:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 583
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НСО купува бронирани автомобили за 2 млн. лв.

Националната служба за охрана (НСО) иска да купи два бронирани автомобила от висок клас за 2 млн. лв. без ДДС. Поръчката е обявена на 10 септември. Така не бе нарушена традицията почти всяка година службата да пазарува коли, разликата е в мотивите. А това води до непрекъснато искане за увеличаването на бюджета й. Преди 2 г. поръчка на НСО за близо 1 млн. лв. доведе до недоволство, което бе подкладено допълнително от аргументите за покупката - "овехтяване" на колите.

Интересното в сегашната поръчка е, че трябва да стане бързо, а изискванията към колите са с точни параметри. На 11 октомври изтича срокът за подаване на офертите от доставчици. Въпреки че не е ясно кога ще бъде излъчен победителят, той ще има на разположение само броени дни, за да извърши производството и доставката на бронираните машини. Те трябва да са в гаража на НСО до края на януари 2017 г.

Техническите спецификации на возилата са поверителни и в обявлението липсва информация. Но става ясно, че автомобилът трябва да е дълъг повече от 5.2 м, по-широк от 1.85 м и висок над 1.45 м. Трябва да има автоматична скоростна кутия с не по-малко от шест скорости, а двигателят трябва да е бензинов с максимална мощност над 360 kW. Максималната скорост трябва да бъде над 180 км/ч и колата трябва да ускорява от 0 до 100 км/ч под 8 секунди. Разходът на гориво трябва да е под 18 литра за 100 км пробег.

Засега не ясно дали двата автомобила се купуват във връзка с председателството на ЕС, което България поема от началото на 2018 г. Премиерът Бойко Борисов вече обяви, че вероятно ще трябва да се купят между 40 и 50 бронирани машини, с които да се превозват премиерите на страни членки и членовете на ЕК. Това означава, че само за колите ще трябва да се отделят около 70 млн. лв. До този момент председателството вече достигна сумата от 50 млн. лв., а все още по подготовката нищо не е свършено.
1276
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД