:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 442
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Кърпикожух

Димитри Иванов
Като се запролети, има кукуряк, кокичета и минзухари, преди да се зазими, разцъфва шестлистното цветенце кърпикожух. Като нашия народен език няма друг по света.

Влязох в работилничка с надпис кожухар, оказа се кожухарка, която много хубаво ми закърпи кожуха.

На думата ателие не реагирам. Уъркшоп ме разсмива, понеже някои казват уъркшопове, други казват уъркшопи. Казвам работилница. В моята нямам писалище, имам триметров тезгях, масивен, резбован. Не знам защо тезгяхът има звънец, но когато майка ми звънваше, това беше знак за нас и гостите да се съберем около тезгяха, който служеше за маса. Понеже тезгяхът е от тютюневата фабрика "Асенова крепост", той и сега, след сто години, ухае на тютюн и привлича буболечки. Особено щурци. Привечер те цвъркат навън, нощем влитат през отворените прозорци - аз като фрау Ангела Меркел имам политика на отворените врати и прозорци - пеят ми до полунощ, после излитат навън в щуравия свят, може би да пият капчиците роса по тревата. Един щурчо май беше по-наясно с английската словесност от нашенците, казващи уъркшопове\уъркшопи, и беше чел The Cricket on the Hearth - "Щурецът в огнището", коледната приказка на Дикенс. Щурчо тръгна към оджака, влезе в празното бобено гърне, върна се на тезгяха, пи вода от чашата ми, надникна в чашата с водка и цопна вътре. Извадих го с една от четчиците на тезгяха и го забравих. На сутринта го видях: пролазил на лампата, която не гася, понеже е енергоспестяваща, и изтрезнял преди мен.

Грозниците казват грозни работи. Няма да кажат, че тезгяхът ми ухае, ще кажат, че вони на тютюн. Рисуват грозни картинки на цигарените кутии; затова на тезгяха ми има сребърна табакера, в която си прехвърлям цигарите. Грозниците са като депутатите. Стотици депутатски прения са: Аз съм умен/умна и красив/а, а ти си глупав/а, грозен/а лъжец/ лъжкиня и крадец/крадла.

Напоследък чух пустословия кой да стане български президент, коя българка да кандидатства за шефеса на ООН. Българският президент е част от политическия декор, вицепрезидентът сам не знае за какво е. САЩ имат вицепрезидент, който мигновено става президент, когато застрелят президента, но ние не сме САЩ.

Кандидат-президентът генерал Радев ме разочарова. За да превари нападки от дясно каза, че е натовец, без да го питат завалията. Такива генерали стават само за Ловно-рибарския съюз.

А пък за ООН защо, защо бе, да нямаме две кандидатки. Ако попълниш два фиша за тотото, си удвояваш шансовете. А и официалната българска подкрепа плюс ли е или минус? Така и така не можеш да си позволиш да фаворизираш родината си. Гордост?

Когато през февруари 1946 г. избраха Тригве Ли за шеф на ООН, един влезе в хижа "Алеко", отръска си ските, извади вестник и каза гордо: "Тоа е норвежец. Норвежците са скиори. Началнико на целио свет е скиор, значи".

ООН е на 71 години. Креатура е на победителите във Втората световна война. Едните победители започнаха от Москва, стигнаха до бърлогата на звяра в Берлин и я превзеха. Другите победители протакаха десанта на плажа в Нормандия (операция "Оверлорд") до 30 август 1944 г. за да се обезкръви СССР. Като стъпиха на пясъка, и те пуснаха кръв, щото остатъците от Вермахта жилеха като оси. Фоторепортерът на TIime & Life каза: "Западните европейци ни помагаха. От нас кръвта, от тях пясъкът и кръвта се смесваше с пясъка". След седем години каза: "Сега обичам германците двойно, понеже има две Германии. Но "оси" и "уеси" се съединиха преди 26 години и вчера германците отбелязаха годишнината в Дрезден, който англичаните със запалителни бомби изпепелиха в такъв пожар, че огнената буря направи свистене като кикота на Сатаната.

Освободителите се срещнаха на двата бряга на Елба, прецопаха реката и се прегърнаха.

При създаването на ООН в Сан Франциско Громико много пъти казваше "Не" и бе наречен "Мистър но". Ноумените са по-уважавани от the yesmen (and the yeswomen, другарко М. Кунева). Тригве Ли was endorsed by the USSR (беше избраник на СССР като неутрален) и щом в Корейската война престана да е неутрален, а в услуга на САЩ, СССР му тегли шута. През 1957 г. СССР беше против преизбирането на шведа Даг Хамаршелд, защото бе на страната на империалистите в Конго и през 1961 г. самолетът на Хамаршелд гръмна мистериозно в небето на Замбия, която тогава се казваше Родезия.

Когато австриецът Курт Валдхайм застана начело на ООН, австрийците зацвъркаха радостно като щурци и като щурци се смълчаха по-късно, когато мистериозно се откри, че на младини Валдхайм бил хитлерист.

Кристалина Георгиева била в Световната банка и еврокомисар. Това плюс ли е, или е минус? Все по-голяма част от света смята Световната банка за маша на САЩ и презира еврокомисарите.

ООН беше създадена от победителите във Втората световна война. Горко на победените. Vae victis. Те нямат думата.

Понякога я вземат чрез литературата. "Отнесени от вихъра" е велика книга, понеже не е написана от победителите. Рекламаджиите лъжат, че Хари Потър е най-печелившата книга, те съпоставят числа в долари, без да съпоставят някогашната със сегашната стойност на щатския долар. "Отнесени от вихъра" остана ненадмината. Когато следвах в Икономическия институт "Карл Маркс", наричахме дисциплината статистика стъкмистика.

Младият някога комунист Бойко Борисов предложи за българска президентка бившата партийна активистка Цецка Цачева. Видя в нея майка на нацията. Баси майката. Хайде чао, чакам да чуя щуреца под моя прозорец. Чао, читателю любезен, чао, омразнико мой верен.



DI copyright





 "Щурецът в огнището", второ издание, 1846 г.
 Моят Щурчо изтрезня и си отиде
 "Оверлорд", най-голямата амфибийна операция: 150 000 десантчици, 1500 танка, 5300 плавателни съда, 12 000 самолета.
124
36313
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
124
 Видими 
04 Октомври 2016 19:50
Тютюнът, специално, някога ухаеше, а сега вони, така че за него всички са прави.
04 Октомври 2016 19:53
Явно щурчо го е извадил извън релси с нещо...
04 Октомври 2016 19:53
Бойко Борисов предложи за българска президентка бившата партийна активистка Цецка Цачева. Видя в нея майка на нацията. Баси майката.


А от това намерение аз лично категорично се дистанцирам!
04 Октомври 2016 19:54
Кандидат-президентът генерал Радев ме разочарова. За да превари нападки от дясно каза, че е натовец, без да го питат завалията. Такива генерали стават само за Ловно-рибарския съюз.


04 Октомври 2016 19:56
През 1957 г. СССР беше против преизбирането на шведа Даг Хамаршелд, защото бе на страната на империалистите в Конго и през 1961 г. самолетът на Хамаршелд гръмна мистериозно в небето


Това няма да го коментира, ня-я-яма-а!
04 Октомври 2016 19:58
Баси майката.

Само за това
04 Октомври 2016 20:02

А Чичо Фичо ???!!!!

04 Октомври 2016 20:02
...и изтрязнял преди мен...

От дребното да направиш Слово иска се талант!
04 Октомври 2016 20:03
Водка не пия, ма ша си сипя една двойна сливова, от моята си.
За здравето на Бачото...
04 Октомври 2016 20:05
Явно щурчо го е извадил извън релси с нещо..


има с какво да го ядоса, ама що му се връзва на тоя титан на мисълта щото така пада много ниско.
04 Октомври 2016 20:07
Водка не пия, ма ша си сипя една двойна сливова, от моята си.
За здравето на Бачото..


тоя пък как веднага се появи и се зарадва. той се бъзика, бе челеби.
04 Октомври 2016 20:10
Ако е за картечницата и командването на взвода, се извинявам...
04 Октомври 2016 20:28
30 август ли?
Общо -
--------------------
Сайтът на Генек
04 Октомври 2016 20:30
......При създаването на ООН в Сан Франциско Громико много пъти казваше "Не" и бе наречен "Мистър но"....
.
Грешка.
Използувано е 'минало продължително" вместо "минало свършено"
Ама много "свършено" :-)))


04 Октомври 2016 20:30
През следващите 5 години съвсем сигурно ще се нароим до 10 милиона. Кат се почне едно "поздравяване" на майката на нацията - тя ще е като пчела-майка. ...
04 Октомври 2016 20:31
Ноумените са по-уважавани от the yesmen (and the yeswomen, другарко М. Кунева)
04 Октомври 2016 20:32
.
04 Октомври 2016 20:34
Младият някога комунист Бойко Борисов предложи за българска президентка бившата партийна активистка Цецка Цачева. Видя в нея майка на нацията. Баси майката.
04 Октомври 2016 20:48
"Биси няма.
04 Октомври 2016 20:53
грозни картинки на цигарените кутии

Тези картинки са много вредни за здравето. Това е ежедневен психически тормоз.
Къде са раздавачите на право?
Уикипедия:
Тормоз в правото, социалните науки и психологията е умишлено причиняване на силна физическа и/или психическа болка на някого чрез повтаряеми действия от страна на някой друг, който е физически, социално, икономически или по друг начин по-силен или надпоставен, и който по този начин злоупотребява със своята позиция.
04 Октомври 2016 21:12
Учителю,Хвала!
04 Октомври 2016 21:43
Цяла статия за да помили Щурчо за примирие
Шурчо
04 Октомври 2016 21:43
"Кристалина Георгиева била в Световната банка и еврокомисар. Това плюс ли е, или е минус? Все по-голяма част от света смята Световната банка за маша на САЩ и презира еврокомисарите.
*******
Бачо, а ако човек е работил и за Мултигруп , освен за СБ и ерокомисар - това плюс или минус е ?
04 Октомври 2016 21:55
---------
04 Октомври 2016 21:56
. Кандидат-президентът генерал Радев ме разочарова. За да превари нападки от дясно каза, че е натовец, без да го питат завалията. Такива генерали стават само за Ловно-рибарския съюз.

Точно Майсторе!
Генерал без гръбнак. Б@си.
04 Октомври 2016 21:57
Младият някога комунист Бойко Борисов предложи за българска президентка бившата партийна активистка Цецка Цачева. Видя в нея майка на нацията. Баси майката.

04 Октомври 2016 22:07
04 Октомври 2016 22:20
Днес
04 Октомври 2016 22:28
Бате Джим как не е чул за Толстой. Беше интересно да видим какво има да каже по темеата. Толстой го няма, както няма да прочетем и нещо за Сава, Павел и другите апостоли от десе-то. .

Българският президент е част от политическия декор, вицепрезидентът сам не знае за какво е.


Не е политически декор, просто за разлика от московските стипендианти не разбира външната политика, като надпревара към руски васалитет. Когато 2 милиона българи отидат да учат, работят и живеят в русия, може и да се преориентираме. Беше един от малкото хора, които казаха в прав текст, че Anschluss-а на Крим е престъпление и за това родните русофили така го любят. За това и по едно "шоу" се гавриха с него в денят в който погребваше синът си.


Бисер 1
Но "оси" и "уеси" се съединиха преди 26 години и вчера германците отбелязаха годишнината в Дрезден, който англичаните със запалителни бомби изпепелиха в такъв пожар, че огнената буря направи свистене като кикота на Сатаната.

Батко Джимо, вчера Гермния празнуваше обединението си, след 45 години съветски ботуш и хиляди разстреляни на бодливата тел. Дрезден пък го бомбардираха по заръка на демократа Й. Висарионович въпреки, че беше пълен с бежанци от Ostpreußen, бягащи от нахлуващите сталински орди. Човек като прочете това му е стига ама я да видим другите експертни твърдения.
А и се казва веси от West - Запад.


Бисер 2
Кандидат-президентът генерал Радев ме разочарова. За да превари нападки от дясно каза, че е натовец, без да го питат завалията. Такива генерали стават само за Ловно-рибарския съюз.


Релакс, той е толкова анти-западен, че по нягога имам чувството , че ми говори кандидат-губернатор "Свердловской области". Все пак генерал го направи другаря Гоце, от десето. РСК-МИГ ще го оценят.


Бисер 3
Другите победители протакаха десанта на плажа в Нормандия (операция "Оверлорд" до 30 август 1944 г. за да се обезкръви


Иначе, моят любим писател, пак нещо се е оплел в историческите факти. Съюзниците искаха да открият втори фрон на Балканите. Но Сталин не се съгалси. Защото ако беше станало, Червената чум... така де армия нямаше да ни освободи и нямаше да иаме шанса да живеем на топло под съветския ботуш.

Бисер 4
Кристалина Георгиева била в Световната банка и еврокомисар. Това плюс ли е, или е минус?


Плюс е, защото знае за какво е там. Не екато една друга с общи приказки дето стои там до последно. Днес много ясно го казаха всички, които разбират за какво говорят. Е не е плюс да си щерка на гвардееца от народната милиция Г. Боков, ама пак бива. Другите неща за ООН и тн. явно са написано в шеговит тон, защото будят смях.

Хайде поздрави, аз отивам да се лекувам в болницата в Алепо. Толко бисери, ще направиме корона.


04 Октомври 2016 22:34
Г-н Иванов !

За пореден път:
с малко думи - голямо слово!

И в същия дух:

Народе "Кърпи кожух" , щото "Баси майката"!

....
Иначе, ако човешкият индивид може да
загърби материалното (пари, имоти),
властолюбието, господството над другите себеподобни,
егоизма, завистта и омразата, то
комунизма (като идеология в чистият й вид)
би дал едно прекрасно съвместно
мирно съществуване между народите.

Но уви. Вървим в точно обратната посока на
светлото, мирното и спокойно съществуване
на Земята.
А всички знаем, че човек гол идва на Земята
и гол си тръгва от Земния свят...

п.с. Това, ей-така като контра на лумпенизацията
в българската и световна политическа класа..
04 Октомври 2016 22:35
Родезия беше Зимбабве а не Замбия..
04 Октомври 2016 22:38

Щурчо - президент!
ЗИП - генсек на ООН!
04 Октомври 2016 22:41
Кандидат-президентът генерал Радев ме разочарова. За да превари нападки от дясно каза, че е натовец, без да го питат завалията.
Според мен Димитри греши. Няма начин да не са го питали, при това много строго.
04 Октомври 2016 22:46
Родезия беше Зимбабве а не Замбия
Така де - много пунктуално. Замбия беше Северна Родезия...
Както обикновено - приятна вечер с написаното! Малко емотикони но с много желание и радост
04 Октомври 2016 22:48
Щурците са изключително полезни животни. Когато в лятната вечер запеят, значи трябва да се спре ракията и да се мине на вино.
04 Октомври 2016 22:50
за писаницата, този път не е много усукана.

Чичо Джимо, от майка ми знам, че си киснал по народната с дни, хубаво е да си провериш някои неща. На 30 Август няма какво да са чакали, операция Оверлорд започва на 6ти Юни в Нормандия, а Драгун ан 15 Август в Ю. Франция. Може да са искали да протакатдо тогава, но РККА има доста успешни операции през 1944.
04 Октомври 2016 22:52
Щурците са изключително полезни животни. Когато в лятната вечер запеят, значи трябва да се спре ракията и да се мине на вино.
Уфффф... имам сравнително добър слух, но в лятна вечер... с ракия - много трудно чувам песента им. Но след този полезен съвет, ще се опитвам някак по-старателно... Макар че да се смесват ракия и вино е малко рисковано - разбира се всичко зависи от количествата.
04 Октомври 2016 22:57
Правилно ли забелязвам в кадъра от "работилницата" фината и нежна шия на бутилка "Белуга" - скъпа водка за ценители?
04 Октомври 2016 22:58
Павел_Маринов 04 Октомври 2016 22:28

Добре си го заковал, но мнозинството тук цени усукани лакърдии, а не факти. Тези с фактите ги заклеймяват като хейтъри. Нищо чудно да ти посветят някой ред другата седмица
04 Октомври 2016 23:01
От либоф по леля си Криси Морозов и на джихадитлък тръгна... Ще реже в Алепо...
ДИ
04 Октомври 2016 23:01
Явно щурчо го е извадил извън релси с нещо.


Авторът е майстор на фината ирония и сарказма, на вплитането на мисъл и идея между редовете, едва ли някакво драскащо във форума насекомо му е развалило краснописа
04 Октомври 2016 23:02
Павел_Маринов
04 Октомври 2016 22:28
Бате Джим как не е чул за Толстой. Беше интересно да видим какво има да каже по темеата.
На нас ни е интересно какво има да каже по тази тема бившият Павлик Морозов:
Българите и румънците във Великобритания, които си изкарват прехраната с бране на плодове, извършват квалифициран труд, макар и вероятно да не знаят как се борави с мобилни устройства. Това предположение е изразил депутатът от управляващата Консервативна партия Оуен Патерсън, цитиран от uk.nеwѕ.уаhоо.соm.
04 Октомври 2016 23:11
Тези с фактите ги заклеймяват като хейтъри. Нищо чудно да ти посветят някой ред другата седмица


Добре че сте двамата да се крепите, че да не паднете.
От написаното от онзи, когото подкрепяш, няма ни един факт, а само белетристика. Слаба белетристика, комбинирана с блянове и напъни да се изпълни заръката да се пише "срещу".
Дай поне един факт от фактологията на онзи, че да го обсъдим
04 Октомври 2016 23:34
С тези баща и майка, освен да кърпим кожусите друго не остана!
Бах им майката!!!
04 Октомври 2016 23:36
Кърпикожух- Безвременник
04 Октомври 2016 23:40
Авторът е майстор на фината ирония и сарказма, на вплитането на мисъл и идея между редовете


В частния вестник е като в казармата - иронията и сарказма са разрешени само от горе на долу.Сигурно собственика не е бил доволен от вплитането на ирония и мисъл и сарказъм и идея и затова е разредил появата на сервитьора на тази маса.Само със Спайч, Мишел, горкия Славчо, колежа и мама...пардон, лелята/мамата е за американското БКП/разнообразна гозба не става.Колкото пъти прочета, че грубите грешки в писанията на ДИ се представят като тънки уловки, се сещам че Партията е права дори когато греши!
Павел Маринов ковнал си го в десятката, доуточнявам - нееднократно!
Приятна вечер на всички миротворци - блажени са, защото ще се нарекат Божи чеда.
05 Октомври 2016 00:03
Колкото пъти прочета, че грубите грешки в писанията на ДИ се представят като тънки уловки, се сещам че Партията е права дори когато греши!


Хаха, това е добро. аз пък се сещам за "Братски поздрав на всички комунистически партии , без Китайската" - тру стори!
Иначе, като гледам на снимката от одаята на бат Джимо, що стъклен амбалаж има, се сещам за казаното от Огнян Минчев.
Иначе, партията-майка добре се е погрижила за акумидейшъна на Джим, не е Люлин 105-част.
05 Октомври 2016 00:22
РЕВиЗОР
04 Окт 2016 23:40


Прочетох коментара ти и се убедих, че по неповторим начин доказваш, че не всеки може да разбере смисъл и идея.
Майсторството е в това да се пише така, че ако има пречки или проблеми, основната цел и идея да са в подтекста, дори "отгоре" да се бди, както твърдиш. Убеден съм в обратното. Независимо че твърдиш, че вестникът е частен, участието на автора вдига много реномето му, това е и причината да се радва на свободата да пише това, което чувства и мисли, а не да се съобразява с конюнктурата на момента.
Вероятно не си чувал за Арт Бъкуалд, да не говорим пък да си чел нещо от него. Той, фейлетонствайки си в частна медия, си имал колонка, в която много елегантно вплитал злободневни теми и обобщаващи образи. Без "отгоре" да му спускат указания, насоки или забрани. Защото е бил име. Каквото е и авторът за нашите ширини.
Относно намеците ти за постен персонаж - басните на Лафонтен обикновено са с двама герои, най-много четири.
Народните поговорки и поуки - също. Дали защото им е постен персонажът, са останали през години и векове значими и общовалидни, или защото казват истини?
Без да издигам автора на пиедестал, правя паралел с неговите персонажи и басните - това, което е разказал за своите герои, ще остане валидно и стойностно още дълги години.
Не мисля, че имаш капацитета да разбереш причината.
05 Октомври 2016 00:25
Майсторството е в това да се пише така, че да не се разбира основната цел, дори "отгоре" да се бди, както твърдиш.


Това не е трудно, когато смисъл няма.
05 Октомври 2016 00:25
...акумидейшъна на Джим, не е Люлин 105-част
Ама вярно си за съжаление. Толкова ли си зле? Да помагаме нещо?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД