:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Проектът за ромски стипендии тръгна въпреки протестите

През 2020 г. всеки 4-ти на пазара на труда ще е ром, ако не ги образоваме, ще тежат на вашите деца, защити инициативата Кунева
СНИМКА: БГНЕС
---
През 2020 г. една четвърт от вливащите се в пазара на труда ще са роми. Тази прогноза бе посочена от просветния министър Меглена Кунева като аргумент в защита на ромските стипендии. "Хора без образование и подкрепа стават тежест за социалната система и утре ще тежат на вашите деца", обърна се тя към родителите от Добрич, които въстанаха срещу предстоящото отпускане на стипендии от по 30 евро на месец за ромски гимназисти между 9-и и 12-и клас.

Проектът за въпросните стипендии е на Ромския образователен фонд, който дава 60% от средствата, а МОН се включва с 40%. Т.е. държавата ще предоставя по 12 евро от месечната стипендия, имаща за цел да повиши успеха на младежите и да ги задържи в училище.

Според родители стипендиите са дискриминиращи, защото критерият за отпускането им е успех минимум 3.50, докато за българските ученици условието е да имат поне 5.50. Вчера пред бТВ Кунева посочи, че ромските стипендии няма да се раздават, а за тях ще се кандидатства по сложна процедура. Желаещите ще трябва да представят мотивационно писмо, документи за доходи в семейството и свидетелство за успех в училище. "За да им бъде отпусната стипендия, те трябва да отговарят на много сериозни критерии, включително и за поведение. Идеята, че някой ще влиза в класната стая и ще разделя децата на роми и българи и ще раздава пари на едните, е дълбоко невярна", заяви тя. Министърът посочи, че успех 3.50 е минимумът условие за кандидатстване по програмата. По думите й вече има подадени молби и сред тях имало и такива с над 5.50. Освен това сумата от държавата на практика била по-малка, отколкото се отпуска за стипендии за успех - между 35 и 50 лв.

Според Кунева има проблем с образованието на голяма част от ромската общност и да не се признава това и да не се предприемат мерки, означава да си "крием главата в пясъка". "Българските и ромските ученици нямат равен старт, тъй като в семействата на ромските деца не се говори български език. Целта на този проект е да изправи един изначално по-труден старт", посочи тя, допълвайки, че инвестицията в образование сега намалява бъдещи инвестиции в социалната система, като в обезщетенията за безработица и социални пенсии, защото образованието е условие за намиране на работа".

Преди ден се разбра, че Кунева е била подкрепена за стипендиите от организациите на родителите, които обсъждаха заедно проблема с раздаването на вредни закуски на децата в нарушение на правилата. Вчера с позиция в защита на проекта излязоха и от Центъра за междуетнически диалог "Амалипе". "По-малко от 10% от ромите в България имат средно образование в сравнение с 35% от българските турци и 78% от етническите българи. Иначе всички ревем как ромските деца отпадат от училище, как излизат неграмотни и как не могат да се "интегрират". А в момента, в който някой реши да направи нещо, за да промени тази реалност, ще ревнем с още по-голямо гърло", пишат от там. От центъра са реализирали подобен проект като този на Ромския образователен фонд, с единствената разлика, че на младежите не са давани пари в брой, а месечни карти за пътуване до мястото, в което учат, и учебници, като на всеки се е падало средно по 60 лв. на месец. От 150 подкрепени гимназисти само 2-ма са отпаднали, а резултатите им на матурите са били по-високи от средните за страната. "Как мислите: инвестицията в тези деца дали си струва 60-те лева на месец?", питат от "Амалипе".



САМООПРЕДЕЛЯНЕ

Любопитен е и въпросът как от МОН ще определят кой ученик е ром, при положение че ведомството не води отделни статистики на ромските и на българските ученици. От министерството обясниха, че кандидатите ще подават заявление, в което освен успеха си ще посочват и като какви се самоопределят (в случая - от ромски произход - бел. ред.). Заявленията ще се подписват от класния ръководител и директора, които ще потвърждават, че въпросното дете действително е от ромски произход и вкъщи говори с родителите си на ромски език. "Етническата принадлежност е въпрос на самоопределение, единственият коректен начин е човек да посочи в декларация от какъв произход е", смята и Деян Колев от "Амалипе". Според него едва ли има опасност българи да се представят за роми, по-скоро е възможно много ромски деца да не кандидатстват заради страх от дискриминация след това.



ПОЗИЦИЯ

"Не считам, че в случая има дискриминация. Не трябва да смесваме нещата - едното са стипендии за успех (на българските ученици - бел.ред.), а другото са пари за ромските ученици, които не владеят добре български език", коментира пред "Сега" председателят на парламентарната комисия по жалбите на гражданите Бойка Маринска. Според нея става дума тъкмо за целевата група от ромски ученици над 9-и клас, които са най-рисковите за отпадане от училище.
73
4125
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
73
 Видими 
25 Октомври 2016 19:48
интересно как ще формулират наредбата с този расистки принцип, който залагат ...
25 Октомври 2016 19:48
Това си е чиста проба дискриминация на етническа основа!
25 Октомври 2016 19:58
Предлагам държавата да спре изплащането на социални помощи на всички който са от ромски произход, така ще е по-справедливо, нали?
25 Октомври 2016 19:59
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ:
Чл. 6. ... (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Има и още:
Чл. 5.
(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
По-интересно е как някаква си Наредба на някаква си министърка директно противоречи на Конституцията?

И какво мислят правозащитните организации?

25 Октомври 2016 20:02
Трябва да се грижим за ромите - те са основна част от избирателите на ГЕРБ и РБ
25 Октомври 2016 20:04
"Не считам, че в случая има дискриминация. Не трябва да смесваме нещата - едното са стипендии за успех (на българските ученици - бел.ред.)

Да разбираме ли , че "ромски ученик" , постигнал висок успех , НЯМА ДА ПОЛУЧИ стипендия за такъв , защото тя е за "българските ученици " ???
25 Октомври 2016 20:05
г-жа Кунева каза:
"Умрете, нещастници!
А ако искате някой да ви погребе - хранете мангалите сега и завинаги!"
25 Октомври 2016 20:06
чиста проба дискриминация на етническа основа!

Но позитивна, позитивна!
25 Октомври 2016 20:07
Han 25 Октомври 2016 19:59
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ:
Чл. 6. ... (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Има и още:
Чл. 5.
(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
По-интересно е как някаква си Наредба на някаква си министърка директно противоречи на Конституцията?

И какво мислят правозащитните организации?



Аааа , те не мислят - те защитават ...правата на "лилавите"
25 Октомври 2016 20:11
Атанас Димитров 25 Октомври 2016 20:02
Трябва да се грижим за ромите - те са основна част от избирателите на ГЕРБ и РБ


Стига с тоя расизъм. С какво българите дето гласуват за ГЕРБ и РБ са по-добри от ромите, та само за ромите да се грижим?
25 Октомври 2016 20:13
С какво българите дето гласуват за ГЕРБ и РБ са по-добри от ромите, та само за ромите да се грижим?


Прав си - ромите са по-xитри от електората от български етнос гласуващ за десните
25 Октомври 2016 20:13
И какво мислят правозащитните организации?


Все ми е едно какво мислят.
На мен това ми прилича на преброяване.
Когато получават помощи се избиват да се пишат български граждани!
И не можеш да ги вписваш никъде като роми, ако те сами не самоопределят като такива!
Кой сега ще определи какви са - българи или цигани?
25 Октомври 2016 20:15
Че то кое в България не е тръгвало и не си е вървяло, "въпреки протестите"?
25 Октомври 2016 20:21
хе хе конституция
това не е ли дебела, прашна книга, обсъждана във форумите, без никаква сила в съвременната реалност на Територията?
Примерите нали мога да ги спестя, че болят?
25 Октомври 2016 20:31
Абсолютна лудост....!
3,50 е успех доказваш слаба подготовка ,на една педя от двойката. Стимулира се даването на образование без да има придобити знания. Що за специалист ще е този с такъв успех?
25 Октомври 2016 20:32
И в същото това време, гус-жа Кунева най-безцеремонно издаде заповед за закриване на мангалската "Проф.гимназия по строителство" у Казанлък!
Щото Директорката давала стипендии по 100лв месечно(без значение от успеха), само и само мангалите да идват у школото.
За да има някаква бройка при проверките от РИО-Ст.Загора.
.
Дискриминация ли...

25 Октомври 2016 20:35
ясно е, че новината цели купуване на ромски гласове. Нали все някой трябва да гласува за Цацева, за да може и "не подкрепям никой" да се брои за нея?
25 Октомври 2016 20:47
Как ли са я карали хилядолетия наред народите, по естественото правило -- Който не работи не трябва да яде.
Явно са нямали светила като Кунева.... и ромски проблеми са нямали...
25 Октомври 2016 21:00
светът пощуря, та кунева ли
25 Октомври 2016 21:08
Тя Мигленчето си е вакличка .. и името и едно таквоз ... ромскоподобно. Види се най-вече я е грижа за ромите, които крадат и не работят, а не за хората, които творят и работят
25 Октомври 2016 21:16
Политиката на държавата е да има напрежение и дълбоко разделение между българи и роми! Както в САЩ политиката за привилегии на неграта ражда расизъм! Как ще приема, че сме равни и мога да бъда близък с някого,ако той има привлегия само за това, че е много по черен, по прост и по-некултурен от мен? На мен ми остава да се отчуждя и да намразя държавата си и при възможност да работя за друга държава! Ако ме питат мен май българите трябва да станем мюсюлмани и тогава няма да ни дискриминират! При м'слитата нито негрите, нито жените, нито циганите са с предимство!
25 Октомври 2016 21:16
Атанас Димитров 25 Окт 2016 20:02
Трябва да се грижим за ромите - те са основна част от избирателите на ГЕРБ и РБ
Освен изборите, май и Сорос е бръкнал с пръст в мозъка на М.Кун. -- Мигленчето е "на всяка манджа мерудия", в т.ч. и върла соросоидка. А Сорос е всеизвестен с нечистоплътните си фокуси, в т.ч. и фокусите по т.н. ромски проблем
25 Октомври 2016 21:19
Нека се пробва с тази инициатива, нали от 150 "стипендианти" само двама са отпаднали. Не виждам проблем извън дискриминационния. Говори се, че отпусната сума е 1 млн. Това е точно колкото един ден строителство на Оградата с главно "О" /на всеки два месеца се отпускат 50 млн. за Оградата на Бойко I Българоубиец/. Само се зачудих, ако в 9-ти клас има потенциален проблем с отпадане поради невладеене на български, за кви 8 класа става дума тогава. Аз нещо не го разбирам добре те тава:

"Не считам, че в случая има дискриминация. Не трябва да смесваме нещата - едното са стипендии за успех (на българските ученици - бел.ред.), а другото са пари за ромските ученици, които не владеят добре български език", коментира пред "Сега" председателят на парламентарната комисия по жалбите на гражданите Бойка Маринска. Според нея става дума тъкмо за целевата група от ромски ученици над 9-и клас, които са най-рисковите за отпадане от училище.
25 Октомври 2016 21:26
а другото са пари за ромските ученици, които не владеят добре български език",


След като са родени и израсли в България защо не говорят български език?
Да идат да живеят там, където се говори техният език!
25 Октомври 2016 21:28
"Хора без образование и подкрепа стават тежест за социалната система и утре ще тежат на вашите деца"
Защо да тежат, мадам Кунева? Защо някой трябва да се грижи за хора, които сами не се грижат за себе си ?
Защо някой трябва да продължава да дава пари за нещо, което не само че не се подобрява с даването на пари, а се влошава все повече и повече -- защо някой трябва да продължава да дава пари на роми, вече 27 години, без резултат, и да продължава още да дава и да очаква резултати ??

-----------------------
"Проявя на лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати" Айнщайн


Айнщайн би казал че сте луда, мадам Кунева -- същото ви казват и трудещите се.
25 Октомври 2016 21:34
Такива неща ми идва да кажа, че ще ме баннат за десетилетие напред!
За циганите само ТОЛ-ове! Няма да обяснявам какво е това. Правил съм го неведнъж тук, във форума. Дискриминация ли? Само химическият процес "о*********е" е за тях!

и пак за управляващите от ГРОБ!
25 Октомври 2016 21:36
Не е ли уместно заедно с отпускането на стипендии да помислим как да се намали циганската раждаемост? Тези на които им се учи са единици, а проблемите с другите остават.
25 Октомври 2016 21:40
Проблемите възникнаха с възникването на т.н. обществени / социални помощи.
Когато се премахнат, постепенно, обществените помощи за здрави хора, тогава ще отпадне и т.н. ромски проблем

Такъв проблем у нас никога не е имало -- нито в Царство България, нито в Народна Република България.
Нито Царство България, нито Народна Република България даваха пари на цигани, които не работят.
25 Октомври 2016 21:52
Познавам доста български деца, бедни колкото и ромите.
25 Октомври 2016 21:59
Chorbaroeb
25 Окт 2016 21:16

divide et impera! Не е от вчера.
Аз съм изумен от идиотщината на министърката.
Такава "позитивна" дискриминация" няма никъде по света. Има безплатен обяд за бедните ученици (тези които нямат официален доход по фиш). Повечето са деца - мексиканци (това в Калифорния). Има дори бани в училищата (че някой са от улицата). Дават им дрехи и учебници на нуждаещите се бедни.. Никой не дава в USA кеш на ученици само за да посещават училище и да завършат.
Има привилегии при приемане на мексиканци и негра в колежи, но това което се прави сега в БГ е тъпотия.
Кое ли е наред в БГ, че и министърката да взема мъдри и обосновани решения?
Подкарали са я на уволнение? Или на дърво? Не мисля, че с избори тази смрад може да се изрине.
25 Октомври 2016 22:06
Както винаги, когато Пръмова реши да каже нещо извън клишетата си и оплита конците - хем мангалчета, които не знаят български, хем гимназисти. И как са стигнали до 9-ти клас в българско училище без да знаят езика? Значи ли, че подопечните на Пръмова даскали са пускали незнаещи езика ученици напред? Как са ги изпитвали? На какъв език?
25 Октомври 2016 22:16
а другото са пари за ромските ученици, които не владеят добре български език


Друга тъпотия! Като им дадат пари cash ще научат ли български??? А, верно това не е и целта! Целта е да вземат дипломи.
25 Октомври 2016 22:20
Добре де.
Пак не разбрах.

Кой купува циганските гласове - ГЕРБ или РБ?
25 Октомври 2016 22:27
маргаритка2 25 Октомври 2016 22:20
Добре де.
Пак не разбрах.

Кой купува циганските гласове - ГЕРБ или РБ?


Кой ли не!
25 Октомври 2016 22:28
Аз не съм изумена от идиотщината на министърката.
Тя пое този пост за да съсипе образованието.

"Не считам, че в случая има дискриминация. Не трябва да смесваме нещата - едното са стипендии за успех (на българските ученици - бел.ред.), а другото са пари за ромските ученици, които не владеят добре български език", коментира пред "Сега" председателят на парламентарната комисия по жалбите на гражданите Бойка Маринска. Според нея става дума тъкмо за целевата група от ромски ученици над 9-и клас, които са най-рисковите за отпадане от училище.


Мисълта на калинката гласи, че успеха няма значение при ромите, а им се плаща за присъствие.
За българчетата убаче
25 Октомври 2016 22:30
Интересно как ще обяснят на два пубертета в едно нормално смесено училище, че единия трябва да си скъса гъза за 50 лв, а другия само да намине ще получи 60?
25 Октомври 2016 22:40
Едно от малкото смислени неща, сътворени от това слабоумно правителство. Циганите са единственият ресурс на България, който предполага огромен потенциал за растеж. От чиите плодове ще берем ние и децата ни, но трябва и акъл. Между другото, не е ли дискриминация, когато на градските цървули им санират панелките безплатно, а аз трябва да се изръся луди пари, за да си изолирам къщата?
25 Октомври 2016 22:42
Дискриминация е, от същото правителство родом.
25 Октомври 2016 22:50
Циганите са единственият ресурс на България, който предполага огромен потенциал за растеж.

Ти се шегуваш колега. Тури някой емотикон, за та те разберем.
По тази логика и всичкото мангал който прескача границата и остава, предполага огромен потенциал за разтеж. Още повече, че голяма част от тях имат военна подготовка и са гърмяни и могат да се използват.

И още нещо. Не си ли чувал, че само зеленото на сфетофара е безплатно? Това за санирането. Тези пари които се дават за саниране са, за да се откраднат, не да ти направят панелката изолирана. Освен ако не мислиш, че залепен и боядисан стиропор ти вдига цената на жилището и качеството на живот в него.
Живей си в къщата и не завиждай на разкоша на панелките.
25 Октомври 2016 22:51
Урок по геометрия във Факултето:

- Асане, излез на дъската и докажи, че това е триъгълник.

- Това е триъгълник, заклевам се!
25 Октомври 2016 23:41
Един мой познат навремето чул в някакъв тролей как възрастен циганин се кара на момче циганче:

-- Толкова си тъп, като че ли българин те е правил!

И май циганинът е прав: Ние си пишем по форумите, а куку Пръмова и т.н.т. циганизират България!
26 Октомври 2016 00:04
Тъжно, нали?!
Ами.. т'ва си имаме за Мин.Образуването, друго нямаме.
Че на туй отгоре, и Вице-таквоз...
.
P.S. Боже, спаси България от Болгарите бре, що се бавиш толкоз?





26 Октомври 2016 00:08
Проектът навлиза вече във финалната си фаза.

Така наречените роми в момента спешно се цифровизират. Биват свързвани към Мрежата.
Но това предполага и снабдяване с компютърна техника. Някой трябва да успява да работи с нея. Ако не може да пише, предполага се поне да може да говори.

Съвсем случайно, големите търсачки в момента се обучават да изпълняват гласови команди на български, но с циганско произношение (над 70%). И други произношения - всичките небългарски, разбира се.
Спектърът от фрази е ... уникален, поне според мен. Но е възможно и аз да се окажа откачен пурист - познавам, за съжаление, доста НеРоми с подобно ниво. Повечето - млади.

И също така, всичко това струва едни пари.
Ромите не си плащат дори тока...
Някой продължава да инвестира.

Правете си изводите своевременно.
Дано да съм бил полезен, ама надали...
26 Октомври 2016 00:16
Ако една четвърт ще са стипендирани роми, то по силата на логиката поне още една четвърт ще са неонацисти.

Това ли е целта на МОН и на изкукуневата министърка?

Че те ще се изпобият още преди да завършат, а може и да се увеличат суицидните действия.

За българчетата говоря, както и за нормалните етноси.

Как ще му обясниш на едно дете, примерно турче, че държавата не е срещу него, след като на цигането се дава, просто защото го има на тоя свят?

И двете деца са с "майчин език", айде нашите "немайчините", това кунева го измисли ,наистина е кукувица ,......................, ще ги оставим настрана..

На пазара на труда и трите деца ще трябва да говорят английски.

Ами ако цигането е осиновено, кво праим?
26 Октомври 2016 00:18
Демокраст
не знам, но днес бях шокирана от разговора си с една лекарка.
Каза, че БЧК се готви за лагери в практически всички градове.
26 Октомври 2016 00:18
Демокраст,

Вие едва ли подозирате колко сте прав.
26 Октомври 2016 00:24
Вече учителите ще ги бият не за тройка, а за четворка.
26 Октомври 2016 00:28
Много бих искал да не съм прав.
Но, това означава да не вярвам на очите и ушите си.

Ние не използваме малкото време, което ни остава...
26 Октомври 2016 00:41
Как да го използваме.
Виждаш, че нищо не може да я спре тая.

Единственото, което може да я спре е консервативността на системата - а тя я подменя с контролиран хаос, и липсата на пари Въпреки че НПО-то явно пере пари, щом толкова държи на участието на държавата
26 Октомври 2016 00:55
Проблемът е сложен, а и вече хроничен.
Въпросната дама е просто поредната подизпълнителка.

А това, което е същината на проблема, е вътре в нас.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД