:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Учените отбелязаха Деня на будителите с обречен протест

Вместо с почести и празнично настроение вчерашният Ден на народните будители премина под знака на протеста. Над 3000 учени от Българската академия на науките и Селскостопанската академия излязоха на мълчаливо шествие пред парламента и Министерския съвет с ясното съзнание, че апелът им за достойно заплащане е обречен.

"Нямам надежда никаква, но все пак трябва да ни видят. С 30 г. стаж съм, държала съм 48 изпита, имам 10 публикации в областта на свръхпроводимостта, а вземам 420 лв. - колкото една чистачка или портиер. Аз мога да работя тяхната работа, но те моята не могат", гневеше се една от дошлите на протеста дами. Друга жена бе закачила на гърба си плакат с кратка биография - "37-годишна, семейна, с 1 дете, висше образование - магистър, месторабота - БАН, длъжност - главен асистент, стаж - 12 г., заплата - 577 лв."

Основното искане на протестиращите, нарекли себе си "бедните будители", бе в бюджета за 2017 г. да се предвидят 44 млн. лв. повече от планираното - 26 млн. лв. за увеличение на заплатите на учените в БАН, които са с около 200 лв. под средните за страната, 8 млн.лв. - за скок на възнагражденията в ССА, а останалото - за нормално функциониране на двете институции. Според проектобюджета за догодина обаче увеличението за БАН е само с 5 млн. лв. - от 73 на 78 млн. лв. Според учените това е унизително и едва ли с такива темпове ще стигнем заложената цел до 2020 г. - процентът от БВП, който се отделя за наука, да стигне 1.5 на сто от сегашните 0.2%.

Ден преди протеста учените от БАН и ССА бяха приети от зам. просветния министър проф. Иван Димов, който обаче не се ангажира с поставяне на исканията им на по-високо ниво. Вместо това бе цитиран от пресцентъра на МОН да твърди, че увеличението за БАН е по-високо от това на университетите, както и че догодина за наука у нас щяло да има 420 млн. лв. Това обаче не е вярно, тъй като 350 млн. лв. от тези средства са от оперативната програма "Наука и образование", парите по която ще се усвояват в следващите 4-5 г.

4
1397
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
02 Ноември 2016 01:58
колкото една чистачка или портиер. Аз мога да работя тяхната работа, но те моята не могат",
И точно такива хора и всички останали данъкоплатци ви плащат заплатата, но нямате дори елементарна мисъл, за да го осъзнаете. Закривай!
02 Ноември 2016 07:38
Прав си! За какво ни е мозък, като имаме ръце и крака?
02 Ноември 2016 10:50
Много е страшно състоянието на т.нар. "наука" у нас и парите не са основния проблем. Основният проблем е какво се разбира и приема за "наука". А когато хората от дадена област не могат да дефинират това и затова цялото общество непрекъснато е заливано от вътрешнокланови скандали и обвинения в разшищение - ами най-лесното за чиновниците е да резнат парите.

С 30 г. стаж съм, държала съм 48 изпита, имам 10 публикации в областта на свръхпроводимостта


Съжелявам, но само това признание е безумие. За 30 г. само 10 публикации по уж много важна тема - ами че това не е работа, а си е обикновено неработене. В уж ненаучните институции (както БАН нарича университетите) нормалното е един преподавател да има 3-4 публикации по основната си тема годишно (за докторантура се искат поне 3-4, за доцентура поне 10-15). Тогава за какво говориме.
А и ако е толкова сериозно изследването (особено както в примера е свръхпроводимост) и за 30 г. не си намерил как да продадеш патенти, авторско прави или поне идеята на някоя фирма - ами значи няма какво да се продаде. Няма нищо интересно или нищо ново в това, което предлагаш.

Внимание ! Нека всеки, който говори за липсата на пари в БАН да направи опит да разбере каква е заплатата на академиците и на член-кореспондентите, които им се плащат от същия този бюджет на БАН. НЯМА да намерите, защото това си е секретна информация, според ръководството на БАН, независимо че е от парите на данъкоплатците.
Внимание ! ШЕфовете на БАН отказват да дадат информация как се формират заплатите на същите тези академици и член-кореспонденти, говорейки за автономия и право сами да си определят какви са заплатите.
02 Ноември 2016 18:48
уж ненаучните институции (както БАН нарича университетите)


Е, не може всички университети да са "научни", но не знам кога някой е изказвал подобни квалификации, с изключение на едно новоизлюпено герберско заведение в Перник с абревиатура П.У.Т.К... и така нататък - ако горният коментар идва оттам, разбира се.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД