:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,232,568
Активни 84
Страници 586
За един ден 1,302,066

ВАС отказа с абсурдни аргументи да се занимава с агитацията за референдума

Съдиите обясняват, че не всеки може да обжалва решение на ЦИК
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Засега не е ясно дали от "Шоуто на Слави" се вълнуват от проблема да се агитира по всички въпроси, а не по част от тях.
Върховният административен съд (ВАС) отказа да образува дело и да разгледа по същество жалбата на двама български граждани, живеещи в Канада и във Франция, срещу методиката на ЦИК за определяне на резултатите от референдума на 6 ноември. От решението на съда се разбира, че това право има само организаторът на националното допитване - "Шоуто на Слави".

Както "Сега" писа, на 20 септември Красимир Гаджоков от Торонто и Стефан Манов от Тулуза оспориха правилата на комисията за регистрация и участие на инициативни комитети в информационната кампания преди допитването. Според ЦИК регистрираните сдружения трябва да имат мнение и да агитират с "да" или "не" по всичките три въпроса в референдума, а не само по част от тях. Това затруднява сериозно работата, тъй като е почти невъзможно да се намерят поне 21 души, колкото е минимумът за регистрация на подобен комитет, с едно и също мнение по всичките въпроси.

Вместо да се произнесе правилно ли ЦИК не позволява на гражданите да се сдружават за агитация само по един от зададените въпроси, ВАС задълбава в процедурната страна на жалбата. Върховните съдии отказват да разгледат казуса по същество, защото приемат, че Гаджоков и Манов не са хората, които имат право да обжалват методологията на ЦИК. Съдиите се позовават на изискване в закона за референдумите, че право да гласуват на национално допитване имат гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес у нас към деня на насрочването на референдума. Единият от двамата представил фотокопие на личната си карта, но само от лицевата страна, където е снимката, въпреки че без да се посочи адрес, няма как да се издаде лична карта. Другият пък изпратил жалбата по електронен път, без да представи копие от документа си за самоличност.

"Настоящият съдебен състав счита, че и двамата жалбоподатели не са активно легитимирани да обжалват процесното решение и приетата с него методика - се казва в определението.- Жалбоподателите не са представили нито едно доказателство, от което да може да се изведе извод, че същите са имали изискуемия постоянен адрес в България към деня на насрочване на референдума." Двамата жалбоподатели са посочили телефони за контакт във Франция и в Канада. Другият, по-важен аргумент на ВАС е, че "не всяко лице, което има пасивно избирателно право, има право да подаде жалба, а само това, което притежава личен, пряк и непосредствен интерес от оспорването". И се уточнява, че става дума за "лицата, които са направили предложението до Народното събрание за провеждането на референдума, съответно от инициативен комитет, представил изискуемата от закона подписка". Т.е. това може да направи "Шоуто на Слави" или негов инициативен комитет.

ВАС намира, че жалбата е процесуално недопустима, поради което прекратява производството по нея и отменя разглеждането й по същество. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

------------------ИЗНЕНАДА

Бившият премиер Пламен Орешарски ще е един от кандидатите за президент на изборите на 6 ноември. Името му е издигнато от инициативен комитет в последния възможен ден, в който сдружения можеха да номинират в ЦИК. Кандидат за вицепрезидент на Орешарски ще е Данаил Папазов, който бе министър на транспорта в неговия кабинет. Общо 15 инициативни комитета са регистрирали кандидати за президент. Сред подкрепените са ген. Румен Радев, лидерът на "Глас народен" Светльо Витков, бизнесменът Веселин Марешки и др.2
1279
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
27 Септември 2016 13:35
http://afera.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0.html

ЗАПОЧНА ЛИ ПРЕДПЕЧАТНАТА ПОДГОТОВКА В КОСТИНБРОДСКАТА ПЕЧАТНИЦА ИЛИ ЧАКАТ 2 ОКТОМВРИ? Любо Кольовски
27 Септември 2016 16:30
Съдебната реформа отдавна е станала наложителна, но сега след поредното безумие на ВАС... Ръководените от милиционера Колев и без друго никога не са били съдии, но сега разюздаността е взела епични размери.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД