:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,475,045
Активни 79
Страници 22,333
За един ден 1,302,066

БСП тотално се изложи с атаката срещу плоския данък

Парламентът отхвърли прогресивното облагане на доходите
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Петър Славов от РБ (вляво) и Йордан Цонев от ДПС обсъждат данъчни въпроси. Запазването на десятъка е една от малкото теми, по които двете партии нямат разногласия.
БСП за пореден път доказа, че не държи на думата си. Този път доказателството дойде с обсъждането на пакета с данъчните закони за 2017 г., които парламентът вчера гласува окончателно.

Само преди дни председателката на БСП Корнелия Нинова тържествено се зарече, че социалистите няма да пречат на приемането на бюджет 2017, както е предложен от кабинета "Борисов", и ще оттеглят всички свои идеи за пренаписване на приходи и разходи. Оказа се обаче, че червените депутати не са спазили лидерската повеля и не са оттеглили всички предложения за корекции на данъчните закони, от които зависят постъпленията в бюджета. Сред "оцелелите" предложения е и най-спорното - за отпадане на плоския 10-процентен данък и замяната му с прогресивно нарастваща скала за облагане на доходите. Нещо повече, вчера представителите на БСП отново се опитаха да пробутат "данъчната си революция" с познатия мотив - богатите трябва да плащат повече. Преди седмица министърът на финансите обяви, че идеята на БСП би довела до срив на данъчните приходи с над 1.3 млрд. лв.

Плоският данък оцеля, макар и след странно гласуване, в което участваха по-малко от половината от 240-те депутати, и най-силен бе вотът "въздържал се". 19 бяха за въвеждане на прогресивен данък, 40 гласуваха за запазване на "десятъка", а 57 се въздържаха. Въпреки че далеч не са единствените демагози в парламента, червените на практика се оказаха в тотална изолация по въпроса за съдбата на плоския данък.

След поражението Румен Гечев от БСП обяви, че рано или късно десятъкът ще отпадне. Участниците в дебатите от другите партии призоваха социалистите да спазват обещанията си и да не подриват бюджета и данъчните приходи с неразумни предложения. "Да махнеш измервателните уреди на петролни компании, а сега да искаш вдигане на данъците на хората, е непоследователна политика", обясни Мартин Димитров от Реформаторския блок. Той призова червените да се явят на следващите парламентарни избори с посланието, че планират да повишат данъците за средната класа.

"С нашите предложения лицата с доходи до 1400 лв. ще имат по-голям разполагаем доход. За каква средна класа говорите, като 40% от българските граждани живеят в риск от бедност и имат няколко изхода: единият е да мигрират към страни с прогресивно облагане, в които ще им остава повече разполагаем доход от труда", опита се да защити предложението Михаил Миков от БСП.

Евгени Стоев от ГЕРБ изтъкна, че БСП не е отменила плоския данък, когато е била на власт, а го атакува сега, когато има едва 38 депутати. Защо да отменяме данък, който е едно от малкото предимства на България и е с висока събираемост, беше лайтмотивът на повечето изказващи се.

"Като искате справедливо данъчно облагане, защо не се насочите към петролни компании в България, които в последните години имат 55 - 56 млрд. лв. приходи, а отчитат нулева печалба и съответно нулев данък", парира Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. И съпартиецът му Искрен Веселинов подчерта, че предложението на БСП не струва, защото удря средните доходи.

Петър Славов от РБ припомни, че известният френски актьор Жерар Депардийо е решил да стане руски гражданин заради високите данъци в родината си. "В Русия също са въвели плосък данък и смятат, че работи добре", посочи той.ДУМАТА НА БИЗНЕСА

"Плоският данък е постижение, което не трябва да се пипа. Той също е социален, защото по-богатите плащат повече", коментира шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по Нова тв. Велев посочи, че и в някои щати на САЩ въвеждат плосък данък и че предлаганата от БСП скала би накарала например програмисти да напуснат България, защото налогът им ще им скочи три пъти.135
5820
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
135
 Видими 
23 Ноември 2016 19:43
Абе БСП толкова ли са тъпи или публиката мислят за тъпа ? Искат да въвеждат прогресивно облагане за физическите лица, но не и за юридическите и техните собственици физически лица. За тези с хилядите от заплата (хора на труда) - прогресивна скала с 27%, за фирмите и техните собственици с милионите доходи - 5% плосък данък.

И това под мотото за "ляво". Ляво ли е заплатите от труд да облагаш с 27%, а доходите от капитал с 5% ? Да облагаш хилядите прогресивно и високо, а милионите плоско и ниско ?

Не ме е яд, че милионерите-приватизатори Нинова, Овчаров, Гергов си пазят интереса. Яд ме е, че мислят публиката за балъци.
23 Ноември 2016 19:48
19 бяха за въвеждане на прогресивен данък, 40 гласуваха за запазване на "десятъка", а 57 се въздържаха. Въпреки че далеч не са единствените демагози в парламента, червените на практика се оказаха в тотална изолация по въпроса за съдбата на плоския данък.
Убедително!
23 Ноември 2016 19:49
Искат да въвеждат прогресивно облагане за физическите лица, но не и за юридическите и техните собственици физически лица
А некой да го е внесал и БСП да са гласували против?
23 Ноември 2016 19:56
А некой да го е внесал и БСП да са гласували против?

Не знам кой точно и как го внася, но вчера прочетох в интервюто на Зарков, че го считат за своя отлика, чрез която да спечелят изборите. И ме напуши смях.
Приличат ми на онзи несретници случайно уцелили един тираж на тотото, дето вече се изживяват, като хазартни стратези.

Герб може да са всякакви, може и да се самозабравиха в последните 6 месеца, но пък тези само при теоретичната перспектива да се доближат до власт, вече пълнят гащите и ароматизират околността. Прости са, бе, много прости и много глупави бесепарите. Не виждам как друго яче да го обясня.
23 Ноември 2016 19:56
Обичам миризмата на страх, идваща откъм материалите за плоския данък.
-----------------
Прости са, бе, много прости и много глупави бесепарите. Не виждам как друго яче да го обясня.

ъхъ, някой определено е прост, но едва ли точно тези, които си направиха проучването за подкрепата на плоския данък в парламента. Която се оказа мижава.
23 Ноември 2016 20:06
Няма връщане към прогресивен данък !!! В предложението на някой от БСП. Има единствено тъпа демагогия.

Няма нищо лошо в това да се обсъжда и предлага прогресивен данък (има си аргументите), но БСП не предлага такова нещо. БСП предлага да облагаме физическите лица, т.е. преди всичко хората на труда, но да не закачаме юридическите и собствениците им физически лица, т.е. хората на капитала.
Да увеличим облагането на тези с хилядите, но да не закачаме тези с милионите.

Ако ще се въвежда прогресивен данък, то той трябва да почне от тези с милионите !
23 Ноември 2016 20:13
Искат да въвеждат прогресивно облагане за физическите лица, но не и за юридическите и техните собственици физически лица.


Това са две различни неща и не е задължително да бъдат взаимообвързани. БСП настоява са социална справедливост при облагането на физически лица. Не може аргатина от къра да се облага със същата ставка като банкера-химик Хампърцунамкойси. Освен това, всички собственици на фирми също получават заплата. Така че тя също ще се облага. Що се касае до корпоративния данък - там също трябва да се въведе прогресивно облагане, защото по света данъците на работещите хора са в пъти по-малко перо за пълнене на бюджета от данъците на фирмите. А в България е точно обратното - данъците на физическите лица и косвените данъци, зашлащани пак от физическите лица, пълнят бюджета основно. Затова тука противниците на прогресивно облагане си противоречат, защото твърдят, че плоския корпоративен данък бил добре за инвестиции, а в случая се говори само за данъци на физическите лица, които нямат нищо общо с фирмените инвестиции. Но и на прогресивния корпоративен данък ще му доди реда.
23 Ноември 2016 20:21
Всичко по реда си. първо скала за доходите на физичските лица. Следващата стъпка увеличаване на корпоративния данък и данъка върху дивидентите. Иначе никога няма да станем нормална държава.
23 Ноември 2016 20:24
Но и на прогресивния корпоративен данък ще му доди реда.

За да му дойде реда трябва да има конкретен интерес. Кой има интерес да си дига данъка, който той праща ? Милионерите Нинова, Овчаров, Гергов и останалите в ръконодството на БСП ? Има ли там някой дето да не е милионер и приватизатор ? Минималната заплата, дето са си я писали във фирмите си ще им е необлагаема. Но тя не ги бърка. Бърка ги копрпоративният данък и най-вече данъкът върху дивидентите, чрез който преточват милионите от фирмените сметки в персоналните си джобове. Затова и корпоративният данък ще си стои 10% плосък, а върху дивидентите 5%, също плосък.
23 Ноември 2016 20:29
Ало вестника, вие информирате или пропагандирате ?
23 Ноември 2016 20:33
Данъчната система е система от политически инструменти. Съжалявам че пивтарям очевидното, но подходът е като пенкилера на наш МИК. Предложението бе направено за да се провали.
23 Ноември 2016 20:34
Милионерите Нинова, Овчаров, Гергов и останалите в ръконодството на БСП ? Има ли там някой дето да не е милионер и приватизатор ?


Хубу, милионери, ама искат прогресивно облагане. Но е чудно защо сиромасите от герп толкова яростно защитават плоския данък, след като са сиромаси и или няма да плащат данък, или ще плащат много по-малко от милионерите в БСП.
23 Ноември 2016 20:37
По-скоро въпросът е за философията. Каквсе формира данъчна оанова, искате ли инвестиции, кое да се облага- труд и иновации или рента.и
23 Ноември 2016 20:40
Аз не разбирам, кое му е "несправедливото" на плоския данък? По-богатите така или иначе плащат повече. Или някой ще ме убеди как 10% от 300 лева са повече от 10% от 3000 лева?
23 Ноември 2016 20:42
Дали базата ще се формира от екзистенц минимума, или от луксозното не е въпрос на парче.
23 Ноември 2016 20:45
БСП тотално се изложи, когато въведе плоския данък. Твърдях и тогава, твърдя го и СЕГА. То е като да изстискаш пастата от тубичката. СЕГА героично се опитва да я върне обратно. Ама ... надали. Апологетиката и е анемична, щото не копа на дълбоко. Понеже ключовият проблем е не плоският данък, а неравенството на доходите. Без здрава и ясна позиция относно неравенството, няма как позицията по плоския данък и данъчната политика въобще да е ясна и здрава. Та до неотдавна лидери на БСП твърдяха, че въпросът с неравенството не е във фокуса на общественото внимание и, следователно, е политически ... безперспективен. Хем леви лидери!
23 Ноември 2016 20:45
По-скоро въпросът е за философията.


Ами, тя, философията, е ясна - богатите трябва да плащат повече от бедните. Така е във всички развити и цивилизовани държави. Още повече, че ние в конституцията сме изтъпанили "социална държава". Освен това, прогресивният данък стимулира много потреблението. Тъй като плоският е малък, нищо, или почти нищо, не се приспада от базата за облагане. При прогресивния е точно обратното - много неща се признават за разходи и така се стимулира потреблението. Прогресивният данък ще подпомогне и дарителството и благотворителността, защото дарените суми се приспадат и т.н.
23 Ноември 2016 20:46
социална справедливост при облагането на физически лица

Знаех си аз, че до социална справедливост ще опре. Или както вика Мишо Ломското пиво, 40% процента от работещите живеят в бедност. Що да не ги направим 70-80%.
Ще възстановим социалната справедливост.
За никаква справедливост не става дума, а за особеността на националнотото мислене - Не сакам на мен да ми е добре, сакам на Вуте да е зле.
23 Ноември 2016 20:47
Че къде видя дискусия за системата данък, амортизации, акциз? Просто плакат .
23 Ноември 2016 20:49
Или някой ще ме убеди как 10% от 300 лева са повече от 10% от 3000 лева?


Не, някой трябва да те убеди, че 0% от 300 лева са по-малко от 15% от 3000 лева. Трудно ли ще бъде да те убеди?
23 Ноември 2016 20:51
Понеже ключовият проблем е не плоският данък, а неравенството на доходите.

Ndaaa... и стигаме до Социализъм V.2.0... Даже другарят по-долу е стигнал до формулата "Експроприация на екпроприаторите"
23 Ноември 2016 20:51
Споко бре!
Нито плосък, нито прогресивен данък ще има.
Само "ергенски", от 50% нагоре, чак до 69 годишните!
23 Ноември 2016 20:51
Искат да въвеждат прогресивно облагане за физическите лица, но не и за юридическите и техните собственици физически лица
Аз ли не разбирам или някои други?
Става дума за данък вършу доходите на физическите лица. Те идват от заплати, но и от дивиденти. Дивиденти са парите които юридическите лица (фирмите) предоставят на физическите лица (собствениците). Тъй ли е?
Да отбележа че авторът вероятно обективно излага фактите, но твърде пристрастно коментира - от заглавието до неявните емотикони в текста
23 Ноември 2016 20:51
За никаква справедливост не става дума, а за особеността на националнотото мислене - Не сакам на мен да ми е добре, сакам на Вуте да е зле.


Я, излиза, че шведи, германци и англичани имат същата пооворка. Само че вместо Вуте викат Ханс.
23 Ноември 2016 20:54
"За пореден път сектата на пазарните фундаменталисти скочи на амбразурата, за да защитава данъчната система, сродяваща страната ни с Източен Тимор и Монголия"

http://baricada.org/crocodilski-sulzi0plosuk-danuk/
23 Ноември 2016 20:56
Не ме е яд, че милионерите-приватизатори Нинова, Овчаров, Гергов си пазят интереса. Яд ме е, че мислят публиката за балъци.

Яд, не яд, хората си познават електората.
А некой да го е внесал и БСП да са гласували против?

Хубу, милионери, ама искат прогресивно облагане.
23 Ноември 2016 20:56
Neopol е изчерпал предмета на дискусията още в първия пост.
От БСП искат да се увеличи данъкът върху заплатите, т.е. висококвалифицираните НАЕМНИ работници и служители да плащат повече.
Доходите на най-богатите се формират не от заплата, а от дивиденти, облагани с 5 (пет)% данък! (чл. 38, ал. 2 и чл. 46, ал. 3 ЗДДФЛ).
23 Ноември 2016 20:58
За пореден път сектата на пазарните фундаменталисти скочи на амбразурата, за да защитава данъчната система, сродяваща страната ни с Източен Тимор и Монголия

И с Русия, и с Русия!
23 Ноември 2016 21:07
излиза, че шведи, германци и англичани имат същата пооворка.

Засега не, но със сигурност ще я заимат, ако ги информират, че фирмите ще се облагат с плосък данък, пък физическите лица с прогресивен.
23 Ноември 2016 21:14
Не, някой трябва да те убеди, че 0% от 300 лева са по-малко от 15% от 3000 лева. Трудно ли ще бъде да те убеди?


Зависи. Че 0% е по-малко съм съгласен, че е по-справедливо обаче - ми не, не е. Сори.
23 Ноември 2016 21:38
Те идват от заплати, но и от дивиденти.

Тъй де, само че в първият случай БСП предлага да плащаш прогресивно до 27%, а във втория да си продължиш да плащаш плоско само 5%.

27% за доход от хиляди, 5% за доход от милиони !
23 Ноември 2016 21:40
Другарчета, другарчетаа, сичката ви работа е такава...
23 Ноември 2016 21:41

Не мога обаче да не аплодирам еволюцията на авторката в овладяването на пропагандата. Тезите и са апотеоз на изкуството как се громи класов враг.
23 Ноември 2016 21:41
5% за доход от милиони !

На наши верни бизнес другари и спомоществуватели.
23 Ноември 2016 21:45
апотеоз на изкуството как се громи класов враг.

Няма как врагът да е класов, щото класите се определят по отношението им на собственост към оръдията на производство.
А предложението на най-социалнта партия е насочено срещу тези дето не са и помирисвали тая собственост.
23 Ноември 2016 21:53
Га дойдат тия с каскетите , озверяли от мизерия , недостъпно здравеопазване ,образование и невъзможност да възпроизвеждат генетичния си фонд - никой няма да ви пита 10%, 5 %и или равноускорителна скала на облагане ....
Едно си мислеха като подскачаха с вдигнати пръстлета по площадите - друго стана .
23 Ноември 2016 22:00
Най-справедливо е 0 % данък и 25% ДДС. Така се плаща през потреблението
23 Ноември 2016 22:02
Преди седмица министърът на финансите обяви, че идеята на БСП би довела до срив на данъчните приходи с над 1.3 млрд. лв.
За 2015 г. заложения приход от ЗДБРБ е 2, 754 млд. А с прогресивния данък приходът щял да се срине с 1,3 млд. лв. Сами вижте за какви лъжи става въпрос. А данните са от МФ и можете да ги видите от
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:0Gkgl5C2pckJ:www.minfin.bg/document/16190:3+&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg
23 Ноември 2016 22:07
Цървените пак подхванаха любимия им марксистки кабинетен подход, чрез който на базата на умозрителни съждения доказваха нАучно превъзходството на комунизма и неизбежния крах на капитализма. Грам връзка с практиката, само нафталинени червени мантри за равенство и справедливост. Ако ми двигнат данъка на заплатата, ще си я получавам в плик и в крайна сметка ще внасям по-малко и от сега. Ако ми вдигнат корпоративния данък, ще си плащам рушвет и ще крия печалба, ако съм дребен. Ако съм едър, директно наемам пощенска кутия на Сейшелите. За комунистите отново ще останат дръжките и камъните по кратуните чугунени. Но няма да са те виновни, а международното положение, НАТО и Сорос.
23 Ноември 2016 22:22
Mixy 23 Ноември 2016 20:40
Аз не разбирам, кое му е "несправедливото" на плоския данък? По-богатите така или иначе плащат повече. Или някой ще ме убеди как 10% от 300 лева са повече от 10% от 3000 лева?


Ами да допуснем че Иван взема 667лв и че минимумът разходи необходими на човек на месец са 600лв.
10% ДОД, остават му 600лв, които той ще трябва да похарчи за да съществува. От тези 600лв, 20% са ДДС за държавата, което са 120лв.
Следователно за да може Иван да съществува, държавата му е прибрала 67+120=187лв, които са 28% от дохода му преди ДОД.

В същото време, Петър взема 3000лв. След 10% данък (300лв) му остават 2700лв, от които трябва да похарчи 600лв за да съществува, от тези 600лв ДДС са отново 120лв. Следователно за да може да съществува, държавата му е прибрала 300+120=420лв, които са 14% от дохода му преди ДОД.

И така, за да може да съществува при плосък данък беднякът плаща двойно по-голям процент от дохода си на държавата сравнено с човек със сравнително висок за страната ни доход.

23 Ноември 2016 22:24
ървените пак подхванаха любимия им марксистки кабинетен подход, чрез който на базата на умозрителни съждения доказваха нАучно превъзходството на комунизма и неизбежния крах на капитализма. Грам връзка с практиката, само нафталинени червени мантри за равенство и справедливост. Ако ми двигнат данъка на заплатата, ще си я получавам в плик и в крайна сметка ще внасям по-малко и от сега. Ако ми вдигнат корпоративния данък, ще си плащам рушвет и ще крия печалба, ако съм дребен. Ако съм едър, директно наемам пощенска кутия на Сейшелите. За комунистите отново ще останат дръжките и камъните по кратуните чугунени. Но няма да са те виновни, а международното положение, НАТО и Сорос.


23 Ноември 2016 22:28
С нашите предложения лицата с доходи до 1400 лв. ще имат по-голям разполагаем доход.
Мразя, когато някой се изказва неподготвен. Миков е бил или на няколко ракии, или не се е допитал до кой да е счетоводител. Веднъж вече го написах, но пак ще го направя
Получаваш заплата 2200 лв. Осигурителните вноски за сметка на лицето (доо, дзпо, зо) са 270 лв. Данъчната основа е 1930 лв.
1. при плосък данък - 10% - 193 лв. е данъка. Едва ли някой ще го оспори.
2. при прогресивен данък. До 460 лв. е необлагаем - 0 лв. От 460 до 1000 лв. - 10% - данъкът е 54лв. От 1000 до 2000 лв. - 15 % - 930х15% е 139 лв. Т.е. данъкът е 193 лева (54+139).
Не е случаен факта, че му биха шута на Миков.
23 Ноември 2016 22:29
За статията

Поради каква причина се иска БСП да улеснява приемането на бюджета на управляващата (все още) коалиция?
И защо БСП да не обявят предложението си и да декларират бъдещите си намерения, та макар и да е ясно, че няма да съберат мнозинство?
23 Ноември 2016 22:31
Некой яко се излага. Ма ней БСП
И Цеков нема ли да се изока
23 Ноември 2016 22:32
БСП тотално се изложи, когато въведе плоския данък.

Точно. Плоският данък "Станишев" намали данъка на добре платените, но на съсела нямало кой да му каже, че не трябва да ВЪВЕЖДА данък за най-бедните. Но тоя пък какво ли общо има с бедните, че и да мисли за тях?
23 Ноември 2016 22:35
Нашта супер-свръх-ултра-мега-крайно-дясна преса продължава да си сатанизира БСП-то на общо основание...
Колко дописки има - само в една единствена се сатанизира партия - и това е БСП-то...

Иначе разни министър-председатели, министри, кметово е пр. - йок, те не са от ГЕРБ или ДСБ-то... Не се съобщава коя партия съдят! Сакън!

Като гледам как нашта обективна преса храчи и сатанизира БСП-то - почвам да си мисля, че наистина БСП-то май не е толкова отродителска и сатанинска партия, колкото възхваляваните десни...
23 Ноември 2016 22:39
doomchant 23 Ноември 2016 22:22 E га ти и неправилните сметки!
23 Ноември 2016 22:45
9101 23 Ноември 2016 22:39
doomchant 23 Ноември 2016 22:22 E га ти и неправилните сметки!


Кое е неправилното?
23 Ноември 2016 22:47
В същото време Петър е внесъл в бюджета два пъти и нещо повече пари от Иван. И тъй като няма какво да вземе от Иван, държавата иска да ограби Петър.

Извод: теглете си парите от банките. Тия убавци са се прицелили в спестяванията ни.
23 Ноември 2016 22:52
Извод: теглете си парите от банките. Тия убавци са се прицелили в спестяванията ни.
Може би си забравил, но данък върху парите в банката го измисли и приложи хер Флик, оня дето шляпаше руснаците.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД