:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 57
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Едва 11 общини имат омбудсман

Местната власт предпочита да не си избира критици на длъжността обществен защитник
СНИМКА: БГНЕС
Общественият защитник на Бургас Таню Атанасов изкара два мандата, като събра купища жалби на граждани, предимно за некоректно отчитане на електромерите.
Законът за местното самоуправление саботира и без това доста беззъбата институция на общинския омбудсман. Краткият член 21а, регламентиращ длъжността, е недостатъчен, налице е юридическа празнина. Това кара местната власт да го избягва. Поради тази причина едва 11 общини имат омбудсман, сред тях и столицата. Процедури за избор в момента вървят в Кюстендил и Враца. Варна пък е единственият голям град, в който избор никога не е предприеман.

Законът не задължава общинските съвети да назначават обществени защитници. Ако обаче се стигне до такава процедура, омбудсманът се избира и освобождава с мнозинство от 2/3. Това е единственото законово правило за длъжността. Местните парламенти са длъжни сами да определят правилата и условията, по които тя функционира. Законът не е предвидил варианти, когато не се съберат 2/3. Демотивиращ за общинарите е и фактът, че омбудсманът се издържа от местната хазна.

Липсата на законова яснота и почти непосилното изискване за мнозинството създава абсурди. Например в правилника на Бургаския общински съвет е записано, че местен омбудсман се избира за 4 г. и за не повече от два последователни мандата. През 2007 г. за обществен защитник бе избран Таню Атанасов, наскоро той приключи втория си мандат, а през цялото това време се направиха над 10 неуспешни опита да бъде сменен. Мнозинство от 2/3 не бе събрано и на последната сесия. В Русе и Пловдив също имаше няколко неуспешни избора, проблемът все е недостигът на гласове. През пролетта съветниците под тепетата все пак изнамериха решение - докато ГЕРБ и коалиционните партньори се разберат, сложиха временно изпълняващ длъжността - бившия зам.-кмет на район "Централен" Борислав Стаматов.

"Изискването за такова мнозинство е най-големият проблем. Другият е, че срещаме неразбиране от кметовете. Омбудсманът винаги се съгласува със съответния градоначалник, а той в повечето случаи вижда в него опозиция, а не партньор", заяви пред "Сега" Павлина Делчева, обществен защитник в Стара Загора и председател на сдружението им.



НАТИСК

По закон функциите на местните омбудсмани са формални. Те могат да издействат решения в полза на гражданите, но нито един техен акт няма задължителна сила спрямо институциите. Въпреки това омбудсманът може публично и официално да защитава интереса на населението, освен това има достъп до документи и заседания на властта. "Мъчим се да убеждаваме, разчитаме и на медиите за обществен натиск", казва Делчева.
2
1440
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
10 Юли 2016 19:51
То голяма полза от национален, че и общински и областни...Освен като мярка за намаляване на безработицата...
---------------------
Сайтът на Генек


11 Юли 2016 10:13
За кво ни е във Варна омбудсман? Имаме си арменски поп, върши същата работа, но излиза мноого по ефтино, и дори не му плащаме ние!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД