:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов си намери човека, който да му пази завет

Цецка Цачева ще бъде послушна, но едва ли това ще й помогне да спечели президентския вот
Снимка: БГНЕС
Председателят на НС е лоялна, досега не е показала никакво намерение да играе самостоятелно по какъвто и да е въпрос.
Ако не беше номинацията на Цецка Цачева за кандидат-президент, нямаше да разберем какво не е наред в президентската институция и какво толкова много тревожи лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Размислите и съжденията му по институционалната тема на практика обсебиха церемонията по въведението на Цачева като претендент за "Дондуков" 2. Подмяната на официалния сценарий всъщност не е изключение. Свикнахме вече всичко казано от премиера - независимо какъв е характерът на събитието, да се върти около личните му тревоги и желания.

Сега научихме, че когато Борисов погледне през прозореца на кабинета си към отсрещната сграда на "Дондуков", вижда един голям анахронизъм, заложен в конституцията. Причината? В другите държави или народът избирал президента, който на свой ред посочвал премиера, или парламентът излъчвал държавния глава.



"При нас е малко обратно



- тази двойка, която ще излъчим, за която всички вие като партия ще работите и ще търсите максимална подкрепа за тях, вечерта след изборите трябва да заяви, първо, че не е от нас. Това не е ли лицемерие? За един час той трябва да каже: "Вече не съм от вас, вече съм и над опонентите". И ще го каже, всеки го е казал", констатира възмутено Борисов. Какво всъщност тревожи толкова премиера? Най-напред това, че президентът като надпартийна фигура (в конституцията все пак пише, че "олицетворява единството на нацията") трябва де юре и де факто да се еманципира от политическата сила, която го е излъчила и издигнала на поста му. Грозна несправедливост, ако питате Борисов, особено при положение че той и партията му трябва толкова сериозно да се бъхтят, за да спечелят изборите за Цачева. Но това е само едната причина за премиерския гняв към конституционната ни уредба, при това по-малката. Другата, по-сериозната, е дадената възможност на държавния глава да се бърка там, където според Борисов няма работа. Например в областта на отбраната и външната политика, които президентът би трябвало да съобразява с премиера и ресорните министри. "Как ще прави сам външна политика, ако външният министър е на обратното мнение? Тежък разнобой в една държава и в никоя го няма", огорчено констатира лидерът на ГЕРБ. Казано другояче, ако президентът изведнъж реши да не бъде послушен, тогава политическата сила, която държи правителството,



може да изпадне в доста сложно и неприятно положение



А поводи за главоболия откъм "Дондуков" 2 Борисов вече си има. Да вземем за пример настоящия държавен глава Росен Плевнелиев, който в заника на мандата си (първи и очевидно последен, след като не се намери реална сила, която да го подкрепи за втори) реши да направи от родната дипломация ударна бойна сила във войната срещу враговете на евроатлантизма. То не бяха нападки срещу Русия в чуждестранни медии и на международни форуми, не бяха натовски черноморски флотилии, обвинения в кибертероризъм, хибридни войни и всякакви други тайни и полутайни конфликти и заговори на Московията срещу европейска България. Борисов сигурно е гълтал аспирина с цели шепи след всяко подобно изказване на бойкия ни президент, защото горе-долу по същото време се чудеше как да закърпи скърцащите отношения с Кремъл. Да не забравяме как през юли обяви, че е поставил на външния министър Даниел Митов задачата да нормализира връзките с гневния северен съсед, а през август - че говорил с руския президент Владимир Путин да отблокира двустранното енергийно сътрудничество. Но Плевнелиев, който в представите на Борисов за институционално сътрудничество трябва да работи в синхрон с кабинета и ГЕРБ (а най-добре въобще да си трае), се оказа на друго мнение. И Борисов трябваше да наблюдава безпомощно президентската активност, няма как да запуши устата на държавния глава. "Що за глупост е това, че президентът трябва да бъде алтернатива на управлението?", изпусна се той в гнева си, докато изнасяше своята реч (да си спомним как ДСБ искаше да издигне Плевнелиев точно като реформаторска алтернатива на управлението). И дори директно обвини президента, че се държи като "ястреб" и така ядосва кремълските първенци.

Но съдейки по речта на премиера, в главата му изглежда се е въртял най-вече образът на вече бившия му съюзник и настоящ политически противник (поне официално) Георги Първанов. Изглежда, че именно



бившият държавен глава събира



в себе си всички проблеми, които един уж безпомощен президент с протоколни функции (както сме свикнали да описваме институцията) може да създаде на едно правителство. "В дадени условия, когато президентът поради качествата си лични е по-силен или по-налагащ се, се стига до т.нар. голям шлем. Само че след този голям шлем следват тежки загуби за държавата - една абсолютно корупционна сделка, започнала още в далечната 1986 г., наречена АЕЦ "Белене"! - гневно обясни Борисов. Явно гневът му не е престорен, защото проектът за Втора атомна се оказа страшно главоболие за кабинета му, след като се ангажира да плати по него половин милиард евро дълг на руснаците - гигантски разход, който, както и да го върти и суче, ще се пише на политическата сметка на ГЕРБ. На Борисов сигурно свят му се завива, като си представи колко атаки занапред ще трябва да търпи партията и лично водачът й. Е, как при тези проблеми с Плевнелиев и Първанов да не търси начин да си гарантира спокойствие откъм "Дондуков" 2?

И тук на сцената излиза най-подходящият типаж - Цецка Цачева. Председателят на НС е лоялна, досега не е показала никакво намерение да играе самостоятелно по какъвто и да е въпрос. Добър изпълнител е и това я прави перфектният човек, за да е сигурен Борисов, че ще има завет откъм президентството. Лидерът на ГЕРБ заяви, че очаква от Цачева да се разграничи от него, ако бъде избрана, от което "ще ме заболи". Но предупреди: "Президентът Плевнелиев се опитваше да покаже, че е различен от нас - не му се получи". Цачева със сигурност е схванала смисъла. Все пак познава Борисов достатъчно отдавна. Така че ако спечели, в нейно лице можем да очакваме един кооперативен, сговорчив и не особено деятелен президент. А от самия Борисов - може би опит за някои промени в конституцията, за да пасне по-добре на неговия вкус.

Само че тиганът е сложен на огъня доста рано. С кандидат като Цачева, ако ще да е и най-послушен, изгледите за успех не са непременно положителни.
6
3452
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
05 Октомври 2016 20:33
Зима, Студен вятър брули оголените лозя. Само един човек мърда нейде там. Опрял гръб в изоставеното плашило, мъчи се да се стопли малко, пък пак да се върне в кръчмата, дето го чакат на лафче...
А вятърът минава между парцалите на плашилото, свири свои чалги, хвърля шепи сняг...
Но оня упорито се крие - с надежда да се стопли и да се върне на хубавото си място до огнището...
Впрочем, наблизо има хвърлено друго плашило - онова, от предната зима. Никому ненужно, метнато до оградата. Явно някому се е харесало, но после го захвърлил. Кому са необходими тия разбридани парцали, отдалеч мязащи на човек? Даже кратуните, символизиращи глави, не стават за нищо - кухи, пукнати, грозни...
-------------------------------
Сайтът на Генек
05 Октомври 2016 21:32
Бях изказал мнение, че Румен Радев е много по-близък с Борисов, отколкото с онези на Позитано, от които никой не го е познавал преди да го посочи марионетката нинова. По-близък е летецът и с американските "партньори"...
05 Октомври 2016 21:40
Свикнахме вече всичко казано от премиера - независимо какъв е характерът на събитието, да се върти около личните му тревоги и желания.


Аз не успях да свикна.
06 Октомври 2016 08:06
Людмил Илиев

Лидерът на ГЕРБ заяви, че очаква от Цачева да се разграничи от него, ако бъде избрана, от което "ще ме заболи".

Един е начинът да е сигурно, че няма да Му се причини болка!
06 Октомври 2016 09:20
др. Министър Председател!

За да може др. Цецка Цачева да бъде избранникът на ГЕРБ за президентските избори - първо трябва да освободи поста Председател на Народното събрание. Така повелява Конституцията.
Проблемите могат лесно да се решат още в зародиш променяйки самата тази Конституция и ограничавайки функциите на "държавния глава" - президент до функциите на фигурант действащ в сянката на премиера, без право на глас и вето в политиката. Тогава идва въпроса - защо ни е на баир лозе? Защо ни е президент след като сме Парламентарна Република и решенията се вземат от премиера?
Сами си създаваме проблеми, които после ни е трудно да решаваме.

Решението е едно - промяна в Конституцията. Държавата да се промени от парламентарна република в Президентска република. Партията взела най-много гласове на изборите издига председателя си за Президент, а той от своя страна избира правителство. Така контролът на др. Борисов ще бъде най-пълен и никой няма да може да му мъти водата.

Виж ако изборът за президент се приравни към избор на монарх - това е друго нещо. Мой баща работи ЦАР.

др. Премиер - имате ли още нерви да се борите с Държавния Глава, който няма да е вече от вашата партия и следователно неконтролируем, както др. Плевнелиев го доказа? Каква е гаранцията, че новоизбранната президентка, др. Цачева ще бъде така послушна и лоялна както е била досега като председател на Народното събрание. Още повече, че вече има прецедент - Плевнелиев.
06 Октомври 2016 16:26
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10210538659648535&set=a.4003330287458.2173365.1407124271&type=3
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД