:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,222,479
Активни 83
Страници 9,492
За един ден 1,302,066

ГЕРБ ще смачка и мижавата съдебна реформа

Управляващите отнемат част от предвидените правомощия на общите събрания на съдиите
Предложеното от правителството разширяване на правомощията на общите събрания на съдиите няма да се случи заради съпротивата на депутатите от ГЕРБ. Става въпрос за поправките в Закона за съдебната власт (ЗСВ) на правосъдния министър Екатерина Захариева - също от ГЕРБ. По този начин парламентаристите от мнозинството отново ще бламират собствения си министър, както направиха и с шефа на МВР Румяна Бъчварова, чиято реформа бе обезсмислена.

Става дума за предложенията, които дават възможност на съдийската общност да предлага на председателите на съдилища кои да бъдат шефовете на отделения. Както и да определят работната натовареност на председателя на съответния съд, на неговите заместници и на началниците на отделения. Тези текстове в ЗСВ бяха приети на първо четене в парламента миналия месец и се смятаха за стъпка към разширяване на самоуправлението на съдиите за сметка на досегашната концентрация на властта в ръцете на шефовете на съдилища. Затова веднага бяха атакувани от Висшия съдебен съвет и председателите на върховните съдилища, които настояха да се потърси "разумен баланс".

Между първо и второ четене на законопроекта група депутати от ГЕРБ начело с шефа на правната комисия Данаил Кирилов са внесли предложение да отпадне идеята на Захариева общите събрания да определят шефовете на отделения. Настояват също натовареността да се определя според предложени от председателите правила, които събранията само да приемат. Всичко това се отнася за общите събрания на районните, окръжните, административните и апелативните съдилища, както и за пленумите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Първоначалният законопроект предвиждаше пленумите на ВКС и ВАС да изслушват кандидатите за техни шефове, както и да изразяват становище по номинациите. И тук обаче депутатите от ГЕРБ се намесват и предлагат в закона да са запише, че съдиите "може да" изслушват претендентите. Без да става ясно при какви случаи ще могат да го правят и при какви не. Те настояват също да отпадне и предлаганото правомощие на пленумите да приемат правилници за дейността на администрациите на ВКС и ВАС. И утвърждават правото на председателите на върховните съдилища да определят "специализацията на отделенията по материя", в случай че е "необходимо да се гарантира разглеждането на делата в разумен срок".

Калин Калпакчиев, член на ВСС и на Съюза на съдиите, коментира в блога си, че даването на власт на редовите съдии е средството за обезвреждане на бюрократично-олигархичния капан в съдебната власт. Според него деконцентрацията на власт има решаващо значение за независимостта на съда в страните, излизащи от продължителни тоталитарни режими.

--------ОЩЕ РЕСТРИКЦИИ

От БСП предлагат шефовете на съдилищата, както и "всеки друг заинтересуван магистрат", да могат да поискат решенията на общото събрание на даден съд да бъдат отменени от общото събрание. ДПС настоява да се запише изрично, че пленумите на ВКС и ВАС не могат да разглеждат и да приемат решения по въпроси, свързани с организацията на дейността на съответния съд, които са от компетентността на председателите. Емил Димитров (ПФ) и Чавдар Георгиев (БСП) искат съдебните шефове да бъдат назначавани на длъжност с една степен по-висока от заеманата, преди да влязат в органа още месец преди мандатът им да изтече. Дават на членовете на ВСС и друг вариант - по тяхно искане да бъдат възстановявани на заеманата преди избора им длъжност, като прекараното в съвета време им се зачита за стаж. В действащия ЗСВ пише, че месец преди да приключи мандата си, изборният член на ВСС се възстановява на длъжност, не по-ниска от заеманата преди.
1789
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД