:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шарапова ще може да играе на следващия "Ролан Гарос"

CAS намали допинг наказанието на руската тенисистка от 24 на 15 месеца
Мария Шарапова спечели обжалването в спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана (Швейц) срещу наложеното й 2-годишно наказание заради употреба на допинг. Трибуналът намали наложената от международната федерация (ITF) санкция от 24 на 15 месеца и рускинята ще може да се завърне на корта на 26 април 2017 г. А това означава, че ако бъде поканена, бившата №1 в света ще има право на участие в следващия "Ролан Гарос" (22 май-11 юни).

"Научих много от цялото това преживяване, надявам се и ITF също. Аз поех своята отговорност още от първия ден. Сега вече броя дните до завръщането ми", коментира 29-годишната Шарапова в Лозана.

Тя получи наказанието си заради положителна проба по време на Australian Open в Мелбърн. Тестът от 26 януари показа наличие на нашумялото впоследствие вещество мелдоний, влязло в забранителния списък от Нова година. Самата Маша призна, че приема съдържащото въпросното активно вещество лекарство Милдронат повече от 10 г. по медицински причини.

Адвокатите й пледираха пред CAS за намаляване на санкцията с мотива, че рускинята е наказана прекалено тежко, само за да послужи за пример пред останалите спортисти, а не защото в действителност го заслужава. В обжалването бе акцентирано и върху факта, че много други спортисти, употребявали мелдоний, са останали без никакво наказание.

В решението на CAS от вчера се посочва, че случаят на Шарапова "не се отнася за спортист, който е мамил", но същевременно се казва, че тя "носи огромна вина за своето нарушение". Според заключението рускинята е виновна дотолкова, доколкото "не е дала адекватни инструкции на своя агент да следи обновения списък със забранени вещества и самата тя не е упражнила необходимите наблюдение и контрол".

"Никога не съм крила, че допуснах грешка, като не погледнах списъка - заяви Шарапова. - Но също така научих колко по-добра практика са имали някои други федерации в уведомяването на свои състезатели за настъпилите промени. Сега, след като този процес приключи, се надявам, че ITF ще научи своя урок, така че никой друг тенисист да не преживява това, което преживях аз."
646
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД