:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ и ДПС защитиха новините на турски език

Провал претърпя опитът на Патриотичния фронт вчера да прокара в парламента предложението си да отпаднат новините на турски език от държавните медии. Срещу инициативата им се обединиха ГЕРБ и ДПС. От фронта внесоха поправка в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) в този смисъл в началото на тази година. "Атака" пък предложи сходна промяна още при старта на мандата на настоящото Народно събрание. И двата законопроекта отлежаваха до този момент в ресорните парламентарни комисии.

Вчера обаче депутатите от ПФ се възползваха от разпоредба в правилника на НС, която им позволява да предложат за разглеждане законопроект, по който не са постъпили доклади на комисии, но сроковете за разглеждането му са изтекли. В мотивите си съпредседателят на ПФ Валери Симеонов напомни, че съгласно конституцията официалният език в страната е българският, което според него означава, че всеки български гражданин е задължен да го знае. И посочи, че у нас турските програми така или иначе са широко достъпни. "Още от Сливен не можете да си пуснете "Хоризонт", защото турският сигнал го заглушава", оплака се той. Подкрепи го зам.-шефът на "Атака" Десислав Чуколов, според когото новините на турски "дразнят българските граждани".

Но депутатите на ГЕРБ изведнъж се сетиха, че законопроектът не е обсъждан в комисиите по култура и вероизповедания на НС. И на това основание поискаха да се отложи разглеждането му в пленарна зала за друг път, когато "обстановката няма да бъде нагнетена от верски спорове", и ще има становища от компетентните институции. "Вие, като най-голяма партия в парламента, се притеснявате да заемете категорична, ясна позиция. Просто се страхувате", разгневи се на партньорите си Валери Симеонов. При последвалото гласуване срещу разглеждането на проекта на ПФ се обявиха 96 депутати, почти всичките от ГЕРБ и ДПС, а други 26 се въздържаха.
6
8815
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
05 Октомври 2016 20:27
Подсигуряване за втори тур... Ами ако лелката не стигне?
--------------------
Сайтът на Генек
05 Октомври 2016 23:25
На арабски? Кога?
06 Октомври 2016 08:33
Kickaha 05 Октомври 2016 23:25

До две години!
06 Октомври 2016 12:51
ГЕРБ и ДПС защитиха новините на турски език

- А с фереджетата там, бурки ли бяха - к'во стана? Забрайхте ли ги, ве?
06 Октомври 2016 19:19
Най- късно сега трябва на всички симпатизанти на тунеядците от ГЕРБ да им стане ясно що за сбирщина е и тази партия.
11 Октомври 2016 09:37
ГЕРБ и ДПС защитиха новините на турски език
То, едни новини народ и нация не правят. Ама може и оттам да се почва. После може да защитят и турската програма в училищата, и всичко останало да е на турски. Или на арабски - за да им е по-лесно на новодошлите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД