:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 369
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Доналд Тръмп триумфира като 45-и президент на САЩ

Хилари Клинтън поведе в народния вот, но загуби традиционната подкрепа на демократите в ключови щати
ЕПА/БГНЕС
Американците избраха своя 45-и президент, републиканеца Доналд Тръмп, и вицепрезидента Майкъл Пенс. В речта си на победител Тръмп призова Америка към обединение. Републиканците си осигуриха и пълен контрол над двете камари на Конгреса, както по времето на управлението на Джордж Буш (2003-2007).
Доналд Тръмп бе обявен за 45-ия президент на САЩ в изборната нощ във вторник срещу сряда със зашеметяващите резултати от вота на американските избиратели.

Изненадващият резултат разби на пух и прах последните социологически проучвания, които даваха на кандидатката на демократите Хилари Клинтън скромна, но сигурна преднина. Вотът на избирателите изведе до триумф 70-годишния строителен предприемач и тв звезда Доналд Тръмп и бе знак за решителното отхвърляне на политическите елити от страна на гласоподавателите. Милиардерът спечели, въпреки че срещу него се обърна Републиканската партия, чиято номинация той спечели убедително, въпреки че против него агитираха политическият и бизнес елит на страната и въпреки всички скандали, които той сам създаде по време на кампанията си с радикални възгледи и език на омразата.

Изборът на Тръмп е решителна демонстрация на власт от страна на силно подценяваната през последните десетилетия коалиция от белите американци от работническата и средната класа, които се чувстват предадени в епохата на глобализацията и мултикултурализма, коментира "Ню Йорк таймс".

Още в първите часове на изборната нощ започна да се очертава солидната преднина на Тръмп. Двата щаба на демократите бяха ангажирали зали в Ню Йорк, където започнаха да се събират активисти и поддръжници. Към 2.30 часа местно време в предизборния щаб на демократите, където някои от поддръжниците на Хилари Клинтън вече плачеха, пристигна шефът на кампанията й Джон Подеста и обяви, че кандидат-президентката няма да се появи, преди да станат ясни резултатите от всички щати. Той призова демократите да се приберат по домовете си и да поспят.

Изявлението му, излъчвано по тв, бе посрещнато с аплодисменти и възгласи "Заключете я" в щаба на Тръмп. Коментаторите не пропуснаха да отбележат, че по време на цялата кампания Тръмп постоянно бил атакуван с въпроса ще признае ли изборните резултати, но никой не е очаквал и питал Хилари Клинтън дали ще се появи публично да признае загубата си.

Половин час по-късно сред ликуващите си привърженици се появи кандидатът за вицепрезидент на Доналд Тръмп Майк Пенс, губернатор на Индиана със семейството си. Той благодари на американците и на семейството си и представи Тръмп. Милиардерът се появи на сцената триумфиращ, придружаван от съпругата и сина им, както и от останалите си деца от предишни бракове. Тръмп обяви, че Хилари Клинтън му се обадила по телефона да го поздрави с победата.

В речта си той първо благодари на Хилари Клинтън за кампанията и за работата й като държавен секретар преди това в необичайно мек тон, след това благодари на американците за избора им и им обеща, че заедно ще изпълнят повелята от лозунга на кампанията му - да направят Америка отново велика. "Забравените мъже и жени на нашата страна вече няма да бъдат забравени", обеща Доналд Тръмп.

Милиардерът изостави острия език от кампанията си и призова нацията към единство. "Време е Америка да превърже раните от разделението. Време е да се обединим като народ. Време е", заяви Тръмп. Ще бъда президент на всички американци, зарече се Тръмп.

В речта си той припомни, че има опит като предприемач и повтори предизборното си обещание да се построят наново пътищата, тунелите и магистралите в Америка. Това ще създаде нови работни места за хората, обясни Тръмп. Няколко пъти той спомена думите "красиво", като разясняваше какви са плановете му за бъдещето. Последната част от речта си, която бе доста обширна, бе посветена на благодарности на семейството му, на екипа му, на републиканците като бившия кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, които го подкрепиха, както и на представителите на Сикрет Сървиз и на полицията. Правоохранителните органи ще бъдат основна част в изпълнението на предизборната му платформа, заложила силно на борба с имиграцията.

Малко след 18.30 часа българско време вчера Хилари Клинтън най-сетне се обърна публично към избирателите си. Междувременно преднината на Тръмп пред нея се бе увеличила драматично. Тръмп си бе осигурил 276 електорални гласа при нужни 270 за спечелване на изборите, а Хилари Клинтън бе взела 228 гласа на електори. В същото време Клинтън регистрира преднина в народния вот пред Тръмп. В изказването си Клинтън благодари на всички свои привърженици и обяви, че в ранните часове на деня е поздравила Тръмп за победата и му е предложила да работят заедно.

Съжалявам, че не спечелихме тези избори, заяви Клинтън пред поддръжниците си. Всъщност Хилари Клинтън не просто не спечели изборите, тя загуби подкрепата на традиционно гласуващи за демократите избиратели и щати като Уисконсин, Айова, Охайо, Пенсилвания. В щата Уисконсин настроенията се обърнаха категорично в полза на Тръмп. Клинтън не е посещавала щата от първичните избори в началото на годината, залагайки на това, че от края на миналия век в Уисконсин пускат бюлетини за демократите.

Нацията е по-силно разединена, отколкото сме осъзнавали, призна Хилари Клинтън в речта си. Разделението, което стана видно от изборните резултати, се прояви вчера в серия от гневни прояви и изявления.

Протестиращо и гневно множество излезе по улиците на много градове в западните американски щати, след като бяха оповестени резултатите от президентските избори, спечелени от Доналд Тръмп, предаде ДПА.

"Това не е моят президент!" и "Майната му на Тръмп!", скандираха студенти и други опоненти на милиардера, участвали в многохилядни протестни шествия в Лос Анджелис, Сан Диего, Окланд, Портланд и други градове. Кадри от протестите, качени в интернет, показаха демонстранти да палят свещи и факли. На един от тях беше изгорено и знамето на САЩ.

"Не мога да разбера как нашата страна може да гласува за този ужасен човек", коментира участник в протест в Лос Анджелис.

В Ню Йорк поп иконата Лейди Гага, пламенен поддръжник на Хилари Клинтън, която водеше кампания за нея и участваше в последния й предизборен митинг, протестира пред Кулата Тръмп. Поп иконата качи в социалната мрежа "Инстаграм" своя снимка, показваща я да стои права върху боклукчийски камион и да държи надписа "Любовта ще надделее над омразата на Тръмп". Това беше един от предизборните лозунги на кампанията на Хилари Клинтън.

ЕФЕКТ

Пазарите реагираха светкавично още на първите сигнали, че Тръмп повежда в изборната надпревара. Към 21:40 часа във вторник в Ню Йорк Дау Джоунс отстъпи с близо 480 пункта, или - 2,63%, докато по-широкият "Стандарт енд Пуърс" се понижи с 3,13% и се лиши от 66,75 пункта. Пазарите в Азия също се насочиха надолу, цената на петрола се понижи.

В сряда на азиатските пазари мексиканската парична единица достигна най-ниското си историческо равнище. Златото например отчете най-силното си поскъпване от вота за Брекзит насам. Фючърсите на S&P 500 паднаха с повече от 3% - най-лошото им представяне от 24 юни. Фючърсите върху Dow Jones загубиха 750 пункта заради изборните резултати. В Азия водещият японски индекс Nikkei се понижи с над 4%. По-късно през деня вчера пазарите се стабилизираха, американската валута върна стойността си.

ОТЧАЯНИЕ

Сайтовете за емиграция в Канада и Нова Зеландия рухнаха в изборната нощ в САЩ. Сървърите им не понесоха натоварването от посетители, като се смята, че разочаровани от избора на Тръмп американци са търсили възможности, съобщиха агенциите. Още от 1 ноември насам сайтът New Zealand Now е отбелязал почти 1600 посещения от САЩ, което е с 50% повече, отколкото обикновено той регистрира за цяла седмица. Броят на посещенията от САЩ в периода от 7 октомври до 7 ноември е нараснал с 80% в сравнение с аналогичния период на миналата година, достигайки 41 хиляди.

Афроамериканците и латиносите подкрепиха Клинтън

Афро- и латиноамериканците подкрепиха масово кандидата на демократите за Белия дом Хилари Клинтън, става ясно от екзитполове, цитирани от медиите в САЩ. Девет от десет чернокожи са се доверили на Клинтън, както и трима от всеки четири латиноси заедно с американците от азиатски произход. В голяма степен това се дължи на факта, че по време на кампанията си Доналд Тръмп обещаваше строги мерки и край на нелегалната имиграция от Мексико, дори изграждането на стена по границата между двете държави. Повечето млади американци са решили да подкрепят демократката - 54% от гласоподавателите на възраст между 18 г. и 29 г. Гласоподавателите над 65 г. обаче са заложили на Тръмп.

Белите американци без висше образование са пуснали масово гласа си за републиканеца Доналд Тръмп. Той се ползва с подкрепата на почти две трети от тях. Белите американци, които имат висше образование, са дали приблизително равна подкрепа за Клинтън и Тръмп. Милиардерът Тръмп печели сред белите мъже и белите жени, но подкрепата за него е значително по-голяма сред представителите на силния пол. Той е предпочитаният претендент за Белия дом от по-богатите американци с доходи над 50 000 долара. Гласоподавателите, чиито годишни доходи са под 30 000 долара, обаче са избрали да пуснат гласа си за Хилари Клинтън.
34
3124
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
09 Ноември 2016 20:09
Go Donald!
09 Ноември 2016 20:26
Бял човек влиза в Белият дом!
Ужас!
Тари сутрин настроението на работа е като на погребение. Хора се мятат като пилета без глави, гледат злобно и ги е страх да коментират. Паднаха в капана, който им приготвиха техните „любимци“.
Стока бил паднал. И какво от това? Точно Wall street, банките и търговците на фючърси са зад провалилата се с трясък Килъри. Това са силите, узорпирали демократическата партия. За нейно голямо съжаление, републиканците се оказаха по-големи демократи от тях и избраха външен човек а не сатанинска номенклатура.
Щели да емигритат в Канада! Прав им път. Канадците се чудят как да дойдат да раборят в Америка, да се разменят.
Черните и латиносите били за Килъри. Черните искат да получават пари от държавата без да работят, а латиносите искат гражданство и права след като са влезли в страната нелегално. За едните и другите не може да се каже, че са много силни в главата.
Какво има да става в родната ни България?
митоff бил поръчал вазелин марка „Тръмп“ и вече го бил прабвал. Работел добре и в двете посоки. Поне за външно да не се притесняваме.
Помиярските медии, как ще лижат обувките на Тръмп със същия език, с който лижеха Килъри, Обама, Маккейн? Как ще целуват мониторите си с неговият образ? Със същите устни? Неееееее! Идва време за смяна на гюбрето и ... перестройка спрямо промените на Олимп.
Жалки и гнусни твари, кога ще дойде и вашият ред?
09 Ноември 2016 20:36
Леле, из групите, в които вися, положението е по-зле отколкото тук покрай референдума, край на света, това кубе, край, загинахме ...
09 Ноември 2016 20:49
Всички са безкрайно изненадани. Вижте му името бе, хора. Замислял ли се е някой какво означава "Trump"?
09 Ноември 2016 20:58
*
09 Ноември 2016 21:04
Афро- и латиноамериканците подкрепиха масово кандидата на демократите за Белия дом Хилари Клинтън
Вярвам, че местния и чужд циганор е подкрепил килари. Същото е и с Мамата
09 Ноември 2016 21:09
Capricornus
09 Ное 2016 20:26


Много си набрал, бая ти се е струпало.
Те колегите ти сигурно не смеят да кажат, че са гласували за Тръмп.

Браво на американците, браво че се опълчиха, дано Тръмп изпълни поне 1/3 от нещата, които им обеща. Защото вероятно ще му пречат да промени статуквото
09 Ноември 2016 21:14
*
09 Ноември 2016 21:20
След като и днес независимите и обектвини СМИ по света продължават да заливат с помия чудовището Тръмп, то можем да очакваме (без да е 100% сигурно), че има вероятност безпощадната критика да продължи.


Да нямат разработен план за метежи и да го привеждат в действие при загуба?
09 Ноември 2016 21:26
Ако, Доналд Тръмп си изпълни обещанията , мога да му пожелая успех.
09 Ноември 2016 22:10
*
09 Ноември 2016 22:21
Е, както някъде беше написано, повярвали са си. Демек, докато са зомбирали другите, самите медии са се самозомбирали.

Какво толкова може да му е на Тръмп, та чак такова оплюване?
Да беше нещо медицински нефелен, досега да го бяха показали. Пък те изкараха само компромат за сексизъм.
Наистина не разбирам, защо е това оплюване, защо е тази драма?
Той, освен че е извънсистемен, защо да не става за президент?
09 Ноември 2016 22:39
*
09 Ноември 2016 22:51
Но аз лично не си спомням при вече избран президент СМИ да продължават да го храчат... Минават на протоколни съобщения, пък гледай днеска с колко отровни статии са го поръсили... Ужаст!

Ганий, към три сабахлен вестниците вече би трябвало да слизат от машините, а не да се чудят каква победна реч да стенографират. Затова и не са успели, нямали са подготвен сценарий. Голяма излагация, дума да няма.
За мен си остава удоволствието от дългите лица и истеричните нотки във "Уисконсин никога не е бил червен!" "Виржиния, ако изгубят Виржиния?" Каква Виржиния, какви пет долара, те губят Флорида! И Пенсилвания! И Мичиган! Аааа, къде сбъркахме, какво ще кажем на децата сутринта?!
09 Ноември 2016 23:12
*
09 Ноември 2016 23:13
В същност Тръмп е представен като ужасен човек от медиите и пропагандната машина на демократите. В предизборните му речи преобладаваше реализъм и открито назоваване на дълго премълчавани проблеми. Биографията на Тръмп е живот на човек постигнал много с личните си качества, докато Хилъри е класическа политическа кариеристка със зле прикрита лицемерност и посредственост. Това нямаше как да се скрие, съответно и резултатът е закономерен. Нищо страшно не се е случило, а и президентът не определя държавната политика, каквото и да говори.
09 Ноември 2016 23:21
Пък и Вирджиния е дала най-много президенти на САЩ. Може да е малък щат по техните размери, но с принос откъм президенти.

Е, сега не успяха...
Обаче на мен любимци са ми Clinton County, Iowa и Clinton County Indiana. И двете гласували за Тръмп.
09 Ноември 2016 23:30
Леле, из групите, в които вися, положението е по-зле отколкото тук покрай референдума, край на света, това кубе, край, загинахме ...

Погребално, викаш било настроението, Кайле?‌
Дежа ву. Се едно чета отново коментарите на некои форумци за Брекзитя....

А то брекзитчето, оказва се от позицията на сегашния момент, било само първата счупена брънка на синджиреното статукво...хем некои предупреждаваха за промяна в настроенията на масите...
09 Ноември 2016 23:31
*
09 Ноември 2016 23:41
"Любовта ще надделее над омразата на Тръмп"Ох божкее,все едно слушам ЦеЦа от микрофона на Парламента,га се караше на Сидеров.
Приятели,днес е велик ден,и велика седмица бих казал.Но,проблемите тепърва започват.Хитлери се предаде "официално",каза,да трансферираме властта мирно и тихо,но знаете,че не трябва да я слушате,а да гледате какво прави.Започнаха да насъскват черните да палят,убиват бели полицаи и за всичко лошо отсега нататък,ще бъде обвинен Тръмп.Аз още се чудя как не са го убили досега ,но до 20 януари има време.Ако устиска дотогава,чака ни Содом и Гомора,ще хвърлят света в невиждана катастрофа,и ще обвинят човек дето обича дългокраки мацки
09 Ноември 2016 23:42
Да поизчакаме малко, "да се снишим" - по съвета на Класика.

Тръмп изобщо не ме нервира - аз се радвам на моите си хора, че са се събудили, запретнали са си ръкавите и сега ще късат и хвърлят. Дребният редови американец имам предвид. Днес тексаската ми дружка рече, по-добре този, може Господ да може да му вкара нещо в главата, отколкото онази лошотия. Мисля, че Едноетажна Америка е без розови очила кого е избрала, но е наясно, че това е бил последният окоп. Това да изкараш десет процента повече из селата, където усърдно се готвят за зимата и бачкат като прокълнати - не е никак несериозно. Тръмп може да яхне момента, той е опортюнист, може да остане в историята като велик президент. Също така може да остане като мегаломан с голяма уста. Обаче за селяните връщане назад не виждам. Те вече минаха през тяхната си Велика Депресия, и оцеляха. Мъчително беше да се гледа, надявам се догодина като имам път нататък, да е значително по-добре.
09 Ноември 2016 23:46
Хитлери се предаде "официално",каза,да трансферираме властта мирно и тихо,но знаете,че не трябва да я слушате,а да гледате какво прави.

Имам едни такива съмнения от снощи, кога не се появи да рече "Загубих!". Тихо предаване няма да има, това е ясно и на канарчетата. За лош късмет на Обама, Тръмп не е канарче.
09 Ноември 2016 23:48
А,и проробовладелските медии се бяха приготвили вече,в случай,че Тръмп спечели.Аз слушам Alex Jones i Michael Savage,реших да чуя,какво казват бг медиите по въпроса.Пуснах си Дарик,новините веднага след Гонг.МИ 15 мин.разправяха и пускаха клипове,как Тръмп обиждал жените,как им правел неприлични предложения,с кви дупета били,и т.н
Някой да помни,по Дарик да са пускали подобни пасквили за Нобеловия лауреат,кенийчето?
09 Ноември 2016 23:48
Обама е най-голямото ми разочарование.
Признавам си без бой - гласувах за него таман 2 пъти...
Но сега не рискувах, пуснах си гласа за Тръмп.
09 Ноември 2016 23:48
Гледам някакви техни ХУИ-та протестират по улиците и палят тук и там. А Килъри му предложи да работят заедно за Америка.
10 Ноември 2016 09:17
От това, което гледам и слушам по телевизиите шокът от избирането на Тръмп е огромен. Рев, сълзи, сега започнаха и протести. Преобладават младежи, по-скоро млади жени и цветнокожи. Изглежда очакват изборът на Тръмп да доведе до влошаване и промяна на начина им на живот. Но това не е задължително да е към по-зле. Просто никой не обича промените, когато се чувства добре. Ще им мине след няколко дни.
10 Ноември 2016 18:46
Тръмп ,Тръмр ,Тръмп ...тръгна валяко а либерастията квичи вече като заклано прасе .
10 Ноември 2016 18:50
Тръмп ,Тръмр ,Тръмп ...тръгна валяко а либерастията квичи вече като заклано прасе .

А бе, стига с тоя Митьо Пищова, брее
10 Ноември 2016 18:56
*
10 Ноември 2016 19:00
10 Ноември 2016 19:01
*
10 Ноември 2016 19:09
*
10 Ноември 2016 19:12
10 Ноември 2016 19:29
*
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД