:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 105
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Книгоиздатели питат Рашидов къде са парите за библиотеки

Къде са обещаните пари за библиотеки, които министърът на културата Вежди Рашидов обяви, че е дал, попитаха вчера в отворено писмо от асоциация "Българска книга", в която членуват всички книгоиздателства.

В разгара на скандала, забъркан от Рашидов, след като предупреди журналист от БНТ да не иронизира държавата, на чиято ясла е и неговата заплата, министърът на културата обяви и че по време на неговото управление на МК средствата за театрите са станали от 48 на 70 млн. лв., за българското кино - близо 15 млн. лв., а сесиите за книги, музика, независим театър са увеличили само за т.г. парите с 10 млн. лева.

Книгоиздателите обясняват, че според приетия м.г. стандарт за библиотечно-информационно обслужване към Закона за обществените библиотеки в българските библиотеки трябва да влязат книги на стойност 8 222 000 лв. и периодични издания на стойност 2 756 000 лв. По неясни причини обаче Министерството на културата решило да поиска от бюджета едва 3 млн. лв. "Но дори тези три милиона "изчезнаха" от бюджета между първо и второ четене на закона в Народното събрание", пише в писмото. От асоциацията твърдят, че досега от Министерство на културата не е даден официален отговор къде са били пренасочени тези пари. "Пари за книги и периодични издания за библиотеките за 2016-а няма. Не знаем какво е имал предвид министър Рашидов, споменавайки "пари за библиотеките" - дали е визирал мизерното увеличение на заплатите на библиотекарите, или е дал израз на своето желание да поправи "грешката", обясняват от "Българска книга".

В отговор от културното министерство посочиха, че над 500 хил. лв. са заделени за подпомагане на книгата, за опазване и популяризиране на литературното наследство и за проявите в сферата на библиотеките и литературата. Оттам обясниха, че от началото на годината се водят разговори с Министерството на финансите за осигуряване и на допълнителните средства, за които настоява асоциация "Българска книга".
2
1005
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
11 Юли 2016 21:04
Книгоиздатели питат Рашидов къде са парите за библиотеки


Да не питат много, че току виж ги е уволнил, а ако много вече питат да им даде по 50 лева да млъкнат.
12 Юли 2016 10:47
Кви книги бе? "Винету" във всяка библиотека и толкоз, повече няма нужда!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД