:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,462,147
Активни 57
Страници 2,296
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Етническият Чернобил

И пак за Словото и Делото. Това едва ли има край...

Всеки път, когато словото послужи, за да бъде назована някоя от гадориите на живота, в самия живот възникват объркване и пукотевица. Всички, които дотогава с очите си са виждали какво произтича в действителността и по някаква си своя причина са го търпели или дори одобрявали, изригват бурно несъгласие срещу произнасянето му на глас. Открай време словото възмущава обществото, а делото - не. Познавам този синдром от собствен опит, познават го и повечето автори от моето поколение. Въпросът е, какво от това?

Когато трябваше да напиша далечните си вече "частни случаи", понесох такаваударна вълна от гняв и съпротива,която, ако се беше стоварила върху историите, разказвани в тази поредица, щеше да ги помете и да ги почисти без следа. Тези истории се бяха разиграли пред погледа на държавата и тя не бе помръднала дори вежда, мускулче не бе трепнало по самодоволното й лице - те точно затова се и бяха случили и продължаваха да се случват. Възмущението на инстанциите изригна тъй спонтанно и искрено, че нито за миг дори не си помислих, че може да е заповядано, дирижирано или дори просто намекнато. Въображението им стигаше до там да се съпротивляват на словото, а не на зулума, което то разкриваше. За властта срамна и недопустима бе постъпката на автора, а не на престъпника. Нещо повече - в онези временаавторът се отъждествяваше с виновникаи нерядко го отнасяше вместо него.

Първият, който се опита да предупреди за бедата в Чернобил честен физик и добър гражданин, бе подложен на такъв свиреп остракизъм, че и до днес си спомня с изумление: "Бягаха от мен, като че аз бях радиоактивният, а не дъждът, салатките и всичко, до което се докосваха." Почти суеверният страх от неудобните думи изцяло изчерпва бдителността на обществото и то става поразително нехайно за бедата и злината, която се крие зад тях. С борбата срещу думите се заместват отговорностите му срещу онова, което те назовават. То развива такава желязна автоцензура, че никой не може да го застави да произнесе словата, които пораждат тревога, самоанализ или дори просто интерес към собствените му проблеми. Нещо по-страшно: то не само не иска да ги изговори, то не иска и да ги слуша. Панически заглушава и упоено, почти сладострастно опровергава тяхната употреба, като не пропуска да изтъкне, че е вредна, злонамерена и опасна.Истината се третира като клевета,тревогата - като диверсия. Срещу националната сигурност. Срещу строителството на социализма (капитализма). Срещу пътя към светлото (европейското) бъдеще. А сега и срещу етническия мир...

Мълчанието и автоцензурата са част от етническата драма, надвиснала над България. Лъжата е друга - по-страшна нейна страна. Но лъжата набира сила най-вече поради безмълвието и зашлевянето през устата на всеки, който честно заговори за проблема. Оставят се да го коментират само група самозванци - всеки осъществяващ някакъв свой интерес (освен когато неговият личен интерес го кара да работи за чужди такива), които до един се оказват добре възнаградени, и които държат обществото в стрес и заплашват с кръв и раздор. Консенсусът между политиците е да се твърди, че проблемът не е етнически, в никакъв случай не е етнически,и никога няма да бъде етническиИ това е обучен да го декламира дори кварталният полицай, нагазил в кръвта на тротоара, където някакви етноси току-що са я пролели - единият на другия или двамата заедно и съвместно. И той го повтаря докрай, защото знае, че думите са по-опасни и за него от това, което може да го сполети в поверения му квартал.

Лафовете за етническия мир са димната завеса, зад която се разиграва затегналият се сблъсък на интереси, раздават се лакти и ритници, докато ръцете на обществото са заети да крепят нещо, което отдавна не е в неговите ръце. Излиянията за етническия мир са онзи шумозаглушител, зад който шумоленето на суми, пачки и привилегии не престава вече петнайсет години. Но заедно с това се заглушават и простите звуци на страданието, на насилието и безчинствата, на избутването от живота, на етническите чистки и религиозния натиск. Страшното тук е не че утресънародници ще изровят брадватаи ще се хванат за гушите. При добър, по-скоро при изключителен късмет това не е задължително да се случи. Страшното е, че те вече живеят така, както живеят. И това вече се е случило. Докато дружно и активно пазихме тишина.

И всеки, поискал да разговаря открито и честно за това, попада в прицела на сплотените в заговора на мълчанието деятели, политици и проповедници, които знаят, че в един такъв разговор неизбежно ще стане дума и за техните облаги, машинации и престъпления. И дружно пречат на този народ да намери думи за нещата, които те му готвят. Защото когато думите дойдат, страхът си отива...
73
2227
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
73
 Видими 
15 Септември 2005 22:10

Мдааа... Принципно вярно. Малко забъркано в началото (личи си школата на Д.Иванов), но смислено.

И така, какво ще правим с етническия мир ? Ще оставим циганите да грабят брутално, а турците - чрез "приятелски фирми" ?

Е, как да няма "Атака", тогава ? Жалко само, че Сидеров е такъв явен психопат.

15 Септември 2005 22:15
Г-н Донков, и те като вас с думи, на които едни вярват, а други се правят, че вярват, си изкарват хляба. И с лафове за циганската престъпност оправдават некадърността или престъпното бездействие на правоохранителните органи - полицията на първо място. Ако те са си на място, и престъпността ще е нормална (никое общество не я е изкоренило) - и сред цигани, и сред българи. Ама няма пък да е възможно, насочвайки вниманието към тумба цигани, откраднали скрап за 1000 лв, да се отклони вниманието от концесийка за милион - а такова отклоняване на вниманието е специалност на "хората на словото"
15 Септември 2005 22:34
Аре, бе Донков, кой ти пречи да говориш "открито и честно". Имаш колонка, пишеш. Какво четем в нея? Нещо на тема "Въведение в увода с принципно заключение". По същество - нищо. Ми събери го тоя кураж и говори. Виж форумците как правят: циганите - така и така, турците - онака и онака. Ти се въртиш като калайджия да анализираш собствените си страхове и не пофащаш. Де гиди публицист!
15 Септември 2005 22:45
>>><<<
Правилно КД, правилно манрико, ...вс. пр. Всичко е за отклоняване на внимание от концесиите, щот те като свият скрап за 1000лв и некой концесйонер падне в дупката на канала и не се чуе по ТВ-то, щото свили тъелефонния кабел и не мое да дръннат където требва...нали!..Последно начи циганите па виновни за затъмнението и концесииите.
Шерше ле житан!
15 Септември 2005 23:01
""Защото когато думите дойдат, страхът си отива...""

(за сега толкоз)
(ама, че п. ш. м. си е ясно, както, че заразата от Чернобил също бе невидима)

15 Септември 2005 23:23
Истината се била третирала като клевета, а тревогата - като диверсия. Бре, мама му стара! От кой точно, не е ясно.
Срещу националната сигурност. Срещу строителството на социализма (капитализма). Срещу пътя към светлото (европейското) бъдеще.
Ей, милиционерите от в. Антени много са го травмирали този човек! Още му държи влага. На, още не смее да си отвори устата и да каже какво мисли, ами се оплаква, че мълчание и автоцензура били надвиснали над България.
15 Септември 2005 23:23
Шалдъ балдъ
пачики шъвардъ
шъвардан ...БУМ!
Ето ви магията на думите
Успокоява
...като затъпява окончателно и безповоротно
това мило махленско писане
15 Септември 2005 23:26
Сидеров точно затова е психокат - за да е малко, жалко, калко.
15 Септември 2005 23:26
Бе аз да хвана брадвата, па тогаз ми казвай "няма страшно"...
15 Септември 2005 23:42
Ето, че го Каза ; -)
15 Септември 2005 23:48
Oldmad,
Глей само да не си клъцнеш чурката. Такова де, с брадвата. Нъл' знаиш, в бързината....
16 Септември 2005 00:27
атака е творение на комунистите които искаха да стреснат народа с призрака на етническия мир щото демократите с устрема си към европа щиха да решат проблема а сега се разиграва руска рулетка с етническя мир
16 Септември 2005 00:34
Единственото, което мога да напиша е че не бих могъл да го кажа по-добре от АВТОРА от самото начало, та до самия краи. А всички, които го плюват само потвърждават това, което ТОИ казва.
16 Септември 2005 00:46
КОЙТО СЕЕ етнически ПРИВИЛЕГИИ, ЩЕ ЖЪНЕ етнически ПРОБЛЕМИ! /П39/
Проблемът е, че българските граждани от цигански и турски етнос са силно МАНИПУЛИРУЕМИ в качеството им на "електорални единици" - поради ниска обща култура и материална и духовна Бедност на Мнозинството от тях! А като лесно електорално манипулируеми тези два мнвогобройни етноса представляват ИНТЕРЕС за основните партийни централи!
АКО тези два етноса действително се "ИНТЕГРИРАТ" в българското Общество, партийните централи биха загубили контрол над бъдещи изборни резултати! По тази причина, управляващите тихомълком раздават противоконституционни ПРИВИЛЕГИИ на тези САМО две етнически малцинства в България, създавайки, обаче, ПРОБЛЕМИ за останалите български граждани от НЕцигански и НЕтурски етноси!
Ерго, партийният Егоизъм и личните интереси на върхушките на "демократичните" партии в България със сигурност ще взривят, рано или късно, досегашния относителен МИР между българските граждани- цигани и турци- от една страна, и останалите български граждани- от друга!!! КАЗАХ!
16 Септември 2005 00:56
Пара, аз предпочитам преди да интегрираш когото и да било да спреш кранчето за финансиране на партиите ! точно това го написах някъде дето стана във Франция от снощи . Можеш да им дадеш пари но няма да се отървеш от данъка . Това е положението на първо време . И е много цветущо даже ! Радвам се на Френските десни че го приеха и този и още един ма за него ще видиш какво съм писал в друга тема !
Дето се вика не може да си ближеш пръстите с мед без да си донесъл нещо в кацата ?!? Така де трябва да се работи !
16 Септември 2005 01:04
Изкажеш се по същество - изслушват те по принцип..
16 Септември 2005 01:24
NEZNAESHT,
Аз съм твърдо ПРОТИВ Интегрирането на ПАРТИЙНА и ЕЛЕКТОРАЛНА основа" на циганите и турците в Обществото! Още повече, пък, чрез антиконституционни ПРИВИЛЕГИИ за тях, давани им от управляващите- с користна партийна цел!
16 Септември 2005 01:25
paragraph39 - ..Според моето скромно мнение си описал първопричините изоснови..Цялата наша действителност се развива под девиза: "разделяй и владей".Под лицемерния претекс за етническо равноправие власта насъсква етносите.Това се прави с цел да се държи изкъсо "здравия кон" в обществото.Повтарял съм го много пъти: в Б-я е най-лошо да си нормален - да си българин, да не си обратен, да се мъчиш да работиш, /а не да крадеш или просиш/, да имаш 2 деца, да се грижиш за родителите си!
16 Септември 2005 01:37
Ами параграфе , пак отиде на друго място ! Карай май не щеш да разбереш че всички силови или незнам какви си организации държавни или частни трябва да спрат финансирането на партиите ! От там е проблема ако правилно се изразявам . Не знам партия откъде ще има пари да финансира изборите и електората си ако някой не я спонсорира . А кой е той , това искам да се запре . Както ти казах десняците сложиха чатала на доста големи финансисти на всички партии не казвам само социалистическата . Така че предстоящите избори ще бъдат честни та ще дрънкат ! Вервай ми !

ПП - а за интегрирането на базата за която приказваш предпочитам да не говоря защото ще се скараме !
Ма нема да е лошо да попаднеш на ръцете на циганина Чирков и ако останеш жив ще говорим после ?! А той е отраснал при вас бе соц?????? Или не е така ??? Язък ако не е така значи е живял на друга планета ?!?

Редактирано от - nesnaecht на 16/9/2005 г/ 01:41:59

16 Септември 2005 01:41
..и незнам дали е точно определението "етническо напрежение"..Власта се опитва да прокара разделение м/у бълг. граждани на етническа основа..Просто казано: на българина му писна да му спират тока за 7ст. неплатена с/ка, а на мангала да му опрощават 700лв. В общи линии това е и реалното основание за възниване на общоствена подкрепа за "Атака".Въпреки помията, която се изсипва в/у им...
16 Септември 2005 01:51
Просвета , не това е проблема

Я ми кажи колко тези от Атака дето ми ги хвалиш или ти защитават интереса кажи кой какво е направил досега сам ! Оставям го настрани Сайдеров той не е интересен , кажи ми за останалите кой какво е реализирал досега ?? Няма много време докато се разпаднат белким научиш !
Мога по мое собствено мнение да кажа че са неуспели индивидуалисти , използващи трудната ситуация в БГ за да удовлетворят техните си лични интереси които не са могли да удовлетворят навремето си пак по техни си причинш , включая и да бъдат записани в историята като успели ! Това което никога нема а стане по простата причина че Атака или поддържници са от едно недовтасало тесто , а обикновения българин не е тесто втасало ами направо си е печен хляб ! така че е
16 Септември 2005 02:00
Ударна вълна от гняв и съпротива ще поведеме истинските ултракрайно дясно националисти ние от Радикалната Партия за да сложим ред и дисциплина в тая Държава за да изградим новата Велика България която ще бъде мощно икономически силна с една голяма армия обучена и модернизирана с вискотехнологична бойна техника за да можем да дадем отпор и се защитим от всяка една армия ако нападне нашите предели на нашата Велика България.Да живее Велика България !!!Да Живее во век и веков!!!
16 Септември 2005 02:06
Тия па пикаят на шумка, а мислят че в Цариград тъпаните бият. От къде пари бе, момче. (снимка: натиснете тук)
16 Септември 2005 02:09
nesnaecht, чети внимателно преди да ме квалифицираш.Каквито и да са тези от "Атака" те са яхнали едно реално съществуващо недоволство!Повтарям: реално!Това не е плод на разни конспирации и заговори, колкото и да се напъват да ни обяснят някои любезни драскачи.По втория въпрос: старая се да слушам и гледам внимателно отношението на 'независимите' ни медии и вервай ми, не го намирам за безпристрастно и обективно.Има истерия и злоба на тази тема.Примерно за сведение: имаше подобно отношение на "сините" към царя на предишните избори.Аз също бях крайно резервиран към царо, но не понасям тона и липсата на обективност.За личностите в "Атака": имам много забележки към тях...Естествено е да са 'ку*ви от стария бърдак', но..?Какво е положението при досегашните мажоретки??Те да не са много нови?Едни и същи лица ни "минават" 16год..Трябва ни промяна.Хората я потърсиха в сексофонски преди 4 год., но ..уви..Сега, някои - в "Атака"..
16 Септември 2005 02:18
Просвета кой ти каза че аз или ти не можем да яхнем вълната на недоволството ??? Някой да ни е забранил ???
Няма такъв дето се казва , нъл тъй ! Щом няма , пак си повтарям въпроса
Я ми кажи колко тези от Атака дето ми ги хвалиш или ти защитават интереса кажи кой какво е направил досега сам !


ПП- А забравих , кой ти каза че тия мажоретки сега в НС не са същите които са били и преди царо ??? И кой ти каза че тия мажоретки няма да те върнат във едно бъдещо минало дето ще има да се чудиш защо си гласувал за този кой не трябва ???
Научи все пак кои са във Атака и тогава ми приказвай за нея ! честно , не е нормално това което правите ! Ако французите действаха така пълвосигнално като вас досега да са станали 3 революции на които съм и свидетел . безкръвни разбира се . Но не видях някой да е отишъл ни в крайно-ляво или крайно-дясно ! А точно това е създанието в БГ сега АТАКА - лява
ДСБ -дясно . Казах някъде народа е печен хляб , а не тесто !©


Редактирано от - nesnaecht на 16/9/2005 г/ 02:31:44

16 Септември 2005 02:38
Olo ти май си най-прав.......... Всичко е моабет от тоя Донков........
Етническия мир като термин беше пуснат от Доган, с цел да бъде изнудвано всяко едно правителство за завземане на повечко позиции във властта, а от там да се прибират парички чрез обръчите фирми. Вие си правете вятър, мажното е кой ви вярва. Аз НЕ.......... Етнически мир не съществува........
16 Септември 2005 02:44
nesnaecht, обясних ти вече няколко пъти.Действително съжалявам, че не можем да се разберем..Само ще ти кажа: отговори си на твоя въпрос, но за лицата от БСП, НДСВ, СДС и т.н. тарикатчовци?С какво те са по-отговорни и допринесли за нещо 'убаво в тази държава? Лека нощ..
16 Септември 2005 02:57
Поредната добра статия на К.Донков!
Само един отговор ще си позволя да добавя към написаното, а именно че нашите политици са недалновидни, неспособни, надути елитаристи.
Те си мислят, че знаят, какво правят, мислят си, че крепят етническия мир, нека вземем на пример оня нещастник Сокола дето само това повтаря, е той бил гарантът на етническия мир в България.
Етническият мир в България не е това което беше и той никога няма да бъде истински мир, докато неграмотен човек като Доган се фука пред камерите, че като му се оплакали циганите в Столипиново и им оправил проблема, как ли им е го оправил?!?!? - интересен въпрос.
Но по-интересен обаче е друг един въпрос, кой ще плати сметката, която Доган е "оправил"?
Нито Доган нито който и да е друг политик в България сега не ми се чини да върши полезна работа за етническият мир, а по-скоро непрекъснато го подлагат на тестове, а от много тестове не ми се иска да се амортизира преди да са кандисали да го тестват.
16 Септември 2005 03:09
Просвета лека - друг път след време може и да разбераш знае ли човек ! със извинения че не си ма ти разбрал карай не е ми за първи път !
16 Септември 2005 04:12
Първият чиляк-"честен физик и добър гражданин"/май Калинчо е объркал де да сложи доброто и честното, ама нейсе/, де се опитал да предупреди за Чернобил, си спомнял и до днес за остракизма/.бам ли му мамата кво па туй значи/.
Та и Калинчо е рекъл да се праи на добър и честен, та утре га дойде етническото Чернобил, да не земете да му отправяте ОСТРАКИЗМИ.

Тва е полужението-хората за обединена Аврупа хортуват, а ний с остракизми се занимаваме.
*
P.S.Дон Кихоте Параграфский, за ма светнеш ли колку са губернаторите, етнически БЪЛГАРИ от етническото ДПС, и колко са такива, ама ТУРЧУЛЯ ИЛИ МАНГАЛИ, от квотата на НЕЕТНИЧЕСКИТЕ партии?
Много ти се моля.

16 Септември 2005 07:58
Тоя па се е разсополивил, ух че скука...

П.С. Не ти Асанчо, антените...
16 Септември 2005 08:13
С бай Хасан все сме били на нож, но това е добър въпрос. Правото си и право. Бива да се знае колко турци и цигани са издигнати от останалите партии.
16 Септември 2005 08:56
Много приказки изприказвахме в този форум за циганите и тяхната интеграция в обществото. Но тъй като от много приказки голяма полза няма ще ви дам един практически урок по интеграция – ефективна и демократична.
Миналия петък Змеицата получи тревожно съобщение от родния си край, че къщата й край Дунава е вандалски разбита (за втори път в продължение на два месеца) и вътре е невъобразим хаос.
Оттук нататък нещата се развиват със змейска бързина. Няколко уточняващи телефонни разговора, готовност Първа степен за местните змейски структури, помощни средства и инструменти и газ до дупка.
Спираме пред владенията на Змеицата. Външен оглед – счупени всички двойни прозорци (около 40 стъкла), но решетките здрави. Задната врата насилвана , но издържала. Предната врата (около 6-7 см дебела) разбита с щанга. Вътре – ужас! Голи кревати и върху тях само дюшеците. Липсва цялата покъщнина – от печки и хладилници до спалното бельо, одеялата, посудата, вилиците и лъжиците. По пода се търкалят само стари дрехи.
--------
След кото подуши тук таме, поразпита за туй онуй Змеицата се разлюти, избълва огън и изрева:” Мама им циганска ще е...!” И тук се сети, че е женска..., помисли малко как да продължи... и като не можа да измисли нищо – ядоса се още повече.
Няколко минути по-късно змейската общност взе бързо стратегическо решение: Щом крадците са нарушили закона, най добре може да се види кое как е станало ако се върви по границата на самия закон и отвреме навреме се поглежда зад него.
И операцията започна...
“И ромите тръпнат, друг път не видели
змеьовете люти как се разлетели...”

Още на първия ден бяха открити в една къща част от едрите предмети, а на втория - в къща на другия край на селището- друга част. Беше намерен също цял склад с крадени вещи от други места на татковината. Оказа се , че нашите сънародници –роми – цигани са усвоили доста добре принципите на координацията и териториалното разделение. Краденото от този район се изпраща за реализация на 200-300 км в друг район и обратно.
Резултати от операцията:
1.Бяха върнати голяма част от едрите вещи..
2.Двама роми-цигани бяха успешно интегрирани в местното РПУ за по 48 часа (първо един, после още един), като обещаха, че ще съдействат за интегрирането и на свойте събратя у които са останалите неща.
3.Беше образувано и дело, което до един месец вероятно ще влезе в съда.
-----------
Е те така се прави успешно интегриране на ром господа правозащитници.
“А в затвора, белким попадне на хора
и стане човек...”

-----------
P.S. Допълнителни бележки:
1.Пазете си документите за закупените вещи. В случай, че ви ги откраднат и дори да ги намерите, с нищо не можете да докажете, че са ваши.
2.Не слагайте силикон на прозорците, ако има вероятност скоро отново да ги счупят. Много трудно се маха. Пирончетата на първо време са достатъчни.
3.Змейовете във въпросното селеще вече се радват на много фенове, които в момента правят подписки, списъци с откраднати вещи и изявяват желание да присъстват на делото.

Редактирано от - Zmeja на 16/9/2005 г/ 10:19:23

16 Септември 2005 09:17
Има един чарвен кретен в парламента който постави рекорд по тъпотия, говори един час за НАТО, без веднъж да каже думичката НАТО...въобще та слушаш или четеш комунистически писания, трябва да си най-малко луд...
Етническият мир бил застрашен...от кого? от турците ли, тези утрудени хора на който им отнеха труда на поколения и ги изгониха по голи задници, в държава която по принцип им е чужда, НЕ от тях неможе да има заплаха...а от комунистическите сътрапи и еничари Доган и сие, на 100% може да има
16 Септември 2005 09:17
Думите имат и още едно свойство, г-н Донков – те са прозрачни. Скрити мисли зад тях винаги прозират.
По “приятната тема” за етническия мир. Приятна, защото винаги можеш да я подхванеш, ако няма друго под ръка, а при подходящи условия (кабеларка на разположение напр. и известен брой бивши, които не могат да се примирят, че вече не командват) може и депутат да станеш.
Хубаво, ама хайде да използваме точно думите. “Етнически мир” – от къде се взе в България? Кога е била етническата война, та да настъпи мир? При последното преименуване? Че тогава тази “война” би трябвало да е започнала още по царско време, когато също е правено преименуване. Десетки години война и да разберем чак когато е настъпил “етническият мир”!
Глупост е всичко това. Друго трябва да се каже, щом искаме думите да удрят точно. “Привилегиите” за “малцинствата” (и това е неточна, измислена категория) са всъщност гузно “затваряне на очи” от страна на държавата. Тя е, която не се е справила с организацията на живота така, че поне 95 % от хората да могат да живеят нормално. Я се замислете, коя престъпност е масова сред циганите – джебчийската или мутренската с милионите? А в какво “малцинство” ще сложите всички мизерстващи и особено утре техните деца, които днес не помирисват училище заради мизерията? Те ще си плащат ли тока и водата?
Проблемът не е етнически, г-н Донков! Проблемът е, че 5-6 % от българите, 15-20 % от българите и 70-80 % от българите “вече живеят така, както живеят”!
....
А лаладжиите, които надуват плашила за да си направят играта, са кокошкарска история. За етнически конфликт трябват две армии. А засега не виждам нито една. Не вярвам да броите “вожда” от едната страна и кандидата за специализирано лечебно заведение от другата...

Редактирано от - Графът на 16/9/2005 г/ 09:21:23

16 Септември 2005 09:21
Zmeja

16 Септември 2005 09:24
Г-н Донков, добре е, съгласен съм. Но по-добре върни се към частните случаи - тогава ще има някаква полза.
16 Септември 2005 09:53
, , Открай време словото възмущава обществото, а делото – не."
Това по същество е формулата на лицемерието.
Днес тя е валидна повече от всякога..

Защо си написал обществото , а не институциите и държавата е загадка..
Пък даваш точно такива примери.
Открай време словото възмущава държавата и институциите, а делата/резултатите/ – не възмущават обществото.
Това е по правилната формула , която обяснява работата върху празния ход на словото в обществото , и, пълненето на гушите от делата на бюрокрацията и олигархията.
Както виждаш зависимостта е диалектическа.Не е емоционална.Емоциите са само инструментариума.
16 Септември 2005 10:26
Калине примерите дето ги даваш са лични и частни.Не са типични.
Да тръгнем от един значим пример , който ни дава право да мислим по мащабно.България е разграбена и ограбена.Това всеки го казва.Но?
Днес всеки апаш казва как го преследват политически и всеки апаш има огромно множество от , , обществени” защитници.Даже получава имунитет като го направят представителен апаш в парламента.
---------------
Нека отговорим на въпроса кое превръща словото в празнословие.
Причината трябва да я търсим в производството и експлоатацията на промитите мозъци.
Промитите мозъци нямат автономно мислене.Те са зависими от келепира , авантата , прислужническият им манталитет и най вече от собствената им простотия.[/size=2]
На тях всичко е ясно и морето им е до глезените.
Как промитите мозъци реагират на делата /фактите/.

Реагират избирателно и редуцирано според промивката на мозъка и първо сигнално и цветово набитата им програма-в манерките.
За червените няма червени апаши , за сините сини , за жълтите жълти.
Същото е и на всяка друга плоскост.
Тази редукция в отношението към факти , към тези факти които трябва да произвеждат една единствена реакция е подменена с , , плурализъм”, а този плурализъм е гарантиран от свободното плямпане.
От взаимодействието на промитите мозъци резултатната е нула като обществено отношение.Кръгла нула.
Най лошото е , че битката с промитите мозъци е арогантна и мръсна.Затова нормалните хора се отръпват и на преден план излизат лумпените.
Такаобществото става две нули.Отходно място на лумпените.

Редактирано от - bot на 16/9/2005 г/ 12:47:12

16 Септември 2005 11:20
Я, вече трета статия на "Сега", с която съм напълно съгласна!
Както и в България, така и в Европа етническата тема си пада малко табу. Чувала съм от мои тукашни познати, че ако изразят някакви опасения относно безконтролната имиграция веднага ги обявяват за расисти. В Западна Европа интегрирането на етносите също е голям проблем и сега стана особено остър след терористичните атаки на местни радикални екстремисти.
Да си призная, не знам как може да се реши проблемът с ромите в България. Може би началото трябва да се сложи с постоянно действащи органи, които чрез регулярни срещи и преговори заедно с ромите да набележат необходимите стъпки за ромската интеграция. Към училищата да се назначат специални педагози, които да се занимават само с ромите, да им оказват помощ и да следят стриктно за посещението в училище. Вместо да се съкращават учители, същите могат да се пренасочат към такава дейност. Факт е, че ромските ученици трудно могат да се справят сами (поради ниската образованост на семействата и лошото владеене на българския език) и затова помощта (особено в началните класове) е изключително важна за да могат да се почустват по-уверени и да не губят интерес към обучението.
Бедата в българското общество е, че всички програми остават на книга с минимален практически ефект. Проблемите ги знаем всички, излишно е да си ги преповтаряме, вместо да се заемем с тяхното решаване.
16 Септември 2005 12:06
Аз съм съгласен с г-н Графа.

По същество и повечето форумци изказват подобни мисли.

Всеки проблем има множество пластове. Обикновенно се драска само по повърхността на, видимо или изкуственно издигнат - най-горния. Кой е той?

* Ами това е нетърпимата, вече от доста години, разпасаност на циганската общност в БГ.
* Нарастващата тяхна агресивност поради липса на държавен авторитет и спазване правилата на "играта", плюс подкокоросването им от организираната тяхна престъпна върхушка (интегрирана в БГ-Мафията като цяло) и разните му там "Защитници за права и свободи" и безотговорни масови медии.

Защо това е така?

* Поради хилядолетно нежелание на този етнос да се променя. Т.н. цивилизация върви "напред" а ромите си живеят както си знаят.
* Поради катастрофалното им социално-икономическо положение причинено от тоталният срив на стандарта на живот на мнозинството от населението в БГ. Като при всеобщия спад, циганите автоматично са съвсем на дъното.
* Поради себични, егоистични интереси на т.н. управляващ "елит". Поради тясната свързаност на този "елит" с престъпните групировки образуващи Организираната престъпност на България. И т.н. и т.н.

Тук се засегна вторият пласт. А в същност това е най-главният проблем на тази държава. Срастването на престъпността с Държавната власт. Корупцията. Изплуване на криминално предестинираните слоеве от населението в "бизнеса" - т.н. "Бизнесмени" - а в същност те са откровенни престъпници готови за разстрел. Слабо функциониращия управленчески апарат на държавата

Как може да се измени ситуацията? - Не може. Защото няма организирана сила която да вземе в ръце съдбините на държавата и да РАЗЧИСТИ Авгиевите обори. Не може да се очаква, че виновниците за сегашното състояние, сами ще абдикират или ще легнат под ножа на "хирурзите". Остава да се изчака това Раковото образувание да изяде изцяло хранителната си среда и чак тогава то може да загине. Ситуацията не може да се измени по мирен път. И затова вчера проф. Дайнов бе прав в писанието си:

- Ще има много и много гибелни и потресаващи събития. Дали те ще прерастнат в всепоглъщащо инферно както в съседна Югославия (вече бивша) или те ще разрушат държавата България и ще прогонят още повече от гражданите 'и по чужбина. Или пък, дали при силни безредици няма да се наложи, да се вкарат умиротворителни войски в страната - всичко това лежи все още в бъдещето.

Основното е, че управляващите конгломерати са много далеч от реалните проблеми на държавата и се занимават с емфимерни цели. Но и тяхното "преследване" се имитира, че "влакът уж се движи", местят насам-натам декорите пред прозорците за да се успокояват Публиката...

... Докога ли?

Редактирано от - Eisblock на 16/9/2005 г/ 12:17:52

16 Септември 2005 12:22
Хигиената е голямо нещо Павлик, хигиената е майката на здравето! Ама за хигиената всеки трябва сам да си се грижи, а повечето българЕ сме свикналЕ само да се осираме, а после някой друг да ни оправя хавата.
Да ти кажа това се дължи на слабо възпитание по хигиена в семейството. Ако майка ти те е карала поне чат-пат ти да чистиш заедно с нея или вместо нея, сега надали когато живееш сам, ще се вижда жилището ти в мръсотия, защото в душата ти ще те жегва всеки път когато видиш боклуче на земята. Но когато нямаш изграден този условен рефлекс, тогава ни боклуците в къщата ти, ни онези в парламента ще ти правят впечатление, е ти ще ги виждаш, но няма да е същото усещане като ако имаше този рефлекс за хигиена. Това обаче трудно може да бъде разбрано, ако човек го няма. Все едно да обясняваш на слепец, какво е да можеш да виждаш, ако оня е слепец по рождение разбира се.
Не знам дали едно почистване ти ще го наречеш революция, но и не ме интересува. Мен ме дразни органически тази профанщина в България, защото имам този рефлекс и не мога да търпя тази немърливост там да гледам. Не съм перфекционист, но не понасям боклуци!
Изход има, няма май кой да го види там!!!
16 Септември 2005 12:35
Проблемът може да се реши, когато големи групи от населението спрат да фантазират за символичното убийство на бащицта - цар (по Дайнов и Фройд) и за ре-приватизация на бащините царски имоти.


Както и фантазията на групата на циганите-комплексари(по една мислеща), че не могат да сменят традиционните си начини на изкарване на хляба.


Ако до всяко не-фантазиращо същество, застане по още едно ...


И едно стихотворение от сбирката ми "За Кондолиза"
Думи, думи, думи.


Думиии, думиии, думии!


ДУми, ДУми, ДУми!


Ах, дуумии, дуумии, думии
16 Септември 2005 15:15
Най–лесно е да се "избяга" от проблема е като се смесват проблемите.
Нердопустимо е да се смесват ЦИГАНСКИЯ проблем и проблема с българските турци. Докато проблемът с ЦИГАНИТЕ е най–страшния за България, проблемът
с българските турци е манипулиран и в по голямата си част измислен и манипулиран от мафиоти. Докато ЦИГАНСКИЯТ проблем е не решим с традиционни мерки, проблемът с българските турци е напълно решим при желание на българските политически проститутки. Малко хора знаят, че министърът на образованието в Швеция е шведска туткиня, че един от историческите герои на Норвегия Odin /Удин/ е турчин. Няма обективна разлика между българин, търчин и кой и да е европеец, но има субективни
фактори – религия , политически проститутки и мафиоти които създават различия. Субективният фактор е лесно отсраним при желание, а желанието може да се предизвика или да се наложи. При ЦИГАНИТЕ нещата имат съвсем друг характер – природна даденост, човешко бедствие, вирус с който човечеството никога не се е справяло – нито чрез изгонване /Индия/, нито чрез геноцид и клади /Испания, Франция/, нито чрез сапун и маргарин /Грмания/, нито чрез пълна социална издръжка /Скандинавия/. Както при вирусите борбата се свежда само до ограничаването им, така и при ЦИГАНИТЕ проблемът /техен и наш/ може да се реши само чрез ограничаване на безконтролното им размножаване.
16 Септември 2005 15:41
16 Септември 2005 15:43
Бай Иване, стерилизация ли проповядваш, като при безпризорните кучета?
16 Септември 2005 15:49
ЗУЮ,
/:/ "...С бай Хасан все сме били на нож, но това е добър въпрос. Правото си и право. Бива да се знае колко турци и цигани са издигнати от останалите партии..."
, ......................................... ......................................... ....................................
САМОТО поставяне на такъв въпрос : колко са турците и циганите/ а защо НЕ и арменците, българите, евреите и т.н.?!?/ на постове във Властта или в партиите?- е ОПАСНО изместване на въпроса за Политическата Власт и поставянето му на ЕТНИЧЕСКА плоскост, вместо на Политическа !!!
НЕ е редно и ОПАСНО е да се търси "адекватно" участие във Властта на хора от различните етноси в България, защото това би означавало въвеждане на ЕТНИЧЕСКИ Критиреии и ЕТНИЧЕСКИ Квоти! А понеже политическката Власт се осъществява чрез ПАРТИИТЕ- значи, НЕминуемо това би довело до ЕТНИЧЕСКИ партии/ НЕ само на циганите и турците в България, но и на останалите етноси в България- нали, всички би трябвало да имат РАВНИ и ЕДНАКВИ права?!/. А участието във Властта чрез Етнически Партии е най-прекият път към МЕЖДУЕТНИЧЕСКА Война/в пряк и в преносен смисъл/ в Държавата! Точно поради тази причина в Европа и по Света са ЗАБРАНЕНИ партии на етническа основа!!! И в България са забранени, но ги ИМА- с всички последици от това!!! КАЗАХ!

16 Септември 2005 15:51
Партия на българите се формира в Македония, според твърдения в Скопие
16 септември 2005 |
Агенция "Фокус"
Скопие. Македонците, които имат български паспорт и тези, които следват в България, са подложени на усилена агитация да подпишат документ, с който ще може да се формира Демократическа партия на българите в Македония, съобщи кореспондентът на Агенция “Фокус” в Скопие, позовавайки се на коментари на журналисти от местни медии. Според коментари в публичното пространство инициативният комитет на партията е създаден още през януари и до момента към него са се присъединили около 300 души. Журналисти от македонските средства за масова информация коментират, че планът за учредяване на партия на българите в Македония е бил подпомогнат от държавни структури в България. Един от "агитаторите", пожелал анонимност, който е посредник в издаването на български паспорти, твърди, че хората, които искат български паспорти, биват убеждавани, че по-лесно и по-бързо ще получат българско гражданство, ако подпишат въпросния документ.


16 Септември 2005 15:53
Мдаа...
Като изключим ради-калния все мъдри и умни приказки, къде повече - къде по малко вярни. Вкл. изказванията за- и против авторовото мнение. Прав е (автора) ама донякъде. Защото проблемите които не се казват ги премълча и той. За късмет на любознателните, форумците са се погрижили да ги изложат понадолу.
Моето лично мнение за АТАКА е че тяхната платформа има за цел на "турцизира" циганите за да може и при тях да се приложат субективните фактори от постинга на бай Иван (виж по горе) и България да бъде разделена на ДВА етноса.
А разните му там интилигенти дето били атак-о-електрорални има после да се чудят... де го чукам где се пука.

Абе мога още доста да си мрънкам ама ква файда... то по форумите .. ... . . ..
16 Септември 2005 17:24
Radikali, като виждам какво пишеш и как го пишеш, наистина се чудя ти шегуваш ли се, като се правиш на откачалка, или наистина си толкова зле?
Питам сериозно......
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД