:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 179
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Играчка-плачка с горещ политически картоф

Очевидно на Плевнелиев ще му се наложи да състави служебно правителство въпреки опитите му да протака до края на мача
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Колко служебни правителства ще има? Едно, две ....
Какво се случва по върховете на държавата? Дали това правителство ще управлява още два месеца, или задкулисието ще си направи програмно? Ще назначи ли президентът служебен кабинет, или ще тупка топката, докато не му свирят края на мача и следващият държавен глава встъпи в длъжност? Ясен отговор кой ще поеме горещия картоф няма - сега е време за разиграване на конституционни игрички.

Един конфуз с участието на президента и негов секретар мина някак по терлици през публичното пространство и бързо потъна в потока от конституционни, политически и юридически въртележки, в които различни власти са се впуснали през последните дни. В едно сутрешно предаване президентският секретар по образованието, науката и гражданското общество Румяна Коларова обяви, че до Коледа България ще има служебно правителство. Това тя го заяви от телевизионния екран с пълна убеденост и давайки да се разбере, че има достатъчно информация отвътре за нещата, които ще се случат. Нещо повече. Очевидно медийното й участие е било съгласувано с държавния глава. Каква беше изненадата, след като самият президент, почти в същия час, пак от телевизионния екран



обяви иронично, че цяла България реди служебно правителство,



а само той, който единствено имал право да го състави, не го правел.

"Това не е моята задача сега. Като демократ и като човек, който познава конституцията на България - не само текстовете, но и духа й - трябва да положа всички усилия, както и парламентарните политически сили, за да не допуснем политическата криза от оставката на правителството да прерасне в парламентарна", обяви Плевнелиев. И обясни как ще направи всичко възможно да потърси и намери "устойчиво решение в рамките на действащото Народно събрание". И че няма никакво намерение да претупва консултациите и връчването на мандатите на отделните политически сили. "Връчването на мандатите има за цел политическите партии да положат усилия да сформират правителство", заяви той.

Така се роди абсурдът - президентът търси правителство в рамките на сегашния парламент, а секретарят му обяснява, че ще има служебно правителство преди Коледа. Очевидно едното не е вярно.

Твърде е вероятно



Плевнелиев изобщо да не иска да прави трети служебен кабинет



За това може да се съди по неочаквания му ход да поиска от Конституционния съд (КС) задължително тълкуване на основния закон - дали може да насрочи нови избори заедно с назначаването на служебен кабинет, при положение че не може да разпуска Народното събрание в последните три месеца от своя мандат. Аргументите му бяха, че "политическата криза не се задълбочава, а получава своето бързо разрешение чрез избори". И че ако се приеме тезата, че не може да насрочва избори, то "това би означавало почти половин година вътрешната и външната политика на държавата да бъдат осъществявани от служебно правителство". В една парламентарна република това положение би трябвало да е в ограничени случаи, а не в продължителен период от време, написа той.

Плевнелиев даде да се разбере кое е основното му притеснение да направи служебен кабинет: "Основната задача, с която то е натоварено, е да подготви и организира провеждането на парламентарни избори. Без това правомощие самото съществуване на служебен кабинет изглежда лишено от основание." И това действително е така. Що за служебен кабинет ще има, който няма да готви избори? Кабинет, който ще бъде натискан да прави или приключва сделки? Който ще е по презумпция бъдещ клиент на прокуратурата? За какво ще служи, за гръмоотвод на общественото мнение?



И кой ще носи отговорност, кой ще обере негативите - естествено президентът.



Затова той пробва чрез Конституционния съд да се сдобие с правото да насрочи избори. Освен това питането му даваше прекрасно алиби да се проточи времето, в което не му се налага да прави служебен кабинет. Да казва: Ще изчакам какво ще кажат конституционните съдии, тогава ще видя какво ще правя.

Назначаването на служебен кабинет и насрочването на нови избори трябва да е в един акт, едновременно. И ако КС се беше произнесъл по допустимост след две-три седмици, каквато е почти постоянната практика, после да беше конституирал страни за становища, после да насрочи заседание по същество и да се произнесе - и хоп!, щеше да дойде 21 януари 2017 г., мандатът на Плевнелиев щеше да свърши, без да му се е наложило да прави служебен кабинет.

Но не би. Конституционният съд се произнесе светкавично. И не само осуети възможните планове за проточване във времето и отлагане на назначаването на служебно правителство, но и даде урок по право на държавния глава. Съдиите дадоха да се разбере, че президентът не е имал никакви основания да иска тълкуване на конституцията и да ползва КС фактически за консултация.

Конституционният съд отказа изобщо да се произнесе и обясни на президента, че не може да насрочва нови избори, в последните три месеца от мандата си той има единствено право да назначи служебно правителство. И че насрочване на нови избори може да има едва след разпускането на парламента, което пък може да направи единствено следващият държавен глава. Конституционните съдии дори предупредиха, че "задължително тълкуване не може да се извършва в отговор на доктринерен спор или конюнктурни политически интереси".

Щом Плевнелиев не може да насрочва изборите, това означава, че те ще са в края на март или началото на април. Но на сегашният президент май ще му се наложи все пак да прави служебен кабинет. Следват обаче въпросите:



Ще намери ли кой да влезе в правителство,



което (както самият президент казва в питането си до КС) просто няма основание.

Другият въпрос е дали това ще е единственият служебен кабинет, или ще последва и втори. Плевнелиев тържествено обяви: "Няма да допусна ситуация, в която един президент си назначава служебно правителство, а следващият го разпуска и назначава свое служебно правителство. Национално отговорното решение минава през съвместни действия на двамата президенти". Появиха се публикации, според които бъдещият президент искал да посочи премиера и вътрешния министър и така, като дойде на власт, щял да запази кабинета на Плевнелиев.

Преди два дни обаче Радев обяви, че "служебният кабинет е изключителна отговорност на президента Плевнелиев". Така го остави да се оправя сам, но си отвори вратичка, ако "г-н Плевнелиев не състави добро служебно правителство", той да го освободи и да си назначи нов, свой кабинет.

С това упражнение конституционните въжеиграчи станаха много. Очевидно натискът зад сцената е голям. Предстои да видим изпълненията им в следващите седмици. Дано само не стане играчка-плачка и на финала да не бъдат разплакани зрителите.
4
3327
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
23 Ноември 2016 20:04
бла-бла
24 Ноември 2016 12:23
Десет дена след оставката на правителствоно не се вижда особена загриженост да се назначи ново такова. Най-вероятно ще тупкат топката на място и ще оставят на правителството в оставка да си действа както му е удобно до 22-ри януари. Може да се уплътни времето като се проведат консултации с Далай Лама, Вселенския патриарх, Арменския върховен поп (Василикос) примерно.
24 Ноември 2016 20:46
Ден - година храни.
В т.ч. и т.нар."опозиция" .
24 Ноември 2016 20:58
Ден - година храни.

Бай Радой Р. викаше "Думба-лумба 2 дни и 1 година гладни".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД