:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 384
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов създаде перфектната българска буря

Причинихме абсурдна ситуация от типа "от нищо нещо" и ако и този път излезем сухи, ще е прелестно
Първан Симеонов
Ако преди седмица ме бяха питали какви са интересите на основните политически играчи, бързо бих казал: бързи избори. Падащите се спасяват от още падане, биещите бързат да не изпуснат инерцията.

На теория нещата продължават да изглеждат така. Практиката обаче носи доста повече нюанси.

ГЕРБ вероятно си представят нещо като 2013 г. - катапултираха, а хората ги викнаха обратно. В междувластието тогава се създаде усещане за хаос, а мнозина се огледаха и потърсиха за какво да се хванат.



Изпъкна отново... Бойко Борисов



Много е съмнително обаче дали "Ефектът 2013" ще сработи сега. Защото тогава десетки и стотици хиляди протестираха, Борисов предпочете да се изнесе навреме, преди да се е превърнал в основна мишена на гнева, а после милион души го поискаха отново във властта.

Сега обаче милиони гласуваха срещу кандидата на ГЕРБ. А Борисов сам се постави в ролята на мишена и обяви, че този вот е вот срещу него. Следователно хич няма да е лесно да сработи идеята "Борисов, на кого ни оставяш?".

Разбира се, не пречи ГЕРБ да опита. Но тук ще се сблъска с още един проблем: в обществените очи загубилият често продължава да губи. Низходящата инерция при ГЕРБ може да се засили и от възможни обвинения или пък от думите на Цветан Василев. Лошо за ГЕРБ ще стане също, ако се появят вътрешнопартийни пукнатини от типа "Кой е виновен за загубата?", "Борисов, защото подаде оставка и така го отнасяме ние, твоите депутати?" и т.н. Заради всичко това планът на ГЕРБ да с(т)имулира хаос и да го продължава е съмнителен.

На този фон БСП вероятно би имала нужда от бързи избори, които да оползотворят възходящия тренд, а и бързо да превърнат президентския резултат в партиен - колкото и да е сложно. Само че БСП, поне засега, дори леко пощади Борисов в посланията си около изборите. Ако партията има достатъчно здрави нерви, тя също може да изчака



дали ГЕРБ няма да продължи надолу



по-пързалката на спадаща популярност. Така и БСП може да се окаже от страната на онези, които не бързат кой знае колко.

И Румен Радев не бърза. Поне засега не показва да иска да си навлича отговорността за служебното правителство. Това е напълно закономерно - защото именно върху генерала може да се струпа обвинение за евентуален хаос и безвластие.

По нищо не личи обаче и Росен Плевнелиев да бърза. По същата причина. Явно не му се занимава и е възможно да се опитва да "изтласка" раздаването на мандати за възможно най-късен момент, така че съставянето на служебно правителство да остане в прерогативите на новия президент.

На този фон възможно е патриотите да посегнат към мандат, ако им бъде даден. И тук нещата стават съвсем сложни. Обединените патриоти са сред онези, които имат най-голяма полза от бързи избори - защото могат да увеличат присъствието си в парламента. Само че ако опитат да съставят правителство, това пък ще има даде възможност да демонстрират държавническа позиция и да натрупат още ползи на фона на очевидното нежелание на българите да се ходи на нови избори.

БСП може да види в такова правителство



възможност да текат достатъчно удари



по управлението на ГЕРБ преди новия вот. Същото може да си помисли и ДПС. ГЕРБ пък може да види удължаване на хаоса и ефект на махалото към ГЕРБ. Реформаторите и Радан Кънев могат да видят удължаване на времето, в което да измислят какво ще правят.

На всичкото отгоре един мандат на ОП би дал възможност за нормално обмисляне на промяната на изборните правила, защото в противен случай може да настане сериозен хаос. Въпросът е как ще мине гласуването? Ще измислят нещо креативно.

С две думи: всички може и да се зарадват на идеята за правителство с патриотичен мандат. И всички може да си помислят, че могат да вкарат патриотите в своя сценарий. Обединените патриоти обаче ще се опитат да развият ярък свой сюжет - да покажат сила. Ако стане, добре. Ако не стане, могат сами да предизвикат избори, преди мандатът да е започнал да им носи негативи и да убива инерцията от президентските избори.

Очевидно в историята с мандата на патриотите има доста хипотези. Затова възможно е те и да не успеят да направят кабинет. Но могат да спечелят дори и само от факта, че в обществените очи ще се опитат да запазят стабилността. Или пък да загубят комуникационната война като властогонци.



Тестът за патриотите ще е повече от сериозен



Накратко: уж повечето искат избори, но всъщност не искат. А патриотите искат, но казват, че не искат. А може и наистина да поискат да правят кабинет. А може и да успеят.

И дано никой не е намислил да лови риба в мътната политическа вода, защото калната вълна може да е толкова голяма, че да събори крехката ни кула от кибритени клечки. Големите формации например могат да се пробват да си набавят "мажоритарен бонус" депутати и да сменят правилата набързо. Или пък Борисов наистина да се опита да разклати страната. Или - дано не! - някъде някой финансов въпрос да даде фира и кризата от политическа да ни се стори като криза на джоба.

Единствената спирачка засега са ступорът на основните партии и страхът им от резки движения. Както и несигурността им какво става сред световните ни патрони. За съжаление, докато партиите са в ступор, администрацията може би също е. България е в "перфектна буря". Какво значи всичко това за страната? Значи, че си причинихме абсурдна ситуация от типа "от нищо нещо" и ако и този път излезем сухи, ще е прелестно.

===

 ===

Преди 3 години имаше хаос, мнозина се огледаха и извикаха отново Бойко Борисов. Много е съмнително обаче дали "Ефектът 2013" ще сработи отново
20
6727
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
23 Ноември 2016 20:10
Борисов създаде перфектната българска буря

Причинихме абсурдна ситуация от типа "от нищо нещо" и ако и този път излезем сухи, ще е прелестно

...
Какво значи всичко това за страната? Значи, че си причинихме абсурдна ситуация...

Интересен разнобой в числата и лицата на глаголите.

Не ми стана ясно, коя е тази общност, към която се числи авторът и участниците в която са (си) причинили абсурдната ситуация?

23 Ноември 2016 20:20
Преди 3 години имаше хаос, мнозина се огледаха и извикаха отново Бойко Борисов

Преди три години нямаше хаос...
Имаше предизвикан хаос, т.е. преврат...
Извърши го проробовладелската ни преса (заслуга 99.99%) + проробовладелският отряд за мокри политически поръчки - ДСБ и 100-200 платени проробовладелски провокатори.
Превратът бе финансиран от ГЕРБ...

След преврата ГЕРБ се отблагодари на проробовладелската преса, нагушвайки я, а на ДСБ (РБ) с 10 пъти повече власт от спечелените на изборите гласове.

Поръчката за преврата бе дадена от онуй посолство по нареждане на ония, щото явно правителството на Орешарски не изпълняваше главното изискване на ония - да вреди максимално на България, Българите и Българското.

----
Нагледен пример за максимално вредене! Не какво да е, а максимално!
Проробовладелската ни преса опищя орталъците, че Орешарски искал някакъв си мижав 1 млрд. А всеки заем си е брънка от веригата за заробване.
Но!!! този заем от 1 млрд нямаше да навреди максимално на България, Българите и Българското.

Затова след преврата превратаджиите взеха заем 16 (и повече) млрд - пищя ли 16 (и повече) пъти повече и по-силно проробовладелската ни преса!? Не! Защото и тя захлеби от тия 16 (и повече) млрд.

Извод: по този показател добрите превратаджиите вредят 16 пъти повече от лошото правителстовото на Орешарски и са 16 пъти по-услужливи на робовладелците. Вместо 1 брънка в робската верига те са цели 16 (и повече!)


23 Ноември 2016 20:32
причинихме абсурдна ситуация от типа "от нищо нещо"

???
Ами-и-и, нищо подобно.
Изобщо не е нищо.
Референдумът каза - вие, пропорционални магарета, не ни представлявате.
Трима от карето белот станаха от масата, а останалия един ще се прави, че играе?
Бойко, вторият и последен автентичен български политик , видя това и обяви единствения възможен ход, с който да избегне политическа криза.
И всички мастити политолози СА СЛЕПИ за този очеваден факт.
За пореден път Н.В. Народът показа колко безпомощни и наведени са - политици, политолози И медии.
23 Ноември 2016 21:02
Има две възможности за обяснение на всичко около президентските избори и след тях. Или всички са идиоти или играят по предварително съгласуван сценарии, при това некадърно.

Бойко Борисов издига леля Цецка, която всички му казват, че ще загуби. Корнелия Нинова, както непрестанно иска оставката на Борисов и обмисля вот на недоверие, изведнъж почва да реве, как той не трябвало да подава оставка и как имало било само президентски избори. И още много все в той дух, дето довеждат обикновенния избирател до шок, за що за хора е гласувал и кво точно искат.

А видно става въпрос за договорено предварително разпределение на баницата между олигарсите, включително и тези афиширани, чрез БСП - Нинова, Овчаров, Гергов, които илюзиите на избирателите поставят в некомфортна позиция.
23 Ноември 2016 21:56
Ах, тоя комуняга Първан ... ако не го беше срам, щеше да изреве самодоволно "Марш, марш, генералът наш!".
23 Ноември 2016 21:59
Много е съмнително обаче дали "Ефектът 2013" ще сработи сега. Защото тогава десетки и стотици хиляди протестираха...

"Кой където го сърби, там се дръгне." - нар.пог.
Тоз път обаче, едва ли ще мине... опикаването на жълтите плочки!
Просто няма срещу кого.
24 Ноември 2016 07:37
Или всички са идиоти или играят по предварително съгласуван сценарии, при това некадърно.

Те, артистите са идиоти, но сценаристите не са, което е видно от "разработилата" се внезапно прокуратура и нейните мишени.
24 Ноември 2016 08:23
Петър_Иванов98
23 Ноември 2016 20:13

Г-н Иванов,
"Генерал" не е професия, а звание, и генерал Радев ще си го запази, каквато и длъжност да заема.
Ще си запази и титлата "президент".
24 Ноември 2016 10:27
И сега ще има преврат.

Само че по президентски!
Плевналиев такова саморазпускане ще спретне на НС, че наистина ще се чудим откъде ни е дошло.

Свършват консултациите, никой не иска да направи правителство.
Какво следва?
Следва саморазпускане на НС.
На 22 няма да има президентска клетва, защото няма да има НС.
24 Ноември 2016 10:30
А видно става въпрос за договорено предварително разпределение на баницата между олигарсите, включително и тези афиширани, чрез БСП - Нинова, Овчаров, Гергов, които илюзиите на избирателите поставят в некомфортна позиция.



Няма логика, тя баницата си е тяхна, за какво да си развалят рахатлъка герберите или който и да е в НС. Всички си бяха добре.
24 Ноември 2016 10:35
24 Ноември 2016 10:39
Те, артистите са идиоти, но сценаристите не са, което е видно от "разработилата" се внезапно прокуратура и нейните мишени.



Да, и ще има изненадани!
Не ми се хваща на бас, имам надежда че ще ни се размине!
Тая пушилка не е случайна.
Кому е нужна? Нечий страх, престараване? Няма такова нещо.

Има отклоняване на вниманието от действията на президента. Той си плете кошницата и ако утре се окажем със саморазпуснало се НС, ама изобщо не се учудвайте!
Тогава Радев няма да може да се закълне, защото няма да има НС.

Та тая пушилка Москов, Ненчев и тем подобни лаврови, никак не ми харесва!
И загрижеността на Плевналиев , че никой не иска да направи правителство, ще се окаже добър повод за саморазпускането на НС, изчерпало възможностите си!

Клетва на Росен Плевнелиев за президент пред 41 НС
https://www.youtube.com/watch?v=pJqrVGm1MNc


Пред кое поред НС ще се закълне Румен Радев?
24 Ноември 2016 14:07
"Изборите" се превърнаха в безкраен цирк, но циркаджиите са аматьори. За истински циркови артисти могат да се признаят само Сидеров, Станишев и Слави 3фонов
24 Ноември 2016 15:31
Само да вметна няколко въпросчета:Др.Курнелия искаше ли оставката на БХ?Искаше я!БХ подаде ли оставка?Да!Др.Курнелия що не прави правителство,ами се дърпа кат ощипана булка?Какъв х.й още иска още др.Курнелия?
24 Ноември 2016 16:25
Горният въпрос е много важен. Отговорът е лесен: другарката иска облагите на властта, но не ще работата и отговорността. Казано още по-разбрано, другарката блъфира и чака печалба от това. Но само тя да е с мед да я намажеш. Подобна е работата с учиндолския месия, не си е направил труда да научи какво значат и какво изискват въпросите от "неговия" референдум. Или същия паразитира върху недоволството и проблемите на хората и иска да ги осребри. Като си изясним кой за какво се бори нещата стават лесни за разбиране.
24 Ноември 2016 19:33
Общо взето, анализите на Първан са много по- точни и обективни от либералната манджа с грозде , по договор на сульовци .
Проблемът е ,че не става въпрос за радикална промяна в БГ.
А за разиграване на карти на белот, подхвърлени от общи приятели на Баце и Нинова .
Българите ще се усетят , ама късно.
Не са и виновни: главата надолу, ден за ден.
"Не се търпи!" - това беше техният вот. Не радикален. Все още.
24 Ноември 2016 19:42
"Не се търпи!" - това беше техният вот.

Не е вярно. "Искаме да живеем по-добре!" - това беше техният вот. Инджектиплякторите които им се чу "искаме Баце да е зле" ще бъдат крайно и неприятно изненадани.
24 Ноември 2016 22:42
ще бъдат крайно и неприятно изненадани.
24 Ноември 2016 22:55
И сега ще има преврат.

Само че по президентски!
Плевналиев такова саморазпускане ще спретне на НС, че наистина ще се чудим откъде ни е дошло.

Свършват консултациите, никой не иска да направи правителство.
Какво следва?
Следва саморазпускане на НС.


Това пък защо и откъде дойде?

Следва служебен кабинет на Плевнелиев. Няма друг вариант, ако никой не приеме мандата.
25 Ноември 2016 01:52
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД