:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОН ще мести изпити и ще намалява междучасията

Министерството на образованието и науката (МОН) смята да промени утвърдени от десетилетия правила в училище като датите за провеждането на изпитите за гимназиите и продължителността на междучасията и ваканциите. В събота беше анонсирано, че изпитите в VII клас се местят с месец по-късно - около 15-20 юни, външното оценяване в IV клас - в началото на юни, междучасията може да се намалят на 5 минути, а ваканциите може да се местят според предпочитанията на училищните директори.

В Шумен министърът Меглена Кунева обясни, че отлагането на изпитите се правело, за да се спази изискването на новия училищен закон оценяванията да се проведат до 2 седмици преди приключване на учебната година. "Имахме много такива предложения от учители, директори, родителски организации", каза тя.

Заместникът й Диян Стаматов обяви по Нова телевизия, че МОН смята да намали малките междучасия от 10 на 5 минути, както и да промени ваканциите. По-дълги междучасия можело да има само в по-малките училища, където децата не са толкова много. Имало вариант и учебните часове да се слеят в блокове от по 90 минути. Сега учениците от Х, ХI и ХII клас учат в такива блокове, но те са по 80 минути и между тях има 20 минути междучасие. Стаматов намекна и за разместване на ваканциите, като в различните области са по различно време, ако директорите пожелаят.
3
1699
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
10 Юли 2016 19:55
Направиха директорите думбази - в тях парите, в тях ножа, в тях и ваканциите. И, като се случи някои с комплекси за власт...
А 5 минути междучасие е тъпотия на хора, не влизали в час от училище насам /Вълчев, Кукунева, Дамянова/. Пет минути са за поемане на въздух - хапване, една вода да изсипят и една сипят. И пет за подготовка за часа. Имаше го в правилника - след първия звънец ученикът се подготвя за час. Тетрадки, учебници, мястото и т.н. ...
----------------------------
Сайтът на Генек


11 Юли 2016 00:22
Мисля, че да се върнат изпитите в 7 клас през юни е добро решение, защото откакто са през май (това е сравнително отскоро, не е от десетилетия, както пише в статията), този месец е на практика неучебен. Като вземете предвид, че около 1-6 май и около 24 май се образуват понякога по 5-6 неучебни дни, и добавите към тях 2-3 неучебни дни заради НВО и матурите, от целия месец я има, я няма 15 дни учене. Тази година и Великден беше през май.
Що се отнася до продължителността на учебните часове и междучасията, то сдвоените часове (80-минутни блокове) се практикуват в доста училища и имат своите предимства: намалява се общият брой учебни предмети за деня, позволява по-спокойно темпо и по-добра концентрация на учениците, позволява повече интерактивни дейности и т.н. За 5-минутните междучасия обаче не мога да намеря никакви аргументи - какъв е смисъла на такова междучасие?
11 Юли 2016 09:03
А 5 минути междучасие е тъпотия на хора, не влизали в час от училище насам /Вълчев, Кукунева, Дамянова/.


Генек, съгласен съм с теб, обаче Стаматов беше директор на училище, та би трябвало да е наясно. Обаче явно не е.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД