:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,394,126
Активни 152
Страници 10,986
За един ден 1,302,066

Кабинетът ще опрости стотици милиони "грешки на растежа" при европроектите

Министрите обясняват, че не могат да открият кои са виновните за нарушенията чиновници и фирми. Затова ще плащат всички данъкоплатци
Българският данъкоплатец за пореден път ще плати сметката заради корумпирани и неграмотни чиновници, крадливи фирми изпълнители и "липса на опит" с еврофондовете. Правителството обяви, че ще опрости на закъсали общини 80% от т.нар. финансови корекции - суми, които те трябва да връщат по европроекти, защото са допуснали нередности и злоупотреби. Става дума за общо над 300 млн. лева. От стенограмата на заседанието на МС в сряда се разбира, че бюджетът ще поеме финансовата тежест, защото конкретните извършители на нарушенията не можели да бъдат назовани и наказани. Друго абсурдно обяснение е, че досега кметове, общински чиновници и фирми изпълнители са се учили да усвояват парите от ЕС и това били грешки на растежа.

Финансовите корекции обикновено са налагани заради корупция и измами при изпълнението на проекти - с подставени фирми, раздути разходи и т.н. Има случаи на общини с малки бюджети, които директно биха фалирали, ако трябва да върнат част от средствата, с които е изградена скъпа инфраструктура - например ВиК мрежа. Затова правителството реши, че държавата трябва да поеме 80% от тежестта, а съответната община - другите 20%. Повечето проекти с нередности са по програмите "Околна среда", "Регионално развитие" и Програмата за селските райони.

"Това са стари корекции, в голямата част от стария програмен период, при които е абсолютно невъзможно да се индивидуализира вината - каква е вината на бенефициента, каква е вината на управляващия орган и каква, например, е вината на несинхронизирано навреме законодателство", обяснява вицепремиерът Томислав Дончев по време на заседанието. От думите му излиза, че някои са се облажили от европарите, после нарушенията са били разкрити и са наложени "финансови корекции", но тъй като никой не търси конкретните нарушители, сметката ще я плати бюджетът, т.е. българските данъкоплатци.

"Това решение съдържа елемент на морален хазарт, в смисъл че дава сигнал, че всеки може да греши и след това някой ще плати сметката", признава министърът на финансите Владислав Горанов. И посочва, че досега всички участници в усвояването на еврофондове са се учили, но вече са натрупали опит и повече опрощавания няма да има.

"Това е еднократен акт, който решава детските болести от стария програмен период", изтъква и вицепремиерът Дончев.

"И много внимателно, Дончев, трябва да се следи оттук насетне - като се има предвид, че общините изключително много от години го говорят, още от предишния мандат това са го поставяли като проблем, и на срещата със сдружението на общините, която проведохме, поехме този ангажимент, но да не остават с впечатление, че така ще продължава", назидава премиерът Бойко Борисов.

Финансови корекции най-често се налагат след одити на Сметната палата, ревизии на финансовата инспекция или проверки на ОЛАФ - Европейската служба за борба с финансовите измами. Преобладават нарушенията, свързани с обществени поръчки. Големият проблем е, че ако не настъпят радикални промени в работата на администрациите и на съдебната власт, нарушителите и занапред ще си останат анонимни и безнаказани. Което означава, че може пак да се наложи бюджетът да плаща за чужди грехове.ГОЛЯМОТО РЯЗАНЕ

Засега не е ясно точно какви суми ще бъдат опростени на общините. Към април наложените финансови корекции на общините по европрограми бяха за близо 330 млн. лв. Местната власт е била санкционирана с най-много пари за нарушения по оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013" - общо 196 млн. лв., а финансови корекции са били наложени по 233 проекта. По оперативна програма "Регионално развитие 2007 - 2013" общият размер на наложените индивидуални финансови корекции беше над 106 млн. лв. По Програмата за развитие на селските райони замразените пари, част от които кметствата трябва да възстановяват, надхвърлят 25 млн. лв.

39
27974
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
04 Ноември 2016 19:14
04 Ноември 2016 19:28
На това му се вика чиста кражба...ама чиста.
Наще фирми за взели поръчките.
Парите са чопнати.
Разликата се покрива от бюджета...
Фирмите са ясни...ама нящой читав журналист да вземе да направи една табличка...от едната страна проектите...от другата тези дето ги изпълняват....прелюбопитни факти...пре..
04 Ноември 2016 19:55
Наш БХ С Един подпис два заек...,опс,шарана лови-избиратели нови събира и индулгенции на калинките си раздава.А куршум....,опс,парата е народна
....Късно ли е секции на Марс да открие?
04 Ноември 2016 20:06
Е така се присвоява публичен финансов ресурс
04 Ноември 2016 20:25
Кражбата - грешка на растежа. В такъв случай, на неопитните крадци, вместо затвор - превод по сметка от ограбените.
04 Ноември 2016 20:52
А кои са нарушителите - конфиденциална информация..
04 Ноември 2016 21:14
И същият този БХ щял да прави ревизия на всички приватизационни сделки!
04 Ноември 2016 21:17
Всичко е ясно! ... Кака се ожени!
04 Ноември 2016 21:38
Кака се ожени,лошото е,че продължават да я плющят кой където свари.
04 Ноември 2016 22:02
Кабинетът реши, че това което е откраднала неговата шайка престъпници, както и уж "опозиционната" шайка престъпници ще бъде платено от децата ни, защото тези 300 млн. ще бъдат взети от милиардните заеми, не от нещо друго!!
04 Ноември 2016 22:06
Кабинетът ще опрости стотици милиони "грешки на растежа" при европроектите

Кабинетът нека си опрощава на всеки, който си е купил индулгенция. Ама министерчетата да си влязат в панделата, както е дори в една изостанала почти като нас Румъния. След което следващия път няма да има никакви опрощавания. Но у Бантустаня БХ си избира #КОЙ да го контролира, та до пандиз не мое да се стигне...
04 Ноември 2016 22:17
Това са стари корекции, в голямата част от стария програмен период, при които е абсолютно невъзможно да се индивидуализира вината - каква е вината на бенефициента, каква е вината на управляващия орган и каква, например, е вината на несинхронизирано навреме законодателство", обяснява вицепремиерът Томислав Дончев


Определянето на виновните за едно пресъпление не е ли дело на съдебната система, а не на Генерал БоБо и неговите верни любимци?
Или то вече и съдебната система се храни от ръката на Генерала, та няма смисъл да я занимават?
04 Ноември 2016 22:22
Че то не беше ли ясно, че схемата беше отиграна още с КТБ?
Парите гепени, бюджетът покрива загубите на банката с наши пари. Хем ставаше дума за милиарди.
Тук сега пак става същото.
Както казваше един хибрид в Бойна Звезда Галактика - това вече се е случвало веднъж. И пак ще се случи.... отново, отново и отново...
04 Ноември 2016 22:24
All of this has happened before and will happen


https://www.youtube.com/watch?v=6bOy3RNyWME
04 Ноември 2016 22:49
А някой бил клател правителството, докато Той сънува как ще си забучи някоя нова лелка за комисар по "Околна среда", я по "Регионално развитие"... Има муци министерки и по двете, ама аз залагам на Лилето да стегне куфари и едно-друго за Брасълс... Грабеж "в интерес на гражданите"... Гнус!
04 Ноември 2016 22:53
След етапа на грешки на растежа решиха да минат към етапа растеж на грешките. Ся глей размах и мащаб.

Иначе се сещам как му се вика-симония.
04 Ноември 2016 23:10
Това е пълна свинщина
Как така не се знае кой е крал?!? Тогава защо са ни полицията и прокуратурата?!? Аман от чиновници-връзкари, дето единственото нещо, което знаят, са кражбите...
05 Ноември 2016 06:35
Защо не се.постави условие за получаване на тази помощ? Кметът на такава община, дето е допуснала "грешки", да подава оставка заедно с подписалите обществената поръчка.
Поне да се облажат повече хора.
05 Ноември 2016 07:04
Изпедепсва се човекът. Като кмет със стоте "фалшиви" подписа се наложи прокуратурата да замазва кражбите, като минпред -просто ги опрости за сметка на данъкоплатеца.
05 Ноември 2016 07:10
Този криминал ви се смее в очите. Било и пак ще бъде.
Утре идете да гласувате за него!!! Или човека който ви посочи. После се чудете, откъде ви е дошло.
България е станала бантустан.
05 Ноември 2016 07:48
"Всяка грешка си има име, презиме и фамилия" - Й. В. Сталин
05 Ноември 2016 08:17
Чиста проба хуцпа*. Ама от "калинки", дето са толкова некадърни че даже не могат и да крадат относително грамотно, к`во друго може да се очаква?

* Хуцпа /иврит/ - върховна наглост, архинаглост.

Пример за хуцпа - Отцеубиец да пледира в Съда за снизхождение, защото е останал сирак.
05 Ноември 2016 09:21
Това са стари корекции, в голямата част от стария програмен период, при които е абсолютно невъзможно да се индивидуализира вината
Това не може да бъде вярно. В "стари програмни периоди" поради "некадърност на управлението" европейските средства изобщо не се усвояваха.
05 Ноември 2016 09:29
Гнусни
Еничари
Разсипаха
Булгаристан
Сорри,исках да напиша България,но нямаше да е вярно...
05 Ноември 2016 09:54
Е как да не знае кой е виновен?Нали всели ден по няколко пъти му споменава името - Пламен Орешарски!Да изчака да мине първия тур на изборите и да го вкара на топло безсрочно!И като се появи някоя далавера по няколко години да слагат на човека и всичко точно!Или да хванем Дядо Коледа защото тия проекти за някои са подарък от добрия старец!А най-добре в панделата бай хой защото нищо не става без негова благословия!
05 Ноември 2016 10:07
Хайде, стига! Какво са 300 милиона между приятели?
БХ взел, БГ* върнали!
-----------------
* БГ - български граждани
05 Ноември 2016 10:24
Като във филма "Бон шанс, инспекторе" - как се оправдаваше кмета?
- Нашенци са честни хора...е, покраднюват чат - пат ама по малко...както си му е реда...
Крадливата и неграмотна паплач дори не проумява как сама тика събитията към нов 9.9. Оправдания тогава никой няма и да иска да слуша.
05 Ноември 2016 10:41
Костадин Костадинов:
“Чудя се дали ако, дай Боже, скоро има Народен съд, който да осъди на смърт цялото Народно събрание, цялото правителство, повечето кметове, хиляди общински съветници и известен брой обикновени престъпници, след време историците ще говорят как е бил избит цветът на нацията? Защото цветът на нацията в момента са Борисов, Пеевски, Местан, Плевнелиев, Цачева, Каракачанов, Ненчев и други подобни.“
http://bultimes.com/kostadin-kostadinov-chudya-se-dali-ako/ - See more at: http://www.pan.bg/view_article-4-358134-Nenchev-S-moya-zapoved-vyv-vseki-edin-moment-v-BG-mogat-da-vlyazat-2500-US-vo.html#sthash.2jDDz7Sl.dpuf
05 Ноември 2016 14:00
\\eko
05 Ноември 2016 09:29
Гнусни
Еничари
Разсипаха
Булгаристан
Сорри,исках да напиша България,но нямаше да е вярно...

Хм, понеже имам претенции за авторството на тия словосъчетания, смятам, че разсипването на България я превръща в Булгаристан и после в Бантустан...

aldycrown
23 Октомври 2016 14:09

Голяма част от България е тотално обезлюдена и това е с параметрите на катастрофа. Огромни пространства, цели села са тотално обезлюдени, това е апокалиптична гледка, за съжаление

Гнусни Еничери Разсипаха България...

05 Ноември 2016 14:42
ние,мутрите, крадохме,вие -будалите плащайте!
05 Ноември 2016 14:51
ние будалите им работим за стотинки, вършим им мръсната работа, нямаме здравеопазване и пенсии, парите не стигат за нищо, деца, а те краднат и ни викат презрително андрешковци
05 Ноември 2016 15:24
Фирмите са ясни...ама нящой читав журналист да вземе да направи една табличка...от едната страна проектите...от другата тези дето ги изпълняват....прелюбопитни факти...пре..


И в трета колонка кмета и коя партия го е "издигнала".
Помните ли: на тях ги спират, на нас ги пускат.
На народите с къса памет преходите са дълги.(ТФ)
05 Ноември 2016 15:39
А иначе палячото е пуснал спешна депеша за справки по приватизацията от средата на 90-те до днес . И СЕГА тонове прашни папки ще постъпят в ДАНС. Предизборен прахоляк и пушилка. А и скръцване със зъби на тоя или оня - да си опичат акъла с контролирания вот. Ден за размисъл.
05 Ноември 2016 23:38
Хайде, стига! Какво са 300 милиона между приятели?
БХ взел, БГ* върнали!

А не трябва ли да е:
БХ взел, БХ сдал, БХ върнАл???
06 Ноември 2016 01:43
Моите уважения към всички, които всеотдайно и без капка мисъл плюят само ГЕРБ, обаче източвачите са от всякакви партии, просто принципът е "Гарван гарван око не вади" или пък "Днеска съм аз, утре си ти"...

Май забравяте вредните кметове от ДПС, БСП, поставените от разноцветни олигарси и прочее!
06 Ноември 2016 01:49
Предлагам да започне усвояване на еврофондове за нови затвори, ще трябват!
Престъпник е начело на държавата и се държи като някакъв цар дето всичко му е бащиния. Посредствен, нагъл и страхлив. Забрави зимата на 2013-та! Хеле пък Цецка, ако спечели като нищо пак всички ще наизлезем по улиците!
06 Ноември 2016 08:51
Работата се уреди - човекът взе парите и каза "ще видим".
06 Ноември 2016 17:36
а, сефте!
06 Ноември 2016 20:51
Ами то така е май във всички западни и т.н., демокрации. Само дето там грабежа е по-неусетен и не се вижда на пръв поглед.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД