:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нощ на театрите се спуска над България

Четвъртото издание включва над сто културни прояви
"Злополучно криминале" се играе в Сатиричния театър от 19.30 часа.
На 19 ноември, в 15 града



Факелно шествие, матине с популярни арии и ансамбли, работилници за деца, за ръчно рисуване на порцелан и стъкло, изложби, дискусии, премиери на книги, представления за малки и големи включва програмата на 4-ата "Нощ на театрите". На 19 ноември ще се проведат над сто творчески акции в петнадесет български града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Хасково, Казанлък, Кърджали и други.

Събитието е част от инициативата "Европейска нощ на театъра", която вече 9 години се реализира в редица европейски страни. За някои от събитията входът е свободен, а за други са предвидени преференциални цени.

В Народния театър, където билетите за всички постановки са 10 лв., а за студенти, ученици и пенсионери - 8 лв., зрителите ще могат да гледат три спектакъла. Едното заглавие е класиката на Н.В. Гогол "Ревизор" с участието на Мариус Куркински, който се изявява и като режисьор. Публиката е поканена още на пиесата "Да се провреш под дъгата" на Георги Марков и на "Две", посветена на поетесите Елисавета Багряна и Дора Габе. Свидетели сме на едно илюзорно съжителство в Дома на писателите в Хисаря, проточило се във времето повече, отколкото и двете могат да понесат. Всяка от тях болезнено се нуждае от признанието на другата, но над всичко е волята да подхранват съперничеството помежду си, завинаги да останат антагонисти и на литературното поприще, и в любовта.

Сатиричният театър се присъединява към инициативата с комедията "Злополучно криминале". Ключова в това професионално изиграно фиаско е темата за компромисите, които трябва да прави артистът; за случаите, когато му се налага да превъзмогва собствената си природа и чувства само и само да се превъплъти убедително в персонажа си. Защото, за да спечелиш публиката, трябва да натиснеш газта докрай, безапелационен е Хенри Шийлдс, чието дело в сътрудничество с Хенри Луис и Джонатан Сейър е драматургията. Зрителят ще се увери, че препоръката му присърце са взели Стефан Щерев-Чечо, Пламен Великов, Константин Икономов, Кирил Бояджиев, Тодор Близнаков и др.

На сцената на Младежкия театър пък 26 актьори ще пресъздадат как протича работният ден в кухнята на голям ресторант на пъпа на Европа. Това се случва в спектакъла "Кухнята" от Арнълд Уескър, чийто режисьор е Владимир Люцканов.

Театър "София" ще посрещне публиката с "Апетит за череши" с участието на Симона Халачева и Юлиян Рачков. Преструвайки се на двама непознати спътници, героите им разиграват миналото си, като всеки защитава предимно собствената си гледна точка. Не толкова обаче се подлагат на дисекция причините, водещи до разминаването между съпрузите. Повече се кръжи около въпроса, след като краят е настъпил, дали един такъв имитативен акт, преповтарящ историята им на двойка, все още има някакъв смисъл.

снимки: архив на организаторите
В "Две" Габе и Багряна се атакуват с неудобни въпроси, чиито отговори винаги са вълнували обществеността.
845
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД