:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,916,998
Активни 91
Страници 7,218
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Срещи

Димитри Иванов
Никъде по света не видях некролози, разлепени по вратите и диреците. Вие, които сега ходите по света, виждате ли? Тази писаница не е некролог, нито In memoriam, тя е спомен за Никола Анастасов, ведно с други хора.

Не бях близък с него, но го виждах често, понеже заедно кръстосвахме България.

Когато спираха "Всяка неделя", Кеворк не губеше контакт със зрителите й. Организираше пътуващ екип: 1. той, 2. някой писател, 3. Никола Анастасов, 4. Сашо Диков или Николай Колев-Мичмана и 5. мен.

Потегляхме петимата в една кола насам-натам за срещи с хората. Кево казваше, че добрият майстор си личи в детайлите и че у нас най-редкият талант е организационният. Той го притежаваше, мога само да му завиждам или да му се възхищавам, предпочитам второто, защото първото е прекалено трудоемко и енергоемко за мен.

При първото пътуване си мислех: Хората ще ни питат, ние ще им отговаряме, какво толкова? Петимата тръгнахме с моята кола, Кево да не си хаби пежото, аз да пуша, няма да ми забраняват да пуша в собствения ми автомобил я. - Какво си пил? - запита ме той, преди да потеглим. - Кафе. - отвърнах аз. Не казах, че бях пил ирландско кафе, за да не обяснявам какво е Irish coffee. Той ме изгледа подозрително и влязохме в колата. Спрях на една бензиностанция да заредя и като се прибрах в колата, те четиримата ми дадоха толкова пари, колкото бях платил за бензина. - Що бе? - възпротивих се аз. - Щото така се прави! - отсече Кольо Анастасов безпрекословен, какъвто не го бях виждал; но аз го бях виждал само на театралната сцена и във филми. Не го знаех това правило на пътуващите като него артисти, че когато един вози, другите му плащат бензина.

Салонът беше претъпкан. Не се оказа толкова просто, колкото си го бях представял: питат ни, отговаряме. Кеворк изпипваше нещата. Като ни засипеха с въпроси, той как щеше да даде думата на питащите един по един?

Между редовете и покрай правостоящите минаха момичета с химикалки и блокчета с листчета за бележки. Всеки от публиката, който искаше да ни пита, си написваше името, към кой от петимата му е въпросът и самия въпрос. Момичетата сгъваха листчетата на четири и ги пускаха в един кашон. После Кеворк пое кашона, разбърка листчетата взе микрофона и прочете първото листче, което изтегли. Така той не допусна да се почувства пренебрегнат никой от питащите. Кево казваше, че добрият майстор си личи в подробностите и той беше майстор; получи почти половин милион писма в подкрепа на предаването "Всяка неделя", когато го спряха за пореден път.

Когато излизахме един по един на сцената, всички бяхме посрещани с овации, а Никола Анастасов със смях. Той каза: "Защо се смеете, бе, още нищо не съм направил, нищо не съм казал?" и смехът стана още по-силен. Хората, подобно на мен, го свързваха с ролите му в театъра и в киното. Провикваха се: Кажи някоя лакърдия! и той, да не им скърши хатъра, после каза импромптю една от шопските лакърдии, които и аз я знам, но когато той я разказа лакърдията беше по-смешна отколкото аз мога да я разкажа, защото нямам неговата дарба да разсмивам хората.

Въпросите от публиката бяха на място и точно адресирани: към Кеворк за неговата работа като интервюиращ, към Мичмана (който после, през 1993 г., възкликна "Господ е българин" при втория гол срещу французите, а Петър Василев-Петела го изкрещя след него), към Никола Анастасов за работата му театъра и киното, към мен за работата ми като новинар, който, отрязан от информационни източници, единствен съобщи за Чернобил. Нито един глупав въпрос. Невъзможно е сред толкова много хора да няма и глупаци, чудех се аз. Сега знам защо нямаше. Изваждайки листче от кашона, Кево прочиташе първо името на питащия, после към кого е въпросът, накрая въпроса. Глупаците съзнаваха, че с тъп въпрос ще станат за посмешище в салона и в целия град, за разлика от форумците, които злобеят и простеят, скрити зад никове. Не бива да им се сърдим, те не са виновни, че са глупави и обичат да мразят.

Кеворк е умен, но и неговата амбиция граничеше с омраза, тя го енергизираше като пружината на self-winding watch, която прави самонавиващия се часовник да тик-така. Унижаваше ме, издевателстваше. Кево, добрият организатор, беше словесен терорист и садист; тероризираше ме с думи и постъпки.

По пътя към следващата среща аз казах: - Ние сме като пътуващите артисти. Някой в колата затананика "Върви каручката на стария Буо/ Каручката със скъсано платно/ Арлекино, беше дървено човече ... " Кольо каза: - Джимо не е стария Буо. Обзаложихме се кой е най-стар и аз спечелих баса; макар че бях с много малко по-стар от Мичмана и от Кольо.

Кольо Анастасов не беше единственият артист, който може да пее, но в "Човекът от Ла Манча" дуетът му с Коста Цонев е такъв, че нямам думи. Този дует е хубав, но е труден; ако почна тук да изброявам шедьоврите от музикалната класика, с които е подплатен, няма да ми стигне мястото на тази страница, затова не ги изброявам.

След втората среща поехме по обратния път към София. Аз управлявах колата си, те четиримата управляваха мен, защото бяха кръстосвали България повече от мен и защото тогава нямаше Джи-Пи-Ес нито Navigator. Уморени говорехме си за туй-онуй, колкото да не заспим. - Ти имаш дар Божи да разсмиваш - казах на Кольо. - Това едно дава друго взема - въздъхна той. - Никога няма да играя Хамлет. Представи си. Като изляза на сцената, хората ще почнат да се смеят, пък Хамлет не е комедия. Помисли си.

Но аз мислех за завоя, от който излизахме.

Сега мисля. Къде ли е той сега? Разсмива ли ангелите? Чувал съм за демоничен смях, не съм чувал за ангелски смях. Само за ангелско търпение. Но хората, които търпят безкрайните гаври с тях заради залъгалката, именуваща се "демокрация", не стават ангели, а гласуващи глупаци. В САЩ рекорден брой хора не искат да гласуват нито за Доналд Тръмп, нито за Хилъри Клинтън.DI copyright Никола Анастасов и Коста Цонев пееха дует като Санчо Панса и Дон Кихот.
 Пабло Пикасо ги щрихира импромптю
 В Мадрид паметникът на Дон Кихот и Санчо Панса
132
73719
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
132
 Видими 
23 Август 2016 19:40
.......1. той, 2. някой писател, 3. Никола Анастасов, 4. Сашо Диков или Николай Колев-Мичмана и 5. мен.
.

Както пееха Замунда :
- А между м-е-е-е-е-е-н.!
23 Август 2016 19:41
...В САЩ рекорден брой хора не искат да гласуват нито за Доналд Тръмп, нито за Хилъри Клинтън.


Не е много така.
Има доста факти, че тези избори ще са с много нови избиратели.
Тръмп даде надежда на хората, че системата може да се промени.
23 Август 2016 19:49
Този път - почти без повторения.
Браво, Джимо !
23 Август 2016 19:50
Аз съм запомнил. че основно Кеворкян, Димитри и чат-пат Томата "ограмотяваха" с платени лекции народонаселението.За около 2 часа, за вкисналата боза която поднасяха, получаваха по поне половин заплата. Аз поне, не съм виждал С. Диков, Н. Анастасов и Мичмана по такава просия.
23 Август 2016 19:53
Никола Анастасов , останалото
23 Август 2016 19:57
....Не бива да им се сърдим, те не са виновни, че са глупави и обичат да мразят. ..
.
Мразещите са на пенционерска възраст, младите донт кеъ.
И това е оптимистичното
И как да не мразят, учили са ги да мразЯт :
- като пионери
- като комсомолци
- в казармата (закапече)
- в партията
- от медиите
- в профсъюзите
Толкова омраза трудно се преглъща. Даже и с пържоли на язовира.
23 Август 2016 20:05
Мичмана (който после, през 1993 г., възкликна "Господ е българин" при втория гол срещу французите, а Петър Василев-Петела го изкрещя след него),

В последно време, като гледам статистиката за броя на населението, ще се окаже, май-май, че Сатаната е българин. Или най-малкото негови фенове са кормчиите...
23 Август 2016 20:19
Добра писаница! С хубав завършек!
23 Август 2016 20:20
Да без повторения на и пак е благо разказано...
23 Август 2016 20:21
Тръмп даде надежда на хората, че системата може да се промени.

Има нещо вярно в това! Рекордно число хора гласуваха за Търмп по време на предварителните избори..
23 Август 2016 20:29
На Трумп се надаме значи вече. Ами ако доде бабата, какво правим? Аз няма да ходя да я посрещам.
23 Август 2016 20:31
Не само рекордно, но и много "бивши" демократи гласуваха за него.
Социологическите агенции ПАК‌ ще останат изненадани.
23 Август 2016 20:35
Та какво казва авторът? Че положението е напечено и несигурно. Догаждах се аз, с мойта интуиция.
23 Август 2016 20:52
Приятно... И тъжно...
-----------------------------
Сайтът на Генек
23 Август 2016 21:01
Хареса ми.
23 Август 2016 21:24
"Мразещите са на пенционерска възраст, младите донт кеъ."

***
Вий пенционер ли сте или изключение, гусин Рики?
23 Август 2016 21:31
в "Човекът от Ла Манча" дуетът му с Коста Цонев е такъв, че нямам думи
Да! С този дует запомних мюзикъла. "Не зная, защо - не зная - ний двама бродим по света..."
23 Август 2016 21:36
не съм чувал за ангелски смях
Мы успели - в гости к богу
не бывает опозданий.
Так что ж там ангелы поют
такими злыми голосами?
23 Август 2016 21:37
.....Вий пенционер ли сте или изключение...
.
Друг съм гусине Друг :-)
23 Август 2016 22:02
Drug :
.....Вий пенционер ли сте или изключение...
Рики Еповери 23 Август 2016 21:37
Друг съм гусине Друг :-)

Не си Друг !За Автора -
23 Август 2016 22:03
Глупаците съзнаваха, че с тъп въпрос ще станат за посмешище в салона и в целия град, за разлика от форумците, които злобеят и простеят, скрити зад никове.
23 Август 2016 22:11
Друг съм гусине Друг
същият сте си, ръцко, същият. Друг не можете и няма да бъдете.
23 Август 2016 22:12
Добра стига Джимо и нека да злобеят скрити зад никовете си!Идаже продъпжават в момента!Пусто безсилие!
23 Август 2016 22:20
Но хората, които търпят безкрайните гаври с тях заради залъгалката, именуваща се "демокрация", не стават ангели, а гласуващи глупаци.

Точен си, както винаги!
Глупаците съзнаваха, че с тъп въпрос ще станат за посмешище в салона и в целия град, за разлика от форумците, които злобеят и простеят, скрити зад никове. Не бива да им се сърдим, те не са виновни, че са глупави и обичат да мразят.

Благодаря ти за писаницата Човеко! А омразничетата, нека си пасат!
23 Август 2016 22:33
Достойна епитафия за достоен човек.
Да си жив, Майсторе !
23 Август 2016 22:41
Димитри Иванов
23 Август 2016 22:55
вкисналата боза която поднасяха, получаваха по поне половин заплата. Аз поне, не съм виждал С. Диков, Н. Анастасов и Мичмана по такава просия.


Ти за бозата ли си бил там или за друго?
23 Август 2016 23:07
Какво е общото между Никола Анастасов, демокрацията, Тръмп и Клинтън, не разбрах. Тъпо.
23 Август 2016 23:55
На някои не им е лесно, защото са се родили пенсионирани... Дори богатство не оправя липсите, а катафалките с ремаркета все не могат да се наложат като "ню демо(н)кратик фешън". А за Кольо ще се говори още дълго. И Димитри точно това прави по неговия си начин.
Нуждаещите се от инструкции как да разбират съчетаното в писаниците да се обърнат към козарника. Там винаги са willing and dying to help...
24 Август 2016 00:12
Глупаците съзнаваха
тук има сякаш противоречие, но туй да му е кусурът. За писаницата -
24 Август 2016 00:25
Какво е общото между Никола Анастасов, демокрацията, Тръмп и Клинтън, не разбрах.
Недей така - как, какво е общото? Общото е, че не си разбрал!

Много приятно написано - както обикновено, но и много мила, този път писаницата!
24 Август 2016 00:31
Тръмп даде надежда на хората, че системата може да се промени.


Който си мисли, че ще се сменя системата, нека си даде труда да изгледа това: http://www.dokumentalni.com/?p=4263
24 Август 2016 00:33
.....Никъде по света не видях некролози, разлепени по вратите и диреците. Вие, които сега ходите по света, виждате ли?.
.
Не.
И това може да се разреши много бързо.
Не трябват многомилионни инвстиции.
24 Август 2016 00:33
Какво е общото между Никола Анастасов, демокрацията, Тръмп и Клинтън, не разбрах.
Потоком сознания называется, бля. Courant de conscience.
24 Август 2016 00:37
Тръмп даде надежда на хората, че системата може да се промени.
разпускане на конгреса, забрана на партиите, суспендиране на К.- временно, разбира се.
24 Август 2016 00:57
Има подобни на некролози съобщения на Канарските острови и в Малта. Може би са свързани, както и у нас, с изолираните в миналото местни малки общности. Нищо чудно селфитата и дуварите в сурраттефтеря да ги изпратят в миналото. Интересно как още някой не е кеширал идеята. Не че в медиата това отдавна вече не се прави с готови obituaries за "публични" личности. Следва да очакваме фирми да предложат професионална оплаквачеса "експертиза" за желаещите да се селфонекрологират... Пазар и прогрес!
24 Август 2016 03:40
Пеем, а Мичмана сигурно слуша... .
... Джимо, едър си! ..
24 Август 2016 04:00
Често се чудя тризначно кое е най-красиво - да се види Лонгоза от близо, островите на Рио де Жанейро от Шугара, или Луната от Земята... ..
24 Август 2016 04:06
Колко е часа, Джимо? .
24 Август 2016 05:37
Но хората, които търпят безкрайните гаври с тях заради залъгалката, именуваща се "демокрация", не стават ангели, а гласуващи глупаци.

Залъгалка, залъгалка , ама ето че дава възможност на всеки да се изкаже, па ако ще и глупак да е.
А едно време са спирали ( както разбираме от писаницата ) " Всяка Неделя " колкото и стойностна да е била.
Та кой , казвате , е търпял безкрайните гаври ?
24 Август 2016 06:54
Та кой , казвате , е търпял безкрайните гаври ?
24 Август 2016 07:52

VOCI
2016-08-24 05:37:04


Но хората, които търпят безкрайните гаври с тях заради залъгалката, именуваща се "демокрация", не стават ангели, а гласуващи глупаци.

Залъгалка, залъгалка , ама ето че дава възможност на всеки да се изкаже, па ако ще и глупак да е.
А едно време са спирали ( както разбираме от писаницата ) " Всяка Неделя " колкото и стойностна да е била.

Та кой , казвате , е търпял безкрайните гаври ?

***
Измежду многото отговори на горния въпрос избирам: Воцковците. Търпяха смирено с вопли под юрганя. Ма тогаз беше комунизъм, пък сега демокрация!? Та май цялата фаида се сведе до канейдиън пърманент резидънс за някои скачащи по площадите.
24 Август 2016 08:46
Не знам, ако ДИ би занесъл тази писаница за публикуване във вестника на Марк Твен, каква би била съдбата му? Навремето един човечец му изпратил едно стихотворенийце озаглавено "Защо съм жив". Твен му отговорил, защото не донесе това нещо лично!
Лек ден на всички, които започваме работа.На тези , които остават зад тарабите, Господ да им помага!
24 Август 2016 08:56
...за разлика от форумците, които злобеят и простеят, скрити зад никове.

Ако се регистрирам с истинското си име ще мога ли да си излея мислите без риск от фризер? Не нали?! Баста!
24 Август 2016 09:04
хората, които търпят безкрайните гаври с тях заради залъгалката, именуваща се "демокрация", не стават ангели, а гласуващи глупаци.

Не зная нито един световен автор пишещ против "демокрацията"! И понеже съм с ник няма да се впускам в приказки

импромптю
24 Август 2016 10:06
Глупаците съзнаваха, че с тъп въпрос ще станат за посмешище в салона и в целия град, за разлика от форумците, които злобеят и простеят, скрити зад никове.

Не е само това. По-съществено струва ми се е, че да си глупав и тъп в общество, което в преобладаващата си част се стреми към "единство, творчество и красота" наистина е позорно и дори глупаците го осъзнаваха. А може и да не са били чак толкова много.
…Макар че, който съзнава, че е малко нещо глуповат, не е чак толкова глупав.
Когато да си "ек и прос" (як и прост) и да имаш много пари (не е беда дори да са престъпни) е фундамент на обществото, да "злобееш и простееш" е "адски" (!) престижно. Вероятно и затова се размножават безгранично.
24 Август 2016 11:34
Кеворк е умен, но и неговата амбиция граничеше с омраза, тя го енергизираше като пружината на self-winding watch, която прави самонавиващия се часовник да тик-така. Унижаваше ме, издевателстваше. Кево, добрият организатор, беше словесен терорист и садист; тероризираше ме с думи и постъпки.

Хм, добра характеристика на Кеворкян, макар и малко смекчена...

24 Август 2016 11:42
Никъде по света не видях некролози, разлепени по вратите и диреците. Вие, които сега ходите по света, виждате ли?


Да, виждам, дори имам скромна фотографска колекция (градски пейзаж) с некролози от балкански страни.
Може пък да е местна, балканска традиция.

В Сърбия могат да се видят с десетки по клоните и стволовете на дърветата, също като у нас...
Понякога впечатлението, което създават тези дървета, е неописуемо...

Като се добави и фестивалът на оркестрите за свадбе и покопе (например в Пирот), картината става изключителна.

За първи път ми направи впечатление разликата в некролозите в Македония... Изписват часа на смъртта.

Има ги и в Косово, за Босна не обърнах внимание... В Косово и в Македония някога бяха във формат пейзаж, не портрет.

В Косово обрамчването им не е в черно, а в зелено - цветът на исляма, или в червено - там и в Албания червеното е цветът на цветовете... Помня, че си купих специално светлочервено яке за пътуването ми из Косово, а домакинът ми каза, че не било достатъчно червено!

Supremum vale.


24 Август 2016 11:59
И как да не мразят, учили са ги да мразЯт :
- като пионери
- като комсомолци
- в казармата (закапече)
- в партията
- от медиите
- в профсъюзите

Хм, никъде от изброеното не са ме учили да мразя, явно си зависи от хората.
Дядо Георги, (баща на майка ми, лека му пръст, още не мога до го прежаля) все усмихнат беше, все един такъв, добродушен, все с благи намерения, а е участвал в боевете при Каймакчалан, бая кръв е видял, блъскал го е живота и след това. С тая негова ведрина, много хубав пример ми даваше.
Колкото и да се напъвам не мога да се сетя някой от комсомола, БКП или в казармата да ме е учил да мразя.
Имам чувството, че сега при т. нар. "демокрация" като че ли повече се мрази.

Иначе написаното от Димитри много ми хареса.
24 Август 2016 13:01
Когато спираха "Всяка неделя", Кеворк не губеше контакт със зрителите й. Организираше пътуващ екип: 1. той, 2. някой писател, 3. Никола Анастасов, 4. Сашо Диков или Николай Колев-Мичмана и 5. мен.

За екипа , за Димитри букет от цветя
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД