:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 550
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Агитацията за референдума е за всичко или за нищо

В законите липсва яснота как да се действа, ако въпросите в допитването са повече от един
СНИМКА: БГНЕС
Лютви Местан направи намек, че и той може да се кандидатира за президент.
Непълнота в Закона за референдумите и Изборния кодекс доведе до абсурдното изискване, записано в правилата на ЦИК, инициативните комитети, участващи в информационната кампания за допитването, да имат мнение по всичките три въпроса. Объркването идва от факта, че в двата закона не се уточнява как точно трябва да действат инициативните комитети в случай на повече от един въпрос. Проблемът доведе до жалба във Върховния административен съд срещу методиката на ЦИК. Тя бе заведена от двама българи, живеещи в Торонто и Тулуза - Красимир Гаджоков и Стефан Манов, които са се опитали да регистрират комитет във връзка с един от въпросите. Съдът трябва да се произнесе в тридневен срок.

"Това е тотален абсурд. Някой иска да агитира само по един въпрос от референдума, но му казват, че трябва задължително да дава позиция и по всички други. Много е вероятно граждани, които са на една позиция по желания въпрос, да са на различни позиции по другите", коментира Гаджоков във "Фейсбук". Според Закона за референдумите всеки инициативен комитет трябва да се състои от минимум 21 членове. При внасяне на заявката за регистрация те трябва да приложат и не по-малко 2500 ЕГН-та и подписи на хора с избирателни права, които подкрепят регистрацията. "Всичко идва от някаква недомислица, наречена "предмет на референдума" - явно остатък от мисленето, че референдумите ще са винаги само по един въпрос", възмути се Гаджоков.

М.г. Красимир Гаджоков обжалва и друго решение на ЦИК. С него комисията искаше от гражданите, подкрепящи инициативните комитети за електронното гласуване, освен ЕГН да предоставят и постоянен адрес. Гаджоков твърдеше, че това условие поставя в неравностойно положение неправителствените сдружения и партиите. Но ВАС отхвърли жалбата.

От ЦИК обясниха пред "Сега", че сегашната жалба на Гаджоков и Манов е пристигнала при тях и вече е препратена на ВАС. И отказаха коментар защо са приели такова решение с мотива, че докато съдът не се произнесе, те не могат да коментират. Едно от възможните обяснения е да не се харчат повече пари за агитация. През 2014 г. парламентът реши държавата да отпуска на всички инициативни комитети и извънпарламентарни партии медийни пакети на стойност 40 000 лв. Ако ЦИК допусне инициативен комитет по всеки въпрос, бюджетът за изборите ще се напомпа допълнително.

През юли КС обяви три от въпросите за референдума, организиран от "Шоуто на Слави, за противоконституционни. Така на 6 ноември избирателите ще отговарят дали подкрепят депутатите да се избират мажоритарно в два тура, дали са "за" или "против" задължителното гласуване и съгласни ли са субсидията на партиите да падне до 1 лв. на глас.

--------СЪБЛАЗЪН

ДОСТ ще подкрепи Бойко Борисов, ако размисли и се кандидатира за президент. Това обяви лидерът на партията Лютви Местан малко след като внесе в ЦИК 5000 подписа за участие в изборите. В зависимост от действията на премиера ДОСТ ще реши дали да излъчи своя кандидатска двойка. А отношението към Русия ще определи подкрепата на партията при евентуален балотаж.

До момента регистрация в ЦИК са получили инициативните комитети на три независими двойки кандидати - Веселин Марешки-Петър Петров, Атанас Йорданов-Муса Хюсеинов и Владимир Кузов-Борислав Ноев. Преди два дни документи подаде и двойката Митьо Пищова-Радо Шишарката. Митьо Пищова веднага обяви, че няма да гласува за себе си, а за ГЕРБ.

1063
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД