли 2016 08:24
До момента са връчени отчуждителни документи на над 5000 собственици, през чиито терени трябва да мине трасето на участъка от Кресна до Сандански.


Какви собственици в това тясно дефиле, бе ?
Ега ти и наглите макета !
Дядо ми що не си е купил 100 метра канари по дефилето, та сега и аз да цакам държавата...
11 Юли 2016 09:51
Пикачу
11 Юли 2016 08:24
До момента са връчени отчуждителни документи на над 5000 собственици, през чиито терени трябва да мине трасето на участъка от Кресна до Сандански.


Какви собственици в това тясно дефиле, бе ?
Ега ти и наглите макета !

Хайде да не реагираме първосигнално. По-горе пише Кресна - Сандански. Там по-голямата част е поле.
11 Юли 2016 12:52
Пикачу, погледни картана на Р България и виж къде се намира т.н. Кресненско дефиле и после какъв е терена Кресна - Сандански.
11 Юли 2016 12:59
Та, капан, значи...
Демек упражняването на предоставени от закон права по при отчуждаване, всъщност било капан?
Веднага да се заеме законодателната власт и да отмени въпросните права.
Отчуждаването да настъпва даже само при мисълта на администрацията и най-паче на най-важния администратор и строител на магистрали, ей тъй, както мисълта му обхожда картата на имотите.
След ясното визуализиране на границите на предназначените за отчуждаване имоти, на собствениците само да се свежда до знанието (това вече може и писмено), че са престанали да бъдат собственици и толкоз.
Всичко това в обществен интерес, в интерес на националната сигурност и т.н. Последното е особено благодатен мотив за всякакъв произвол.
Даже преодолява някои други принципи на Конституцията. Дори и КС ще ви го рече, ако и когато се наложи.
11 Юли 2016 13:20
deneb
11 Юли 2016 12:59

Капан е, защто БСП върна старото правило - първо да се завършат всички отчуждавания и обжалвания и чак тогава да се строи. Това е глупост - щото само се протака и се губи ценно време. Преди правилото беше - докато текат обжалванията да може да се строи. Реално обжалванията са за цената, а не за отказ от отчуждаването.. та да има смисъл от блокиране на строителството.
11 Юли 2016 13:43
Капан е, защто БСП върна старото правило - първо да се завършат всички отчуждавания и обжалвания и чак тогава да се строи. Това е глупост - щото само се протака и се губи ценно време. Преди правилото беше - докато текат обжалванията да може да се строи. Реално обжалванията са за цената, а не за отказ от отчуждаването.. та да има смисъл от блокиране на строителството.

Знам много добре за какво иде реч, но изглежда, че някои "законодатели" не познават Конституцията и редовно я газят, дори и когато става дума за ясни и категорични текстове, пък днес я били чествали.
Виж чл. 17, ал.5. Има и няколко решения на КС по този въпрос, последното е № 6 от 2013 г, КД № 5 и касае тъкмо обсъжданите правила.
Пък и какво значи блокиране на строителството?
Строителството може да започне едва когато държавата/общината е станала собственик на имота, а това ще стане с влизане в сила на акта за отчуждаване, с все определен размер на обезщетение.
Дотогава няма право нито да владее, нито да ползва имота.
Толкоз. Елементарно, ясно и просто, дори и за гербери.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД