:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 223
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Спортното министерство увеличи премията на Ружди Ружди

Допълнителните 25 000 лв. са за световния рекорд, обявиха от ведомството
Снимка: БГНЕС
Ружди Ружди бе посрещнат с тържествена церемония в родното Глоджево. На нея стана ясно, че той ще бъде обявен за почетен гражданин на община Ветово, която ще му връчи и допълнителна премия от 5000 лв.
Спортното министерство (ММС) увеличи с 25 000 лв. премията на параолимпийския шампион в тласкането на гюле Ружди Ружди и тя става общо 75 000. Официален мотив е световният рекорд, поставен от 25-годишния Ружди в Рио де Жанейро - 12,33 м.

"Смятаме, че изключителното представяне на Ружди Ружди заслужава допълнително възнаграждение, още повече че това е първа титла за България след златния медал, извоюван от Иванка Колева в тласкането на гюле в Сидни през 2000 г. Вярваме, че успехът в Рио де Жанейро ще послужи за пример на все повече хора с увреждания да се насочат към спорта. Защото смятаме, че спортът е най-добрият начин за тяхната интеграция в обществото и осигуряването на подходящи условия за развитие на масовия спорт за хората с увреждания трябва да е основен държавен приоритет", пише на сайта на ММС.

Всъщност премиите за параолимпийците, одобрени от министър Красен Кралев след предложение на комисия от министерството, са в пъти по-малки от тези на олимпийците. За титла в Рио `16 наредбата на ММС предвиждаше 250 000 лв., докато за златото на Ружди наградата е 50 000. Отделно параолимпийците тренират в мизерни условия, за разлика от "нормалните" спортисти. Ружди Ружди и Даниела Тодорова например се подготвят на една гола поляна в Павел баня, където бащата и братът на Тодорова са направили собственоръчно бетонна площадка за поставяне на инсталацията за мятане на различните уреди (копие, диск, гюле).

Отделно Ружди тренира и в родната си къща в Глоджево, където преди три дни бе посрещнат тържествено. Там е изградена нещо като малка фитнес зала с уреди, пригодени специално за параолимпиеца, и там той провежда занимания за сила всеки ден по 2-3 часа.

"Постепенно изградихме това помещение, за да тренирам и тук. Уредите един по един ги купувахме, защото са много скъпи", разказа пред bTV Ружди.

Той ще поднови занимания съвсем скоро, защото ще се подготвя за световното първенство в Лондон догодина.

"Продължаваме по същия начин. Даже мисля съвсем скоро да започваме подготовката, че много закъсняхме. Дойдох си само преди два дни, но след състезанието достатъчно почивах - от 16 септември не съм правил никакви тренировки. Това ми стига, достатъчно ми е", обясни шампионът.
704
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД