:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,394,904
Активни 148
Страници 11,764
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Банките в България са тромави и високомерни

Трябва да има глоби за чиновници, които не си вършат работата. Докато не бръкнеш в джоба на чиновника, няма никаква надежда, казва председателят на фондация "Граждани срещу бюрокрацията" Стефан Христов
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Стефан Христов
Стефан Христов е основател и председател на Фондация "Граждани срещу бюрокрацията". Организацията е създадена през 2015 г. и работи за това да се намалява бюрократичната тежест над гражданите и бизнеса. Основният проект е сайтът Pisar.bg - в него напълно безплатно може да се създадат различни документи - от молба за напускане на работа до договор за отдаване на имот под наем. Стефан Христов се занимава с интернет от 1996 г., работил е като системен администратор и мениджър.- Господин Христов, наскоро вашата фондация пусна много полезна сравнителна таблица за банковите такси и дори изпреварихте БНБ, която по-късно публикува подобни, но осреднени и нищо непоказващи данни. Кое наложи това?

- Наистина отзивите от потребителите на тази сравнителна информация бяха, че тя е полезна. В последно време много хора ни потърсиха за съвети и документи, свързани със създаване на фирма. И в такава ситуация всеки казваше - насочете ме към обслужваща банка. Коя да избера? Ние нямаше как да посочим - ето, отидете в тази или в друга банка. Затова решихме да обобщим цената на услугите за фирмени преводи например, така че хората да могат да се ориентират и да изберат сами. Заедно с това направихме преглед и на цените на банковите карти.

Любопитното обаче е, че когато направихме таблицата с данните, преди да публикуваме информацията, се свързахме с всички банки. Дадохме им възможност те да проверят и да коригират, ако преценят, данните за таксите. Почти никой не реагира. Банковите служители показаха тромаво, незаинтересовано и високомерно отношение. В някои от сайтовете на банките дори нямаха телефони и мейли за обратна връзка.

- Каква е следващата ви инициатива след данните за банковите такси?

- Вече пуснахме данни за сравнение при избор на пенсионен фонд - таблица за доходите от пенсионните фондове. Но при тях има още малко работа, за да обогатим информацията. Друга идея, по която започнахме работа, е създаването на счетоводна къща - проект, по който ще кандидатстваме по оперативна програма "Социално предприемачество". Ще създаваме заетост, като наемаме лица с увреждания, които не е нужно да имат ценз. Те ще работят от дома си, като ще въвеждат информация от получени сканирани документи. Разполагаме и с един от най-добрите екипи от консултанти по европейските програми. Искаме да изчистим името на този тип експерти - за съжаление те биват смятани за измамници поради дългогодишните порочни практики на голяма част от сектора.

- Защо все пак създадохте фондацията? Има ли и личен мотив да тръгнете срещу бюрокрацията?

- Винаги има кауза. И наистина често тя е лична. Винаги съм искал да създавам документи с няколко клика. Така реших да направя сайт, платформа, в която хората да създават нужните им документи. Иначе, когато пишеш например в Word, виждаш грешките едва при разпечатването. Първата ни задача във фондацията беше преди всичко да идентифицираме местата, където има най-голямо забавяне на услугите от държавния сектор. И къде има най-голям потенциал граждани да бъдат подведени от некоректни или остарели практики в частния сектор. Искаме услугите ни да достигнат до всички, които нямат възможност да използват услугите на адвокати заради високите им хонорари, както и до тези, които искат да създадат нужния им документ, без да напускат дома или офиса си.

Друг основен приоритет е да помогнем за намаляването на консумацията на хартия. Опитваме се да го постигнем, като оптимизираме предлаганите документи - като брой страници и форматиране. Това по никакъв начин не променя съдържанието и качеството на документите, но помагаме за спасяването на много дървета от изсичане всяка година.

- Но битката с бюрокрацията у нас, уж подкрепяна от всички, засега по-скоро прилича на битка с вятърни мелници.

- Вижте, бюрокрацията е туморно образувание на съвременното общество. С развитието на технологиите се получава така, че колкото и да е тромава системата, борбата с бюрокрацията все пак се засилва. Нямахме представа колко много хора ще се обърнат към нас за помощ. Именно това ни мотивира да развием основния си проект - сайта Pisar.bg. Това е "място", в което всеки може да създаде необходимия му документ от всекидневието, без да използва адвокати, при това - напълно безплатно. Повече от една година работихме върху сайта.

Искаме да насърчаваме развитието на нови технологии и споделянето на знания. А това става с намаляване на административната тежест чрез създаване на условия за свободен и равен достъп до информация, интернет и електронни услуги. Опитваме се да улесним гражданите и бизнеса в комуникацията с държавната администрация чрез разработване на програми.

- От какво обаче се издържа фондация като вашата? Впрочем, за много хора думата "фондация" също не е в бяло.

- Аз също не харесвам термини като "донор" и "клиент" по отношение на фондациите. Наистина, за да има устойчивост на дейността и полза от каузите, с които се захващаш, трябва да имаш финансова независимост. Моята философия е, че за тази цел трябва да инвестираш в бизнеси със социално предприемачество и така да финансираш каузи. А не да просиш пари. Отделно от фондацията, като организация с нестопанска цел, е създадено дъщерно дружество, което извършва стопанска дейност и генерира приходи за нейната издръжка. Основната дейност е регистрирането на фирми - около 5% от фирмите в България, създадени от началото на годината, са регистрирани чрез сайта. Всъщност поддръжката му е сериозно перо, защото реално 99% от документите в Pisar.bg са безплатни. Освен това сме регистриран администратор на лични данни, като в случая сме се погрижили за сигурността на информацията. Подпомагат ни и технологични компании. Дариха ни например система, която издържа на мощни хакерски атаки. Но с българските дарители е доста по-трудно.

- Какво мислите за кампанията на БСК срещу държавни институции като Агенцията по вписванията, които прибират неоправдано високи такси за услуги?

- Подкрепям такива инициативи, безспорно. Впрочем БСК е една от малкото организации, които реално се борят срещу бюрокрацията. Ако видим например Търговския регистър и регистъра Булстат, там намалиха таксите. Значи е възможно. Имотният регистър обаче е проблемен. Времето за вписване е много, а действително взимат огромни такси. Добре е да има таван, както е при нотариусите. Агенцията какво повече прави при вписването на по-скъп имот в сравнение с по-евтин? Нали работата на чиновника е една и съща?

- Знаете, че се създава нова агенция за електронно управление. Оптимист ли сте за успеха й?

- По начина, по който в момента системите на различните администрации "не си говорят" - не. Големият проблем е именно липсата на интегрираност. Трябва всичко да се изгради наново, да се направи облак, който при необходимост да се разширява. Но все пак имам очаквания и надежди. В противен случай това ще е поредната БОРКОР или подобна структура със съмнителен ефект от дейността й. Трябва да има глоби за държавни служители, когато са допуснали нарушение или не са си свършили работата. Докато не бръкнеш в джоба на чиновника, няма никаква надежда. Държавните служители трябва да носят отговорност и да знаят, че са под риск, ако не ползват създадените регистри и не съдействат за електронното управление.

- Говорите предимно от свое име. Защо?

- Аз съм двигателят, но сме екип от около десетина души колеги и съмишленици, както и много доброволци. Не съм сам. А и ползите от нашата работа са видими. Мисля, че нашата интегрирана система за документи е от най-големите в Европа и затова от началото на годината са ни ползвали 1 милион души.

5
2201
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
24 Ноември 2016 11:17
Стефан Христов
Погледнах Pisar.bg и ми се струва доста полезен!
24 Ноември 2016 11:22
Стефан Христов се занимава с интернет

и аз се занимавам с интернет, отваряйки уеб-страницата на вестника.
24 Ноември 2016 11:22
***
24 Ноември 2016 12:30
Полезна идея, такива сайтове има в много страни.
Ако си махнат анимациите, сайта ще работи много по-добре.
24 Ноември 2016 19:09
Банките в България са тромави и високомерни


и аз мислех същото, докато не ми се наложи да открия една обикновена сметка на физическо лице в Германия
първо отидох до банката, където ми насрочиха среща с управителя на клона след два дни
след обстойното интервю с него, защо желая да открия тази сметка, откъде имам парите, които ще депозирам, за какво ще използвам сметката, къде съм родена, в ЕС ли е това , етс, на следващия ден управителят взе решение да открия сметка
наредих се на опашка пред гишето, където служителката работеше бавно и в абсолютна тишина
едно момиче нещо започна да нервничи и към него тихо се приближи охраната и го изведе,в същата безапелационна тишина
на гишето попълних документите - доста, с много въпроси , включително дали някой,когото познавам е член на правителството,прокурор, депутат или канцлер
еми не бяха такива моите хора и сметката беше открита
това е
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД