:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 360
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Германия е подслушвала правителства в ЕС и НАТО

Външното разузнаване е следило 3300 обекта, между които президенти, дипломати и неправителствени организации
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Германското външно разузнаване активно е следило 3300 обекта, свързани с ЕС и НАТО, като сред тях са президенти и премиери, министри и представители на военни учреждения.
Германското външно разузнаване (БНД) е подслушвало през 2013 г. правителствата на десетки страни от ЕС и партньори от НАТО. Това съобщи агенция ДПА, позовавайки се на документ на парламентарната комисия по контрол на специалните служби. Особено интензивно е било подслушването на дипломатически представителства на страните от Евросъюза и алианса в целия свят, посочва германската информационна агенция. БНД е следила общо 3300 обекта, между които има държавни и правителствени ръководители, министри и представители на военни учреждения. Около 2/3 от тези цели са били дипломатически представителства на държави - членки от ЕС и НАТО, по света. БНД е шпионирало и двуцифрен брой офиси на неправителствени организации и икономически институции.

Като примери се посочват авиационната и космическата индустрия, търговията с оръжие, транспорта, медиите и консултантските услуги. Засега не е ясно какво следва да се разбира в доклада под "медии", коментира "Дойче веле". Поне един от подслушваните е германски гражданин. Подслушването на германски граждани обаче е забранено от конституцията и затова този прецедент няма да бъде подминат леко.

Новите разкрития вероятно ще поставят в още по-неудобна ситуация германския канцлер Ангела Меркел, която се оплака на американския президент Барак Обама през октомври 2013 г., че шпионирането на приятели е "неприемливо", след като се разбра, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е наблюдавала телефона й, отбелязва ДПА. Шпионските скандали в страни - партньори от НАТО, започнаха след разкритията на бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън, от които стана ясно, че американското разузнаване е шпионирало стотици хиляди граждани в Германия. В това ЦРУ е било подпомагано от германските си колеги. От БНД нееднократно са изтъквали, че след разкритията на Сноудън през 2013 г. практиката за следене на партньори от НАТО и ЕС е била преустановена. На фона на Брекзит и бежанската криза в Европа правителството на Германия има остра нужда от партньорско сътрудничество със страните от ЕС, коментира ДПА.

ТЕХНИКИ

М.г. стана ясно, че германски специалисти са открили сериозен недостатък в метода на работа на мобилните мрежи. Благодарение на него има възможност за безпроблемно подслушване на всеки разговор по мобилен телефон, съобщи в. "Вашингтон пост". Уязвимостта важи дори и за най-модерните мобилни мрежи, които използват най-високо ниво на криптиране на информация. Проблемът се състои в SS7 - глобалната мрежа, която позволява на телекомите да прехвърлят разговори, съобщения и други услуги един на друг. Системата е разработена през 80-те години на миналия век и се оказва претрупана с пропуски в сигурността.
 Говорителят на правителството Щефан Зайберт: "Не мога да коментирам тези твърдения. Правителството предприема стъпки за реформиране на БНД, с които да затегне контрола в случаите, свързани с подслушвания".
4
915
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
11 Юли 2016 23:46
Фрау Мерк поема към изхода с партньорско побутване по рамото. Как ли се смее Маркус Волф! Това да служи като обеца на ухото на всички любители на бутонели. Да не се чудят после от къде се пръкват разни клозетни разговори ("Не се смей! Ти си го избра..." Big Brother не е само в телевизора!
12 Юли 2016 01:17
Всеки подслушва васалите си. САЩ подслушва Германия, а 4-ят Райх (пардон Германия), подслушва своите.
12 Юли 2016 04:32
Германия може да подслушва който си иска, Но продължава да е ОКУПИРАНА държава. Подписали са безусловна капитулация, НО вече 71 год. нямат сключен мирен договор. Златния им резерв е прибран "" на Топло"" зад океана.. Нямат право на вето в ООН и нямат ядрено оръжие и носители / ракети, подводници, самолетоносачи../
Нека да продължават да подслушват, а едни чичковци с малки шапчици на главите се кискат весело...

12 Юли 2016 09:25
...наблюдавала телефона й...
Уникален журналистически израз...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД