:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,125,977
Активни 82
Страници 30,704
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Каквото дал Господ

Димитри Иванов
Моята работна маса е дълга към три метра. Издялана е и резбована с длето през ХIХ век. Тя има завинтен към нея звънец. Звъннеше ли вечер, това значеше, че майка ми, баба ми, леля ми и нашето момиче, което никога не наричахме слугиня, възвестяват, че масата е сложена. - Какво ще ядем? - питах аз. - Каквото дал Господ - отговаряха ми големите.

Господ даваше вкусни неща. Свежи, пресни. Какво му стана на Господ, откакто дойде демокрацията, не мога да разбера. Първо ни даде мухлясала царевица от САЩ. После от Ирландия месо, замразено преди 40 години. Сега сирене и кашкавал от залежало европейско мляко на прах и палмово масло, от което едно време правеха сапуна "Палмолив", с който се миех.Подозирам Господ, че не е демократ,ако беше, щеше да иска чрез демократични избори да го изберат за Господ.

Преди демокрацията Господ даваше съвсем пресни салати и зеленчуци. Отскубваше ги от лехите хубавата дъщеря на Северняка, аз вървях подир нея между лехите и само гледах как дългите й руси плитки се поклащат наляво-надясно. Казвах й от кое колко са ми заръчали вкъщи и тя ми пълнеше кошницата. Северняка не знаеше какво е химически тор и инсектициди, нямаше кантар, нито теглилка и аз нищо не плащах, само по Гергьовден и Димитровден баща ми даваше плик пари, който аз занасях на Северняка. Не знаех колко пари има в плика.

Знаех рибките за чорба в река Чая под кои камъни са, мрените в кои подмоли, ловях ги с ръце и те бяха по-вкусни от сьомгата, гъчкана с хормони и антибиотици от рибните ферми, която поднасят сега в ресторантите. За вишнапите гарантирам, че бяха пресни, понеже собственоръчно ги крадях от дървото в комшийския двор. Понякога, докато ги крадях, така си натъпквах тумбака, че отказвах да вечерям. Мама ме умоляваше: "Само едно резенче кашкавал?" Кажех ли "не", тя тръгваше към левия ъгъл на камината. Там пред огнището висеше машата, която тя наричаше дилаф, но баща ми я спираше, понеже беше демократ, даже имаше моравата (лилавата) риза на тогавашните демократи. Той ми даваше избор: "Кашкавал ли искаш, бой ли искаш?" Не разбирах защо той се смее, но разбирах какво е демокрацията. Инатях ли се, и дупето ми усещаше демокрацията..

Преди да вечеряме, понеже бях най-малкият на масата, аз казвах : Отче наш/ Който си на небето/ Да се свети името Ти/ Да бъде волята Ти/ Да дойде царството Ти ... Хлябът наш насъщен, който ни го даваш всеки ден/ дай ни го и днес ... Знаех тази молитва и като "Патер Ностер" на латински, въобще аз много работи знаех, знаех дори, че в Китай молитвата била преведена "Оризът наш насущний", а сегашните демократи не знаят първопричината за ислямския тероризъм във Фалуджа, Багдад, Дака и другаде. Навсякъде бях. В Dacca club спях, над леглото имаше рамка за москитовата мрежа. Видях как едно гущерче се стрелна по тавана. Понеже не убивам животинки, които не се ядат, отворих вратата и с пляскане на ръце го изпъдих. Отвън гущерчето зацъка, сякаш се възмущаваше: "Ц-ц-ц, този простак ме изпъди!" Не знаех, че гущерчето е геконът Геко, който ми е приятел, защото изяжда комарите; като разбрах, пуснах го да се върне в бунгалото. Сега нямам Геко, който ми беше приятел, имам просташки аерозолен инсектицид.Навремето Жени Божилова ми редактираше преводите, а Николай Хайтовсамо слушаше какво си говоримВ "За кого бие камбаната" на Хемингуей има един епизод как Джордан от Монтана, САЩ, е "динамитеро", помага на партизаните републиканци да взривят моста, по който армията на Франко настъпва към Мадрид. После републиканците остават откъснати на един хълм, плосък като "шанкър" (това е венерическа болест). Идват самолетите на Франко, бомбардират така, че жив да не остане. Пехотният офицер иска да вдигне хората си, но тях ги е страх. За да ги поведе, той вади пистолета си и изкачва хълма, крещейки: "Покажете се д'еба ваш'та мама!", и глухият партизанин Ел-Сордо се прицелва, усмихвайки се, и го убива. Този превод излезе преди половин век в 150-хиляден тираж.

А в Катуница селските жени не бяха префърцунени, не се шокираха, защото псуваха бащите им, братята им, мъжете и синовете им. В читалищния салон даскалите и даскалиците, истински народни будители, играха театро по пиеска според Манасиевата хроника как българският владетел сразява византийския пълководец. Пъдаринът Ангел Пандурина, известен, че се е "бъхтал" с 18 души, играеше българския владетел, понеже имаше нешколуван, но кънтящ бас баритон. Той се вживя в ролята и като импровизиращите джазмени прибавяше думи от себе си:

"Архонт? Предводител на непобедимите легиони, д'еба твойта мама!"Аплодирахме го мало и голямо, мъже, жени, децаВъв филмовите трилъри и музикални хитове непрекъснато казват Fuck, но Fuck не е псуване, а възклицание.

В Черна Гора, Монте Негро, монтенегрините псуват не по-зле от сръбкините. Весна, която ме съпровождаше, беше красива, тънка и стройна волейболистка и по-висока от мен, аз съм 181 см и не съм свикнал да гледам жена от долу нагоре, затова не исках да танцувам с нея. Седнах в кафето на пристанището, поръчах си еспресо и вода, поискаха да платя с няколко дойче марки, но било по-скъпо, извадих 20 марки, когато Весна нахлу като фурия, напъха ми парите обратно в джоба, грабна ми бутилката вода, която беше стъклена, не пластмасова, и сервитьорът и барманът се снишиха зад тезгяха. Не мога да възпроизведа всичко каквото тя каза, освен първите й думи: "Йебем ви майку!" После и тя пи еспресо, излязохме, без да платим, и се прегърнахме, аз нея през кръста, тя мен през раменете, понеже беше по-висока от мен, и започнахме да пеем "Како що е тая чаша полна со вино / тако е и мое сърце полно с ядови." Тази песен не е весела, а ние се смеехме. Двамата бяхме балканци, напук на Англия, САЩ, Русия и целия останал свят.PS: Чух, че съм бил участвал в подписка за оставка на Вежди Рашидов. Никога през живота си не съм се присъединявал към подписки, партии и други човешки глутници.DI copyright Катуница. Бяла спретната къщурка, Джимо е отпред. Тука демокрация аз усетих най-напред.
 Гущерчето Геко има лапички като вендузи, може да лази по отвесна стена, по стъкло и по тавана.
 Манасиевата хроника на Константин Манасий. Воините на Крум Страшни сгащили ромеите на Никофор Фокас във Върбишкия проход. Оригиналът е в мерена реч, преводът в немерена.
446
63904
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
446
 Видими 
12 Юли 2016 19:22
12 Юли 2016 19:30
При соца имаше два вида бири:
С парцали
и
без парцали.
"Йебем ви майку!" (Jusauthor ДИ)
12 Юли 2016 19:37
"Како що е тая чаша полна со вино / тако е и мое сърце полно с ядови." Тази песен не е весела, а ние се смеехме. Двамата бяхме балканци, напук на Англия, САЩ, Русия и целия останал свят.

Винаги ще повтарям, че най-хубавите хора се раждат на Балканите.
12 Юли 2016 19:45
При демокрацията е видно че има всякакви хора.
Разбрахме за живота преди демокрацията - гледаш ли ми окото! - , не разбрах(ме) какви са били според аУтора, хората тогава. За рибките и мрените е ясно, но за хората и нравите им не е.
12 Юли 2016 19:47
За черногорците, които наистина са високи /също като хърватите, впрочем/ казват, че обикновено избират най-високия измежду тях за президент.
А за неучастието ти в подписката, Димитри,
12 Юли 2016 19:50
Какво му стана на Господ, откакто дойде демокрацията, не мога да разбера.

Какво? Друг Господ ще е бил.Не сегашният, а социалистичеси. И наместниците му земни, уж все социалистически и кадесарски верни чада, пък и те го зарязаха.
12 Юли 2016 19:50

Геконът е малко адаш. Писах до либрусека да намерят малко по-лесен начин за плащане /около 40 долара/, тъй като не обичам банковите бъркотии. И те ми пратиха безплатен абонамент за 60 дни и ник Геконд. Но аз не обичам да ме черпят, нито подаръците, та се обадих на сина и от от Канада трета година плаща вместо мен...
----------------------------
Сайтът на Генек
12 Юли 2016 19:51
Преди демокрацията Господ даваше съвсем пресни салати и зеленчуци.

Особено, около първомайските празници през 1986 година.
12 Юли 2016 20:03
Като правим сравнения, да кажем какво е било и преди комунизма. И за салатите, и за зеленчуците, и за други неща.
Пък и за привилегиите, нещо гнусно за втората половина на ХХ век.
12 Юли 2016 20:11
Шашнат съм.
За да твърди някой, че по соц времената е ял пресни, свежи и вкусни неща, а след това храната вече не е била такава, трябва да е живял в друга България, или да е бил на специално снабдяване, или да е откровен лъжец.
12 Юли 2016 20:12
Какво ви е залепнал за клавиатурата тоя комунизъм на вас, писалите по-горе !?
Съжалявате ли ? Завиждате ли ? Файда няма ! Ще си ручаме демокрацията.
Докато не дойде следващата вода !12 Юли 2016 20:13
Е, е, като помня в началото на 80-те каква битка беше с нитратите... То преса, телевизия, специалисти - не ти е работа. И се оказа, че се отглеждат два вида зеленчуци (от частниците) - за лична консумация и за продаване. Така че ДИ за пореден път си криви душата.
И урина инжектираха в дините, и ашладисваха дини на корен от тиква и те ставаха с пет сантиметра кора, гадни на вкус, но "хвърлящи на тегло", и какво ли не. Нищо не пречи на ДИ да прочете поне Чудомир, лошо няма.
Селският тарикатлък не е дошъл по нашите земи в началото на 90-те, колкото и някои да се напъват да доказват подобни абсурди.
12 Юли 2016 20:17
За да твърди някой, че по соц времената е ял пресни, свежи и вкусни неща, а след това храната вече не е била такава, трябва да е живял в друга България, или да е бил на специално снабдяване, или да е откровен лъжец.

Аз твърдя ! Не съм, както ме наричаш, лъжец ! ТИ лъжеш !
Сладур.12 Юли 2016 20:18
И едно лично мнение, без , естествено, да визирам когото и да било. Просто разсъждавам на глас:

Човек може да си продава името до време. Постепенно обаче цената му пада и той трябва да продължи с някои части от задната страна на тялото. Обаче - то и преди "демокрацията" беше така, нищо ново под слънцето.
12 Юли 2016 20:19
Лъжите умеели да се размножават !
12 Юли 2016 20:19
***
12 Юли 2016 20:21
SPQR

Абе остави го него - я е ял сочна чернобилска ябълка, я не. А ние, за разлика от партийното ръководство, ядяхме.
Не си лъжец, а манипулатор.
12 Юли 2016 20:22
При соца имаше два вида бири

СЕГА има само – алкохолни напитки с вкус на бира !
А, и тук-таме – Жива бира.

12 Юли 2016 20:23
И бърбъна си поръчвал от Кремль...
12 Юли 2016 20:26
Човек може да си продава името до време. Постепенно обаче цената му пада и той трябва да продължи с някои части от задната страна на тялото. Обаче - то и преди "демокрацията" беше така, нищо ново под слънцето.

Може да си продаваш, стига да има кой да го купи.
Е, и да не си на прайд.

12 Юли 2016 20:28
Без нитрати няма домати./поговорка на зеленчукопроизводители от с.Брод;община Димитровград/
Шашнат съм.

МиндЕрбиндЕр,не се шашкай.Работил съм в хранително-вкусовата промишленост по това време и ти гарантитам,че всичкото качество беше с оценка отл.5.50.
12 Юли 2016 20:30
Аз твърдя ! Не съм, както ме наричаш, лъжец !

Защо пък да те нарича 'лъжец'? Легионерите са били винаги на специално снабдяване
12 Юли 2016 20:33
PS: Чух, че съм бил участвал в подписка за оставка на Вежди Рашидов. Никога през живота си не съм се присъединявал към подписки, партии и други човешки глутници.

Ерго, с нищо не е различен от Веждито и Мултигруп.
Ех, тази Партия-кърмилница...
12 Юли 2016 20:37
Каквото дал Господ

За едни добро, па за други дърво...
12 Юли 2016 20:40
.
12 Юли 2016 20:43
Не се правете че не разбирате, зеленчуците не са важни. Хората тогава не разбраха че живят без морал. Живееха с измислените комунистически ценности. И сега се чудят защо е така. Не им казват. Досервират им от поизстиналите лъжи.
12 Юли 2016 20:44
Ех, тази Партия-кърмилница...

От тая доста са сукали !
Някои успяха и да я продадат, кърмилницата.
И не само дойката си.

Сладури.
В хубавия смисъл на думата.
12 Юли 2016 20:46
Живееха с измислените комунистически ценности.
СЕГА с кои измислени ценности живеят ?
12 Юли 2016 20:48
Никога през живота си не съм се присъединявал към подписки, партии и други човешки глутници.

Естествено. За това, както казва Николай Хайтов, се иска дупе, ама не тричаво... Комитет за защита на Русе например - веднъж, по време на най-големите обгазявания, един гълъб умра както си летеше и падна в краката ми. Хлорът беше като мъгла - не ти трябва Стивън Кинг. И ДИ да се присъедини към глупост като марша на майките с количките? Ами ако го уволнят, ако му забранят да пътува в чужбина, какво правим? Пък и в София не мирише, русенци кучетата ги яли. И ни засипваха от телевизионния екран с твърдения, че обгазяване нямало.
А Вранча друсна. Ако беше гръмнала една цистерна за съхраняване на хлор (всичките шест бяха постоянно пълни - край на Русе. Ако гръмнеха всичките - нищо живо в радиус 150 км. Не ти трябва атомна бомба. И беше много вълнуващо да стоиш на брега на Дунава и да виждаш дамоклевия меч над главата си. Искрено уважение за румънските цигани, че в първите години на "демокрацията" разграбиха завода, нарязаха конструкциите и нищо вече не може да бъде възстановено. Но ако сега спим спокойно, то е благодарение на циганите, а не на соцполитиците ни и журналистическия слугинаж от онова време.
12 Юли 2016 20:53
12 Юли 2016 20:57
Първо ни даде мухлясала царевица от САЩ. После от Ирландия месо, замразено преди 40 години.

И аз да кажа: през 1983-85 бях химик-дегазатор в поделение 32520 над Сливен (Абланово) и давах дежурства и в кухнята.
Един авер от постоянните там ме извика до хладилника и ми показа печат върху замразено месо от МНЗ-запасите, извадено за употреба.
Печатът беше от 1968 година.
За вас може и да е лъжа, за мене - истина.
Е, месцето нямаше дори и 20 години, ама практиката за такова замразяване явно не е от вчера....
12 Юли 2016 20:57
И беше много вълнуващо да стоиш на брега на Дунава и да виждаш дамоклевия меч над главата си.
Притчата за Дамоклевия меч е по-подходяща за СЕГАшното ни, евроаНтлантичноглобалистистическо положение. Панимайш ?

12 Юли 2016 20:58
Майсторе!Хвала!
12 Юли 2016 20:59
С ценностите на останлият нормален свят. Или поне се питват. Защото заразата още е жива и щета из обществото под много форми. И дори си позволява да псува барикадирана зад бановете .
12 Юли 2016 21:01
zzz07 12 Юли 2016 20:59
С ценностите на останлият нормален свят.

Където баба има дете от внука си ?!
Сладур !
Вхубавия смисъл на думата !
12 Юли 2016 21:04
Знаех рибките за чорба в река Чая под кои камъни са, мрените в кои подмоли, ловях ги с ръце и те бяха по-вкусни от сьомгата, гъчкана с хормони и антибиотици от рибните ферми, която поднасят сега в ресторантите.

Сигурно си знаел и за радиоактивното мляко, благодарение на Чернобил
И защо след това почна масов мор от ракови заболявания по нашенско.
И геноцид над българете.
Така и досега...
12 Юли 2016 21:05
"Двамата казват, че съжителстват много добре заедно и правят любов по 3 пъти на ден."

Туй, бабата и внук ѝ.

Натисни тук
24chasa.bg/Article/466799

Наздраве !
12 Юли 2016 21:05
Работил съм в хранително-вкусовата промишленост по това време и ти гарантитам,че всичкото качество беше с оценка отл.5.50.

Аз пък съм ял това, дето ти си го произвеждал. И съм му дал доста по-ниска оценка. 5.50 може да е имала някаква специална продукция за износ "по второнаправление" или за специално снабдяване.
12 Юли 2016 21:05
А, вие освен руските ************* останалото не го признавате за нормално! Добре че българите редовно ви отсвирват на под 15%!
12 Юли 2016 21:06
И защо след това почна масов мор от ракови заболявания по нашенско.

Затуй от 9 мильона се редуцирахме с една трета.

12 Юли 2016 21:08
Да не забравим и Орешарски, като споменахме Чернобьiл.
12 Юли 2016 21:10
А, вие освен руските ************* останалото не го признавате за нормално! Добре че българите редовно ви отсвирват на под 15%!
Туй, ако е за мене, да те успокоя - добре се храня и добре си спя.

12 Юли 2016 21:13
***
12 Юли 2016 21:13
Ако си спомняте, ЛитГазета имаше по перестроечни времена една рубрика, в която продукцията на месокомбинатите (всичката с оценка 5.50 и отгоре, естествено! ) беше предлагана на оценка от експертно жури, съставено от породисти котараци и кучета. Оценката им, помня, беше, че не става за ядене.

Не вярвам у нас качеството да е било значително по-добро, просто нямахме свободна журналистика.

За плодовете и зеленчиците пък - всички от по-възрастните поколения имаме ярки спомени от бригадите в ТКЗС-тата и консервните фабрики. Там всичко беше на 6, никакви 5.50
12 Юли 2016 21:16
Аз твърдя ! Не съм, както ме наричаш, лъжец ! Т

Добре бе, мини от другата страна на трамвая ...
12 Юли 2016 21:17
SPQR

Извинявай, ти ли си дежурен тази вечер? Притеснява ме, че видните русофили и комунофили липсват. Да не са заминали на почивка в Крим (ако знаеш де)?
12 Юли 2016 21:17
Почнахме да приличаме на рекламата за дядото и внука: Това по твоята телевизия не го дават! И няма как да се чуем, недай боже да се разберем!
12 Юли 2016 21:18
Никога през живота си не съм се присъединявал към подписки, партии и други човешки глутници.

12 Юли 2016 21:19
Секи руски патриот по това време се намира на турските курорти...
12 Юли 2016 21:19
Не бях влизал скоро и редовно във форумите на СЕГА, но къде са изчезнали форумците с качествени коментари ?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД