:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лондон обеща преговори за Брекзит до края на март

Британският премиер Тереза Мей иска обаче да запази редица от регламентите на ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британският министър-председател Тереза Мей обяви, че кабинетът й ще започне процедурата по излизането на Великобритания от ЕС до края на март 2017 г.
Великобритания ще задейства процедурата за излизането си от ЕС до края на март 2017 г., обяви премиерът на страната Тереза Мей в интервю за Би Би Си. "Ще активираме член 50 от Лисабонския договор до края на март следващата година", обеща тя. Според разпоредбите след задействането на процедурата за излизането от ЕС страната ще има две години, за да договори условията по Брекзит. В интервю за в. "Сънди таймс" Мей обясни, че правителството ще предложи отмяна на закона от 1972 г. за включване в Европейската икономическа общност през април догодина. Тя определя това като първия етап от процеса, след който Великобритания отново ще стане "суверенна и независима държава".

Правителството обаче обещава да запази в британските закони онези разпоредби, европравилата и законите, които отговарят на интереса на Лондон. Тереза Мей се ангажира да постигне добро за британците споразумение с ЕС в хода на преговорите. Тя подчерта, че иска Великобритания да запази добри отношения в бъдеще с останалите страни - членки на Евросъюза. Британският министър-председател заяви също, че ще изпълни желанието на сънародниците си за въвеждането на контрол върху притока на жителите на държави от ЕС към Острова. На въпрос дали предпочита контрола над имигрантите пред достъпа на британския бизнес до безмитна търговия с ЕС Мей отговори, че иска да бъде постигната "подходящата сделка". Тя заяви, че за да бъде постигнато изгодно споразумение няма да разкрива картите си и да прави "непрекъснати коментари" за хода на преговорите и какви позиции защитава.

Малко преди интервюто на Мей британският министър на транспорта Крис Грейлинг заяви пред Ай Ти Ви, че Великобритания ще иска да запази някои от регламентите на ЕС, включително за правата на работниците и околната среда, след като излезе от ЕС. "Има някои неща, които ще искаме да запазим: в областта на околната среда например, в областта на правата на трудещите се. Има други неща, от които ще искаме да се избавим", каза Грейлинг.

ОПАСНОСТ

Решението на Великобритания да излезе от ЕС може да доведе до разрастването на радикалния ислям, което повдига въпроса за самото съществуване на еврейските общности в Европа, предупреди главният равин на Москва и ръководител на Съвета на равините в Европа Пинкас Голдшмит, цитиран от в. "Индипендънт". Според него евреите "се чувстват така, сякаш са на релсите, а към тях от две посоки с нарастваща скорост се движат два влака - радикалният ислямизъм - от една страна, и десният радикален антисемитизъм - от друга".

----------

2-годишният преговорен период по развода между ЕС и Великобритания започва да тече след активирането на член 50 от Лисабонския договор.
1012
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД