:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 455
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Хероинова епидемия мори средната класа в САЩ

Младите бели американци първо се пристрастяват към болкоуспокояващи лекарства, след което преминават към по-тежките евтини дроги, които водят до смърт
СНИМКА: http://www.heraldmailmedia.com
Майката на починалия от свръхдоза 20-годишен Гънар Уип (вляво) и неговите сестри не могат да повярват, че него вече го няма.
Трейси Робъртс не искаше нейният 3-годишен внук да види баща си в ковчег. Тя сподели, че момчето е прекалено малко, за да разбере защо баща му Девин Робъртс, който почина през септември т.г. от свръхдоза хероин, няма вече никога да се събуди. "Ние отидохме просто на следващия ден до гроба и аз му казах, че това е мястото, където вече ще се намира татко му, и той ще може да говори с него, когато си поиска", казва съкрушената майка. В отговор внукът й прави нещо, което тя вече никога няма да може да забрави - момченцето започнало да копае с голите си ръце прясната пръст и да крещи: "Аз трябва да го измъкна от там". Девин Робъртс почина едва на 23 години и е само един от тримата завършили младежи от местната гимназия в град Бунсборо, щата Мериленд, които са починали от свръхдоза през последните месеци. На 19 юни Сам Уинкелман също починал от свръхдоза в дома на сестра си в окръг Балтимор в същия щат. Приятелят на Сам - Гънар Уип, умрял в къщата на баща си до град Шарпсбург на 8 септември. Семейството му съобщи пред местните медии, че са го намерили с навит ръкав на ризата и спринцовка, която лежала до него на пода. Гънар бил едва на 20 години. Като цяло, само в този окръг от 1 януари са регистрирани 15 смъртни случая и 60 други случая на млади хора, които са взели свръхдоза хероин, сочи статистиката на местната полиция. И това е само една област от многото в този американски щат, като ситуацията в другите части на страната е подобна.

Още преди няколко месеца ООН би тревога заради епидемията от хероинова пристрастеност, която е обхванала САЩ. Основната причина за това е



лесното и евтино намиране на наркотици,



което спомага за увеличаване броя на наркозависимите до най-високото ниво от 20 години, както и увеличаване на броя на смъртните случай от употреба на наркотици. Според доклад на световната организация за наркотиците по света за 2016 г. броят на употребяващите хероин в САЩ е достигнал близо 1 милион души, който е почти четири пъти повече спрямо 2003 г. В резултат на това броят на смъртните случаи от употреба на хероин се е увеличил 5 пъти спрямо 2000 г. Увеличението може да се дължи и на въведените в САЩ през последните години законодателни промени, които правят по-трудна злоупотребата с предписвани опиати, като например оксикодон - силно болкоуспокояващо, което може да има подобно на хероина въздействие. В момента има над 29 милиона души с проблем с дрогата - спрямо 27 милиона преди една година, според доклада.

Много хора смятат, че пристрастяването към наркотиците е бич най-вече за бедните американци и представителите на различните малцинства. Експертите обаче отбелязват, че друг проблем е, че все повече зависими от хероина са от средната класа, и то предимно техните деца, и младежите. В повечето смъртни случаи роднините им разкриват, че те първоначално се пристрастяват по различни причини към болкоуспокояващи лекарства, което може да



започне съвсем безобидно с рутинна операция



или небрежно предписание на шишенце с хапчета. От федералните центрове за контрол и превенция на болестите отчитат, че през 2013 г. два милиона американци са били пристрастени към подобни опиатни лекарства по предписание. Зависимостта често започва с лекарска рецепта за силно пристрастяващи болкоуспокояващи хапчета. През 80-те години на миналия век т.нар. опиоиди се използват основно за пациенти, възстановяващи се от сериозна операция или лекуващи се от рак. От 90-те години обаче лекарствата масово се предписват за облекчаване на болката, дори след рутинни процедури, като вадене на мъдрец. От 2000 г. употребата на лекарства с рецепта се е утроила, както и смъртността от тях. През 2014 г. е отчетена рекордна смъртност - 28 400 души са починали от опиати, в това число от болкоуспокояващи по предписание. Това засегна и редица звезди от шоу бизнеса, като певеца Принс, който почина наскоро вследствие на предозиране с подобни лекарства, и актьора Хийт Леджър, който умря през 2008 г., след като злоупотреби с лекарства, които са му били предписани от лекар.

Проблемът започна да привлича общественото внимание около 2010 г., когато е установено, че



населението на САЩ употребява 80% от използваните



по света опиати. От тогава достъпът до медикаментите е затегнат, а цените им повишени. Лекарствените формули са променени, за да не могат хапчетата да се разтварят или инжектират - практики, усилващи ефектите от веществата в тях. Повишението на цените обаче накара повече потребители да се ориентират към хероина - в много случаи по-мощна и евтина алтернатива. Хероинът и мощните болкоуспокояващи са широко достъпни на черния пазар. Лекарството фентанил е например 50 пъти по-мощен от хероин и 100 пъти по-мощен от морфин опиат. Количество, равняващо се на три зрънца захар, е в състояние да убие възрастен човек. Поради тази причина фентанил се прилага в малки дози чрез инжекции, таблетки или лепенки. И въпреки че технически се отпуска само с рецепта, мощният опиоид вече се произвежда и продава от повечето наркокартели.

Експертът по зависимости д-р Ан Пилкас заяви за в. "Минеаполис стар трибюн", че силата на фентанила го прави по-лесен за свръхдозиране в сравнение с другите болкоуспокояващи лекарства. Смъртността от свръхдози с това лекарство се е увеличила през последните няколко години, според данни, събрани от телевизия Си Ен Ен. Само в щата Охайо през 2014 г. медикаментът е причинил смъртта на над 500 души. Една от мерките, прилагани в САЩ в борбата с епидемията от пристрастяване към болкоуспокояващи, е ограничаването на злоупотребата с рецепти - практика, при която пациентите посещават многобройни лекари, за да си набавят повече рецепти. За целта се използва база данни, в която специалистите могат да проверят историята на отпусканите по предписание медикаменти на пациентите. Проучване обаче установи, че само половината лекари правят проверки. И докато властите умуват как да се справят с тази епидемия, все повече млади хора посягат към евтиния хероин, след като вече са станали зависими заради лекарствата, като в много от случаите се стига до фатален край и нови почернени семейства. И тази тенденция се увеличава застрашително.



------------------------------

Глобалното производство на опиум е спаднало с 38% до 4770 тона м.г., тъй като реколтата от опиумен мак е била слаба в някои части на Афганистан - главния източник в света на опиати. "Изглежда малко вероятно рязкото спадане на производството на опиум през 2015 г. да доведе до големи дефицити на глобалния хероинов пазар поради големите нива на производство на опиум предишните години", твърди докладът на ООН за наркотиците. Той предупреждава също, че нарколабораториите са ускорили разработката на нови синтетични субстанции, които често се продават на пазара като "легални опиати". Властите по света са засекли 75 нови субстанции м.г., спрямо 66 за 2014 г. Освен това има индикации, че глобалното производство на кокаин също се е увеличило през последните две години. Макар употребата му в световен мащаб да "остава стабилна" през последните няколко години, трафикът на кокаин нараства в Източна и Югоизточна Азия.





СНИМКА: www.abc.com
Полицията в много американски градове, където живеят предимно представители на средната класа, провеждат в момента информационна кампания за проблемите с хероиновата зависимост, като много от тях са сложили "плашещи табели" с броя на хората, взели свръхдоза (числата горе), и колко от тях вече са починали (числата долу).
СНИМКА:www.cnn.com
Полицията в щата Охайо реши наскоро да разтърси обществеността в САЩ заради новата епидемия и публикува снимка на двама млади родители, които са припаднали след свръхдоза с хероин в колата си, докато на задната седалка се е намирал синът им.
12
4055
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
01 Ноември 2016 22:05
Не съжалявам починалите от свръхдози. Има достатъчно клиники за лечение и ако един наркоман има и малко акъл в главата си, ще намери начин да спре опиатите.
Изписването на силни painkillers е наистина голям проблем в Щатите, а взетите мерки срещу т.нар. pill-clinics са недостатъчни.
02 Ноември 2016 01:48
че все повече зависими от хероина са от средната класа
Каква средна класа, дето не може да си купи легалните лекарства, а прибягва до евтиния хероин от Афганистан?!
02 Ноември 2016 07:16
Бог забравя , но не забравя, когато талибаните бяха на власт в Афганистан, производството на опиумен мак беше на практика унищожено, но след демократизацията от големия бял брат зад окена, в момента има свръхпредлагане и свръхпроизводство.Това се нарича да настъпиш мотиката, а големият бял брат я настъпва постоянно.
02 Ноември 2016 08:59
Хер Васко! Те за това влязоха в Афганистан и нямат намерение да излизат.Посредством наркотиците осигуряват безболезнен изход от живота на милионите "излишни" (според схващанията на висшата класа) човешки индивиди.В не толкова далечното минало въпросът се е решавал със воденето на войни.Сега това е неприемливо и за това се ползват наркотиците.
02 Ноември 2016 09:02
.
02 Ноември 2016 09:04
Това което не казват е защо само някои посягат към дрогата, защо не всички стават наркомани. Ако имаш психически или характерови патологии, а те са повечето нелечими, ще се чувстваш нещастен и ще търсиш дрога да успокоиш душевната болка. Исторически САЩ са заселени от бели колонизатори с лоша наследственост, били са все екстремни хора, под натиск от останалото население в Европа и потърсили "свободата" в новия свят, защото психопатите вярват че другите са виновни са им виновни, стара Европа се освободила от "лоша кръв" а новият свят и сега е с много по-висок процент психически, характерови и сексуални девианти.

Помните ли двамата сладки близнаци от "Всички обичат Реймънд", единият Сойър Суитън, се самоуби на 24 април миналата година, имал тежка семейна обремененост, свързана с депресия и психически разстройства. В семейството има дълга история, свързана с депресията. Много от тях са на лекарства заради това. Половината от населението на Сан Франциско се смята за хомосексуално.
02 Ноември 2016 09:04
Но, разбира се, Бич Божи са цигарите.
02 Ноември 2016 10:34
Епидемията не беше ли ако е заразно?
02 Ноември 2016 10:35
Това беше основната причина за нападението на една "демократична" коалиция срещу Афганистан - талибаните бяха свели годишното производство на хероин до едноцифрено число тона. На следващата година след победата, по оценки на международната организация по наркотиците (или там както се казваше), производството беше се качило поне стократно. За тази година оценката е нещо невъобразимо като количество.
Демокрация !

П.С. Да не забравяме, че великата английска държава си е имала в историята т.нар. опиумни благородници и т.нар. Опиумна война с Китай - Китай е забранил на европейците да внасят и продават бенгалски опиум в Китай. И английската армия ги е нападнала (ако не се лъжа даже беше стигнала доста близо до Пекин). Когато Китай губи битката, всички основни участници във военната кампания са произведени в благородници като отплата за заслугите пред империята.
03 Ноември 2016 12:34
Нещастните обикновени американци... Готини хора ,имащи нещастието да са в мракобесна страна.


Добре че в Русия няма наркотици и наркозависими !
04 Ноември 2016 03:58
стара Европа се освободила от "лоша кръв" а новият свят и сега е с много по-висок процент психически, характерови и сексуални девианти.

В Европа останаха само благородници със синя кръв.
Като Дотрю, Чикатило, оня австриец ( не мустакатио , той бил вегетарианец , непушач и непиещ ) а оня дето държал в мазето си некво момиче дваесетина години.
.
04 Ноември 2016 04:02
Ну, опънала петалата и средната проробовладелска класа. Изобщо, свърши се с мериката - и както пише по-горе един падруг, с мракобесието. Останаме само прогресариат... Ура!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД