:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Теософско кьоше

Шойбле на това стои и не може другоячe* - поиска Реформация за исляма

Мартин Лутер.
Германският външен министър Волфганг Шойбле се обяви за създаване на нов, либерален и съобразен с местните нрави, прогресивен германски ислям.

"Искахме и искаме, особено заради разнообразния произход на мюсюлманите в Германия, да съдействаме за създаването на германски ислям, за подпомагане на мюсюлманите да осмислят начина си на живот в Германия в един свободен, отворен, плуралистичен и толерантен порядък", писа близкият до Меркел германски политик във "Велт ам зонтаг".

С което се нареди до апостолски фигури като Мартин Лутер, Константин-Кирил Философ и брат му.

Мартин Лутър Кинг е негър и борец за граждански права на афроамериканците. Мартин Лутер е чисто бял, саксонец, превел Библията на немски, разгърнал протестантската доктрина, разръчкал католическите догми и създал доста либерална версия на християнството. Превеждайки библията, Лутер извежда и някои основни принципи на превода, работи върху книжовната норма на немския език. (Кирил и Методий също се борели за общодостъпна библия - превели библията на човешки език, така че да я разбира славянският материал.) За разлика от католическите духовници свещеникът Мартин Лутер се оженил - още една сериозна разлика, протест срещу католичеството. Лутераните също така проповядват, че спасението не е нещо, за което се борим, правейки поведение пред Господ - божията благодат съществува и се изсипва независимо от това колко сме праведни. Спасението е за вярващите - труди се и вярвай, така ще се спасиш - това според протестантската доктрина. Всичко това поставя началото на протестантската Реформация.

А как ще се доктринира, а после индоктринира протестантският ислям - сложен въпрос, вероятно доста народ сега си скубе брадата и си блъска главата с тази задача. А задачата е повече от сложна, предвид съдържанието на Корана. Всички сме чували басни за исляма като религия на любовта и смирението. Само че в Корана има и преки указания кога и как да се убиват неверниците, колко струва жената, как да се отнасяме с гяурите и т.н.

Реформацията на исляма ще трябва да включи и реформа на обичайното право, което произтича пряко от Корана - например свидетелствата на две жени се равняват на едно мъжко показание: "И вземете за свидетели двама от вашите мъже, а ако не са двама, да бъдат мъж и две жени от свидетелите, за които сте съгласни, та заблуди ли се едната, другата да й напомни" (сура 2). При уреждане на наследство е същата работа - разпределението е пак по специален коефициент, който определя жената като половин или 2/3 човек, не ни се търси сега в дебелата книга за точен цитат.

Основната трудност в либерализирането на исляма ще е съпротивата на старообрядците и статуквистите. Религиозната реформа е ужасно трудоемка работа - знаете св. цар Борис Покръстител какъв зор видял, докато покръсти материала - сеч, сеч, сеч. Даже писал на папата да го пита дали не е прекалил, като е убивал и жени, и деца. Папата му отговорил - споко, престарал си се малко с жените и децата, ама това е богоугодно дело, ще ти се зачете.

Протестантският ислям няма да се налага централизирано и със сила. Но традиционалистите, които си искат примитивния ислям с неговата могъща поезия на насилието, няма да си дадат правата вяра за либерални дрънкулки...

Не знаем докъде ще я докара Шойбле ислямската Реформация, обаче в житието на Мартин Лутер има един любопитен детайл, малко смущаващ за либералните мулти-култи нрави.

За разлика от Мартин Лутър Кинг, Мартин Лутер страдал от етнически и расови предразсъдъци. В края на живота си г-н Лутер става яростен антисемит. Обявява се за репресии срещу евреите, конфискуване на парите и имотите им, изгаряне на синагогите.

Което не е изключително необичайно за страната на поетите, философите и железния ред.

__________

* Hier stehe Ich und Ich kann nicht anders. Изявление на Лутер на църковен конгрес, където всуе го кандардисват да не отхвърля папата.
4
1683
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
04 Октомври 2016 20:21Sie schaffen das (auch)!
05 Октомври 2016 07:59
Bevor die das schaffen, müssen die lange schuften und malochen! Fast Mission impossible!
05 Октомври 2016 11:42
Молим, преведете.
05 Октомври 2016 11:44
Bevor die das schaffen, müssen die lange schuften und malochen


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД