:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 134
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

220% ръст на новите пенсионери от армията и полицията

Пада броят на пенсионираните от най-масовата трета категория
Въвеждането на минимални години за пенсиониране от началото на годината доведе до бум на нови пенсионери от сектор "Сигурност". Пенсиониралите се военни и полицаи са с 220% повече спрямо първите шест месеца на 2015 г., показват данните на Националния осигурителен институт. Към юни са се пенсионирали 5684 служители от силовите ведомства.

От тази година за служителите от силовите ведомства за първи път бе въведена минимална възраст за пенсия - 52 г. и 10 месеца. Изискването за стажа от 27 г., от които 18 г. специализиран, остана. В същото време обаче действа и тригодишен преходен период - до края на 2018 г., за служителите, които към миналата година са изпълнили условието за стажа. Така в следващите три години военни и полицаи, които до декември м.г. са имали 27 г. стаж, от които 2/3 в системата, могат да излязат в пенсия независимо от възрастта си. Освен завишените условия за пенсия на желанието да излязат от системата най-вероятно влияят и обсъжданите в парламента промени в Закона за МВР за намаляване на 20-те заплати при пенсиониране. Последното предложение от края на миналия месец на депутати от ГЕРБ не променя съществено броя на обезщетенията, но несигурността в сектора остава.

През миналата година също имаше ръст на новите пенсионери от силовите ведомства, макар и по-скромен - 26% спрямо 2014 г., като той отново се дължеше на несигурността заради очакваните промени в условията за пенсиониране.

Това са първите шест месеца на пенсионната реформа и въпреки затегнатите условия за останалите категории труд общият брой на новоотпуснатите пенсии се увеличава. Само пенсиите за стаж и възраст на хората от най-масовата трета категория намаляват. Общо 56 488 българи са се пенсионирали за шестте месеца, което е с 903 повече от миналата година. Лични пенсии са получили 47 563 - с 5% повече. Ръстът при наследствените е драстичен - те са близо 9000, като спрямо м.г. увеличението е 64%. Лични пенсии за осигурителен стаж и възраст са отпуснати на 54% от всички. Те обаче са намалели със 17% заради увеличените с по два месеца възраст и стаж, нужни за пенсия.

Инвалидните пенсии също намаляват - 13 954 българи са получили лични инвалидни пенсии поради общо заболяване, като за една година са намалели с малко над 9%. Като дял от общия брой нови лични пенсии обаче промяната не е съществена - сега са над 29%, а м.г. са били 31%.

900 са ранните пенсионери от трета категория, съобщиха от НОИ пред "Сега". Това са хората, пожелали да се пенсионират една година по-рано, при положение че имат необходимия стаж. На практика от януари всеки работещ човек, натрупал необходимия стаж, има право на ранна пенсия, но за сметка на това тя ще е с 0.4% по-ниска за всеки недостигащ му месец до общата възраст. Средно тези хора са се пенсионирали осем месеца преди възрастта за пенсия.

27
7802
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
11 Юли 2016 19:30
Питам пак - защо ли има толкова много инвалиди? Дали е само заради "уреждания"? Или нещо средата, животът тук, храната, условията за труд...
-------------
Сайтът на Генек

11 Юли 2016 19:40
А колко от тях действително са излезли в пенсия, а не само са се възползвали от новопридобитото право да се пенсионират, но и да си останат на служба?
И вероятно са се възползвали от другото новопридобито право, да си прехвърлят парите от фонд в НОИ и да си вземат пълните пенсии веднага, а не да чакат да станат на 65 г.?
11 Юли 2016 20:13
99 % от генералите и полковниците са се пенсионирали и са си останали на кадрова военна служба
11 Юли 2016 21:12
Време е вече да се мине на варианта "или пенсия, или заплата". Че шапкарите хем прилапват 20 заплати, хем ранни добри пенсии, па и заплатица ако продължат да работят. Прекалено много привилегии.
11 Юли 2016 22:11
дабедабе,да беше станал "шапкар",ама там май има доста ограничения??
11 Юли 2016 22:22
Аз само искам да кажа, че бюджетът ни не може да издържи този напън. Към военните по принцип се отнасям с необходимото уважение. Полицаите ме дразнят. Тарикатеят и прибират "сус пай".
11 Юли 2016 23:00
Време е вече да се мине на варианта "или пенсия, или заплата". Че шапкарите хем прилапват 20 заплати, хем ранни добри пенсии, па и заплатица ако продължат да работят. Прекалено много привилегии.




Има и още нещо - не плащат достатъчно осигуровки за това си ранно пенсиониране. Трябва първа категория да си е в отделен пул, втора също, трета също. Социалните пенсии и инвалидните - също. Че то в момента всичко се взима от трета категория.
12 Юли 2016 01:20
Не е заради въвеждането на минималния праг, а защото им позволиха и пенсия и заплата. Повечето, особено тия по-нагоре, правят вече около 3-4000 на месец, но пък са в още по-голяма зависимост от шефовете си щото могат да ги "пенсионират" отново. Абсолютни послушковци на свръх висока заплата.
12 Юли 2016 09:14
Полковник "пенсионер"-продължаващ да "работи", с 2500лв. заплата +900лв пенсия=3400лв.Общо!
ЧЕСТИТО на всички останали.....!!!
12 Юли 2016 10:38
mick: "...Има и още нещо - не плащат достатъчно осигуровки за това си ранно пенсиониране..."
mick, добре ще е първо да направите справка кой по закон плаща осигуровките на военни, полицаи и още няколко категории. След това може да се обърнете към г-н бате Баце за справка.
12 Юли 2016 11:11

По отношение на недостатъчните осигурителни вноски за работещите с права за ранно пенсиониране, проблема е още от 2003-05 год и от тогава се задълбочаваше, но това е коментирано доста добре в този форум, преди време.Основния проблем е че, при този дефицит на вноски НОИ изобщо не е вече такава институция каквато беше замислена при създаването си през 1996г.За мен съществуването в този вид на НОИ е отживелица. Пък и там времето е почти спряло. Управителя е с изтекъл мандат от над 2 години, ама да сте чули нещо по въпроса .През 2012 год. плащаха за доклади за реформи заедно с МВР дали се реформираха не знам.За инвалидните пенсии схемата е ясна, имаш някое друго заболяване целенасочено лежиш в болница / желателно е за две или три диагнози/ и после със събраната документация, повечко „късмет „ и правилен подход си пенсионер с желаните 50 + % инвалидност.Печелиш веднага доста привилегии, пенсия и не на последно място 7920 лв необлагаем доход за година. Справедливост по български.Да проверят по държавните учреждения колко чиновници работят с ТЕЛК 50-60 %, ще бъде интересна информация. Питайте бе журналисти !
12 Юли 2016 11:42
Първо на пенсионираните "шапкари" трябва да се отнеме оръжието. Ако лекар или адвокат на средна възраст поиска да си купи боен пистолет - не може. Трябва да доказва, че пренася много пари и т.н., или да си плати яко на шефа на КОС. Но ако полицай със средно образование (спортно училище) се пенсионира - моля. И всички стават охранители. Не познавам бивш полицай или военен, който да е станал арматурист или заварчик.
Първо трябва да се изчисти това.
12 Юли 2016 12:03
Шамане, след промяната в Закона за оръжието, охранителите не могат да охраняват обекти с личното си оръжие. Та в тая връзка не знам какво те бърка да надничаш в чужди канчета (всенародна българска черта) защо видите ли давали оръжия. Ами той същия старшина със средно образование е бил и 20 години в полицията, ама тогава странно защо не си недоволствал срещу него. Друг е въпросът за какъв чеп им е на пенсионирани военни и полицаи оръжие, ама това е отделна тема.
12 Юли 2016 12:13
Какво става с това оръжие, щом личността приключи земния си път?
12 Юли 2016 12:24
drakata02: "По отношение на недостатъчните осигурителни вноски за работещите с права за ранно пенсиониране, проблема е още от 2003-05 год..."

Бих казал, че проблемът е още от 1999/2000 г., когато НС взе решение плащането на осигуровките за кадрови военнослужащи, полицаи и още някои категории да се поеме 100% от държавата. С влизането в сила на въпросното решение, поне в МО, заплатите бяха намалени с размера на удържаните дотогава суми за осигуровки и кадровите военнослужащи подписаха нови трудови договори. По неофициални данни обаче, оттогава държавата, вероятно в лицето на МФ, твърде често е "забравяла" и продължава да "забравя" да превежда на НОИ съответните месечни вноски. За което, надявам се ще се съгласите, кадровите военнослужащи, полицаите и останалите категории нямат абсолютно никаква вина.
12 Юли 2016 15:00
Никой не изнася данни колко процента от пенсионерите са под възрастта за пенсиониране на 3-та категория и колко процента от парите за пенсии отиват за тези хора.
Демек - никой не казва колко струват хората с привилегии за ранно пенсиониране.
Сигурно не е за казване, щом не казват...?
12 Юли 2016 15:01
Много лесно става. Събират се онези 240 и за 10 минути приемат поправка в ЗОДФЛ.
"ДОД е в размер на 10%, а за лицата, получаващи и пенсия и заплата е 100 %."
И аз ще кажа, аман от военни и полицаи.
Рано се пенсионират, дават им по 10 заплати накуп, оправят си апартаментите с тия пари, купуват плазми и коли, започват нов бизнес /къде е равният старт?/ и продължават да получават висока пенсия и много бързо си намират работа и то добре платена.
Мафия.
Не познавам фатмак, който след като се е пенсионирал, да се е кротнал в къщи.
Обикновено става я охранител, я управител в курортите на някой хотел.
А най често работи това което е бил длъжен да следи по време на службата си, но тоя път легално от другата страна на бариерата.
12 Юли 2016 15:11
Винаги сме били полицейска държава. Затова живеем зле. Раждаемостта е индикаторът. Не броят на лъскавите коли, скъпите яхти и вили.
12 Юли 2016 15:41
След като осигуровки не плащат,откъде вземат пари за пенсиите им?/Щото една позната учителка при 36 години стаж с плащани 35 % от заплатата осигуровки, получава 205,00 лева пенсия-месечна,а не седмична/
12 Юли 2016 16:22
dabedabe, като почине човека, оръжието се онтема веднага от кварталния и служба КОС. Ако роднините желаяг - могат да извадят разрешително и ящо им разрешат да го закупят. Може да се обезопаси.
И стига с тези легенди как полицията не плаща осигуровки. Четене се иска, не мрънкане.
12 Юли 2016 16:37
Не разбирам смисъла да запазват оръжието до смъртта си, освен ако властта разчита на тях като безплатни въдворители на ред. Неоправдано ми се струва. Пенсионираш се, предаваш оръжието и толкоз. Но от комунистическо време властта гледаше на тези хора като на войници на партията, че всичко става. Слухтяха и наставляваха. Това трябва да се промени.
12 Юли 2016 17:19
Боже, колко мъка има по този свят боже!

Безумие да си мъдър там, където невежеството е блаженство.
12 Юли 2016 17:35
Винаги сме били полицейска държава. Затова живеем зле.

Да , това е една от основните причини.
12 Юли 2016 17:58
Държавата къде спи, трябват повече роби за да могат да изхранват пенсионираните "потници" ...
12 Юли 2016 20:01
Не разбирам смисъла да запазват оръжието до смъртта си, освен ако властта разчита на тях като безплатни въдворители на ред. Неоправдано ми се струва. Пенсионираш се, предаваш оръжието и толкоз. Но от комунистическо време властта гледаше на тези хора като на войници на партията, че всичко става. Слухтяха и наставляваха. Това трябва да се промени.


Защо не се върнеш във Форума на Прокопиев. Там синият пещерен антикомунизъм вирее свободно. Никой не ти въдворява ред - полицаите станаха толкова безправни, че няма повече накъде. А пенсионираните още повече. С нищо не се различават от останалите. А всеки що-годе умен индивид може да измисли основание да притежава оръжие. Явно това ти е болката В цял свят полицията слухти. да, не е много хуманно и демократично, ама няма друг начин. Из Щатите даже легално си пишат у тефтерчетата всички забелязани нередности а вечер в центъра мацките ги вкарват в системата. Никак не е демократично, ама няма друг начин. Сле като идиотите са доказали, че не могат да се съобразяват със закони и правила, ако не следва неизбежна санкция.
18 Юли 2016 20:38
Не разбирам смисъла да запазват оръжието до смъртта си, освен ако властта разчита на тях като безплатни въдворители на ред

Няма уважаваща себе си армия в света, която да отнема личното оръжие на офицерите си, след като са се пенсионирали. Това е въпрос на традиция и на чест - все неща които някои форумци тук намират много трудни за проумяване.
18 Юли 2016 20:52
Слухтяха и наставляваха. Това трябва да се промени.

Тоест сега такива като тебе да слухтят и да наставляват

Ако няма кой да слухти покрай джамията, джихадистът най-спокойно ще се взриви в трамвая и ще издуха и теб, и семейството ти, барабар с тъщата.
Слухтели са, слухтят и ще слухтят - всички, без изключение. Твоите идеологически кумири, които и да са те, не правят изключение.
Ти за "Ешелон" чувал ли си нещо ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД