:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 383
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Полицията и общината спряха хоро в центъра на Пловдив

СНИМКА: БГНЕС
За мълчаливото хоро в Пловдив се стекоха любители на народните танци от цялата страна.
Полиция и общински служители са се опитали да спрат десетки жители и гости на Пловдив да играят хоро в цар-Симеоновата градина в неделя вечерта. За това се оплакаха организаторите пред bTV.

Събитието се провежда от година и половина и е местна атракция, но през последните седмици местната власт настоява хорото да се премести на алтернативни места - пл. "Съединение", парк "Лаута" и парк "Отдих и култура" край гребния канал. Мотивът - събития с озвучаване в цар-Симеоновата градина можело да се провеждат само под шапката на общината. Казусът възникна след жалби за нарушаване на спокойствието в парка заради силна музика. Съгласно наредбата за обществения ред се забранява използването на електронни усилвателни устройства на обществени места, казаха от кметството. За сравнение Столичната община е на мнение, че в закона не съществува забрана за шумните мероприятия.

От сдружение "Хора за хората" казват, че от общината не отговорили в законовия срок на подаденото уведомление през миналата седмица. Това те приели като мълчаливо съгласие и дошли с най-слабата си аудио уредба. Веднага след това обаче пристигнали първо от общинската охрана, а после и полицаи и започнали да проверяват документи.

"Изведнъж се оказа, че 100 или 200 престъпници играят хоро", разказа Стоян Станковски. След проверка на документите дежурният полицай посочил, че няма никакъв проблем и не знае защо е бил повикан. "Не може в цял свят да се разпространява българският фолклор, а тук да ни забраняват да играем хоро! Почувствахме се така, сякаш сме престъпници", възмутиха се хората пред телевизионните камери.



БЕЗ МУЗИКА

Скандалът тръгна още в навечерието на 6 септември. Тогава стана ясно, че има заповед на зам-кмет, с която се налага забрана за провеждането на традиционните хора всяка неделя от 19 до 21 ч. в центъра. Тогава беше организиран протест с мълчаливо хоро като във филма "Време разделно". Организаторите заявиха, че ще оспорят заповедта на зам.кмета в Административния съд.

8
1443
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
20 Септември 2016 22:26
Звучи ми абсурдно! Ало, общината...., вие добре ли сте?
20 Септември 2016 22:49
И аз се чудя на Общинарите?
20 Септември 2016 23:01
Казусът възникна след жалби за нарушаване на спокойствието в парка заради силна музика.

Значи като дъни бившата "Симфония", сега не го помня как се казва - проблеми няма!
Освен това искам да видя кой живее в градината, та се е оплакал - там наоколо на практика няма жилищни сгради! Пощата да се е оплакала? Сладоледената къща? Разкопките?
20 Септември 2016 23:08
Някой от участниците в описаните събития е малоумен! И няма нишан сякаш това да са мераклиите да тропат хоро!
21 Септември 2016 00:11
.
21 Септември 2016 08:16
Пълни малоумници са в тази община! Че утре могат да възразят "граждани" и срещу камбанения звън на църквите!
21 Септември 2016 11:38
Виж ся, ако меткаха гюбеци на силна циганска музика, тва нямаше да е никакъв проблем, тъй като е характерно на циганската самобитност и етническа идентичност да се метат гюбеци на силна музика на обществено място.
Ако обаче се играе хоро - това вече не ехарактерно за никоя самобитност, по скоро е екзотика, следователно трябва да се забрани моментално.
21 Септември 2016 17:16
Виж ся, ако меткаха гюбеци на силна циганска музика, тва нямаше да е никакъв проблем, тъй като е характерно на циганската самобитност и етническа идентичност да се метат гюбеци на силна музика на обществено място.


Изпреварил си ме !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД