:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Инстинктът спаси Борисов

Карат премиера да избира между високо класиран дипломат и високо пласиран чиновник. Иначе, за разлика от спортните състезания, където е важно кой е първи, втори или трети, в надпреварата за шеф на ООН се водят преговори между петте „съдии“, по-точно между САЩ и Русия
Арман Бабикян
В рамките на седмица Бойко Борисов изпадна в тежка ситуация. Изведнъж България постави под въпрос собствената си кандидатура за генерален секретар на ООН. Както често става, проблемите на премиера възникнаха заради приятелски натиск. Приятелски натиск не толкова от чужди държави или тъмни сили, а от родни български политици и корпоративни кръгове. Разбира се, в комбинация бяха включени и аргументите на чужди авторитети. Кашата, която се забърка, се стовари директно върху главата на премиера и върху авторитета на страната ни.

Самата кампания на България за ООН вървеше с вяла държавна подкрепа и изключително примитивен дебат вътре в страната. Извън границите ни българските дипломати някак притеснено се опитваха да се възползват от уникалния шанс, който се разкри пред държавата. А тук, на родна почва, от месеци се разиграва обичайната



просташка кавга между ляво и дясно



Тя бе толкова неуместна в дадения случай, колкото люпенето на семки по време на постановка в миланската "Ла Скала". Тон за това даде Георги Първанов с величавия си опит да притисне българското правителство (в което той имаше цифром и словом един глас) да номинира по-бързо очевидния български кандидат. Както се видя, малко след това "натискът" му беше безсмислен, защото правителството очевидно функционира и без АБВ. Но все пак той предпочиташе да си придаде важност.

Този залп от страна на "Аврора" бе достатъчен, за да скочат тъмносините играчи на политическия терен, които взеха енергично да припомнят къде истински, къде измислени истории от миналото на България. Цялата тази глупотевина се стовари върху авторитета на българската номинация и се оказа добре дошла за конкурентите на страната ни. Така безплатно обслужихме всички чужди на държавата ни интереси.

В този порядък през всички изминали месеци от надпреварата можем да подредим и многозначителното мълчание на българския еврокомисар, която, както се казва на езика на институциите, "нито потвърди, нито отрече" своите апетити.

За такава специфична позиция обикновено се подбират хора с богат дипломатически опит, и то не в двустранната, а в многостранната дипломация. Най-високи постижения в тази област очевидно има тази, която българското правителство избра. И това няма нищо общо с левицата и десницата. Просто България никога не е имала толкова високо класиран дипломат. Добре е да се прави разликата с високо пласиран чиновник, какъвто е случаят с г-жа Кристалина Георгиева. Не омаловажавам качествата на нито една от двете, но



те се намират в две различни галактически системи



За всички месеци от старта на кампанията до днес не се намериха добросъвестни дипломати, представители на държавата, които да обяснят, че ООН е територия на съгласието и място, където мирът е висша ценност. Това не е идеологически инструмент, който се блъска по катедрата като обувката на Никита Хрушчов. Там се решават глобални кризи и се налага да се търси съгласие между държави с изключително разнообразни политически системи, обичаи и икономики. Това драматично различава Европейския съюз от организацията, наречена ООН. Критериите, които залагаме тук като предпочитани от нас, нямат нищо общо с тези в Мали, Иран или Никарагуа...

В този смисъл спекулацията, която бе разиграна пред Борисов за някаква кандидатура на Европейската народна партия, бе абсолютен блъф, защото кандидатури се издигат от отделни държави, а не от политически семейства. Инак утре някой трябва да попита либералите в Европа кого са издигнали или да звънне на Станишев, за да разбере кой е издигнат от ПЕС. Но такива комични опити никой не прави, защото е ясно, че ЕНП няма своя кандидатура. Манипулацията стигна такива висоти, че бе употребено участието и името на Германия, сякаш това има някакво значение в надпреварата за генерален секретар. От края на Втората световна война Германия заема точно определено място, може би несправедливо, но справедливостта могат да възстановят единствено петте постоянни членки на Съвета за сигурност и никой друг. Така че от състоялия се скандал между Берлин и Москва никой не спечели. Ако трябва да сме актуални, в тази надпревара по-голямо значение имат Сенегал, Египет и Венецуела като непостоянни страни - членки на Съвета за сигурност, отколкото Берлин, който не е.



Атаката за влияние върху Борисов не отчете дори и това



Следващата спекулация беше озаглавена "незадоволително класиране". Отново нито един добросъвестен дипломат не обясни - от името на държавата - на широката публика, че това е по-скоро "кастинг", който ще послужи за преговори между 5-те големи - Русия, Великобритания, Франция, Китай и САЩ. И е важно кой е в дъното на таблицата, защото тези кандидати сами се оттеглят. Българският кандидат заедно с португалския демонстрираха най-константни постижения, докато другите се движеха по асансьора от второ до девето място инцидентно, а някои въобще не отлепиха от дъното.

Накрая, за разлика от спортните състезания, където е важно кой е първи, втори или трети, в надпреварата за шеф на ООН се водят преговори между петте "съдии". А съвсем накрая - между двамата големи - Съединените щати и Русия. Може да е неприятно или недемократично, но това са правилата на тази игра.

Факт е, че за 6-7 кандидати, които са класирани зад Бокова, на нито една държава не й хрумва безумната идея да ги замени с други.

След цялата тази каскада от манипулации и злоупотреба все пак инстинктът на Борисов проработи и той не допусна безумната грешка да замени кандидата си с такъв, който предварително е обречен на неуспех, заради реакцията на минимум три, а най-вероятно и четири от 5-те постоянни членки на Съвета за сигурност. Страната ни щеше да стане център на скандал, от който никой няма нужда, а Борисов щеше да носи персонална отговорност за това.

СНИМКА: БГНЕС
Бойко Борисов и Кристалина Георгиева гледат в една посока, но премиерът предпочете да не се забърква в пореден международен скандал, като замени най-високо класирания дипломат с най-високо пласирания чиновник.
Христо Комарницки
-----
84
10981
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
84
 Видими 
15 Септември 2016 20:05
Мълчанието на каката от снимката говори много за задкулисните й ходове. И не й прави чест.
15 Септември 2016 20:27
Евалла на експерта! Успял е да не спомене Ирина Бокова с пълното й име в целия материал ! Само е цръцнал едно "Бокова" две изречения преди края... "Скочилите тъмносини", обаче, са запазени в пълна тайна, докато Седефчов е качен дори на "Аврора".
Най-експертно от всичко е внушението, че Той просто се е оказал обект на нЕкакви тъмни сили, но инстинктът Му го спасил! "Карат премиера да избира..."
Накрая липсва само едно "Цункккк..."
15 Септември 2016 20:30
"Цункккк..."
тва е като оня виц, дето два балона летели, и единя казал "внимавай, кактуссссс"
15 Септември 2016 20:31
а каката от снимката очевидно си е повярвала - поне от 3-4 месеца смърди.
15 Септември 2016 20:33
Изведнъж България постави под въпрос собствената си кандидатура за генерален секретар на ООН.

Сичката Мара втасала, та и кандидатура за генсек.
Ми да си направят един въргал двете марксистки другарки пред цел свет, па да се свършва...
15 Септември 2016 20:38
Най-после разумна приказка.
Поздравления към г-н Бабикян за чисто извършеното действие мислене и благодарности за честното представяне на получения резултат.
15 Септември 2016 20:39
Каката - за мен стринката - от снимката смърди още откакто беше лансирана за еврокомисар.
15 Септември 2016 20:42
Кака, стринка.
И коя от двете е по-дръта, се пак...
15 Септември 2016 20:46
Сичката Мара втасала, та и кандидатура за генсек.
Ми да си направят един въргал двете марксистки другарки пред цел свет, па да се свършва...
Тъй де. Що да не приравниш пострадалия от скандала с предизвикалия го. И Бокова да вземе да си подаде оставката, щото "сичката Мара втасала, та и генерален директор на ЮНЕСКО". Я обратно в казана!
15 Септември 2016 20:54
Хмм, барем да беше направила нещо за паметниците на ЮНЕСКО по нашенско.
Една греда да беше подпряла на Мадарскио конник, че да не съ капичне ептен...
15 Септември 2016 20:58
Цялата тази глупотевина се стовари върху авторитета на българската номинация и се оказа добре дошла за конкурентите на страната ни. Така безплатно обслужихме всички чужди на държавата ни интереси.


Просто България никога не е имала толкова високо класиран дипломат. Добре е да се прави разликата с високо пласиран чиновник, какъвто е случаят с г-жа Кристалина Георгиева. Не омаловажавам качествата на нито една от двете, но те се намират в две различни галактически системи


Е те за тия две изречения
15 Септември 2016 21:00
И двете са от камунистическата галактическа система, ма карай. Лаф да става...
15 Септември 2016 21:06
България никога не е имала толкова високо класиран дипломат. Добре е да се прави разликата с високо пласиран чиновник, какъвто е случаят с г-жа Кристалина Георгиева.

Това е ...
15 Септември 2016 21:15
АРМАН БАБИКЯН —

Всички тези приказки ще "гръмнат" на 26-IX, когато Бокова се класира много напред откъм дъното на класацията. "Големият" дипломат успя да изгуби най-големия донор на ЮНЕСКО (САЩ), разследване е за злоупотреби със средства на организацията, разследват се скандални нейни назначения и т.н. Това накратко са успехите на "големия" дипломат.

При изслушването за ООН генсек неназован високопоставен дипломат сподели, че е силно изненадан от определянето й за "фаворит". Дипломатът я определя като "суха" и "безцветна", явно евфемизми на "безидейна / бездарна" и "елементарна / с умствен дефицит" (по в. Гардиън).

Иначе редовно посещава Масква. На въпрос на в-ка колко пъти е посетила Масква за конкретен период, пресцентърът отговаря 5 пъти. В-кът вика: ама ний разполагаме с фотодокументи, че за този период е посетила Масква най-малко 8 пъти, в отговор на което пресцентърът мълчи. Британски колеги споделят: нито при Коичиро*, нито при Федерико-Майор този пресцентър е бил толкова непрозрачен и нагъл.

Освен провали няма нищо друго тая Бокова , ве!


*) Има една история за Коичиро и САЩ, но за нея по-късно.
15 Септември 2016 21:15
Най-експертно от всичко е внушението, че Той просто се е оказал обект на нЕкакви тъмни сили, но инстинктът Му го спасил! "Карат премиера да избира..."
Накрая липсва само едно "Цункккк..."

Не бързай с тези обвинения. Бабикян винаги е бил пределно остър - тук явно не е. Има основателна причина, според мен.
15 Септември 2016 21:18
Ми "десните" що не издигнаха "Ибо управлявахме, господи"? Парче дипломат, с всички в Департамента се знае, дори в West wing продължават да говорят за него... И компромисен вариант имаше с Тафрова - познат на почти всички членове в Съвета... Какво се пипкаха та сега таз камунезка Бокова да ги срами пред сахибите!
15 Септември 2016 21:27
Какво се пипкаха та сега таз камунезка Бокова да ги срами пред сахибите!

Сахибите два часа я слушаха с досада какво дудне и толкоз. Не става...
15 Септември 2016 21:31
Бабикян -
15 Септември 2016 21:35
"Причината" е финикийско творение. Покрай очевадни истини, Той е представен като Ди Каприо, естествено в бяла риза. Липсва и сричка за безценните Му обяснения, че ако Бокова била от ГЕРБ... и останалите Му безценни мисли.
Изкривено огледало, в което себичният Седефчов е по-вреден за "случая" от премълчаните напълно Юджийн и Митодиту...
15 Септември 2016 21:47
И двете са от камунистическата галактическа система, ма карай. Лаф да става...


Верно е лаф да става.Щото в света има разни хора, нищо не пречи в Световното правителство да има разни хора.
Няма да се изненадам и главорезите от ИД утре да имат представителство в ООН.

Но все пак се търси победа.
15 Септември 2016 21:51
Бабикян уцелва точните думички
15 Септември 2016 21:59
Бабикян старателно заобикаля факта и най-вече въпроса, поради какво, явно неподходящата "кристалина" бива предлагана и промотирана с все сили от кого ли не... Впрочем, между всички избутващи въпросната Георгиева нагоре има една дебела и ясна връзка!!

- Каква е тя? Защо се страхуват да я видят, още по-малко да направят някаква плаха спекулация? Откъде-накъде, някаква си, коскоджама Бундесканцлер, Меркел, ще се е втурнала да убеждава Путин (?!!?) да приемал друга кандидатура?! Какво 'и пука на тантето, не 'и ли стигат всичките гафове в служба на задокеанската Ламя? Ами позабравения маоист Бароузо, промотърче на същите интереси, както тантето? Ами вдигналите предвидливо дърмите си от ЕС, албионци - те пък какъв интерес имат и кои сили са зад тях?!

Общото е обаче, че всичките тези персони са служители на Задкулисието, членове на небезизвестни организации, "съдружия" обект на внимание от страна на "теорията на заговора". Самата Кристалина е засечена на такива сбирки и най-вече нейният странен служебен възход из ЕС я откроява. Сигурно има достойнства, не може да е обикновен кирпич, но тези толкоз много ли са на брой и така важни и открояващи ли са? За едно вече знаем: - Специалистка е по подобряване на генофондовете. То те и Билдербергите и Куденхоф-Калерги с оная фондация са също така добри в тази област. Доказателството са милионите "бежанци" заливащи Европа...

Докато не се говори с ясни думи и силни знаци - нали все тези ни ги втълпяват - все ще има мънкане по зададена тема за по-добро ошашаване на Плебса!

PS
Сахибите два часа я слушаха с досада какво дудне и толкоз. Не става...

- Виждаш ли колко е страшно, дори с два часа да се изтрпи!! Какво да кажем ние останалите тъдява, подложени на непрестанното скибуцане на някакво ципокрило?!
15 Септември 2016 22:05
Общото е обаче, че всичките тези персони са служители на Задкулисието

Сал една Ирина е света вода ненапита.
Ех, води ни Партиьо, води ни и напред са блеснали житата...
15 Септември 2016 22:12
а бе за кристалината първо тръгнаха да подпръцкват англетата. по техния си гнусен начин - нищо явно, нищо официално, ама "ние меслим, че...", "неназован източник", "източник, държащ да остане анонимен" и прочие сорт ъф шит.

отделно че преди 3-4 месеца изреваха албанците, после се издъни меркелица, после разни латвийски и не знам си още кви пудели приритаха да я номинират, разни функционери от евросъюза бяха толкоз екзалтирани за номинацията й, че ги заподозрях, че искат да я разкарат от ойрокомисията...

ми номинирайте си я, бе. само дето очевидно целта не е да номинират кристалината, а да оттеглят ирината. щото и сега никой не пречи на желаещите да номинират кристалинката, ама ако не е бойко въпросния номинатор, то ирина ще остане в играта.
15 Септември 2016 22:27
Изказва се Кристалинка . Колкото пъти я питат, отговаря:"Ще видим " . И се усмихва като Мона Лиза.
Е , видохме ! Но не е за гледане. Много мирише.
15 Септември 2016 22:43
https://www.youtube.com/watch?v=I-_HnHnizy8
15 Септември 2016 22:55
а бе за кристалината първо тръгнаха да подпръцкват англетата. по техния си гнусен начин - нищо явно, нищо официално, ама "ние меслим, че...", "неназован източник", "източник, държащ да остане анонимен" и прочие сорт ъф шит.


Поредната лъжа. Никога британците не са предлагали Кристалина. Те само освиркаха Бокова , защото върши нередни неща с бюджета на ЮНЕСКО, често-често посещава Масква и нагло лъже за това. Нищо повече.

Съвсем от друго място се завъртя името на Кристалина.

15 Септември 2016 22:58
Щурчо, какво значение има коя от двете тетки е по–дърта - ще ги вариш ли?

15 Септември 2016 23:07
Пфу, бахти анализа. Първо, Бокова е кандидатът на Русия. не на България. После, Баце в прав текст заяви, че ще я отсвири на 26-ти (ако не е в челната двойка, където няма как да бъде). Второ, каза, че ако била номинация на ГЕРБ, щял да я отзове както Румяна Желева, какво сравнение, а? Посочи, че Сърбия и Македония са пред нас и някой искал да припише на България (разбирай - на Него) собствения си ПРОВАЛ. Даже и да се наведе към изток и да не замени кандидатурата й с чиновничката, Бокова просто няма шанс. Та, само на баш анализатора не му е ясно, че тая бабиера няма как да я бъде у оонето.
15 Септември 2016 23:12
Българският кандидат заедно с португалския демонстрираха най-константни постижения

М-да. Единият на първо, другият на пето място.
15 Септември 2016 23:20
По време на управлението на ЮНЕСКО от първия чернокож (Амаду-Махтар, 1974-87 г.) възникват същите проблеми като при Бокова — административни неуредици и бюджетни злоупотреби. Естествено, такова нагло поведение става нетърпимо и през 1984 г. САЩ напускат ЮНЕСКО, последвани от Великобритания (следващата година).

Следващият генсек (Федерико-Майор) с мъка успява да върне Великобритания отново в ЮНЕСКО, това става след 10-годишни усилия, в самия край на мандата му (1997 г.). Въпреки канските усилия Федерико-Майор не успява да върне САЩ обратно. Това успява да стори предшественикът на Бокова — Коичиро, който предприема най-големите реформи в организацията на ЮНЕСКО — съкращава голяма част от висшия персонал и затяга финансовата дисциплина. Авторитетът на японеца и предприетите реформи убеждават САЩ да се завърнат, това става през 2003 г.

Управлението на сенегалеца Амаду-Махтар е най-бездарното, разпасано и просташко управление на ЮНЕСКО, довело до напускането до "най-големите" (САЩ и Великобритания). 30-40 год. по-късно Бокова постига същия успех — просташки назначения и бюджетни присвоявания. За толкова години светът се е развил много, но българката си е останала на чугуненото си ниво от 09-IX-1944 и е по-ниско ниво от сенегалеца Амаду.
15 Септември 2016 23:37
Никога британците не са предлагали Кристалина.
къш, бе. скрий се, не се ли виждаш ква си смешка.
В края на април, на закрита среща между посланиците на страните от ЕС в ООН, представителят на Великобритания Матю Райкрофт е заявил, че ако източноевропейските правителства имат сериозни намерения да спечелят поста, ще трябва да номинират нови кандидати. Информацията е потвърдена от двама дипломати от делегациите на страните от ЕС, които са присъствали на срещата. (…

По-нататък изданието отбелязва, че ако Кристалина Георгиева отново се включи в надпреварата - като източноевропейка и като жена, това ще бъде в съзвучие с желанието на много страни.

Натисни тук
тя сичката им такваз, те са по увъртанията и усуканиците.

пък ти акъл и за толкоз нямаш, ставаш само да ти се смее човек
15 Септември 2016 23:48
Новата "линия" - юнескаджийската! В която Бокова е по-зле и от "черен"... Конспект от дати и имена в уикито и гениални обобщения... Бравос!
Дали пък британците не излизат от ЮНЕСКО заради скандалите около славните дела и дарителство на лорд Елгин? А американците заради критиките за "благородните" им дела за опазване с бомби на културните паметници в Индокитай? А?
15 Септември 2016 23:49
първо тръгнаха да подпръцкват англетата. 
пил_и_пял, 09 Сеп 2016 10:39
15 Септември 2016 23:56
къш, бе. скрий се, не се ли виждаш ква си смешка.


Къш ша викаш там отгдето си. Не на мен!

Говорихме за първия предложил Кристалина. И това не са британците. В оригиналната информация е казано кой пръв е предложил Кристалина и точно Матю Райкрофт го споменава, ама нема значение.
15 Септември 2016 23:58
Верно е само онова, което глаголи Той, да се свети името Му!
Изцепил някаква тъпня за бракята и айдеее, адептите Му ще пуснат пяна да я повтарят...
Новата мантра - 26 септември... Нова надежда в очичките блести! АхЪ! Смех!
15 Септември 2016 23:59
Конспект от дати и имена в уикито и гениални обобщения... Бравос!


На̀мери нещо за Бокова в Уикито — кво е направила (освен да краде от бюджета и да назначава Калинки), дали е докарала пари на ЮНЕСКО или е изгубила с кадърната си политика и т.н. Ама възможностите са едни скромни...
16 Септември 2016 00:07
първо тръгнаха да подпръцкват англетатa.

пил_и_пял, 09 Сеп 2016 10:39


Ти този глагол не бе ли го заклеймил в нечий /горния/ цитат, когато още пиеше и пееше без чертички и се водеше регистриран през 2008, а не 2014 г.?
16 Септември 2016 00:08
Има и нещо хубваво в тоя епизод: сталинка демографката е капо.
16 Септември 2016 00:12
Ais
Аз отначало се чудех,как може да изберат Румяна Желева да кандидатства за този пост.Тя,женицата,сигурно сърми не може да завива,камо ли да стане еврокомисар.
Като сложиха сталинка,нещата се избистриха.Имам въпрос към всички сведущи форумци.Някой знае ли кой е партнера на сталинка?Чувам,че е женска.сталинка има ли деца?от кого?Ей такива прости човешки въпроси ме интересуват.
16 Септември 2016 00:42
Дорис 16 Септември 2016 00:0

Публичното разгласяване на данни за участниците във форума и изпозуването им за лични нападки от лица, които поради служебното си полжение имат достъп до тези данни, не се ли третира по някакъв начин от моралния кодекс на медията?
16 Септември 2016 00:43
Пари "докарват" само вълшебниците от ФЕД и ЕЦБ. Каква е "позицията на гугълистите за "золумите" на Бокова, освен че е дъщеря на баща си? В уикилизма има ли практика да се посочват конкретни факти, а не само да се "цитират" незнайни "дипломати"?
Явно не. Нариват се разни мантри и тъпни... Не била ходила в МАсква 5, а 8 пъти... Брех! Ужаст! Гебистка и руско мекере!
Жалки напъни и пяна от злоба. Резултатът - потресно тъп.
16 Септември 2016 00:47
изпозуването им за лични нападки от лица

zdran,
Не виждам лични нападки. Това заприлича на агонията на WADA. И на тях "лошите" хакери им виновни.
16 Септември 2016 00:49
Не била ходила в МАсква 5, а 8 пъти... Брех! Ужаст! Гебистка и руско мекере!

Опитват се да вкарат ИБ в обяснителен режим. Да си показва паспорта. И какво ако е ходила не 5 пъти, а 55 пъти? Тя е дипломат и ходи. Вие си завиждайте.
16 Септември 2016 00:53
"лошите" хакери им виновни

Не става въпрос за хакери.
16 Септември 2016 00:57
Meto ot Interneto
16 Сеп 2016 00:08

Има и нещо хубаво в тоя епизод: сталинка демографката е капо

Глупава ще дойде тази женица. Позволи да и спрягат името за ООН, след като не е дипломат и е работила банкер (поне е работила в Световната банка).
Сега, след лошата реклама която и направиха, няма да могат и за кандидат - президент да я пробутат. Не че тя ще иска.
16 Септември 2016 01:17
офф...
Някой от пишещите тук знае ли кой му плаща на този? `Щото аз не знам. Мерси.
16 Септември 2016 01:24
Не става въпрос за хакери.
А за какво? Лични данни? Ми няма изнесени лични данни. Няма и заек под таз трънка.
16 Септември 2016 01:30
Ти този глагол не бе ли го заклеймил в нечий /горния/ цитат, когато още пиеше и пееше без чертички и се водеше регистриран през 2008, а не 2014 г.? 
Не помня - пробвах да потърся пилипял (без чертички), за да видя дали и този/такъв съм бил, но не ми работи търсачката "потребители" - показва ми бял екран. Ако намериш цитат и се позная, ще мога да ти отговоря.
16 Септември 2016 02:18
Инстинктът спаси Борисов

При zoon politikon водещ е разумът, при zoon - инстинктите.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД